Blade Runner (1997)

PC / PlayStation 4 / Nintendo Switch / Xbox One
Adventure

Ontwikkeld door Westwood en Nightdive
Uitgegeven door Virgin en Nightdive

In 2019 staat de politie tegenover een groots georganiseerde misdaadbende bestaande uit een groep kunstmatige mensen, de zogeheten Replicants. Agent Ray McCoy wordt op een missie gezet om een aantal van deze replicants op te sporen, maar al snel raakt hij verstrikt in het netwerk van deze replicants die Ray doen laten twijfelen over wie of wat hij zelf is.

neo (crew)
Het ene level van Perfect Dark is, weliswaar met mooie graphics, veel dichterbij de sfeer van de film dan deze hele game.

avatar van Diego
Heb Perfect Dark nooit gespeeld maar kan me toch herrinneren dat de sfeer van deze game vrij dicht bij de film lag. In ieder geval vond ik dit een geweldige Adventure. Het mooie is dat het spel zich iedere keer weer anders ontwikkelt. Zal eens kijken of ik hem nog ergens kan 'vinden'.

avatar van gemaster
Ik vond juist dat de game de sfeer van de film zeer dicht benaderde. Erg mooie adventure die ik helaas nooit helemaal heb uitgespeeld. Volgens mij zat ik ergens vast en in die tijd had ik nog geen internet, dus walkthroughs waren er nog niet bij voor mij.

avatar van Status Seeker
Geweldige game. Schitterende plaatjes en ook het inzoomen van foto's in de zoektocht naar clues was tof uitgewerkt. Punt was alleen dat ik hierin nogal ver wilde gaan om maar geen clue te missen. Ik weet alleen niet of ik hem op volle capaciteit heb gespeeld, dus of ik wat gemist heb? Ik heb hem in ieder geval op 2 manieren uitgespeeld, maar er zullen nog wel meer eindes zijn.

avatar van Tommeh
Briljante game, toen ik deze speelde kende ik de hele film nog niet eens. Jaren later toen ik de film op tv een keer zag dacht ik "verdomd, dit lijkt wel op dat spel Blade Runner."

Tommeh schreef:

Haha ja dat had ik ook, wist helemaal niet wat Blade Runner was maar kocht het spel destijds toch maar als 10 jarig mannetje.
Jaren later zag ik ook pas de film en de sfeer is echt hetzelfde wat weinig is in games van films.
Ben blij dat het niet de verhaallijn van de film volgt maar dat het z'n eigen weg gaat, het complexe verhaal is interessant en cool is natuurlijk ook de verschillende eindes.
Volgens mij heb ik ze WEL allemaal gehad.
Gewoon een absolute topper, deze game kan wat mij betreft nog jaren mee! 5*

avatar van Foetsj_NL
Echt een zeer goed spel ! Lang mee vermaakt en echt het ouderwetse stijltje. 4,5 *

avatar van Deftones_JP
Heerlijke sfeer inderdaad! Verder had er wel wat meer gameplay ingezeten. De dialogen waren goed maar was het echt alleen maar klikken. Als je eenmaal een item had gevonden hoefde je er zelden meer mee te doen. Bovendien werd het spel aan het eind minder omdat je geen beschikking had over het labaratorium en vooral je auto enzo. desondanks toch een vet spel.

avatar van Shangri-la
Deftones_JP schreef:

Dit zijn nou precies de punten die ik ook minder vind in deze game. De sfeer is geweldig maar in een adventure wil je graag puzzels waar je items bij moet gebruiken en niet alleen maar praten. Toch heb ik er wel enige plezier aan beleeft, dus een slechte game kan ik dit niet noemen.

avatar van rpger
1 van de weinige goede film 2 game adaptations, zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen. Blade Runner is mijn favoriete film aller tijden dus ik ging wat kritisch de game in, maar het is best aardig gelukt. De gameplay was echter wel wat minder zoals al eerder genoemd.

Squall Lionheart (moderator)
Vind het zelfs verder gaan als zomaar film-2-game, vind het daadwerkelijk echt een vette aanvulling op zowel de film, als het boek...

