Singularity (2010)

PC / PlayStation 3 / Xbox 360

Ontwikkeld door Raven
Uitgegeven door Activision

Amerikaanse legerpiloot Nate Renko is neergestort op een mysterieus eiland waar tientallen jaren geleden een aantal uit de hand gelopen experimenten hebben plaatsgevonden. Tijdens deze experimenten ontstond de gevaarlijke stof E99, welke het tijdsverloop op het eiland dusdanig door de war gooit dat Nate zich constant beweegt tussen 1950 en 2010. Om enige invloed uit te oefenen op de verschillende tijdsdimensies in Singularity beschikt Nate over de zogenaamde Time Manipulation Device, ofwel de TMD. Met deze TMD is het voor Nate mogelijk om zowel vijanden als objecten te verouderen of te verjongen.

avatar van toetje1977
Uitgespeeld. Ik kan mijn vorige bericht niet editten dus dan maar een nieuw berichtje. Singularity is mij in ieder geval 100% meegevallen, sterker nog, ik ben verrast door Singularity. Dat net-niet-gevoel dat ik in het begin van het spel had verdween uiteindelijk.

Ik speel spellen voor de lol, en lol heb ik zeker gehad met dit spel. De shootouts zijn best vet, het stoeien met de tijd is niet nieuw binnen games maar wel vermakelijk en leuk uitgewerkt, het upgraden van je wapens, de TMD en jezelf is een leuke bijkomstigheid, een aardig verhaal. Tja, terugkijkend ben ik wel tevreden.

Een ding dat ik wel lichtelijk apart vond: het einde. Het lijkt wel of de makers geen zin meer hadden want het is ineens afgelopen eigenlijk, vervolgens krijg je nog een een korte uitleg van hoe het nou verder is gegaan en hops einde... Ook had ik nog wel een boss-battle op het einde verwacht, maar in plaats daarvan schiet je heel simpel twee gasten door hun hoofd.
Wat ik wel heel cool vond aan het einde was dat je nagenoeg even onoverwinnelijk bent na je laatste TMD-upgrade. Dat was wel even een lekker gevoel om zo door die vijanden heen te gaan, je guns combinerend met de uber-powers van je TMD.

Leuke game hoor. Bioshock meets Wolfenstein en ik vond het wat Halflife-igs hebben. Drie eindes wat hap-snap.

avatar van Starmaster501
Goede game. Geen topper maar ook niet slecht. Van begin tot eind vermakelijk, mede vanwege de steeds nieuwe TMD upgrades. Dat apparaat is erg leuk om de hele game mee door te spelen. Deze game gaat nu de kast in en word over een tijd weer opgepakt om nog eens te spelen.
Een 3,5.

avatar van JustMike
lekkere schooter met een "paar" monsters erbij en wat russen. Soms konden bepaalde monsters wel voor een gevecht zorgen. Maar geen topper nee. Dat dacht ik gelijk al. Het blijft wel gewoon vermakelijk.

gamelord
Te gekke game, waar ik nu al drie dagen op de 360 helemaal hooked aan ben. Sfeer is te gek in de game, voor mij weer eens een game die me op het puntje van de stoel laat zitten.
Schrik niet gauw meer van iets...maar bij die missie om een reactor op te starten voelde ik toch even een adrelanine kick door me heen gaan als je onderwater in een schaft de hoek om zwemt en er een lijk ronddobberd die je recht aankijkt...geweldig schrik moment.
Het aparaat aan je pols/hand is ook te gek gedaan, je gebruikt het aan de lopende band, even de pulse gebruiken en ledematen vliegen in het rond.
De sniper met tijd vertraging gebruik ik als vast wapen in de game..de rest wisselt af van tijd tot tijd. Fantastisch wapen die het ook goed doet is de Seeker, afvuren en de bullet zelf besturen...leuke taferelen gegarandeerd.

De game geeft ook dat extra's om tech-points en TMD-bleuprints te blijven ontdekken..want het upgraden van je TMD & wapens blijft een leuke aanwinst.
Wat veel aan Bioschok doet denken, is het vergaren van informatie over het verleden via Tape-recorders & notitie's te vinden.

