Flower (2009)
PlayStation 3 / PlayStation Vita / PlayStation 4 / Apple iOS / PC
Adventure
Ontwikkeld door thatgamecompany
Uitgegeven door Sony en Annapurna
Flower is een game die je bestuurt door de PlayStation 3-controller te kantelen. In de game bestuur je de wind waarop bloemblaadjes deinen. Door langs bloemen te vliegen, openen deze zich en kleuren ze de grauwe omgevingen in de prachtigste kleuren. Door genoeg bloemen te laten openen wordt de windkolom met bloemblaadjes groter en groter en openen zich nieuwe delen van de levels.
Zweverig? - Check
Millieuvriendelijk? - Check
Leuk om te spelen? - check andere game
Nee eerlijk is eerlijk, ben wel benieuwd.
lijkt me meer iets voor de wii eigenlijk
integendeel, vind het wel aardig dat dit soort innovatieve games ook uitkomen op de PS3, en dat het niet alleen knallen en explosies is wat de klok slaat. Bovendien is dit de enige game die ik tot nu toe heb gespeeld waarbij de sysaxis controller optimaal werkt.
FlOwer is kenmerkend om de rust die het spel uitstraalt. Je begint als een eenzame bloem op een vensterbank ergens in een stedelijk appartement. In het begin van het spel is het appartement grijs en grauw, je moet daar verandering in zien te brengen door de droom van de bloem tot leven te wekken. Wanneer je dit doet zal de bloem tot bloei komen en wordt deze vergezeld door meerdere bloemen.
In iedere droom begin je met één ronddwarrelend bloemblaadje. Met de sixasis motion control bestuur je het blaadje, met iedere willekeurige knop kan je de kracht van de wind bepalen. Door met het blaadje over andere bloemen te vliegen zullen deze opbloeien en kun je uiteindelijk een hele colonne aan bloemblaadjes verzamelen.
Sommige bloemen veroorzaken bij aanraking een speciale gebeurtenis. Deze bloemen zijn voorzien van een gloed. Vaak dien je groepjes van deze bloemen tot leven te wekken om verder te kunnen door het level. Zo kun je op deze manier een windmolen aansturen of een rotsformatie doen instorten.
Iedere bloem heeft zijn eigen droom welke enigszins een vervolg zijn op elkaar. Zo begin je op het platte land en eindig je uiteindelijk in de grote stad. De dromen zijn ontzettend mooi vorm gegeven. Zo verandert één van de dromen van een kalme nacht in een ware nachtmerrie. Dit is bij vlagen erg indrukwekkend.
Al met al is flOwer een spel wat je moet spelen om te 'ervaren'. De gameplay is flinterdun maar voldoet. Het is een stukje digitale kunst wat eerder doet denken aan het werk van demo-group Farbrausch en de eerdere playstation 3 release Linger in Shadows. Beter kan je de lente niet beginnen! 3.5*
De game is eenvoudig te downloaden van het PSN en met een druk op de knop zit je in de game. Geen menuutjes of instellingen, je bent meteen in een kamer met een vensterbank waar een zielig plantje op staat. Deze heeft een droom en zo begin je als bloemblaadje die meegevoerd wordt door een zacht zomerbriesje. De gehele game bestuur je met het bewegen van de Sixaxis controller. Verder hoef je alleen een knop in te drukken om de windsnelheid te bepalen. Je vliegt over andere bloemen heen die dan gaan bloeien en ook blaadjes achterlaten. Al snel vervoer je honderden gekleurde blaadjes wat een prachtig gezicht is.
De game speelt ook als een droom. De soundtrack is heerlijk rustig en werkt hypnotiserend. Het geluid van de wind, of wanneer je een duik naar beneden maakt voelt alsof jezelf door de lucht vliegt. Bij vlagen voelt dit heerlijk.
Er is wel weinig diversiteit in het spel. Zo vlieg je het meeste op het platteland en één of twee levels in de stad. De nachtmerrie levels vond ik een klein nadeel. Misschien omdat het niet echt past in een 'zomerse game' want ik voelde me niet op me gemak om daar in de donkere wereld te vliegen. Daarentegen was het visueel wel erg mooi.
flOwer is één van de betere, zo niet de beste nieuwe PSN game die er te downloaden is. Het is een ervaring die je zelf geprobeerd moet hebben, trailers en recensies zeggen eigenlijk te weinig. Verwacht geen game die je aan de buis gekluisterd houdt, in een uurtje heb je hem uitgespeeld en kun je nog trophyhunten. Het is echter wel een game die je snel even vanaf je HD aanklikt om lekker te ontspannen na een intensief potje CoD of iets dergelijks.
Als je hiervoor open staat is Fl0w, van dezelfde ontwikkelaar, ook écht een aanrader!
Had daar even snel een demo van gespeeld maar die vond ik erg saai eerlijk gezegd. Komt misschien ook door het verschil in thema.
Als je de game opstart zie je een vensterbank met een eenzame plant die nog tot bloei moet komen. Je klikt erop en je speelt zijn 'droom', je begint dan met een bloemblaadje die je met de SIXAXIS kunt besturen en is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk bloemen tot bloei laat komen.
Dit alles speelt ontspannen weg. Het enige wat ik jammer vind is dat er een paar nachtmerrie dromen zijn waarin het er allemaal niet in vredig aan toe gaat, maar gelukkig eindigt het allemaal goed.
Min of meer heeft de game toch wel iets te maken met de maatschappij waarin wij nu leven. Waarin alles maar sneller en beter moet, hiermee doel ik op auto's en andere vervuilende dingen. Waardoor de natuur in het nauw wordt gedrongen en dit is waar Flower een punt wilt maken, door de natuur wat meer aandacht te geven.

