Trine (2009)

Alternatieve titel: Trine: Enchanted Edition

PC / Macintosh / PlayStation 3 / PlayStation 4 / Nintendo Wii U / Nintendo Switch
Puzzle / Action

Ontwikkeld door Frozenbyte
Uitgegeven door Nobilis en SouthPeak

Trine is een game waarin je objecten kunt plaatsen en verplaatsen om zo puzzels op te lossen en vijanden te verslaan. De wereld waarin dit allemaal gebeurt staat vol grote kastelen en vreemde machines. De drie helden van het spel zijn verbonden aan zo'n machine, de Trine, en moeten hun koninkrijk redden van de ondergang. Hierbij heeft elk van de drie personages zijn of haar eigen vaardigheden. Zo kan de tovenaar objecten tevoorschijn toveren, kan de dievegge objecten stelen en met haar snelheid tegenstanders verrassen, en gaat de Warrior gevechten aan op brute en fysieke kracht.

avatar van Rujar
Leuk een puzzle game.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Beetje platform puzzler, zo te zien, best mooi stijltje...

avatar van Rujar
Nou ja het is wel leuk om zo'n spel voor de afwisseling erbij te hebben, echter is de houdbaarheid wat minder. Dus voor 3 tientjes neem ik hem wel mee.

avatar van mir
mir
heb het gespeeld en vond er zelf niet veel aan, je moet steeds wisselen tussen characters die alle 3 een andere skill hebben, vast leuk voor mensen die er van houden maar niet voor mij. wel mooi gemaakt maar ook weer niet super grafisch.

Natan85
Prachtige game, en omdat ik geen zin heb een klein stukje info hier te plaatsen link ik wel direct door naar m'n review

Echt een aanrader deze game, heerlijk

avatar van Mafurios
Geweldig spel goeie graphics en unieke gameplay.
Het verhaal was niet heel bijzonder, het deed een beetje denken aan mario wel wat meer verhaal natuurlijk, maar toch de hele tijd dat je weer net iets verder naar het artifact moet zoeken zonder het ooit echt te pakken te krijgen. Ook was het een beetje vreemd om steeds nieuwe krachten uit een schatkist te halen ik had eerder verwacht dat je deze van een nieuw artifact zou krijgen.

Wat ik wel erg goed vind is het RPG element het halen van levels en het verzamelen van trinkets om je character(s) te verbeteren. Dan heb je natuurlijk ook nog een aantal handige spells en skills die behoorlijk goed met elkaar samengaan. En niet te vergeten de physics. het enige wat er een beetje aan ontbreekt is dat als je voorwerpen tijdens het zweven loslaat gaat alle momentum verloren en valt het gelijk recht naar beneden.

Een goed spel maar toch vond ik Braid een net iets betere platformer, maar dan eigenlijk alleen omdat ik deze vaker overnieuw heb gespeeld en daar heb ik bij dit spel niet heel veel zin. de levels zijn behoorlijk lang en je kan het niet even snel tussen door doen aangezien de levels behoorlijk lang zijn en je niet op de helft op kan slaan om het later af te maken. Dit probleem had je niet bij braid daar waren de levels kort en kun je bij ieder stukje stoppen.

Iniedergeval een dikke 4,5 en ik raad dit aan iedereen aan die van platformers met een beetje RPG houd.

avatar van ReMyTje86
Ik heb tot nu toe veel plezier van dit spel
een goeie download oeps ....

Game_Kaza
Ik heb de demo gespeeld. Het zier er erg leuk uit. 2D platformen en 3 characters besturen die allen hun krachten hebben. Heel leuk gedaan.

Ik word alleen moe van die verteller.

Moet je voor deze game Nvidia Physics ofzo installeren of..?
En als je een Ati kaart hebt?

bro
Goede game dit. Je hebt wel wat dieptezicht in de mooie en fantasierijke omgeving, maar je loopt dus gewoon 2D. Dat geeft natuurlijk niet, het speelt zelfs zeer soepel. De gameplay is gekend en vertrouwd, maar dat voelt helemaal niet vervelend aan.
De drie karakters zijn elk leuk om te gebruiken (waarom laat je niet gewoon een kist op een vijand vallen, one hit KO), maar het is juist tof om daadwerkelijk aan te voelen dat ze elkaar in verschillende situaties echt wel nodig hebben.
De besturing loopt zeer soepel, en alhoewel de verhaalvormgeving wat vaag overkomt is het een leuke platformer/puzzel/action game.
Heb hem nog niet uit, maar ben er nu wel al lekker met bezig

bro
Hé, had hem al een paar weekjes uit, maar ontdekte net dat je dan nog een extra leveltje dat losstaat van het verhaal vrij speelt. Nauwelijks anders dan alles voorheen eigenlijk, maar het verraste weer even op de knoppen te mogen drukken De levels opnieuw spelen om de overige experience en treasures die ik gemist heb te vinden doe ik niet. Ik heb doorheen het spel genoeg moeite gedaan om op het moment zelf zo veel als mogelijk mee te pikken Misschien later eens, maar dan nog eerder Trine 2!

