menu

Bayonetta (2009)

mijn stem
3,93 (62)
62 stemmen

Nintendo Wii U / PC / PlayStation 3 / Xbox 360 / Nintendo Switch / PlayStation 4 / Xbox One
Action
single player

Ontwikkeld door Platinum
Uitgegeven door Sega

Kruip in de huid van Bayonetta, een eeuwenoude goede heks met grote krachten, herboren in deze tijd om een hemelse oorlog te voorkomen. Met haar magische gaven en een wapen aan beiden handen en voeten, moet ze de hordes monsters, die zich voordoen als engelen, zien te verslaan. Buiten haar magie, vecht-moves en standaard pistolen, zijn er ook nog meerdere wapens te verzamelen. Probeer zo lang mogelijke combo's te maken om nog meer schade toe te brengen en dodelijke 'finishing moves' uit te voeren.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=h7PZ1i992kc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van JustMike
DarthSolidKevin schreef:
Een tijd geleden uitgespeeld en ik heb me er uitstekend mee vermaakt. Eigenlijk wil ik Bayonetta nog een keer doorspelen, want met dit soort games is het de tweede keer vaak nog leuker. Ik heb echter nog zoveel spellen liggen dat het helaas even moet wachten dus voor nu krijgt hij een mooie 4*.

Kunnen we een review verwachten haha

avatar van DarthSolidKevin
4,0
JustMike schreef:
(quote)

Kunnen we een review verwachten haha


Zodra ik de game een tweede keer heb doorgespeeld wel denk ik. Bayonetta wordt leuker als je hem de tweede keer doet denk ik.

MikeMannuh
Bayonetta word pas echt supervet in Infinite Climax mode met de Moon of Mahaa-Kalaa equipped. Geen Witch Time behalve als je enemy attacks precies op t goede moment parried.

avatar van Confusie
3,0
Wat is die gefreakt Japanse versie van Fly Me to the Moon heerlijk.

avatar van Onderhond
4,0
Mooi mooi.

Op zich een redelijk simpel spel. Soort van button basher met iets meer diepgang, maar uiteindelijk is dit toch gewoon een geëvolueerde Double Dragon. Het meeste van die diepgang komt van het dodge systeem, waarbij vooral de Witch Time nuttig is. Helemaal begrepen heb ik het nooit (want soms activeert de Witch Time maar is het ook meteen weer weg), maar ook dat maakt niet zoveel uit.

Spel is best taai, maar omdat er echt gestrooid wordt met save point én omdat je nooit echt dood kan blijft het tandenknarsen beperkt. Heb me wel wat laten vangen aan het wapensysteem. Het heeft lang geduurd vooraleer ik door had dat je andere wapens moest equippen ... geen idee hoe ik dat over het hoofd heb gezien, maar heb dus zowat 80% van het spel doorkruist met de basic wapens die je in het begin krijgt.

Leuke toevoegingen in de vorm van een shop en de Alfheim arenas. Verder een hard mode en veel unlockables, maar omdat ik nog aardig wat te gamen heb én omdat het spel toch iets teveel steunt op de overdondering van de levels ga ik er me niet aan wagen. Want ondanks dat het leuk wegspeelt is de grote aantrekkingskracht van dit spel toch wel de belachelijke over-the-top benadering. Compleet maf level design naarmate je verder komt in het spel en gestoorde vijanden zorgen voor een hoop lol.

15 leuke uurtjes en wellicht heel wat meer voor diegene die er echt alles willen uithalen. Ik was wel voldaan na de story mode te hebben doorlopen, al komt dat ook wel omdat deel 2 lag te lonken. Erg blij dat Nintendo zich achter dit project heeft geschaard zodat het op de WiiU beschikbaar is.

4.0*

kiriyama
Voor de fans:

Bayonetta 8-Bit

avatar van Animosh
Verrassend, ik had niet verwacht dat Bayonetta ooit voor de PC zou uitkomen! Ik hou wel van over the top hack and slash games, dus misschien moet ik deze binnenkort maar eens gaan proberen.

avatar van Shinobi
3,0
"This is getting ridiculous!"