Wat wel jammer aan de game is:
De grotere vijanden zijn niet zo echt veel uitdagender als gewone vijanden...op een paar toffe bossfights na...vooral die op de trein.
Ook de textures hadden beter gekund, heb al gehad dat ik bijna een cut-scene bekeken had, de volle 100% nog geprojecteerd moest worden en je maat in het begin van de game...verdwijnt in de grond...je hoort hem wel nog praten, maar zie je hem pas terug als je bij het desbetreffende complex komt waar je de volgende objective krijgt...kon er wel om lachen overigens, door de sfeer die game heeft, kon ik er wel de humor van inzien.

voor mij een gelaagde game, die me soms laat smilen van oor tot oor vanwege de sfeer, grimmigheid en leuke schrik effecten..alsmede door de tekortkomingen in de afwerking.
Deze vergeet ik niet vlug en speel hem zeker vaker als ik er zin in heb.

4,5*!!

avatar van Awake78
Hey tof dat iemand deze game onlangs nog heeft gespeeld en er zelfs een review over heeft geschreven (Gamelord!). Ik heb me vorig jaar ook zeer vermaakt met deze game, vond hem heel spectaculair, maar toch heeft iets me ervan weerhouden om hem uit te spelen destijds.

Vond ook de graphics niet zo denderend en hier en daar zaten er wat deja-vu's in van andere games maar wat ik me kan herinneren is positief. Leuke game, goede gameplay, aardige gevechten, grappig sfeertje idd. Ik ga hem binnenkort toch nog maar weer eens oppakken

gamelord
Zeker doen Awake, ondanks de mindere performance is het een hele toffe "ouderwetse" shooter.
Na al die games van de afgelopen jaren is dit echt een verademing.
Was wel weer leuk om tegen onzichtbare muren op te lopen, iedereen klaagt er wel eens over maar bij deze game kan je het de makers vergeven.
Hij boeit echt van begin tot eind..althans bij mij wel.
Alvast veel plezier Awake, als je hem weer gaat oppakken.

Ben er ook nog steeds mee bezig. Ben halfweg als ik het me goed herinner. Tijd om er nog eens opnieuw aan te beginnen! Heb er weer erg veel zin in gekregen na het lezen van Roger zijn bijzonder enthousiaste recensie.

gamelord
Hij is mij supergoed bevallen Tom, zeer genoten van de game en daar game je toch uit eindelijk voor.
Zelfs de foutjes die ik opnoemde en nog wat andere "foute" dingen geven deze game echt soms een bizzare feeling, maar wel een feeling waar ik van zeg..I like.
Ook jij weer veel plezier bij het opnieuw spelen van deze game bro.

avatar van Shinobi
Van de week maar eens via de bekende weg binnengehaald, was toch wel benieuwd naar de game en in twee dagen alweer uitgespeeld.

Maar wat ik voor mijn kiezen kregen was een vrij oppervlakkige shooter met vele Bioshock elementen (o.a. introductie, audiorecords) erin verwerkt.

Het werken met de TMD was op zich wel lachen, door bijvoorbeeld vijanden te verouderen en die je ook dient te gebruiken in enkele (simpele) puzzels. Alleen had ik toch wel graag een soort van Bullet Time gezien, dat was alleen maar (tijdelijk) mogelijk met de sniper. Erg raar als je een wapen hebt die de tijd kan manipuleren...
Wapens zijn ook wel lachen en werken op zich best goed met vele vijanden die als kanonnenvoer dienen.
Leuke tribute vond ik de granaatwerper waaruit een gele bom komt die je kan besturen. Deed me erg Metroid denken.

De graphics vond ik echt tegenvallen, echt middelmatig. Hier hadden ze wel meer in tijd in mogen stoppen, maar het ligt natuurlijk ook aan de verouderde engine.

Kleine 3,0 sterren voor een game die me niet lang bij zal blijven.

avatar van jimmydl
@ Shinobi,

Het argument dat je opnoemt: 'in twee dagen alweer uitgespeeld' kon je makkelijk vermijden door level 'hard' te kiezen (ik neem even aan dat je dat niet hebt gedaan; anders mijn respect).

Je corrigeert jezelf al een beetje want die Bullet Time zit er in een aantal scènes wel gewoon in, waarbij je zelfs je kogel -met loopings en al- door het hele level kon laten zweven. Niet vaak, maar er was tevens die sniper waarmee je de tijd kon vertragen; ook een soort bullet time ( als je die overigens helemaal upgrade en steeds gebruikt -hetgeen ik deed- maakt dat het spel een stuk makkelijker.