avatar van Hadouken
Op de PS3 is hij vooralsnog behoorlijk gebrekkig. Sowieso is de verhaallijn en de vertelstem echt enorm kut. Setting is niet mijn favoriet, maar wel te doen. De grafische verzorging maakt het allemaal nog wat mooier.

Maar de gameplay laat toch wat steken vallen. Zo moet je soms lastige platform jumps maken terwijl de besturing nooit echt lekker aanvoelt. Achtergrond is soms moeilijk van voorgrond te onderscheiden en de actie is te eentonig. Je mag dan wel met je personages kunnen schieten, slaan en bruggen bouwen, toch voel ik me vaak machteloos. Dat komt misschien omdat je met een tweede speler vaak hetzelfde personage speelt, maar het komt echt te vaak voor dat je een sprong nét niet kunt maken waardoor je weer zo'n klotebrug moet bouwen die echt niet te kantelen is door de stroeve besturing.

Verder hier en daar een bug, een vastloper of een tweede speler die uit beeld verdwijnt. Hij was gelukkig afgeprijsd, maar het tweede deel laat ik toch maar aan me voorbij gaan.

avatar van threeohthree
Aanvankelijk was ik een beetje bang gemaakt door het puzzelgenre, maar gelukkig is het meer een action platformer met puzzel elementen dan andersom. Alhoewel, zit op iets van 3 kwart, maar nog nergens echt in de problemen gekomen.

Verder erg luchtige game, die na zo'n zes uur spelen toch wat saai begint te worden. Gelukkig is de vormgeving erg tof, en ook de soundtrack verdient een pluim.

avatar van Dragonslayer
Schitterende omgevingen, daar moet dit spel het van hebben. De gameplay heeft me in de eerste 3 levels ook wel vermaakt. Maar helaas biedt het spel daarna niks nieuws meer. Geen nieuwe vijanden en geen nieuwe abilities. Ook echt uitdagend is het verder ook niet. Je bouwt bruggetjes met de wizard en slacht wat skeletten af.

Trine 2 kreeg ik erbij. Ik zal nog wel even kijken of die beter is.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Trine is een 2D fantasy platformgame uit 2009. In Trine bestuur je een tovenaar, een dief en een ridder. Ieder personage heeft zijn sterktes & zwaktes. Door deze op slimme wijze af te wisselen kom je door de levels heen.

Ik heb de Trine games achterstevoren gespeeld. Beginnend bij 3, opbouwend naar de eerste. Hoewel Trine een trilogie is die, naar mijn idee, met ieder deel is verbeterd slaagt de eerste game er alsnog in om een sterke starter te zijn. Soortgelijk aan de vervolgen: de werelden zien er sprookjesachtig & prachtig uit, de platform gameplay is leuk gedaan en geeft je de gelegenheid je favorieten speelstijl toe te passen, en het verhaal weet voldoende onderbouwing te geven om het idee te wekken op avontuur te gaan binnen een fantasie wereld. Wat me echter opviel aan de eerste Trine game is dat ik de game op ieder gebied minder goed vond, onlangs dat het van hoog niveau is. De vervolgen gaven iets meer diepgaan aan het verhaal waardoor de wereld extra levendig aanvoelde (zoals dat de personages meer commentaar hadden op wat ze tegenkwamen), de werelden zijn iets creatiever & gevarieerder, de boss battles zijn sterker, de balans tussen vechten & platformen is beter in de vervolgen, evenals dat de muziek sterker was (ik merkte op bepaalde momenten dat dezelfde melodielijnen vaak langskwamen, in de vervolgen zat er meer variatie). Ik zie deze punten als “minder goed dan-”, maar zeker niet als slechte eigenschappen. De game heeft voldoende charme & eigen trekjes om de moeite waard te zijn gespeeld te hebben. Een leuk trekje aan de eerste Trine is dat ik aanzienlijk meer de Thief speelde dan in de vervolgen, de game bied je meer voordelen om haar te kiezen. En voor wie Trine niet uitdagend genoeg vond kan de game op hard & hardcore mode proberen, wat een genadeloze pittige uitdaging is die ik niet lang vol heb kunnen houden.