Platinum heeft er goed aangedaan om deze game alsnog voor de pc uit te brengen.

Negen jaar geleden had ik eens de demo voor de PS3 gespeeld, maar tot nu toe is het er nooit van gekomen om 'm te spelen. Er wordt een vrij banaal verhaaltje opgezet over een eeuwenoude strijd tussen heksen en een soort van magiërs die het licht aanbidden. Ik vind het nog steeds vaag en de game doet ook niet zijn best om het uit te leggen, ondanks wat boeken hier en daar.

'Bayonetta' draait immers om de over-the-top actie waarin het haar van het hoofdpersonage een bijzondere rol speelt; deze pittige heks draagt in plaats van kleding letterlijk haar haar, die ze gewillig inzet om vijanden een kopje kleiner te maken. De verscheidene climax moves die ze hiermee kan uitvoeren zorgen geregeld voor een erotisch tintje en gestoorde situaties, omdat deze vrijwel naakt uitgevoerd worden. Het past wel bij deze Japanse game, net zoals de typische muziek tijdens de gevechten.

Waar ik nog lovend was in het begin, begon dit in de tweede helft weg te ebben. Op een gegeven moment had ik het gehad met de vele eindbazen die van groot, grootser naar grootst gaan. De moeite die hierin is gestopt is zeker te prijzen, maar als je dan bedenkt dat er eigenlijk maar drie combo's echt schade aanrichten is de pret enigszins over. Het is dat stemactrice Hellena Taylor tussendoor nog wat leuke zinnen heeft.

Al met al een aardige game, maar het repetitieve hakt er simpelweg in. Met een kortere speelduur (zelf heb ik er circa 17 uur over gedaan) en een interessanter narratief had ik hier veel meer plezier uitgehaald.

Dikke 3,0 sterren.

avatar van Banjo
4,0
Een dikke 10 voor de Switch (port) van Gamespot..

Bayonetta 2 Review - GameSpot

Misschien ga ik dit spel wel voor de derde keer aanschaffen als dit dan toch de beste uitvoering is...
En deel 3 komt ook nog eens uit dit komend jaar..

avatar van Maxigames
4,5
Nooit een WiiU gehad dus deze is nog als nieuw voor mij, ben benieuwd!

avatar van -marco-
2,5
Bayonetta serie destijds langs me heen laten gaan, maar nu alsnog op de Switch aangeschaft.

Ben begonnen met dit eerste deel. Moet zeggen dat het er nog allemaal redelijk uitziet en dat voor een game van 8 jaar oud.

Vind het nog best vermakelijk. Ga snel weer verder button bashen

avatar van -marco-
2,5
Meh. Op de “lange” termijn toch wat teleurstellend, repetitief en ronduit saai. Helaas, had er van weg moeten blijven, maar wilde wellicht door de lovende recensies, te graag dat ik dit goed kon vinden. Mocht echter niet zo zijn.

avatar van Waackx
4,0
1 van mijn favoriete games op de PS3, jammer dat deel 2 nooit voor de Playstation is verschenen.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Verschijnt op 18/2 voor XBone en PS4 als onderdeel van de Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle!

bro
Wat een game! Dit is niet voor de casual gamer, dat staat vast. Je zou kunnen zeggen dat dit een game à la Dark Souls is maar dat zou deze game geen recht aandoen. Het tempo van de combat ligt flitsend hoog en dit is boss fight na boss fight en ze hebben allemaal hun eigen arsenaal om je het leven zuur te maken. Dat maakt Bayonetta dan ook wel moeilijk om in te komen, je wordt er echt direct in gekegeld. Veel tijd om de combos te leren is er niet en elke type vijand moet je toch eerst wat leren kennen eer je weet hoe hem uit te schakelen en dat is soms moeilijk als je continue gebombardeerd wordt. Daarmee dat ik rond chapter 4 (van de 17) al begon te twijfelen of ik de game op normal (maar zeg gerust hard) zou kunnen uitspelen. Het heeft nog tot chapter 9 geduurd dat ik er het bijltje bij neergooide en overschakelde naar easy maar als je er al zo lang op door hakt op normal dan is easy echt een piece of cake en verliest het wel zijn flair. Na de hele game dan verder uitgespeeld te hebben probeerde ik nog eens terug op chapter 9 op^normal en kwam ik erachter dat ik door op easy er door heen te huppelen ik wel de tijd heb gehad om uit te zoeken hoe ik elke type vijand nu het beste een kopje kleiner maakte. Dus ging het beter en na nog enkele uren zweten en schietgebedjes ben ik er dan toch met mijn verbazing in geslaagd de game op normal een klap op z'n donder te geven.
Natuurlijk ga ik de komende dagen me wel eens wagen om op hard de eerste chapters te herspelen maar haha iets zegt me dat ik nie de game volledig op hard ga kunnen verslaan.Nu ja wie weet, ik dacht ook dat ik het op normal niet ging kunnen.
Oh ja, ik heb hem op de pc gespeeld, wel met controller, en de port is super!

