menu

Tom Clancy's Splinter Cell (2002)

mijn stem
3,77 (195)
195 stemmen

Game Boy Advance / Macintosh / Mobile / N-Gage / Nintendo GameCube / PC / PlayStation 2 / PlayStation 3 / Xbox
Action / Adventure
single player

Ontwikkeld door Ubisoft
Uitgegeven door Ubisoft

Sam Fisher is een zogenaamde Splinter Cell van de Amerikaanse regering. Deze speciaal getrainde agenten zijn meester in het verdwijnen in schaduwen en geruisloos uitschakelen van tegenstanders. Wanneer er geen schaduw is, creëer je deze gewoon, door lampen kapot te schieten. Het verhaal van het spel gaat over een Georgische presidentskandidaat die er nogal terroristische gedachtes op nahoudt.

zoeken in:
gamelord
wat had ik toen een mooie kerst anno 2002 kreeg ik deze game,
was meteen verslaafd aan dit spel had hem toen op de ps2.
Dit deel uit de serie is toch de beste, als je een collectie hebt uit gebouwd waar ook delta force, ghost recon etc etc in zit. Ik bedoel dat de eerste splinter cell dat heel goed invult als toevoeging.
Hij krijgt van mij dan ook 5*****

avatar van jellecomicgek72
5,0
Dit spel was een van de eerste ps2 spelen die ik ooit speelde!
Heerlijk gewoon s'avonds rond ene uur of 10 lichten uit en spelen maar! (en dan kwam er ook nog zo'n hartkloppend deuntje als je ontdekt werdt door een van die gasten ha ha tijdloos XD)

5*

Lexcoaster
Heerlijke stealth game, met een lekker spannend sfeertje. Gameplay is redelijk goed, toffe en spannende missies en een goed plot. Al met al zit deze game heel goed in elkaar, wat ik alleen nooit heb gesnapt is dat Fisher drie grote groene koplampen op z'n kop draagt (zijn nightvision), en niemand die dat ziet in het donker.. 4*

avatar van jellecomicgek72
5,0
kevin15 schreef:
leuk actie spelletje maar zeker geen aanrader


Dit is wel een van DE aanraders op de ps2 en xbox

avatar van PebeVai
4,0
Sneaky..!!

Gewoon heerlijk om steeds te proberen de vijand te slim af te zijn..
Top Game en je verveeld je geen moment qua spanning

Geen 5 maar wel een 4..(:

avatar van Bombong
4,5
Ik heb de afgelopen tijd de eerste drie Splinter Cells opnieuw gespeeld. Eerst Chaos Theory, daarna Pandorra Tomorrow en als laatste deze eerste. In mijn herinnering was de tweede wat minder dan de eerste, maar daar merkte ik nu eigenlijk niet veel meer van. Ik vond ze alledrie ongeveer even goed.

Wat me wel opviel is dat deze eerste toch wat meer actiegericht is dan de volgende twee (en dan Double Agent). Schieten is hier toch nog regelmatig een effectieve manier om verder te komen. Vanaf deel 2 is dat eigenlijk vrijwel nooit meer het geval en is stealth altijd dé methode.

Overigens viel het me op hoe goed de graphics anno 2009 nog steeds zijn.

XkellyyD
Ik heb deze game zelf niet, maar ik zou hem graag willen hebben voor PC of ps2, tenminste als hij sowieso net zo leuk (liefst leuker) en mooi zou zijn als Pandora Tomorrow. Maar nu heb ik een probleem waar kan ik deze game krijgen ?? Ik heb namelijk al beetje rond gekeken maar kan hem nergens vinden, tenminste niet alleen, ze zijn er wel te vinden maar dan in een 3 pack maar die hoef ik niet want daar zit 2 ook bij in, dus als iemand een adres weet waar ik hem kan krijgen zeg het even THNX

avatar van Florsi Florsa
4,5
Zo'n 3 pack kan het overwegen nog wel waard zijn, als het goed is kost hij niet meer dan €15,- en deel 3 is de beste uit de serie.

