Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony (2009)

Alternatieve titel: GTA IV: The Ballad of Gay Tony

PC / PlayStation 3 / Xbox 360
Action / Shooter

Ontwikkeld door Rockstar
Uitgegeven door Rockstar

The Ballad of Gay Tony is de tweede uitbreiding op Grand Theft Auto IV. Hierin kruip je als speler in de huid van Luis Lopez, een part-time gangster en full-time assistent van legendarische nachtclub eigenaar Tony Prince, welke in de wandelgangen beter bekend staat als 'Gay Tony'.

Vanavond dan ook eens The Ballad of Gay Tony uitgespeeld en ik kan niet anders zeggen dan dat ik enorm genoten heb. Deze aanvulling durf ik zelfs het beste te noemen dat de gehele GTA reeks mij ooit beboden heeft!
Ik vertel zo even wat over de 3 belangrijkste zaken van de game. De verhaallijn, de personages en de missies. Die 3 zaken maken van The Ballad of Gay Tony een geniale uitbreiding.

Om maar meteen te beginnen over de verhaallijn: deze is werkelijk subliem. Deze uitbreiding introduceert een stel nieuwe personages maar toont ook regelmatig oude bekenden. Ontzettend leuk! De introductie van het personage Yusuf is echt een sublieme zet geweest. Hij is met afstand de meest bizarre persoon die ik in de reeks zag. Hij is stinkend rijk maar heeft vooral problemen met zijn pa die nooit tevreden over hem is. Het personage dat je speelt, Luis Lopez, mag dan ook regelmatig klusjes voor hem opknappen. En wat voor klusjes! Van een complete trein kapen tot het opblazen van een cruiseschip en ga maar door. Het toffe is dat Yusuf daarna jou tot het einde toe zal ondersteunen met alles wat je wil. Verder draait deze uitbreiding uiteraard over de homofiele Tony, wat ook een erg amusant personage is. Tony heeft van zijn nachtclubwereldje een zootje gemaakt wat jij steeds goed moet maken. Tony is je beste vriend, al kan je soms niks met hem. Hij is verslaafd aan van alles en ziet het regelmatig niet meer zitten. De dialogen tussen Luis en Tony zijn ook vaak geweldig leuk! Soms worden er opmerkingen over homo's gemaakt waarop Tony weer prachtig kan reageren hehe.

Het beste wat de makers hebben gedaan met deze uitbreiding is alles zo over the top mogelijk maken. Ondanks dat ik de vorige uitbreiding The lost and damned leuk vond, is deze uitbreiding vele maken beter dankzij de veel leukere setting (het nachtleven vooral) en het feit dat de missies dit maal veel meer zijn dan rij daarheen en schiet die dood. Je hebt echt hele bizarre missies. Zo moet je met Tony een roddeljournalist uit je helicopter gooien, er zelf achteraan springen om hem totaal over de zeik te laten beloven dat hij niet meer negatief over Tony schrijft. Zulke missies zijn echt top! Ik wil trouwens ook zeker de slotmissie even noemen. Groots, spannend en geweldig om te spelen! Maar de gaafste missies speel je gewoon met Yusuf. De dialogen met hem, erg leuk. De verzoeken van hem wat je voor hem moet opknapppen zijn echt bizar maar wel heerlijk om te doen. Wat ook gaaf is, is dat je een aantal missies die je speelt missies zijn die ook in GTA 4 en de uitbreiding Lost and Damned voorkwamen. Maar nu speel je ze vanuit het oogpunt van Luis. Grappig als je dan tijdens zon missies in een filmpje plots Nico (GTA4) of Johnny (Lost and Damned) ertussen ziet komen. Het geeft de missies soms een leuke wending.

Je speelt sowieso veel missies met een helicopter of een boot. Dat blijft leuk. In deze uitbreiding hebben ze ook de parachute weer geintroduceerd waardoor je regelmatig over Liberty City heen vliegt in een vrije val. Helaas hebben ze wel een enorme kutbesturing gemaakt bij de gevechtshelicopters. Die missies dat je een cruiseschip en 3 speedboten kapot moet knallen is zo vreselijk frusterend daardoor; daarvoor haal ik een half punt van de totale score af. Slecht dat ze dat niet beter hebben uitgewerkt. Maar dat is dan ook het enige minpunt dat ik kan verzinnen.

