Battlefield 2 (2005)

single player / online

Ontwikkeld door Digital Illusions
Uitgegeven door Electronic Arts

In Battlefield 2 kies je de kant van één van drie militaire grootmachten: De Verenigde Staten, China of de onlangs opgerichte Midden-Oosten Coalitie. Gewapend met het modernste wapentuig kun je plaatsnemen in een van de meer dan 30 voertuigen, om samen met meer dan 100 spelers deel te nemen aan de grootste online-gevechten ooit op de PC. Daarnaast bouw je continue je personage uit en kun je uiteindelijk promoveren tot de hoogste rang van generaal.

avatar van Thomas83
Heb het spel onderhand wel genoeg gespeeld om te kunnen stemmen.
Zoals ik in eerdere berichten hier al aangaf, Battlefield 2 is echt een light shooter. Op de sniper na spelen de andere klasses me veel te arcade om me echt geboeid te houden, al gaat er zeker een verslavende werking uit van de punten en badges, medailles, unlocks en statistieken die je wilt verbeteren. Maar eigenlijk weet alleen de sniper me echt te boeien.

De sniper voelt nog het meest realistisch aan van alle klassen en is erg leuk om te spelen, uitdagend ook. Ik denk wel de moeilijkste klasse, en je doet met deze klasse min of meer het minst aan teamplay, wat het ook lastiger maakt te overleven. Bovendien vergt schieten echt wel wat vaardigheden. Een hoop zelfs eigenlijk, maar het geeft daardoor wel des te meer voldoening.

De balans in het spel is erg goed en moedigt teamwerk nogal goed aan. Dat wordt op allerlei manieren heel goed ondersteunt. In-game voice-chat, de mogelijkheid squads te vormen en per squad of team slechts te praten, opdrachten die je kunt geven, squadleaders die de boel aansturen en weer worden aangestuurd door commanders, enzovoort.

Sommige mensen zijn niet zo'n fan van het systeem waarbij alles wel zijn zwakke en sterke punten heeft, maar dat is nog vrij realistisch, ook al is het versimpeld, en gewoon onmisbaar voor een online spel. Als de boel niet goed uitgebalanceerd is dan worden spellen gewoon een beetje verpest door bijvoorbeeld oppermachtige snipers. Bovendien heb je in het spel voor zover ik weet geen servers ingedeeld op hoe goed of ervaren je hebt, waardoor je tegen heel goede spelers zou kunnen komen te staan in theorie, wat het toch minder leuk maakt.

De kaarten van het spel zijn fantastisch, het beste wat ik heb gezien in een shooter vol met variatie, hoogteverschillen, hoekjes en gaatjes, "geheime" plekjes, enzovoort, en qua grootte ook ideaal.
Wel jammer van die verkapte schansen voor voertuigen die hier en daar zijn opgesteld, weer net iets te mainstream om er op die manier ook nog een beetje een spel voor te maken voor de mensen die willen racen en stunten.

Verder kan ik nog wel wat nadelen noemen, waarvan sommigen wel heel groot zijn:

-Het ontbreken van een killcam. Zoals elk online spel wordt ook Battlefield 2 nog wel verpest door cheaters. Hoe erg het precies is durf ik niet in te schatten, maar ik vind een killcam eigenlijk gewoon een must in een shooter.
-Een nog veel grotere must is dat als je respawnt je dan voor een korte periode onkwetsbaar bent (en ook niet iemand anders kunt doden en eventueel ook niet kunt lopen). Dat is nu niet het geval, en dat mag gerust een enorme blunder genoemd worden. Dankzij deze fout is de grootste ergernis in het spel wat mij betreft de zogenaamde baserapers, van die lui die als er nog maar 1 vlag in bezit is van een team bij de vlag blijven staan en iedereen gelijk killen als ze respawnen. Echt heel onsportief gedrag. een variant hierop is dat doen bij andere spawnpoints.
-De kaart is nogal onduidelijk in het spel. Hoe je hem ook tweakt, echt super overzichtelijk is hij niet. Dit komt voornamelijk door het ontbreken van een gemarkeerd noorden, zodat je direct weet in welke richting je kijkt. Het draait nu niet om de kaart maar puur om de levels uit je hoofd kennen. Vooral nieuwelingen hebben daardoor als ze respawnen nog wel eens een paar seconden van desoriëntatie, waar die baserapers dus van profiteren.
-De commo rose is handig, maar werkt toch niet echt snel genoeg wat mij betreft. Er zouden ook sneltoetsen moeten zijn voor verschillende berichten die je doorgeeft, al dan niet zelf instelbaar. Nu zijn mensen met een headset aanzienlijk in het voordeel in feite.
-Granaten zijn extreem irritant. Je moet het geluid goed hard zetten, anders hoor je ze sowieso niet aankomen. Ze ontploffen ook niet iets te snel. In spellen is dat altijd wat onrealistisch, maar BF 2 spant misschien nog wel de kroon. Al kan het zijn dat dat vooral zo lijkt door het ontbreken van die grenade indictator. Die hadden ze er makkelijk in kunnen bouwen.
-Toch erg veel gekloot met lag, technische fouten, enzovoort. Ligt gewoon aan het spel. Ik ken ook spellen waarbij ik nooit moeilijkheden online heb. Al is de kansen op fouten natuurlijk wel al duidelijk groter als je een 3D-spel speelt op grote kaarten met veel spelers.