De graphics zijn dik in orde, ik had ergens gelezen dat elk grassprietje individueel van elkaar beweegt of zo.
Muziek is lekker ontspannend.
Al met al is een Flower een game die je niet moet spelen, maar ervaren.
Zeker een aanrader in de Store.3, 5 Sterren van mij.
Dit redelijk simpele concept hebben de makers leuk uitgewerkt in een sfeervol verhaaltje waarbij je kleur moet geven aan prachtige uitgestrekte landschappen. Dit ziet er fantastisch uit en is heerlijk ontspannend om te doen, vooral ook door de mooie soundtrack. Al met al ben ik het dus wel eens met de heren boven mij; Flower is een bijzondere ervaring.
Ik moet nog wat meer spelen voordat ik een beoordeling trek, maar tot nu toe is het briljant. Vooral dat 3e level met die windmolens!
Je bent een klein zaadje in een pot aarde bij een klein, mistroostig balkonnetje in een grote metropool. Je groeit uit tot een bloem en wat daarop volgt is een droom-sequentie waarbij één van de bladeren ontsnapt van de bloem en door de wind in de natuur gedragen wordt om vervolgens velden van lege, grijze, emotieloze gebieden in te kleuren. In deze game speel je namelijk de wind. Hoe dom het ook klinkt het is behoorlijk goed uitgewerkt en de hele game bestuur je met de uitermatig handige Sixaxis besturingsoptie.
het 1e level was een mooi begin, het 2e leven was een redelijk leveltje. Het 3e was de een na beste met die windmolens op het einde. Maar het allerbeste is het einde met die grote stad. Grandioos was dat zeg
De hele game duurt niet langer dan twee en een half uur en is behoorlijk simplistisch, maar technisch gezien is dit niet eens een game. Meer een ervaring. Dit soort games bewijzen dat games veel meer zijn dan alleen 'grote neger schiet politieagent dood'Wat ik ook erg leuk vond waren de cutscenes nadat je een van de plantjes heb gekozen. Dan zie je meestal sfeervolle, getekende beelden van de grote stad en het drukke leven daarbij. Heerlijk ondersteund door pianoklanken die een genot voor het oor zijn.
4* Nauwelijks een game, maar als je er voor openstaat is het een pareltje

Gaat lekker Limelou.
Ik heb genoten van je review en dankzij jou heb ik zin om Flower te spelen.
Ik ga hem ook kopen.

Ik heb besloten meer reviews te schrijven aangezien ik anders toch nogal non-actief ben op Gamesmeter.Kan zijn, toch is dit spel, als ik me niet vergis, commercieel best een succes geweest.
Gelukkig want dat verdiend deze game absoluut.
Nou voor het maimstream publiek is deze titel minder geschikt, op die manier bedoel ik het meer. Ik denk dat het grootste gedeelte games, andere games leuker vinden.
Tegenwoordig is alles wat anders en indie is toch hip?
Verschil is dat je in flOwer in 3D op zoek bent naar naar de bloemen(bolletjes) die je tot je neemt in de vorm van bloemblaadjes. Deze maken je bloemblaadjessliert langer, maar heeft naast het visuele niet een toegevoegde waarde. Je krijgt trouwens geen score voor de bloemblaadjes die je verzamelt of enige andere vorm van erkenning. Maar dat voelt niet als een gemis.
Het doel van de bloemen te verzamelen is om de grauwe gedeeltjes van het spel tot leven te laten komen. Voorbeeld; je hebt een cirkel van dood gras, verzamel alle bloemblaadjes zodat je de bloemen tot bloei laat komen en de cirkel van dood gras veranderd in mooi levendig groen gras. Later in het spel doe je hetzelfde met onder meer grote stenen, een boom en elektriciteitsmasten. En dat is in essentie het spel, alles wat grauw is in iets levend te veranderen.
Het hele spel zweef je dus rond met je bloemblaadjes en gek genoeg gaat dit niet vervelen. De game wordt redelijk repetitief en introduceert niet veel variatie, afgezien van het visuele.
Maar net zoals bij de andere games van thatgamecompany is dit spel meer kunst dan game.
De wereld ziet er werkelijk waar prachtig uit met al haar felle kleuren. De grauwe stukken omtoveren naar iets kleurrijks ziet er altijd mooi uit en gaat gepaard met mooie muziek. De muziek is trouwens het beste aan flOwer en is naadloos geïntegreerd in het spel. Zowel de soundtrack als de toegevoegde geluiden als je bv. een bloem tot bloei laat komen.
Het rondzweven met een bloemblaadjes ziet er schitterend uit. En hoewel ik na level een was gegrepen door de game, de game varieert gewoon weinig. Het maakt gewoon niet uit of je nou level een of zes speelt. Qua gameplay al helemaal, maar zelfs als visuele trip wordt de game niet beter na level een.
Leuk om een keer te proberen, maar niet een game die je snel opnieuw zal oppakken. En de game is al helemaal een afrader voor mensen die dus echt willen gamen
. Mensen die eens wat anders willen dan een doorsnee game zullen hier wel tevreden mee zijn.Owjah, leuke credits trouwens

? Ik speelde flOw en flOwer vlak achter elkaar en vond ze trouwens wel veel op elkaar lijken. In een spel waarbij je spullen verzamelt, en elk ding dat je pakt wordt toegevoegd aan je slang/sliert vind ik in essentie toch wel lijken op Snake hoor
. Je beweegt jezelfs voort als een soort slang. Spiritueel vervolg is misschien vergezocht, maar het lijkt er wel op. Sure, bij flOwer ligt de nadruk op het visuele en de interactie met de omgeving en bij Snake op de score. In essentie doe je hetzelfde.Trouwens, ik zie geen overeenkomst tussen Pac-man en Mario bros