Als een nieuwe IP vind ik Trine goed in elkaar zitten. Mooie werelden, mooie muziek & leuke gameplay. In vergelijking met de gevolgen minder goed, maar als een starter bied het voldoende sterktes om een leuke platformervaring te geven.

Leuke review wederom. Ik heb zowel 1 als 2 in mijn Steam catalogus staan maar had tot op heden niet bijzonder veel tijd ermee doorgebracht. (hoop en al een uurtje in de eerste - de tweede heb ik nog niet gespeeld, aangezien ik ze gewoon chronologisch wil doen).

Maar vanavond weer eens opgepakt omdat ik zin had in iets wat meer 'casual' was qua gameplay (eg ik had echt geen zin in schoppen, trappen, schieten of racen e.d) en het blijft inderdaad een bijzonder sfeervol en prachtig uitziend spel. Maar meteen weet ik ook weer het zwakke punt - de vijanden en de boss fights - die voegen naar mijn mening niet bizar veel toe aan het spel en zijn vaak eerder vervelend dan echt leuk. Niet dat dit het spel volledig onderuithaald maar het lijkt er wel bijna op alsof ze inderhaast zijn toegevoegd in plaats dat er echt over nagedacht is.

In ieder geval deze keer maar eens proberen door te zetten tot het einde.

...en doorgezet tot het einde...ongeveer een 7-8 uurtjes op normal, wat ik best netjes vond. En ik ga dan uiteindelijk toch een 4 erop plakken. De combinatie graphics en muziek en het feit dat het (op normal) niet echt bizar moeilijk is maakten het voor mij een heerlijk ontspannende, haast dromerige, casual game die ik toch met plezier doorlopen heb, en die, dankzij de beperkte lengte, ook gewoon niet saai wordt.

avatar van Maiky
Inderdaad een heel aardige sidescroller, waarin je met drie personages (dief, tovenaar en ridder) door een aardig donkere fantasywereld klimt, springt, zwemt en vecht.

't Is allemaal niet origineel, maar het wisselen tussen de personages brengt de broodnodige verfrissing. De ridder gebruik je vooral voor het vechten en de dief kan met haar pijl en boog vijanden op afstand uitschakelen en naar hoger gelegen platforms slingeren met haar grappling hook. Met de tovenaar kun je planken en kisten van diverse grootte tevoorschijn toveren, die je ook kunt gebruiken om power ups te bemachtigen of vijanden uit te schakelen. Leveldesign is prima, al voelt het wel wat claustrofobisch aan. De game speelt goed weg, al is het niet zo vlot als Ori. Van de variatie moet Trine het ook niet hebben: buiten een paar verdwaalde tussenbazen zijn het uitsluitend geraamtes die je naar het leven staan.

Op Normal speelde ik de game binnen vier uurtjes fluitend uit, en dan heb ik me niet eens gehaast. Blijkbaar ligt de echte uitdaging in de hardcore modus, maar voor nu concentreer ik me maar eerst op het tweede en derde deel.

mister-fool
Trine is een sprookjesachtige platformer. Het spel ziet erbovenal geweldig uit! Ook het wisselen tussen de drie karakters werkt bijzonder goed. Het helpt dat de dief, ridder en magiër voor- en nadelen hebben, waardoor de gameplay afwisselend is. De voice-acting is hoogst vermakelijk. Toch is het spel verre van perfect. Eén nogal teleurstellende Bossenemy keert steeds weer terug en het verhaal is ook niet al te opzienbarend. Het spel kent ook geen echte climax. Hoewel de opbouw naar het einde op zich erg goed is (Tower of Sarek is een erg sterk level) is er jammergenoeg geen echte eindbaas. Het spel eindigt nu een beetje in een anticlimax. Toch nog een heel behoorlijke platformer die het met name van zijn visuals en charme moet hebben. 3.5*.

(Ten tijde van het schrijven van deze review moet ik het bonuslevel nog spelen. Ik heb het spel gespeeld op de hard-difficulty)

geplaatst:
Kort spelletje van een paar uurtjes, maar een tof tussendoortje. Een puzzel platformer is wel een beetje uit mijn comfort zone maar het beviel goed. Je kunt met 3 characters tegelijk spelen die allemaal hun eigen abilities hebben om verder te kunnen komen in het level. Het is ook allemaal erg sprookjesachtig. Het verhaal is zo diep als een plasje, maar een leuke versnapering. Niet leuk genoeg om gelijk al deel 2 op te starten overigens.