Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony (2009)
Alternatieve titel: GTA IV: The Ballad of Gay Tony
PC / PlayStation 3 / Xbox 360
Action / Shooter
Ontwikkeld door Rockstar
Uitgegeven door Rockstar
The Ballad of Gay Tony is de tweede uitbreiding op Grand Theft Auto IV. Hierin kruip je als speler in de huid van Luis Lopez, een part-time gangster en full-time assistent van legendarische nachtclub eigenaar Tony Prince, welke in de wandelgangen beter bekend staat als 'Gay Tony'.
- nummer 35 in de top 250

Vind hem nu al beter dan tlad! ( was ook ok hoor )
Waar GTA IV en TLAD (heb ik gelezen) zeer op de realtieit zijn gebazeerd is deze weer ouderwets lekker over the top.
Het begint al met het personage ''Gay'' Tony, een maffe homo met een drugs verslaving,
Luis Lopes (hoofdpersonage) vind ik hetzwakste personage, wat niet wilt zeggen dat hij slecht is uitgewerkt, maar tegen de over de top personages valt hij toch net een beetje buiten de boot.
De 2 oude vrienden van Lopez H en A zijn ook 2 personages opzich 2 idioten die elkaar en jou in de problemen brengen met hun stomme ideeen.
Morty de broer van Brucie en is net als Brucie in GTA IV een steroidie vretende mafkees die zich zelf schromelijk overschat. Met hilarische teksten in de cutscenes is het heerlijk om naar deze gesprekken te kijken, luisteren.
Buiten deze nieuwe personages kom je ook een stel oude bekende tegen waaronder Niko zelf, Roman en Brucie.
Wat ik jammer vind dat ik tot nog toe geen Litlle Jacob ben tegen gekomen, omdat ik dit toch het leukste personage van GTA IV vond.
Het verhaal is prima uitgewerkt zoals we ook gewend zijn van GTA, het mooiste vind ik het mengen van de verhalen en personages van GTA IV, TLAD en TBOGT
Al met al een prima uitbreiding en eigenlijk een opzich zelf staande game die beter is dan het origineel. De personages zijn bijzonder facinerend zoals we van de GTA games gewend zijn. Waar GTA IV te vergelijken is met een thriller (film) is TBOGT te vergelijken met een kei harde actie film met een hoop humor erin.
Ik geef deze game een verdiende 4.5 ik geef het geen 5 omdat hij voor een GTA game wat aan de korte kant is, de gameplay is voor dit soort games naar mijn mening zo goed als perfec.
En tot mijn grote irritatie loopt mijn cd ook nog regelmatig vast. En het is gewoon een legale uit de winkel...
Het lullige is dat ik per ongeluk op een andere flat landde en dus vast zat en niks anders meer kon doen dan me dood laten vallen

Spel heeft 2 minpunten wat het cijfer ervan niet beïnvloed.
1. Het spel is veel te kort.
2. Dit spel mist hetzelfde wat de vorige GTA 4 delen missen en wat echt thuishoort in zo'n spel: Een Casino
Maar voor de rest is alles perfect aan de game en mijn nr.1 game van 2009.
Weinig mensen die dit spelen zie ik? Ik zit denk ik nu in de eindfase van het spel. Heb net Tony in zijn nachtclub gered na een grote aanval van Ray. De missies in dit spel zijn echt afwisselend en gaaf zeg. Morgen maar weer even verder.
Morgen moet je de laatste missie doen dan ben je klaar.
Best wel dikke onzin die exclusive dlc.
Ik vertel zo even wat over de 3 belangrijkste zaken van de game. De verhaallijn, de personages en de missies. Die 3 zaken maken van The Ballad of Gay Tony een geniale uitbreiding.
Om maar meteen te beginnen over de verhaallijn: deze is werkelijk subliem. Deze uitbreiding introduceert een stel nieuwe personages maar toont ook regelmatig oude bekenden. Ontzettend leuk! De introductie van het personage Yusuf is echt een sublieme zet geweest. Hij is met afstand de meest bizarre persoon die ik in de reeks zag. Hij is stinkend rijk maar heeft vooral problemen met zijn pa die nooit tevreden over hem is. Het personage dat je speelt, Luis Lopez, mag dan ook regelmatig klusjes voor hem opknappen. En wat voor klusjes!