Je mening over de graphics kan ik ook niet delen; die vond ik meer dan in orde. Natuurlijk is dit spel, in de apocalyptische traditie van Fallout e.d., stukken minder, en het verhaal -voor zover ik het al echt begreep- vatte me ook niet echt. We speelden natuurlijk wel op andere consoles, ik zou echter niet weten hoeveel verschil dat maakt.

Een positief punt vond ik de opbouw van het spel. Waar bij de meeste spellen gradueel wordt opgebouwd tot een clichématig bombastische apotheose met een irritante eindbaas, waren de 'pieken' in dit spel m.i. mooi verdeeld; een paar pittige tegenstanders door het spel heen waardoor het einde, i.p.v. een grootse slachting, een nogal melancholisch einde kende waarbij je 'jezelf' (kan) neerschieten (ik ben overigens benieuwd naar de ervaringen van spelers die het andere einde kozen). Het was echter mooier geweest als je het geweer tegen je eigen slaap kon zetten. Die 'draak' in het midden trouwens van het spel is, achteraf gezien, wel een erg dissonant en willekeurig creatuur, totaal irrelevant en ontspoord van de verhaallijn . Daarnaast is het natuurlijk ironisch dat de moeilijkste scène al vlak in het begin komt en je al die klote insecten in het riool moet doden (ik ben daar wel erg vaak dood gegaan). Dat het wat gemuteerde kevers zijn die je dit oponthoud hebben geleverd, en geen ziekelijk uitziende monsters, kan nogal tot lichtelijke irritaties leiden (en een nietig en nederig gevoel;)).

Tot slot zie je aan alles dat dit een Westerse productie is waarbij weer de stereotypische S-U karakteristieken uit de kast worden gehaald; van door het spel geslingerde kapotte wodkaflessen, dat onvermijdelijke accent en die 'over-mijn-lijk' mentaliteit. Het toont ook, soms zelfs letterlijk, de onmachtelijke decadentie en wanhopige dwangmatigheid van de S-U tijdens de Koude Oorlog door de S-U technologie uit deze jaren '50 zo neer te zetten als een catastrofe na een flink portie zelfoverschatting. De geërodeerde beelden van Lenin en Stalin en de Amerikaanse protagonist die alles moet herstellen voor ze (die Barisov kan het immers niet eens zelf!) maken het beeld af. 'Je moet de Russen ook geen technologie in handen geven, daar kunnen ze niet mee omgaan', lijkt het te willen zeggen

Als je deze aversie van het communisme niet deelt, kan dat -hoewel sluimerend- toch enigszins onbevredigend zijn.

avatar van jimmydl
Leve de collectivisatie en revolutie!

Pastichio Rocker
Leuk spel, erg vermakelijk. Zodra je de TMD in handen krijgt gaat er een wereld open en toont de game wat het allemaal in huis heeft. Helaas moet je je tot die tijd door een aantal standaard fps levels heen zien te worstelen. Gelukkig houdt het verhaal je geboeid en het spel wordt nooit echt frustrerend.

Het is eigenlijk zelfs iets te gemakkelijk. Dat is ook gelijk het nadeel van de TMD: zodra je de deadlock upgrade krijgt kun je je vijanden gevangen nemen in een soort van bal die tijd vertraagd. Een beetje zoals de slow-mo in F.E.A.R. Dat maakt de game gelijk een stuk makkelijker. Er zitten nog wel een paar uitdagende stukken in (zoals het stuk op de trein en de brug), maar eigenlijk hoef je nooit echt voor je leven te vrezen, ook omdat je overal wel ammo, stim- en health packs en E99 tech (waarmee je upgrades kunt kopen) vindt, waardoor je vaak als een soort Rambo door een level heenbanjert.

Eerder vergeleek ik Singularity met Bioshock, maar eigenlijk gaat die vergelijking niet echt op. Alleen in de beginlevels heeft het er wat van weg. Uiteindelijk lijkt het spel meer op een kruising tussen Call of Duty, F.E.A.R. en Timeshift, met een snufje Metro 2033. De game had verder prima graphics (doch ietwat verouderd, maar niet storend), goed geluid en ik ben geen enkele bug tegengekomen.

All-in-all: een prima spel om je even zoet mee te houden en waar je een hoop lol mee kunt beleven dankzij de tijdsmanipulatie en het verhaal, hoewel er mijns inziens toch veel meer uit het tijdreizen te halen valt dan dat Raven ons heeft laten zien. Wellicht dat hier iets mee gedaan wordt in deel twee.

avatar van Dutch-J3ff
Toffe game, alleen het einde vond ik matig/slap