avatar van Fonzzz002
4,0
Fonzzz002 (crew)
Over een game gesproken die zijn beste kant pas laat zien wanneer je voor meerdere playtroughs gaat..

Voor mij was de ervaring van Bayonetta soortgelijk als bij Resident Evil 4: na jarenlang horen dat het een meesterwerk is ben ik er met te hoge verwachtingen ingegaan, waardoor het tegenviel en ik mij niet zo tevreden over de ervaring voelde. Jaren later kwam ik terug met lage verwachtingen en opeens komt de game opmerkelijk beter uit de verf. Verwachtingen hebben wat dat betreft heel wat invloed. In mijn herinneringen kwam je weg met button mashen en soms dodgen. Bij het herspelen blijkt er wel meer achter de combat te zitten.

Op normal mode is het prima om te button mashen, als je ook items gebruikt en geen bezwaar hebt met de laagste ranking krijgen bij ieder level. Daarom besloot ik om healing items te negeren, met uitzondering als ik minstens 5 keer verloor (wat zelden gebeurde). Om optimaal te presteren is het handig om bepaalde combo’s te leren. Soms waren lange multihit-combos handig, terwijl andere momenten het beter was om zo snel mogelijk harde dreunen eruit te gooien. Ik kwam uiteindelijk weg zonder veel variatie in mijn speelstijl (eigenlijk heb ik alleen het zwaard gebruikt en soms de rocket launchers), maar “hersenloos button mashen zonder tactiek”, alsof het een een zwakke Dynasty Warriors kloon is, bleek overdreven te zijn.
Naast de wapens zijn de vijanden gevarieerd en prettig om tegen te vechten. Zelfs wanneer ze vijanden terug laten komen is het meestal in combinatie met nieuwe vijanden, kun je opeens geen Witch Time meer tegen ze gebruiken of zijn er gimmicks toegevoegd zodat het niet aanvoelt als hetzelfde gevecht. Een juiste manier om variatie te vinden terwijl je dezelfde middelen gebruikt.

Over Witch Time gesproken.. dit is het meest iconische aspect van Bayonetta. Door op tijd een aanval te ontwijken vertraagt de tijd, waardoor je de gelegenheid hebt om vijanden te straffen. De hele game is gemaakt met het idee dat je Witch Time zoveel mogelijk gebruikt: soms zijn er vijanden die je alleen met Witch Time damage kunt doen, vijanden waarbij je nauwelijks een kans krijgt ze schade te doen tenzij je Witch Time gebruikt, of vijanden die extra pittig zijn omdat Witch Time juist niet werkt. Dit is een leuke mechanic! Het is gaaf om het op hoog tempo in allerlei combos te verwerken, verdergaan met de combo, weer Witch Time, een genadeklap geven en daarna een Platinum ranking krijgen.

