Blur (2010)

PC / PlayStation 3 / Xbox 360
Racing

Ontwikkeld door Bizarre Creations
Uitgegeven door Activision

In Blur race je door grote steden zoals Los Angeles, Londen en Barcelona. Je hebt de keuze uit diverse auto's waaronder de Dodge Viper en de Ford Transit. Gedurende de race kan je power-ups verzamelen, deze kan je gebruiken om je tegenstanders de baan af te werken of je eigen voertuig te repareren. De Nitro power-up geeft je eigen voertuig een korte boost. Met onder meer Barge en Shunt kun je schade aanrichten aan voertuigen van je tegenstanders.

avatar van jellecomicgek72
Ik zou de online-mode ook eens gaan proberen man.

avatar van Brains
Normaal gesproken laat ik de meeste race games liggen. Ik ben namelijk niet zo'n auto fanaat en daarnaast vind ik race games gewoon een gebrek aan originele gameplay elementen bevatten waardoor het dus gewoon snel saai wordt.

Race games die wel originele gameplay elementen toevoegen geef ik dus altijd graag een kans. Zo hebben games als Burnout, Mario Kart en Sonic & Sega All Star Racing me prima weten te vermaken. Hier komt Blur om de hoek kijken die grof gezegd een combinatie zou kunnen zijn van de bovengenoemde games. Snoeihard racen met wapens en power-ups in een realistische setting.

Blur doet iets wat in alle Mario Kart en vrienden nog niet gedaan is. In plaat van een random power-ups zijn alle wapens gewoon zichtbaar op de baan, en de speler kan 3 wapens tegelijk bij zich dragen. Dit maakt Blur een stuk meer strategisch en dit geeft de game ook gelijk een compleet andere, professionelere, invalshoek. Dit is niet meer vriendschappelijk racen, dit is moord met voorbedachte rade, and I like it.

In de singleplayer career mode van Blur moet je meerdere racers verslaan in een één-op-één race. Om toegang te krijgen tot deze één-op-één race moet je een aantal taken volbrengen in de race's van deze coureur en om toegang te krijgen tot deze race's moet je voldoende 'lights' hebben verzameld. 'lights' krijg je door race's eerste tweede of derde te eindigen (Of een bepaald aantal seconden in checkpoint, en punten in destruction) en er zijn nog bonus 'lights' te verdienen door een bepaald aantal fans te behalen in een race, en om fan runs (Door poortjes races) te doen.
Het zit allemaal best leuk in elkaar maar ik mis een verband tussen race's van dezelfde coureurs. Zo lijkt het alsof je gewoon willekeurige race's doet. Het was misschien leuker geweest om bij bijvoorbeeld een japanse coureur alleen maar race's in Japan te doen of iets dergelijks.
Ook voelt het wat onnodig om de bonus 'lights' te halen, gezien de nieuwe race's meestal al unlocken als je halverwege de huidige race's bent. Zo heb ik het spel uitgespeeld met ongeveer de helft van alle lights. De enige reden om alles te doen is voor achievements, maar in het spel zelf heeft het geen doel.
Wel leuk aan de career is dat de één-op-één coureurs elk een 'persoonlijkheid' hebben die van te voren bekend is. Zo is de een roekeloos, en de ander bang dat zijn auto kapot gaat. De coureur's maken deze eigenschappen waar in de race, en dit geeft het gevoel alsof je echt tegen iemand rijd. Ook kan je je strategie er op aanpassen.
Helaas mis ik, net als in Mario Kart e.d. meer game modi. In de career speel je telkens slechts drie modi en dat draagt de game net niet. Af en toe lijkt het wat in herhaling te vallen.

Gelukkig hebben we nog de multiplayer. Net als elke race game is de multiplayer gewoon het leukst. Je hebt unlockbare modi en race's in multiplayer die opengaan wanneer je een bepaald level bereikt (En sommigen ook weer sluiten) zodat je altijd ongeveer eerlijke race's hebt qua level. Het steekt allemaal netjes in elkaar, en op de Multiplayer hebt ik verder ook niets op aan te merken.

Kortom, Blur is gewoon weer een leuke power-up racer. Het heeft een compleet andere invalshoek dan andere power-up racer's en het is een stuk volwassener. De singleplayer heeft wat gebrek aan variatie en de race's hadden wat mij betreft thematisch per coureur gemogen. De multiplayer is gewoon prima, op een paar schoonheidsfoutjes als lag en bugs na een perfecte online race game.

Aangezien ik de singleplayer altijd wat zwaarder tel kom ik op 3.5*, anders was het 4.0* geworden.

maxmus
Zeer vette game!
Online mode met 20 mensen in een game is echt chaos en iets wat je verwacht van deze game.
Jammer dat de community nu al down gaat..
meestal nu maar rond de 500 spelers terwijl MW2 er vrolijk met 200.000++ verder gaat.

AvMerode
maxmus schreef:
Zeer vette game!
Jammer dat de community nu al down gaat..

Zo zie je maar dat er weinig race liefhebber zijn, vroeger was dit wel anders.

avatar van yoshimitsu
hehe nu zitten er nog maar iets in de 100 mensen op de multiplayer..

avatar van jellecomicgek72
Ja jammer he? Vind deze game nog steeds erg leuk maarja.... Jammer dat het haast niet meer in een online multiplayer word gespeeld game heeft volgens mij ook niet zo goed verkocht racegames zijn eigenlijk soort liefhebber games meeste racegamers gaan toch voor grotere racetitels zoals gran turismo, dirt of forza.

avatar van 3bdelilah
Jongens, ik ben op zoek naar een toffe split screen race game (geen GT5) en ik ben uitgekomen op Split Second of Blur. Wat denken jullie? Ik neig persoonlijk meer naar Blur vanwege die autolicenties, maar ik schommel nog een beetje. Qua reviews zijn ze min of meer gelijkwaardig...

avatar van Brains
Volgens mij zijn het ook vrij identieke games. Ik heb Split Second nooit gespeeld, maar die indruk kreeg ik destijds wel toen ik zelf voor ongeveer dezelfde keuze stond. Ik heb toen voor Blur gekozen.
Splitscreen vind ik dit in ieder geval een leuke game. Speel het nog wel eens als ik vrienden over de vloer heb en dat is altijd lachen.

avatar van wolff
Vond dit spel altijd iets gaafs hebben, jammer dat het nooit echt aangeslagen is.

Ook deze jaren niet gespeeld,en ik zag hem staan in mn PS3 kast.
Samen met nog wat andere klaar gelegd om te spelen ( andere games zijn Ratchet and clank 2x Prince of Persia Kuifje God of War call of duty fear ) en ook jaren niet gespeeld.
Het blijft een heerlijke Mario clone die prima te spelen is,had moeite om de joypad neer te leggen en naar bed te gaan.
Grafisch gezien kan deze game nog prima, en vanavond weer verder.
Leuke wapens en goede gameplay.
Jammer dat bizarr creations niet meer bestaat.
Want een reboot mag best van mij.