Grafisch is de game nog altijd erg sfeervol. Wel heb je soms wat clippingproblemen, maar dat boeit me niet zo. Vooral 's avonds ziet de stad er echt prachtig uit met alle lichtjes, lampen en ander moois. De stad blijft gigantisch en je blijft leuke dingen zien. Verder heb je ook een aantal nieuwe wapens die me bevallen. Vooral de shotgun met explosieve kogels vind ik geweldig. Je knalt zo complete politieheli's uit de lucht.
Kortom; iedere GTA fan die dit kan spelen zou dit moeten spelen. Dit grenst bijna aan GTA perfectie. Ik hoop ook dat er nog een nieuwe uitbreiding komt of anders snel de aankondiging van GTA 5. Fantastische reeks!

avatar van Shinobi
Zeker een leuke DLC, heeft me toch dik negen uur vermaakt met de verhaallijn. Iets wat ik echt niet had verwacht, ik dacht je krijgt een stuk of tien missies en dat is het dan wel, maar dit is pas DLC.
Een volledig nieuwe verhaallijn, nieuwe personages, nieuwe wapens, nieuwe auto's, meer mogelijkheden (basejumpen enz.). Top.

Goed voor 4, 0 sterren.

gak
Ik heb deze DLC wel zo snel uitgespeeld dat ik er aan het eind bijna een verveeld gevoel van kreeg. Dit moet je ook niet in twee dagen uit spelen, maar neem er de tijd voor! Top DLC, was dat ook maar van andere downloadable content te zeggen. De actie in the ballad is over the top en dat zoek ik ook in GTA!

avatar van leatherhead
Review

The Ballad Of Gay Tony is een goede uitbreiding maar om nou zoals vele te zeggen dat hij even goed is als de originele GTA IV vind ik nou weer een beetje overdreven. De vele nieuwe features zoals het dansen, het opnieuw spelen van de missies, het parachutspringen zijn ontzettend leuk en ook de characters mogen er weer zijn (zo heb ik me echt doodgelachen om de gesprekken en cutscenes met Yusuf Amir). Ook hebben ze de missies wat spectaculairder weten te maken waar ik straks nog op terug kom.
Wat heel vet was is dat je in vele missies en cutscenes oude characters uit de originele gta iv tegenkomt. Je komt o.a. Niko, Roman, Brucie, Packie en Gracie tegen. Vooral om de stukjes met Roman heb ik erg hard kunnen lachen, voornamelijk dat stukje waar hij je club binnenkomt met de hilarische uitspraak '' Ladies hide your titties'' op een manier zoals alleen roman dat kan zeggen.

Toch is niet alles even goed aan deze dlc vind ik. Zo had ik het er na een tijdje wel mee gehad dat je zowat bij elke missie wel iets in een helicopter moet doen. Ik snap dat ze de missies spectaculair proberen te maken aangezien daar veel kritiek over was bij de originele gta maar na een tijdje wordt het toch een beetje vervelend en ik verlangde ook wel weer naar gewoon een wat rustigere missie uit de originele gta iv. Ook vind ik het het jammer dat je in Tbogt niet van die missies hebt waar je keuzes kunt maken in bijvoorbeeld of je iemand vermoord of niet met de gevolgen daarvan.

Niet perfect maar wel een hele goede poging en zeker een stuk beter dan The Lost And Damned.

avatar van Donkerwoud
Een mooie knieval naar alle zeikerds die GTA IV te weinig op San Andreas vonden lijken. Het heeft veel meer die vibe van overdreven geweld en hilarische bijrollen (Yusuf is geweldig!) Wat het spel niet mee zit is dat ik wel erg veel tijd in Liberty City heb doorgebracht en dat er een zekere verveling begint te ontstaan. Dat hebben ze weliswaar goed opgelost met allemaal nieuwe zaken, maar toch blijft het gevoel dat je oude dingen in een nieuw jasje speelt. De bizar hoge score vind ik ook wat overdreven, het is en blijft DLC en geen game op zichzelf, ik had veel van de dingen uit deze game graag uitgebreider en meer uitgewerkt gezien. Maar toch...het is vermakelijk, en in dit geval is dat even datgene wat telt.

avatar van JustinW
Toch wel de beste DLC tot nu toe met Undead Nightmare. Het is in feite gewoon een super nieuwe verhaal met nieuwe features. Niet zoals we nu bij L.A. Noire zien, dat is gewoon een extra zaak. Deze game voelt echt aan als een nieuw avontuur en niet iets dat bij de release van de hoofdgame is achtergehouden. Lost & Damned is overigens net zoveel fun als deze.

avatar van Duke Nukem
Deze DLC is een verbetering op GTA IV op alle niveaus: betere graphics, meer kleur, meer fun en een beter verhaal. Rockstar heeft na GTA IV waarschijnlijk de les geleerd dat een spel 'realistischer' maken niet altijd betekent dat het beter is.