Grand Theft Auto (1997)

Alternatieve titel: GTA

PC / PlayStation / Game Boy Color
single player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door DMA en Tarantula
Uitgegeven door ASC, Take-Two, BMG, Syscom, Sold Out en Rockstar

De hoofdrolspeler van Grand Theft Auto is een crimineel in Liberty City. Daar begin je met het stelen van auto's en het plegen van andere kleine misdaden. Langzamerhand kan je je opwerken en steeds meer criminele missies uit te voeren, waarna je ook in San Andreas en Vice City komt te werken.

Jelle schreef:
Heb er veel lol aan beleefd, maar vond 2 een stuk beter, bleef me veel langer boeien
klopt voor deze tog een 3.0

Matthijs
de tijd dat je zulke games nog niet eens mocht spelen van je moeder

goed spel

Kwam hem laatst nog tegen op een of andere Demo CD en kon de verleiding niet weerstaan. Toch nog even geïnstalleerd.

Blijft een gouwe ouwe. Ook leuk dat je toen al die verschillende radiostations e.d. had.

avatar van Bahamut Zero
Klassieker, het moest toch ergens beginnen.
Toen ik voor het eerst iemand over dit spel hoorde praten, dacht ik: Wat bestaat zo'n spel??? Leek me toen supervet en al snel na het aanschaffen van een psx deze ook aangeschaft. Flink grijsgespeel dus ik geef hem daar 4* voor

was voor de eerste zeker niet slecht.
Toen het uitkwam had ik eerst de demo gespeeld en die was echt zeer goed dus origeneel was echt wel goed.
Leuke missies toen al en het beeld was minder maar toch al goed.
3.5stemmen

Prima spel, zeker voor die tijd. Lekker origineel en ook toen zat er al genoeg uitdaging en humor in.
Heb altijd een zwak voor die reeks gehad, alleen GTA 3D of wat was de naam (voorganger Vice City) niet gespeeld helaas.

Vet spel dit toch weer. Alleen gewoon net iets minder dan GTA2. Die gewoon wat mooier was en van die bendes had

..en waarin de auto's veel slomer waren.. hier gingen ze echt debiel snel, zeker die kleine cossie dingen en die politie wagens.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Vooral op de motoren was écht niet te rijden. Opstappen > rijden > crashen. Soms dat je nog een auto kon ontwijken maar een meter later lag je zeker op de grond.

Ja, die gingen echt retesnel en je viel meteen van die dingen af als je iets raakte.
Na wat oefenen ging het wel wat beter maar echt goed rijden kon je er niet mee.

Die motoren zijn ronduit irritant, alleen als je precies op de middenstreep gaat rijden heb je weinig kans dat je crasht.
Als je de politie achter je aanhad vond ik die insane snelle auto's wel weer fijn, de politie in dit spel is sowieso lachen omdat ze werkelijk het IQ van een shoarmabroodje hebben.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Dat hebben ze in alle GTA spellen. Altijd leuk om je record politie-burgers-laten-platrijden proberen te verbeteren .

avatar van GAMEKING94
Helemaal geen mooie game maar wel redelijk verslavend

BoordAppel schreef:

Ja dat klopt, al is het in GTA4 stukken beter gelukkig

avatar van steffengamer
Kreeg dit spel van mijn oom. MIjn moeder schrok zich rot toen ze mer het zag spelen. Lekker mensen dood rijden en afknallen GTA 2 was nog veel leuker

maxmus
Matthijs schreef:
de tijd dat je zulke games nog niet eens mocht spelen van je moeder

goed spel

haha ja helemaal gelijk

avatar van jossieboy12
Dit soort spellen vind ik Helemaal komplete onzin. Het ziet er niet uit.

2,5 sterren.

avatar van Donkerwoud
Tsja, ik vond het toen lelijke crap met die miniscule pixel-mannetjes. Pas bij het derde deel kon de Engelse humor vertaald worden naar een volwaardige game.

avatar van jellecomicgek72
Heb ik nog ergens in de kast staan leuk spel voor die tijd. XD

Donkerwoud schreef:

Grafisch is dit niet goed maar het idee was wel zeer origeneel.
Was nieuw in die tijd dus toch goed game

avatar van Jossie.!
Dit vind ik nou nog steeds flutgames als ik eerlijk ben. Het is zo eentonig en stom! Dat je boerenen scheten kan laten is wel grappig. Maar voor de rest een flopgame. Voor mensen vroeger zou die wel leuk zijn geweest. Moet je hem nu eens vergelijken met Grand Theft Auto IV. Haha!
2,0 Sterren

Sims
MaxW schreef:

Ach, ja. Radiostations? Ieder station bevat maar zo'n 5 liedjes, en sommige hebben zelfs enkel liedjes van dezelfde artiest. Maar GTA is wel een klassieker.

avatar van rustugan
De graphics die het spel had liepen voor die tijd redelijk achter. Maar wat heb ik me hier aan kapot gespeeld. Altijd wedstrijdje doen wie het langst uit de klauwen van de politie kon blijven

avatar van Double Deuce
Uit 1997 alweer dit spel en in die periode heb ik het ook met heel veel plezier gespeeld maar je kan deze game niet vergelijken met de huidge games. Als je nu deze GTA koopt dan ziet het spel er natuurlijk niet meer zo goed uit etc. etc.

Maar voor 1997 was dit een heel behoorlijke game en de gameplay zelf vond ik geweldig hoor: zeer verslavend, veel vrijheid in de game, een berg missies en je kon killen wat je maar wilde en met KILL FRENZY was de waanzin helemaal compleet.

Controversieel spelletje toen ook dacht ik vanwege het geweld dat mensen (met name in de USA) weer zou hebben aangezet tot geweld.... Ach, het zal wel. De game verkocht in ieder geval goed en de gamers die wel alle hersencellen op het juiste moment goed gebruikten, speelden deze game graag; ik in ieder geval wel!

Al met al een klassieker die van mij 4,5 sterren krijgt!

avatar van twinsen
Pure nostalgie deze game.heb echt heel wat uurtjes mee doorgebracht .Was ook heel groot spel voor die tijd had hem op 20 floppies in ingepakt bestandjes staan als ik het goed heb

avatar van BRAM0800
0,5
ik speel het nog steeds super het verhaal ik word er warm van .gasten ga met de tijd mee

avatar van jellecomicgek72
BRAM0800 schreef:

Ik speel het soms echt nog wel eens. (heel soms) en het is nog altijd erg leuk.

avatar van kaholiic
BRAM0800 schreef:

Waarom geef je dit spel dan 0.5*

avatar van Sateck
Pure nostalgie, en in mijn ogen ook zeer revolutionair.

avatar van avdj
Een van de eerste PC games die ik grijs gespeeld heb. Op een gegeven moment kon ik alle steden uit mijn hoofd. De missies waren soms vrij pittig, zeker omdat er een saveoptie ontbrak.

Verder uiteraard alle cheats een keer geprobeerd en multiplayer mode gespeeld. Het is misschien pure nostalgie, toch kon geen één GTA mij meer boeien als dit eerste deel.