Een 'nieuw' verhaal, met het origineel als rode draad constant op de achtergrond en leuke knipoogjes naar beide voorgangers. De sfeer van de film is perfect omgezet en zelfs aan toegevoegd, de bekende en nieuwe locaties sluiten naadloos op elkaar aan, zo ook de karakters.

Leuke gameplay vind ik juist, zeker voor een adventure! En door de Esper (clou-database-computer-ding) en je apartement, etc, echt goeie feeling van zelf de detective uithangen en vrijheid. Stuk of 10 verschillende eindes en perfecte voice-acting, alles perfect aan deze titel -> 5* en #8 in mijn top 10!

avatar van smash016
Dit was inderdaad wel een toppertje, op 4 CD's stond-ie, dat weet ik nog. Ik geloof dat je 1,5 gig schijfruimte nodig had, dat was voor die tijd echt enorm veel. Ik had alleen als 12-jarig jongetje toen veel moeite met de dialoog, die niet ondertiteld is, meestal verstond ik er niet zo veel van. Maar de sfeer was echt geweldig.

avatar van Foetsj_NL
Dat doosje hebben we ook nog inderdaad, het was er eentje die je helemaal kon uitklappen. Ik was geloof ik 4 jaar, maar ik had geluk met een Amerikaanse vader, die vertaalde alles wel.

Erg toffe adventure die mijn PC destijds niet trok (snif) bij de volgende PC wel en erg genoten. Wel stom dat je ineens dood kon gaan als je het niet verwacht (was maar een enkele keer gelukkig). Voor de rest veel personages en verhaallijnen en dit maakte het heel intrigerend. Goede voice acting en mooie filmpjes maakten het avontuur compleet.

Ik vond de game erg tegenvallen.
Voel me erg bedrogen doordat iedereen met zoveel lof sprak en nog steeds spreekt. Grafisch ziet de game er bijvoorbeeld stukken slechter uit dan dat de screenshots in de eerste instantie aangaven.
Het spel bevat eigenlijk geen puzzels, alleen maar ondervragingen, en het zoeken van 'items'. De rest gaat vanzelf. Dat gaat toch snel vervelen, en de goede sfeer van de game kon daar uiteindelijk bar weinig aan veranderen.
Veel potentie, maar uiteindelijk toch niet zo goed.

avatar van Deftones_JP
Daar ben ik het wel met je eens. Fantastische sfeer maar feitelijk eigenlijk weinig gameplay. Ik vond het wel heel erg vet destijds. Misschien meer een gevoelskwestie inderdaad.

avatar van Cicero83
Heb dit spel al vanaf de releasedatum. Elke keer proef je weer de sfeer van de film. Voor die tijd waren de graphics echt geweldig, nu kijk ik daar doorheen. Echt één van de betere adventure games ooit

avatar van wiehoe
Hier heb ik goede herinneringen aan. Ik heb het toen geleend en met verschillende eindes uitgespeeld. Vooral de speciale manier om fotos ofzo te bekijken met zo'n speciaal aparaat vond ik toen echt tof. Later heb ik pas de film gezien.

Imperial Figure
Veel mensen zullen dit een saai spel vinden vanwege er amper puzzels zijn op te lossen, ja moordzaak oplossen en zo achter de Replicants aan.
Die verschillende eindes zijn idd erg goed uitgewerkt, bepaalde actie(s) die je uitvoert kan gevolgen hebben in de ontknoping.
Maar de sfeer doet alles, de film (afkomstig uit 1982) is tegenwoordig op special effects gebied nog steeds indrukwekkend als je kijkt uit welk jaar hij komt.
De game is blade runner waardig en is voor mij nog steeds de meest relaxte noir game (naast discworld noir) die ik ooit gespeeld heb.

avatar van harm1985
Ik ben echt tijden verslaafd geweest aan deze game... mijn PC was niet je dat (Pentium 1, 133 MHz, zonder echt goede grafische kaart), maar dat mocht de pret niet drukken! Ik heb veel tijd besteed aan het zoeken naar alternatieve eindes en heb er uiteindelijk zo'n 8 gevonden.