Het beste wat de makers hebben gedaan met deze uitbreiding is alles zo over the top mogelijk maken. Ondanks dat ik de vorige uitbreiding The lost and damned leuk vond, is deze uitbreiding vele maken beter dankzij de veel leukere setting (het nachtleven vooral) en het feit dat de missies dit maal veel meer zijn dan rij daarheen en schiet die dood. Je hebt echt hele bizarre missies. Zo moet je met Tony een roddeljournalist uit je helicopter gooien, er zelf achteraan springen om hem totaal over de zeik te laten beloven dat hij niet meer negatief over Tony schrijft. Zulke missies zijn echt top! Ik wil trouwens ook zeker de slotmissie even noemen. Groots, spannend en geweldig om te spelen! Maar de gaafste missies speel je gewoon met Yusuf. De dialogen met hem, erg leuk. De verzoeken van hem wat je voor hem moet opknapppen zijn echt bizar maar wel heerlijk om te doen. Wat ook gaaf is, is dat je een aantal missies die je speelt missies zijn die ook in GTA 4 en de uitbreiding Lost and Damned voorkwamen. Maar nu speel je ze vanuit het oogpunt van Luis. Grappig als je dan tijdens zon missies in een filmpje plots Nico (GTA4) of Johnny (Lost and Damned) ertussen ziet komen. Het geeft de missies soms een leuke wending.
Je speelt sowieso veel missies met een helicopter of een boot. Dat blijft leuk. In deze uitbreiding hebben ze ook de parachute weer geintroduceerd waardoor je regelmatig over Liberty City heen vliegt in een vrije val. Helaas hebben ze wel een enorme kutbesturing gemaakt bij de gevechtshelicopters. Die missies dat je een cruiseschip en 3 speedboten kapot moet knallen is zo vreselijk frusterend daardoor; daarvoor haal ik een half punt van de totale score af. Slecht dat ze dat niet beter hebben uitgewerkt. Maar dat is dan ook het enige minpunt dat ik kan verzinnen.
Grafisch is de game nog altijd erg sfeervol. Wel heb je soms wat clippingproblemen, maar dat boeit me niet zo. Vooral 's avonds ziet de stad er echt prachtig uit met alle lichtjes, lampen en ander moois. De stad blijft gigantisch en je blijft leuke dingen zien. Verder heb je ook een aantal nieuwe wapens die me bevallen. Vooral de shotgun met explosieve kogels vind ik geweldig. Je knalt zo complete politieheli's uit de lucht.
Kortom; iedere GTA fan die dit kan spelen zou dit moeten spelen. Dit grenst bijna aan GTA perfectie. Ik hoop ook dat er nog een nieuwe uitbreiding komt of anders snel de aankondiging van GTA 5. Fantastische reeks!

Want? Ik wil ook wel eens Metal Gear Solid spelen maar dat mag ook niet van Sony op de Xbox...
Ja nou dan ben je het toch met men eens, ik snap niet waar die want op slaat.
Ook al is er wel een verschil tussen DLC en complete game exclusives.
Echter wel een goede GTA uitbreiding!
3,5 *

Wat vond je minder leuk als ik mag vragen? Ik vond de missies richting het einde toe juist pittiger, gevarieerder en ook wat leuker. Alleen al die slotmissie, geweldig!

In het begin van de game, is het een soort whoa, cool en heerlijk GTA zoals het hoort te zijn. Naarmate de game vorderd, komt het toch op hetzelfde neer, zelfs de eindmissie vond ik niet zo!!
De subway missie zal me nog wel even bijblijven by the way!
Er zitten echt grappige gesprekken in met tony en evan bijvoorbeeld.
Vind het ook erg leuk dat je je eigen club hebt en er kan werken om zo wat geld in het laatje te brengen.
Heb echt genoten van deze game!
Leuke personages ook weer, met de broer van Brucie, Yusuf Amir (Arab money!), Tony zelf, Evan, de psycho-ex-vriendin (I've got a letter saying you pushed me

Grappige dialogen waar ik ook echt om heb moeten lachen. De uitsmijter spelen in de club is ook wel leuk om een keer te doen... en de drug wars zijn aardige zij-missies, leuker dan de gang-wars in TLAD (en het levert aardig wat op).
Meer dan prima uitbreiding dit!!!!
Ben fkking blij

aaaah ik haat het zo erg dat het alleen voor de Xbox is dat vind ik werkelijk zo erg kut dat is misschien een reden om een xbox t ekopen