Banjo-Kazooie (1998)
(148)
Nintendo 64 / Xbox 360 / Nintendo Switch
Platform
Ontwikkeld door Rare
Gruntilda de heks denk dat zij de mooiste is van de hele wereld, terwijl zij het lelijkste wezen van allemaal is. Op een dag zegt Dingpot dat de mooiste eigenlijk Tooty is, de zuster van Banjo. Woedend vertrekt Gruntilda om haar schoonheid te stelen. Banjo en Kazooie moeten haar nu zien te redden uit de handen van Gruntilda.
- nummer 64 in de top 250
geplaatst: 7 juli 2007, 10:18 uur
Schijnt een prachtig spel te zijn, en speelt heerlijk weg. Graphics zijn netjes voor die tijd.... Heb ik gehoord.
geplaatst: 7 juli 2007, 10:35 uur
Dat heb je dan goed gehoord, het is een leuk spel, goed ontworpen van RARE. Dit spelletje bevat lol, fantasie en plezier. 4*.
geplaatst: 7 juli 2007, 11:01 uur
Dan is het goed. Dit spel was eens in het magazine N-gamer, in de rubriek waar ze oude spellen nog eens reviewden, en ze klonken erg lovend, dus vroeg ik me af of dat meer was dan enkel jeugdsentiment
geplaatst: 8 juli 2007, 22:17 uur
Erg leuke game, vooral door de typische humor van Rare. Helaas zitten er ook net wat mindere werelden in, anders has hij 5* gekregen.
geplaatst: 9 juli 2007, 23:29 uur
vrij tergend spel, waar soms niet doorheen te komen was herinner ik me.. wel was ik toen onder de indruk van de graphics. 3*
feeder
geplaatst: 12 juli 2007, 17:00 uur
Grafisch was dit echt een killer, dit was namelijk de allereerste game waarin iedere regendruppel afzonderlijk bestond. Revolutionair.
geplaatst: 17 juli 2007, 22:47 uur
De enige platformer die me ooit heeft kunnen boeien. En hoe eigenlijk... uuuuuren...daaagen heb ik dit kunnen spelen. Er zijn niet veel spellen die ik vaker dan 3x uitspeel maar dit is er 1 van
4.5*
4.5*
geplaatst: 18 juli 2007, 10:46 uur
zekker weten dit is een bijzonder leuk spelletje ik heb hem vaak gespeeld alleen de multiplayer is erg saai
geplaatst: 18 juli 2007, 11:17 uur
Car-freak schreef:
maar weet niet zekker of dat bij deze banjo-kazooie was
maar weet niet zekker of dat bij deze banjo-kazooie was
Dat was banjo-tooie..., dit deel (kazooie) had namelijk geen multiplayer
geplaatst: 18 juli 2007, 17:56 uur
Banjo Kazooie was echt briljant. Leuke grappen ook tussendoor. De game play was ook zeer goed gedaan. Helaas wel wat mindere levels ja, zoals dat grote schip, maar deze game in zijn geheel was echt geweldig, 4,5 sterren!
geplaatst: 1 augustus 2007, 12:08 uur
geplaatst: 1 augustus 2007, 13:04 uur
Rusty Bucket Bay is juist mijn favoriet. Vooral door de sfeer.
De sfeer is wel leuk, alleen het level zelf is irritant.
geplaatst: 1 augustus 2007, 13:09 uur
Rusty Bucket Bay is juist mijn favoriet. Vooral door de sfeer.
Vond ik altijd het meest nare tenenkrommend level uit het spel. Het kerst level vond ik altijd erg prettig, en het laatste level met de 4 jaargetijden waar ik de naam altijd verwar met de fantasie wereld uit deel 2
Clankers cavern en bucket bay hadden beiden een hatelijk spannend en naar stukje. Het zeer diepe puzzelstukje en de schroefbladen van de motor. Brrr krijg er kippenvel van als ik er aan denk...
Relax
geplaatst: 1 augustus 2007, 13:31 uur
Ik weet echt niet welk cijfer ik deze game wil geven.. de ene keer geniet je volop, de andere keer zit je vol afgunst deze game te spelen.
Ik weet het echt niet, mischien de perfect 2,5...
Ik weet het echt niet, mischien de perfect 2,5...
geplaatst: 1 augustus 2007, 13:46 uur
davidov schreef:
schroefbladen van de motor.
schroefbladen van de motor.
Daaraan heb ik nachtmerries over gehouden, hartslag altijd 180. De allereerste keer heb ik daar denk ik wel een uur of 2 aan gezeten zonder succes. Prachtig .