Hoe dan ook. De game eenmalig doorspelen deed mij niet heel veel. Voornamelijk omdat ik bij bijna elk level de laagste ranking kreeg en nooit geld over had om iets anders te kopen dan health/magic upgrades. Leuk om door te spelen, maar ik raad af om het slechts eenmalig te doen. Het is pas bij het herspelen, waar ik een guide bij gebruikte om alle verzamelobjecten te vinden, dat het leuker werd. Nu had ik een goed beeld bij hoe alle vijanden werkte, Bayonetta had aanzienlijk meer health & magic en ik gebruikte handige accessoires die het eenvoudiger maakte (Witch Time werd automatisch geactiveerd bij het krijgen van damage en Bayonetta kon een schild van vlinders oproepen). Plots kreeg ik allerlei gold rankings, silver en platinum voor levels waar ik voorheen hard verloor. Dit gaf mij het enthousiasme om hard mode ook te proberen, waarbij er moeilijkere selectie aan vijanden is, die ook een stuuukkk sneller zijn en meer damage doen. Plots moest ik met allerlei nieuwe wapens en technieken andere timingen leren, met weinig ruimte voor fouten.
Als je dat hebt gehaald dan is er ook climax mode: hard mode zonder Witch Time, waarbij één lullige combo je max health bar eraf kan timmeren. Zelfs deze mode heb ik met plezier gedaan (al was het de meest frustrerende mode. De game is duidelijk gemaakt voor Witch Time en zonder Witch Time werkt het teveel tegen). Het is niet zo lastig als Ninja Gaiden 3 en zeker niet Sekiro, maar wie van pitttige high-speed hack and slashgames houd is deze aan te raden.

Grafisch zit het erg sterk in elkaar, zeker voor de tijd waarin het uitkwam, en het zit boordevol creatieve designs. De werelden hebben sfeervol kleurgebruik, verrassend veel detail voor een PS3 titel en de gebieden waar je komt zijn gevarieerd. Qua spektakel voel ik mij gemengd, maar neig ik meer naar het negatieve uit. Dit is één van die games die te overdreven is in zijn actie. Bayonetta heeft nooit moeite met vechten, verkeerd nooit in pijn en roept allerlei reuzenmonsters op die de gevechten voor haar afronden; ze kan alles, zonder drupje zweet. Hier hield ik helemaal niet van. Als een personage alles kan zonder drupje zweet dan word er niets overwonnen. Daarentegen, het overdreven bombastische gehalte zorgt wel voor creatieve actiescenes: vechten op een raket die door de stad scheurt, vechten terwijl je rent over muren en daken, vechten in een draaikolk etc. Omdat er geen grenzen waren aan wat Bayonetta kon doen hadden ze veel creatieve vrijheid, waar goed gebruik van gemaakt is. Qua intensiteit zou ik eerder kijken bij God Of War, maar pure overdreven gekheid heeft Bayonetta het meest te bieden.

Wat Bayonetta o.a. verkeerd doet zijn de quicktime events. Regelmatig krijg je onverwachts twee tellen de tijd om een knop in te klikken. Lukt dit niet dan ben je meteen dood, wat de ranking verlaagt. Ik heb meerdere keren stukken opnieuw moeten doen omdat ik niet op tijd reageerde. Zelfs toen ik wist welke QTE eraan kwam wou het nog weleens fout gaan. QTE's die van je vragen om te button mashen voor een grotere bonus zijn prima. Tijdens cutscenes zijn ze heel slecht.
Bayonetta vind ik als character ook cringy. Alsof de makers zoveel mogelijk bdsm fetishen in één personage probeerde te proppen en vergaten haar een persoonlijkheid te geven. Beeld je in dat Dante in een slip rondloopt, steeds zijn kont laat zien en je regelmatig verteld dat je stout bent geweest. Nee dank je. Voor een zijpersonage kan zoiets onschuldig seksueel plagen zijn, maar als het hoofdpersonage dit doet dan gaat het snel irriteren.

Al met al een topspel. Het bleek verrassend veel diepgang te hebben, achter (wat leek op) mediocre button mashen met cringy fanservice. Combos maken op hoge snelheid, pittige gevechten, goede graphics, fijne controls en veel creativiteit. Nu ben ik enthousiast geworden om deel 2 erachteraan te gooien en deel 3 te pre-orderen. Na 1 playtrough had ik gezegd 3,5*, maar na meerdere werd het een:

4/4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 20:18 uur

geplaatst: vandaag om 20:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.