Mother 3 (2006)

Game Boy Advance / Nintendo Wii U

Ontwikkeld door Nintendo, HAL en Brownie Brown
Uitgegeven door Nintendo

Tazmily is een klein, utopisch dorpje op een afgelegen eilandje. De mensen zijn er vriendelijk en iedereen kent elkaar. Deze perfecte harmonie wordt in een klap verstoord als plotseling explosies het hele bos in brand zetten en de dieren agressief worden. Vanaf deze dag is niks meer hetzelfde in Tazmily. Ondertussen zijn Lucas en Claus met hun moeder op bezoek bij hun opa in de bergen.

avatar van Eveningguard
Er is bar weinig te vinden over Mother 3. Waaron Nintendo met de komst van behoorlijke fansites als Starmen.net het niet waagt om de serie hier uit te brengen blijft mij een raadsel. Mother 2 (Earthbound) verkocht buiten Japan slecht, maar sinds ook SSBB personages als Lucas en Ness bevat zijn er toch veel meer mainstreamgamers geintresseerd in de kleurrijke saga. Ook nu ik bezig ben met Mother begrijp ik er niets van. Heeft iemand hier een antwoord op? Is het gewoon te weird voor het westerse publiek?

Ik denk dat laatste. Maar Earthbound wordt alsnog uitgebracht! Ik houd hoop dat deze ook ooit nog het daglicht gaat zien in Europa, ik vind 'm nog net wat beter dan Earthbound. Fantastische reeks is het toch.

avatar van Eveningguard
Nou, ik heb 'm uitgespeeld en ik kan zeggen dat het met afstand mijn favoriete GBA game is. Fantastisch verhaal, nog betere muziek en gewoon zalige gameplay.

Ja, het is ook mijn favoriete game op de GBA. En hoewel ik de gameplay ook uitmuntend (en origineel) vond, is dat denk ik niet de reden dat ik dit avontuur zo hoog aanschrijf. De hele sfeer is simpelweg krankzinnig en briljant. Ik heb voortdurend geglimlacht om de dialogen en de soundtrack, ik heb de developers geprezen om hun sublieme characters (Buster is bijvoorbeeld geweldig en ik heb sowieso een groot zwak voor Lucas -en Claus-) maar ik werd ook zeker meerdere malen ontroerd door alle gebeurtenissen in het leven van de broertjes. Alleen het begin al... Mooi hoe het familiegevoel helemaal te boven komt in deze game.

Briljant spel. Briljante reeks. Godzijdank heeft Nintendo Earthbound eindelijk in Europa uitgebracht. Nu nog hopen dat deze game ooit de remake krijgt die 't zo hard verdient. Binnenkort eens een fatsoenlijke ode aan Mother 3 schrijven.

avatar van Marcellussss
Niet bekend met de details rond dit project, maar heb Mother 2 een jaar of 10 geleden op een emulator gespeeld en dat is tot heden nog steeds één van mijn favoriete RPG's. Omdat ik niet zo into handheld systemen ben en deze game nooit in hier is uitgekomen, is deze release mij helaas ontgaan.

Iemand die deze fan translation al eens gespeeld heeft? Wat zijn de voornaamste verschillen met Mother 2?

avatar van Eveningguard
Uiteraard heb ik de translation gespeeld. Als js niet beter zou weten zou je denken dat Nintendo het heeft vertaald, zo bizar goed is het allemaal. Zelfs de grapjes zijn westerlijk gemaakt. Veruit de beste fan translation ooit.

Het voornamelijke verschil zit 'm in het feit dat de game meer verhalend is dan Mother 2. De game is opgebouwd in chapters en er zijn meerdere karakters speelbaar. Het verhaal kent enkele fantastische momenten en is daardoor zeer de moeite waard. De meligheid en speelduur die Earthbound kende blijven zeker nog in stand.

avatar van Marcellussss
Inmiddels deze al een tijdje uitgespeeld en heeft hij Mother 2 vervangen in mijn top 10 (al overweeg ik ze beide erin te zetten). Bewijst voor mij nimmer te meer hoe weinig visuele pracht en gameplay gimmicks uiteindelijk betekenen. Hoewel dit soort dingen een enorme eerste indruk achter kunnen laten, doorstaan ze zelden de tand des tijds of slagen zij erin om een blijvende indruk achter te laten (spellen als Okami, Journey en Rez zijn enkele uitzonderingen).