Als je aan mij het minste level vraagt, zeg ik gelijk de allereerste, Mumbo's Mountain. Te simpel. Het moeras vond ik ook vreselijk met die krokodil. Naam van het level ben ik even kwijt.
geplaatst: 16 augustus 2007, 11:23 uur
Na een lange twijfel over welk spel er nou eigenlijk de nummer 1 écht verdiend, heb ik besloten dat deze dat is. Er is geen enkel spel dat ik zo vaak kan spelen als deze. Hij zit misschien niet mooier in elkaar dan de twee Zelda's die nog boven deze stonden, de serieusheid van die twee vind ik wat nadelig nu, echt luchtig kan je ze niet noemen. Spelen kan ik ze voor een tijdje in ieder geval even niet. Dit spel daarentegen heeft ook enorm veel humor. Vooral die stomme rijmpjes van Gruntilda zijn gewoon meesterlijk. Of de stomme discussies tussen Kazooie en Bottles. Maar dit spel heeft wat mij betreft ook wel zijn serieusere kanten, en ook zo nu en dan spanning, soms zelf adembenemende stukken. Banjo-Kazooie is een spel dat ik elke keer weer kan spelen zonder dat hij gaat vervelen.
Ik heb overigens ook veel gelezen over vergelijkingen tussen deze en Super Mario 64. Als ik eerlijk ben vind ik die niet echt terecht. Misschien heeft het wel een beetje hetzelfde concept. Maar Mario 64 heeft al wat minder humor, mist een Banjo-Kazooie concept, Mario is helemaal alleen. De gelijkenissen zijn er wel, maar Mario 64 heeft veel minder goeduitziende graphics, mist een betere score, oftewel muziek. Mario 64 mist natuurlijk ook de transformaties die Mumbo creeën kan. Op dit soort kleine dingetjes wint wat mij betreft Banjo-Kazooie.
Ik ga gelijk ook maar even alle levels af. Mumbo's Mountain is gelijk het minste level. Het is vooral nog veel nieuwe moves leren. De transormatie naar mier / termiet, is ook niet gelijk de leukste van allemaal.
Treasure Trove Cove is gelijk een stap in de goede richting. Het level is al wat groter dan de eerste. Ziet er beter uit en is sfeervoller. Met een prachtig uitzicht vanaf de vuurtoren. Echt moeilijk wordt het je nog niet gemaakt in ieder geval.
Clanker's Cavern maakt het je wel al wat moeilijker. De sleutel helemaal beneden in het water is een van de moeilijkere obstakels in het spel. Een groot level is het niet. Het leukste speelt zich voornamelijk af in Clanker zelf.
Bubblegloop Swamp Is ook een van mijn minder favorieten. Vooral aan de krokodil in de krokodillenkop heb ik een enorme hekel. Zonder snelle schoenen lukt hem verslaan voor mij in ieder geval nooit. Hier is wel de eerste echt leuke transformatie, de krokodil. Je kan er tenminste ook aanvallen mee uitvoeren.
Freezeezy Peak is niet het beste, maar wel het leukste level van allen. De race met de ijsbeer is vind ik altijd een van de leukste momenten van het spel. Hier komen ook heel wat leuke personages langs. De walrus, de beren. De transformatie naar kleine walrus vind ik zelf niet echt leuk, hij is nogal sloom.
Gobi's Valley valt net buiten de top drie. Erg sfeervol level. Met van die voor mij typische Egyptische kenmerken, zoals die puzzels, rennen voor je leven spellen, pyramides, tempels, noem het maar op.
Mad Monster Mansion is een top drie level voor mij. Er zitten nog steeds wat dingetjes in die best wat engs hebben. Maar wat dit level vooral voor mij een top drie maakt is de kerk. Het level zelf lijkt wat klein, maar de kerk is immens. Een van de mooiste stukjes van het spel. Vooral als je helemaal boven op het plafond staat en dan naar beneden kijkt in combinatie met de muziek, prachtig.
Rusty Bucket Bay dan, mijn grote favoriet vanaf dag 1. Voor een level als deze is het woord sfeer uitgevonden. Ook weer een level dat een aantal mooie uitzichten heeft. Het level is ook de moeilijkste van allen. Vroeger als zeven/achtjarige had ik best wel kapitein willen zijn van zoiets groots. Vond het ook vaak best jammer dat je voor de rest niet ermee kon uitvaren of iets dergelijks.
Click Clock Wood zal ongetwijfeld voor velen de favoriet zijn, en dat is niet zo heel erg vreemd. Van alle levels heeft deze het beste concept van allemaal. Prachtig ook om alles te zien groeien, en weer zien af te sterven, en ook om alle personages te zien in hun gaan en doen in de verschillende jaargetijden. Mumbo is ook een keertje écht leuk bezig in dit level. De transformatie naar bij is de beste van allemaal. In dit level is het me overigens nooit gelukt om alle muzieknoten bij elkaar te sprokkelen, ik mis er altijd acht. Waar die zitten, ik heb geen flauw idee.
De quiz dan. Als zeven/achtjarige, wanneer je nog niet eens goed Engels kent, kan dat natuurlijk een beetje moeilijk zijn. Het verbaasd me dan ook nog steeds dat ik ooit er toch doorheen ben gekomen. Alles op een pure gok. Ook leuk Grunty hier eens in real life te kunnen zien.