XkellyyD
Ja, maar ik had pandora tomorrow al op ps2 en ik wou chaos theory en deze er graag bij hebben heb nu chaos theory al wel maar ben nog aan het zoeken waar ik de eerste deel kan krijgen

gamelord
het is jammer dat ik de pc-versie in 3-pack heb en deel 1 heb ik wel los maar dan op de XBOX
Anders had je hem kunnen krijgen voor niets

War-Ultima
gamelord schreef:
wat had ik toen een mooie kerst anno 2002 kreeg ik deze game,
was meteen verslaafd aan dit spel had hem toen op de ps2.
Dit deel uit de serie is toch de beste, als je een collectie hebt uit gebouwd waar ook delta force, ghost recon etc etc in zit. Ik bedoel dat de eerste splinter cell dat heel goed invult als toevoeging.
Hij krijgt van mij dan ook 5*****


Ben het er mee eens, dit blijft de beste splinter cell en ook ik kreeg de game met kerst in 2002 toeval.

Dit is de beste splinter cell omdat het interessantere locaties zijn dan die van pandora tomorrow en de A.I. is stukken beter dan die van chaos theory.
Double Agent was weinig aan jammer genoeg (vooral bij de 2e playthrough) dus hopelijk zal conviction het goed maken, maar dat zal waarschijnlijk een actie game worden met stealth elementen.

avatar van WeZet
4,0
Het eerste, 'beste' (vind hem behoorlijk sfeervol) deel uit de serie. Met Double Agent en het recente Conviction is de serie helaas doodgebloed. Splinter Cell is nu voor de casual gamers en er is weinig meer over van het origineel.

Speel deze game en diens vervolgen en zie hoe de sfeer er stukje bij beetje uit gaat na deel 3.

avatar van Feyenoord100jaar
Heeft iemand nog een goede torrent, kom zelf niks tegen.

shadowmaster100
Feyenoord100jaar schreef:
Heeft iemand nog een goede torrent, kom zelf niks tegen.


koop gewoon,kost 5 euro

of minder zelfs

Feyenoord100jaar schreef:
Heeft iemand nog een goede torrent, kom zelf niks tegen.


Ik kan alleen chaos theory en pandora tommorow vinden.

avatar van Feyenoord100jaar
Vogelbekdier schreef:
(quote)


Ik kan alleen chaos theory en pandora tommorow vinden.


Oke man, bedankt.

Is het zo dat je eerst met deze moet beginnen, of kun je ook beginnen met chaos theory?

Huh? Ik begrijp je niet helemaal...

avatar van Florsi Florsa
4,5
Is ook een lastige vraag.
@100jaar; ik zou bij het eerste deel beginnen, maar je krijgt geen beroerte als je bij Chaos Theory begint. Er loopt niet bepaald een rode draad door de eerste drie games.

avatar van Feyenoord100jaar
Of het verhaal doorloopt bedoel ik, dus als je eerst met chaos theory zou beginnen wat informatie zou missen.

edit: oke thx

Maar ik zelf vind deel 1 beter dan chaos theory.

avatar van andnino
4,0
Ik heb sinds gister de xbox-versie, die ik nu op mijn 360 speel. Maar had je in dit spel helemaal geen debriefings (waarin je kan zien hoeveel kills, alarms, times detected etc.), of is dat beperkt tot bepaalde versies? Vroeger speelde ik dit spel op de GameCube, maarja die werd tijdens een zekere zomervakantie gestolen met alle spelen erbij. Kan me niet precies meer herinneren of daar wel debriefings in zaten.

Brutal Headshot
Back in 2002 helemaal van boven tot onder grijs gespeeld.
Nog steeds een erg sfeervolle stealth game waarbij stealth de overhand heeft.
De meer splinter cell games er kwamen de meer actie gericht het werd.

De beste uit de serie/reeks.

avatar van Bombong
4,5
Brutal Headshot schreef:
De meer splinter cell games er kwamen de meer actie gericht het werd.


Dat klopt niet hoor: van de eerste 4 Splinter Cells is de eerste duidelijk het meest actiegericht. Je kunt jezelf hier heel vaak nog schietend uit de problemen helpen en met de delen 2, 3 en 4 lukt dat vrijwel nooit meer. De 5de, Splinter Cell Conviction is uiteraard gewoon een mislukte actiegame waarbij vrijwel alle stealth-elementen overboord zijn gegooid.