Alles bij elkaar vind Ik Battlefield 2 erg vermakelijk, het concept om als sniper te spelen is echt geweldig en ik ken geen spel waar je dat zo lekker kunt doen (online) eigenlijk, maar het spel heeft dus nog wel meerdere minpunten. Ik kom uit op een 3.5*. Misschien wordt dat nog meer als ik echt goed in het spel zou worden (wat ik overigens betwijfel, ik ben daar net niet fanatiek genoeg voor vrees ik, en heb niet bijzonder aanleg voor shooters), want dan is het zoveel leuker nog om als sniper te spelen. Toch moet het spel zeker geen tekort gedaan worden, het is gewoon vreselijk leuk en als je dat met een hele groep bekenden doet lijkt het me al helemaal een feest. Je maakt in spellen ook allerlei dingen online mee die je nooit offline mee zal maken. Menselijke tegenstanders kunnen nu eenmaal onvoorspelbaar reageren en fouten maken, of juist met briljante tactieken komen. Ik blijf het spel zeker nog spelen. Het lijkt me echt gaaf om echt een heel goede sniper te zijn. Ik denk dat het bij dromen blijft, we merken het wel.

avatar van van duijn
Geweldig leuk spel. Prettige wapens. (vooral hospik is in de online functie een goede keuze). Een van de beste games die ik ooit heb gespeeld.

k w
Thomas83 schreef:
Volgens mij zijn dat het er 16 ja, is dat niet het standaard aantal bij die map als je single player speelt? Zou ook niet weten hoe je dat verandert trouwens.

Klopt, 16 is ook standaard. Maar ik had het spel gekocht en een maat zei dat je dat ergens kon veranderen naar 64. Want vond 16 persoonlijk te weinig ( ben een SP fan )

avatar van Thomas83
Ja, met 16 voelt niet echt heel grootschalig, en je bent natuurlijk ook een stuk beperkt als de map kleiner is. Zeker als je als sniper speelt is dat niet ideaal.
Heb trouwens sinds kort opeens geen artillerie meer, in elk geval niet Gulf of Oman, terwijl ik niks heb veranderd volgens mij. Vind het wel best trouwens. Nu kan ik gewoon op daken etc. blijven hangen.
De hospik is echt te sterk gemaakt. Volgens mij heb je als je van die bursts van 3 kogels schiet maar twee hits nodig om iemand te doden. En dan kun je ook nog jezelf healen en er 1 kogel tegelijk mee afschieten.