Het eindgevecht kan vaak een beetje teleurstellend zijn na een lange adventure game. Bijvoorbeeld die van Majora's Mask tegen het gelijknamige masker. Enorm teleurstellend en erg simpel na zo'n enorm spel, wat wij hier pas een ongeveer vier jaar na ontvangst hebben kunnen uitspelen. Dit eindgevecht vind ik eigenlijk niet echt zo teleurstellend, het enige jammere is altijd dat het hierna dan echt voorbij is.
Na al dit vergeet ik nog twee dingetjes. De personages die allemaal in dit spel langskomen. Gruntilda is natuurlijk zonder twijfel de all time favorite. Maar ze zijn stuk voor stuk memorabel. Maar welke is de allerleukste. De boerende kapitein, de roestige mechanische vis. De ijsberen, de walrus, Mozhand, de hand in de kerk, de bever, de eekhoorn, de kameel, of toch gewoon Bottles of Mumbo, er is niet uit te kiezen eigenlijk.
En dan is er ook nog de score, de soundtrack, de muziek, hoe je het ook wil noemen. De beste score uit een spel die ik ken. De mooiste stukken zijn vind ik de thema's vlak voor de poort naar een level. Dat is dus gewoon het thema van Gruntilda's Lair zelf, maar dan in de vorm van het level zelf. Vooral die voor Mad Monster Mansion is prachtig. Ik zou er uren naar kunnen luisteren. Neem bijvoorbeeld het schilderij voor Click Clock Wood, die zit al vrij snel aan het begin van het spel. Wat een prachtig thema is dat toch. Tot kippenvel toe. Als kleintje kon ik uren fantaseren over hoe dat level er nou uit zou kunnen zien. Hij was natuurlijk wel anders dan verwacht, maar teleurgesteld was ik niet. Ja, ik moeten zeggen dat meneer Grant Kirkhope hier een erg goede score heeft afgeleverd.
Ik heb het nu wel erg lang gemaakt eigenlijk, maar dit spel verdiend wat mij betreft nog veel meer woorden. Dit is nu onbetwist mijn nummer 1. Ik vraag me sterk af of ik ooit iets leukers tegen zal komen dan dit.
gerwinf
geplaatst: 16 augustus 2007, 12:22 uur
basketballerke schreef:
Ik vraag me sterk af of ik ooit iets leukers tegen zal komen dan dit.
Ik vraag me sterk af of ik ooit iets leukers tegen zal komen dan dit.
geplaatst: 16 augustus 2007, 12:45 uur
Ziet er best interessant uit. Moet ik alleen nog een 360 in huis zien te krijgen.
geplaatst: 16 augustus 2007, 16:22 uur
gerwinf schreef:
Grrr.... Evil Rare....
geplaatst: 16 augustus 2007, 16:35 uur
Wát een game is dit. Zoveel plezier aan beleefd, ik zou er bijna een buiging voor willen maken. Misschien doe ik dat ook wel eens, wel eerst een altaartje maken met deze game als middelpunt. (Hmmm, ik overdrijf wel een héél klein beetje, volgens mij.)
geplaatst: 1 september 2007, 11:45 uur
de aller aller beste game die ik ken.
komt er ook een banjo voor de wii?
of voor de virtual controlle?
komt er ook een banjo voor de wii?
of voor de virtual controlle?
geplaatst: 1 september 2007, 11:51 uur
Een nieuwe Banjo op de Wii, dat gaat niet gebeuren. Rare is overgastapt naar Microsoft. Dus nu krijgt de 360 een nieuwe Banjo game...
geplaatst: 1 september 2007, 12:49 uur
geplaatst: 1 september 2007, 15:59 uur
JohnWilliams schreef:
De laatste game die ze voor Nintendo maakten (Star Fox Adventures) was ook niet zo geweldig, heb ik me laten vertellen. Ik denk dat Rare het gewoon een beetje kwijt is geraakt, of dat de schuld van Microsoft is... tja, dat zou ik niet weten.Toen Rare nog bij Nintendo was waren de Games veel leuker, nu Rare overgestapt is bij Microsoft heb ik zowat géén 1 leuk spel meer kunnen vinden. Ze hadden gewoon bij Nintendo moeten blijven, waarom ze dat niet gedaan hebben is voor mij een vraagteken...?
Muffinhead
geplaatst: 1 september 2007, 18:00 uur
niet helemaal waar, Rare heeft namelijk nog rechten om spellen op de DS uit te brengen. zoals Diddy kong racing die nog niet lang geleden opnieuw uitgebracht werd.
geplaatst: 1 september 2007, 18:05 uur
Snap dan niet dat ze bij Microsoft zijn overgestapt ken zowat géén 1 goed spel van ze sinds ze zijn overgestapt.