Brutal Headshot
Vind je? in deel 1 word je vaak gedwongen om alles in stealth te doen en door middel van schaduw gebruik en geluiden die je maakt met voetstappen komt het pas echt in leven, de a.i. is ook geweldig.
Schaduw gebruik is in het eerste deel van groot belang en ik weet nog wel dat ik er helemaal inzat, echt een innovatieve stealth game.
Weet ook niet hoe jij de game speelde, ikzelf speelde het echt in pure stealth.
Vergde ook veel meer tijd/geduld om het goed te krijgen, de andere splinter cell delen ging ik zomaar doorheen zonder enig echt stealth gevoel dat het eerste deel wel had.
Sfeer is ook een belangrijk onderdeel in een videogame en dat is bij splinter cell 1 zo lekker aanwezig.

avatar van Bombong
4,5
Toen ik ongeveer 2 jaar geleden de eerste 3 SC's opnieuw speelde, viel me juist op dat je bij de eerste vaak op een vrij effectieve manier je uit een situatie kunt schieten en dat dat bij de volgende 2 en nummer 4 vrijwel nooit lukte, omdat je dan meteen dood was. Ik had 'm al 2 keer eerder gespeeld en dan wordt het interessant om eens te kijken of het ook op een andere manier gaat. Je eruit schieten hoeft niet in deel 1, maar vaak kán het dus wel. Probeer maar eens. Neemt niet weg, dat ik ook deel 1 puur stealth heb gespeeld. SC blijft wat mij betreft samen met de 3 Thief-games de enige game-serie waar stealth goed is uitgewerkt. Daarom gaat het me ook zo aan het hart dat daar in SC Conviction vrijwel niets van over is gebleven.

avatar van Rien
5,0
Deze game echt grijs gespeeld op mijn oude Xbox!! Weet nog dat ik vanaf de aankondiging van deze game elke dag het internet afstruinde voor nieuwe informatie omtrent de game.

Later werd er via een engels tijdschrift een demo meegegeven. Toen ik die speelde wist ik niet wat ik speelde. Werkte destijds in een supermarkt gevestigd in een winkelcentrum te Volendam. Daar was/is ook een Bart Smit gevestigd. En het mooie/toffe van de medewerkers daar was dat ze toen de tijd totaal geen flauw benul hadden van releasedatums en het spel dik een week voor release al in de schappen legde.
Ik blij natuurlijk! Kon wat geld lenen van mijn bedrijfsleider en mocht een halve snipper opnemen.

Thuis gekomen stop ik de game in mijn console en tadadaddaadada.... Xbox kapot!!!
Wat een blamage. Heb direct contact opgenomen met MS en mijn console moest naar Belgie voor reparatie..
Na een behoorlijk lange 3 weken verder werd de game al door enorm veel mensen gespeeld en kon ik eindelijk aan de game beginnen..

De ervaring was echt meesterlijk. Ik had de Xbox vanaf de release en eerlijk is eerlijk... Deze game die toen nog exclusive was, was het eerste echt goede en originele game die uitkwam op de Xbox.. Mits je Halo enorm vet vond natuurlijk.. Ik vond het een gaar spel.

Deze game was na MGS op de PSOne en de 2 delen van de Syphon Filter reeks de eerste stealth game die ik speelde op de destijds next-gen.

5* voor Splinter Cell.

avatar van Boznaldo
4,5
Erg goede game dit,al best wel oud maar hij staat nog als een huis.

Erg spannend en een heerlijk sfeertje,op m'n oude x-box 1 van mijn lieveling games.
geloof dat ik hem 2 keer heb uit gespeeld,zou hem eigenlijk nog wel een keertje willen spelen.
Maaja ik heb m'n ouwe vertrouwde x-box verkocht met alle spellen erbij.
Hoe dom kun je zijn,denk dat ik ooit de ouwe kast nog wel een keer in huis haal.

kortom TOPPERTJE deze game...

avatar van dr channard
5,0
Kan je deze op de Xbox 360 spelen als je het originele Xbox spel hebt?

avatar van dr channard
5,0
Stealth met groene lichtjes

Een eerste stap die gezet werd in een toch wel heel bekende franchise. Beter nog; een franchise die samen met Hitman en Metal Gear Solid het stealth genre tot het uiterste hebben gedreven. Splinter Cell is net als de andere twee een apartheid in het genre. Waar Hitman meer een sociale stealth is en Metal Gear door de camera en de cartoony effecten toch wel erboven uit staat, gaat het in Splinter Cell meer om de schaduwen en het verborgen blijven. Ook al zijn er soms wel gebieden waarvan je denkt hoe je hier in Godsnaam verborgen bent is het gewoon cool om de 'ninja der duisternis' te zijn en mannetjes slim af te zijn.