geniale shooter! online veel leuker dan CoD

avatar van Thomas83
Na aardig wat oefenen de laatste weken (praktisch elke dag wel een uur proberen te spelen) begin ik beter te worden in schieten over lange afstand, maar vooral schieten op bewegende doelwitten, het leaden dus. Eigenlijk is dat nog het makkelijkst, aangezien het dan vaak minder lijkt uit te maken waar je iemand raakt.
Ook merk ik dat ik beter wordt in snel je eigen troepen van de vijand onderscheiden, en ik ken leer een map als Gulf of Oman onderhand goed kennen en haal daar duidelijk mijn voordeel uit. Zie ik ook sneller vijanden nu, wat me als scout ook beter maakt, een heel belangrijke taak voor een sniper. Wel jammer dat je geen derde persoons-perspectief hebt. Dat zou het makkelijker maken om te toetsen of je wel goed gecamoufleerd ligt. Overigens maakt dat in singleplayer totaal niet uit, ze zien je altijd vrijwel direct. Ergens in open veld in een het gras of de bosjes verschuilen gaat niet.
Een vervelend mankement aan het spel is de escape-knop. Snel een potje stoppen is er niet bij. Je moet altijd meerdere keren op escape drukken, heel irritant. Ook is het raar dat je voor zover ik weet mods of patches wilt downloaden als je met 64 spelers in singleplayer aan de gang wil.

avatar van Harmonica
Enorm verslavend spel. Eens ik begin krijg je me niet meer van de pc. De graphics staan nog altijd als een huis, online is het af en toe wat bombastisch maar steeds vermakelijk. Het spijtige is dat er geen campaign is waardoor het hersenloos knallen wordt. Toch nog altijd een dikke 5.0*.

avatar van Ilikegames
baafeurus schreef:
geniale shooter! online veel leuker dan CoD

Ligt eraan welke misschien COD 1,2 en 3 maar 4 is beter

ik bedoelde CoD1, al is die ook nogal verslavend

avatar van baafeurus
heel raar, een tijdje geleden had ik battlefield van mijn computer afgehaald. installeer ik hem weer, patches downloaden (patch 1.5 is nog bezig), punkbuster downloaden. maar als ik het spel opstart krijg ik een error:

mods/bf2/shaders/lightning.fx not found!!! _DO- check your working directory, _AND_ sync your shaders folder before calling upon your local rendering programmer/GP. (really!)

ik snap niet wat ik hier mee moet doen, jullie miss wel?

k w
Ik heb dit ook met games gehad, je moet zeker weten dat je echt alles van dat spel verwijdert hebt voordat je hem weer instaleert, dus ook de patches/documenten etc. Hiervoor heb je speciale progammas op het internet die dit voor je kunnen doen.

Het is een van de gaafste games die ik ooit heb gespeeld
het is allemaal is zo echt
het zijn de nieuwste wapens
en je hebt uren plezier

gewoon kopen dus

avatar van JJoeri
Dit is ook een erg leuke game om te spelen. Ik zou niet kunnen kiezen tussen dees, en BFBC2.. Want dit is toch heel anders.. Maar Als dat Battlefield 2 en Battlefield BC2 samengevoegd is zou dat echt DÉ perfecte game ooit worden.

1,5
Vind de gameplay persoonlijk niet lekker werken.
Te in direct.
Komt dit door de geluiden? het beeld? Of een combinatie?
Geen idee.

Ben zelf meer van de COD- reeks.

Bijna 6 jaar oud en nu nog heel goed als je hem vergelijkt met andere shooters, grafisch misschien niet meer up2date maar een geweldige game-play doet dit snel vergeten!!

Misschien niet de beste maar wel de verslavendste shooter ooit

@ baafeurus
Misschien beetje laat:
Hier staat hoe je BF2 helemaal van je pc afhaalt.
(Gewoon doen, want je haalt ook zgn sleutels eruit)

Installatieprobleem - forum.i3d.net

avatar van WeZet
Er komt binnenkort een gratis versie uit die Battlefield 2 (maps), Bad Company/2 (wapens) en Battlefield Heroes (levelling) combineerd. Grafisch zit het tussen Battlefield 2 en Bad Company in, maar ziet het maar als een opgepoetste Battlefield 2. Ik speel momenteel de beta. Erg leuk, alleen qua gameplay nog wat stroef. Ik verwacht een leuke shooter bij de launch.

Is dit nou de opvolger van Battlefield Vietnam?? Je hebt er zoveel he, Battlefield 1942 en 1943 en Bad Company ben even verward

Battlefield 1942.

avatar van MrDrx
Schitterend spel blijft dit ook he.

avatar van Ajax&Filmfreak
Zeker, ik kwam laatst video's op Youtube tegen waarin word uitgelegt hij je vandaag de dag nog steeds online Battlefield 2 kunt spelen op Windows 10.