Mother 3 weet waar de ware krachten van het medium liggen, focust zich daar vrijwel volledig op en laat zodoende permanent indruk achter. Nog nooit heb ik een videogame zo rijk aan variatie en originaliteit gespeeld (alleen Okami komt dichtbij). En hoewel dit voor mij het sterkste punt was van het vorige deel en Mother 3 absoluut niet de mindere van de 2 is wat dit betreft (in tegendeel), is dat hier niet het geval. Ik hoorde dat Mother 3 meer narratief gedreven en wat serieuzer was, maar ik had niet verwacht dat dit uiteindelijk het sterkste punt van de game zou zijn; en dat terwijl diezelfde luchtige sfeer en maffe karakters van het vorige deel hier ook weer volop aanwezig zijn. Alleen bij Final Fantasy VI, de nummer 1 in mijn top 10, was ik eerder zó emotioneel betrokken, en voor een game die tegelijkertijd zo goofy is als deze is dat een enorme prestatie.

De gameplay is wederom sterk en, op een aantal gave en creatieve toevoegingen na (bijvoorbeeld meetappen met de beat voor extra schade), nagenoeg onaangetast. Zelden te moeilijk of te makkelijk en continu uitdagend, met opnieuw een enorme reeks aan verschillende vijanden en bazen waardoor de game nooit repetitief word. En ondanks dat Mother 3 zich met name focust op gameplay, de gamewereld en het verhaal, zijn de details ook zeer goed verzorgd. Grafisch wat crisper en gedetailleerder dan Mother 2, en een uitgebreide upbeat soundtrack die je vergezeld tijdens het avontuur.

Eigenlijk kan ik niets bedenken wat niet klopt aan Mother 3. Design technisch is het misschien niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld oude Final Fantasy's (met name VI), maar tegelijkertijd is het onder andere die eenvoudige stijl die de game zijn luchtige karakter geeft. Mother 3 is een meesterwerk en een unieke ervaring, en het is doodzonde dat zo weinig mensen in het Westen dit laatste, beste deel van deze fantastische trilogie gespeeld hebben. Kan niet wachten tot mijn volgende playthrough, waarna hij ongetwijfeld een aantal plekken zal stijgen in mijn top 10.

avatar van Onderhond
Blijkbaar via emulation ook te spelen op WinPhones ... een kijken of de batterij het wat uithoudt, anders héél veel zin in. Deel 2 op de SNES was geniaal.

avatar van Marcellussss
Zeker doen. Zelf gespeeld op een PSP met fan translation. Was bedoeld als vermaak in de trein, maar zat uiteindelijk ook hele avonden thuis te spelen. Enorm verslavend!

avatar van Onderhond
Moet zeggen dat de cast (met name Flint dan) me momenteel iets minder aanspreekt dan het origineel. De humor is wel erg herkenbaar, de gameplay ondertussen wel een beetje basic geworden. Een klein uurtje of 4 weg in het spel, vind het wel vermakelijk maar de genialiteit die ik ooit in de SNES versie herkend heb zie ik er nog niet in terug.

avatar van Marcellussss
Late reactie, maar als ik iets aan te merken heb op deze game dan is het dat hij wat traag op gang komt; zodoende vond ik hem ook op het begin ietwat tegenvallen ten opzichte van het origineel. Zodra je weer controle hebt over Lucas komt hij pas echt goed op gang.

Inmiddels verder gespeeld?

Onderhond schreef:

Ik ben nog zeer benieuwd of je hem nu uit hebt!