Dat is de kracht van Splinter Cell. Zo weinig mogelijk je pistool gebruiken tegen de vijanden , maar wel om lichten kapot te schieten en je te vertoeven in de schaduw. Uiteraard kan je vijanden nog altijd knock-out slaan, ze langs achter vastpakken en soms ondervragen of gewoon je gadgets gebruiken om tegenstanders te verdoven. Een hele leuke gadget is de 'Diversion Camera'. Je schiet deze tegen een muur, het camerastandpunt wordt verplaatst naar hoe de camera de situatie ziet, je kan vijanden lokken door geluid te maken en dan gas verspreiden. Ongelooflijk slim.

Een ander sterk punt uit de serie is de sfeer. Niet alleen de schaduwen zorgen voor de sfeer, maar ook andersom. Die kleine lichtstraaltjes die net komen turen door het ventilatiesysteem waardoor je de hoofdpersoon net ziet oplichten maken het spel gewoon af. De lichteffecten zijn ongelooflijk. Ook het muziekje als je gezien wordt is geweldig. Je gaat er als gamer gewoon van opschrikken.

Verder heeft Sam Fisher (de hoofdpersoon, ingesproken door Michael Ironside) ook wat lekkere moves die hem tot een echte sluipfreak maken. Zo kan hij op buizen klimmen (zowel verticaal als horizontaal) , zich vasthangen aan de uiteinden van randjes, hekken beklimmen en zich van de grond ontdaan maken door twee benen te laten rusten op twee smalle muren. Verder heeft hij ook Nightvision ter beschikking (wat erg handig is in de schaduwen) en Thermal Vision , die je dan helpt om warmtestralen op te nemen en mijnen te ontdekken.

De missies zijn stuk voor stuk geniaal. Het spel begint met een training maar eenmaal je in 'the field' zit moet je toch even wennen. Je moet verschillende objectieven behalen in je missies (variërend tot informatie uit een computer halen, iemand doden, iemand ondervragen, iets infiltreren enzovoort...) en die worden meestal ingesproken door je baas Lambert.
Uiteraard zijn de eerste missies de makkelijkste, maar hoe verder je komt, hoe frustrerend het soms allemaal kan worden. Dat heeft grotendeels te maken door een feature die ze in Chaos Theory wel hebben laten invoeren; namelijk een savesysteem. Hier ontbreekt het volkomen en heb je doorheen de missies checkpoints. Soms maak je fouten en is het frustrerend terug te beginnen aan het vorige checkpoint, maar al bij al valt het wel heel goed mee. De checkpoints komen meestal wanneer je het echt nodig hebt en zijn dus sporadisch aanwezig.

In sommige missies zitten er dan 'scripted events' in. Dit heb je in Chaos Theory ook niet echt (ik kan me maar ééntje herinneren). Hier zijn ze toch wel in drie missies aanwezig. Op zich valt het wel mee, maar het is jammer dat je in een Stealthgame je wapen MOET trekken. De game is namelijk gemaakt om het stealth aan te pakken. De controls zijn niet zo goed uitgevoerd om er wat schietacties mee uit te voeren.

Maar dat vergeet je snel, want eigenlijk zijn al de missies zeer goed. Mijn vier favoriete missies zijn de U.S Embassy, Oil Rig, CIA HQ (die is machtig) en de Presidential Palace. Verder wil ik ook nog de missie Abbatoir vermelden, omdat dit echt één van de moeilijkste en frustrerende is. Zo begin je in een mijnenveld en een zoeklicht , kom je verder een knipperlicht tegen waar je jouw moves moet timen en zit je langzamerhand in een vriezer waar vol licht aanwezig is. Niet simpel dus, en bij vlagen heel frustrerend, maar dat mag ook wel eens. Voor de rest zijn er ook nog wel momenten waar je soms binnensmonds zult vloeken, maar omdat de checkpoints zo sporadisch voorkomen kan je het de game dit eigenlijk vergeven.