Omdat ik het spel zo goed vond, ben ik ook op zoek gegaan naar de film. Echter, in geen enkele videotheek hadden ze 'em (ja dat waren de jaren 90 mensen) en toen ie uiteindelijk op TV kwam, gingen we op vakantie! Uiteindelijk heb ik em dubbel redundant opgenomen, bij mijn oma en thuis en ik vond de film net zo gaaf als het spel. Surede personages zijn niet hetzelfde, als komen een paar oude bekenden van de film wel terug, soms als cameo, maar Tyrell heeft bijvoorbeeld een grotere rol. Qua sfeer ligt het ook dicht op de film, maar omdat een spel natuurlijk wat langer duurt heb je meer het idee dat je echt 'in' die wereld zit, daar moet je de film wel een paar keer voor bekijken.

Helaas is het spel verloren gegaan bij een verhuizing (en de aanschaf van een nieuwe PC), dus ik kan het niet nog eens spelen.

misterwhite
Damn, heb deze op men pc staan maar ik als ik deze opstart is mijn beeld niet 100%. Mijn letters zijn niet leesbaar. Ik speel op windows XP dus nu is mijn vraag: ligt het aan het spel zelf of bestaat er een patch het tegoei te runnen op XP?

avatar van harm1985
Kun je de compatibility niet instellen op windows 95?

misterwhite schreef:
...maar ik als ik deze opstart is mijn beeld niet 100%. Mijn letters zijn niet leesbaar.

Al vaak gelezen en is meestal te verhelpen door, als je ingame zit, op alt+tab te duwen (of windows toets) en dan BR weer aanklikken in de startbalk, als het goed is, is de tekst daarna aangepast aan je resolutie...

Het werkt

njoy!

Nu verwacht ik wel een review natuurlijk...

Oh ja, nog een issue die zich kan voordoen, is dat de wachttijden bij de shooting range (later in het polite bureau) te lang duren, soms 2 minuten tussen rondes (voordat de targets op poppen). Compatibility op win95 zetten helpt daarbij al wat (beste is je cpu langzamer zetten), maar is geen verplicht stukje, dus je kan het ook gewoon skippen...

misterwhite
Ik zal erop letten. Bedankt voor de tip
Een revieuw zal nog wel even duren denk ik

avatar van harm1985
Gisteren weer gevonden en meteen geïnstalleerd... moest wel Wine gebruiken (heb Linux), maar hij loopt helemaal soepel. Alleen had ik ook het probleem van de Target Practice, dat er maar niks verscheen... maar goed, dat fix ik later wel. Verbazingwekkend hoeveel ik nog wist, zoals waar de clues op de foto te vinden zijn, etc. Filmpjes zien er ook goed uit, zeker als je bedenkt dat het uit 1997 komt, net geen Final Fantasy kwaliteit, maar zeker dik in orde, net als de muziek, voice acting en sfeer. Het spel loopt paralel aan de film en daar wordt ook af en toe aan gerefereerd zonder dat het te obvious is.

avatar van Samael
darkcity schreef:

Volgens mij heb ik ze WEL allemaal gehad.
Gewoon een absolute topper, deze game kan wat mij betreft nog jaren mee! 5*

^ Hier kan ik helemaal over meepraten.

Toen ik dit spel als kind speelde had ik helaas nog wel af en toe moeite met het verstaan van sommige gemompelde dialogen. Maar dat mocht de pret niet derven. Een van de meest inspirerende games aller tijden.

Pastichio Rocker
Ik geloof dat er iets van 6 verschillende eindes in het spel zaten. Al een tijd geleden dat ik 'm heb gespeeld. De sfeer in dit spel was echt geniaal. Ze hebben de sfeer uit de film (mijn all time favorite!) perfect weten te vertalen. Niets anders dan respect voor Westwood! Het zoeken naar clues op foto's via de ESPER was ook erg leuk gedaan en ook zeer tof dat ze veel originele acteurs hebben weten te strikken voor de voice acting. Heb me goed vermaakt toendertijd. Heb 'm nog origineel op 5 cd-roms. Net geen 5, want voor mijn gevoel had er meer uit het puzzel-aspect gehaald kunnen worden.