Splinter Cell is dus een heerlijk begin van een overbekende franchise. Morgen begin ik aan Pandora Tomorrow en daarna speel ik nog eens Chaos Theory zodat ik daarover nog wat uitgebreider kan vertellen. Double Agent op de Xbox 360 heb ik al maar heb ik stopgezet omdat ik het echt niet leuk vond. Ik wacht dus tot de Current-Gen versie in mijn postbus verschijnt en idem dito voor het laatste deel Conviction.

Met dit eerste deel is al een bijna perfecte start gezet. Net niet beter dan Chaos Theory, maar wel een ongelooflijk sfeervol spel dat er nog steeds goed uitziet , waarvan elke missie goed tot geniaal is en je soms echt voor uitdagingen staat. 4,5*

avatar van Bombong
4,5
dr channard schreef:
Beter nog; een franchise die samen met Hitman en Metal Gear Solid het stealth genre tot het uiterste hebben gedreven.


Je vergeet de Thief-serie die toch wel het beste is op het gebied van stealth games en bovendien de eerste in dit genre.

avatar van dr channard
5,0
Juist ! De Thief-games. Heb ik nooit echt gespeeld buiten het derde deel (dat iedereen wat minder vond), dat heb ik echt grijs gespeeld en vond ik GE-WELDIG. Dus die andere delen zullen welliswaar ook super zijn

Bedankt

avatar van FlorisV
4,5
1 van de beste spellen ooit voor mij. Natuurlijk hebben latere edities verbeteringen en toevoegingen aangebracht, maar dit zette een standaard neer voor stealth games die nog steeds als een huis staat.

De muziek is interactief met wat er gebeurt (achterdochtige of gealarmeerde bewakers veranderen de muziek), sfeervol en past erg goed. De stem van Michael Ironside is een gouden greep geweest.

Het blijft een ontzettend spannende game. Apart is dat je toch wel heel vaak met night vision zit te spelen wat het spel eigenlijk monotoon maakt qua kleuren, maar toch is het mooi. En anders dan Assassin's Creed kom je over het algemeen nooit weg met een aggressieve benadering, dan leg je het loodje. Stealth voor en stealth na en je geduld, vindingrijkheid en opmerkzaamheid worden immer danig op de proef gesteld. Heerlijk gewoon. Niet knallen, maar je hersens gebruiken, goed opletten en om je heen kijken. Er kwamen nog meer trucjes bij later maar dit eerste deel bevat ook al een flinke lading aan gadgets.

Mijn favoriete level is het CIA level, je moet inbreken bij je eigen mensen zonder de fifth freedom (mogen moorden). Het verhaal is bij Splinter Cell, ondanks Tom Clancy's stempel, nooit heel boeiend maar dat geeft niet. Dit speel je echt niet voor de cutscenes, maar voor steengoed ontworpen en uitdagende levels.

Net als de 3 vervolgen die erna kwamen heb ik deze al minstens 2x compleet uitgespeeld. Zeer herspeelbaar ook dus.

avatar van FlorisV
4,5
Pas weer uitgespeeld, voor de 3e keer denk ik. Blijft verslavend. Dit was de PS3 HD Remaster.

Ik haal er toch een halfje af en dat is vanwege een aantal fouten:
-vooral tijdsdruk wordt snel vervelend. Voordat je ook maar een idee hebt waar en wat je moet doen en boeh of bah kunt zeggen is het van "gvd Fisher wat doe je nu toch, waar bleef je nu, de missie is over";
-hier en daar werkt interactie met de omgeving niet soepel;
-soms echt te vaag waar je naar toe kunt, wat pointers op allerlei manieren zouden helpen;
-wall jumping...pfff wat een ramp;
-soms bugs...zo moest ik de missie in de Chinese ambassade overnieuw doen omdat een of andere pief niet op kwam dagen voor de retinal scan.

En ja de cutscenes zijn ook niet veel soeps maar daarvoor speel ik geen Splinter Cell.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:00 uur

geplaatst: vandaag om 02:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.