Baldur's Gate (1998)
Alternatieve titel: Baldur's Gate: Enhanced Edition
PC / Macintosh / Apple iOS / Android / Nintendo Switch / PlayStation 4 / Xbox One
Ontwikkeld door BioWare, Beamdog en Overhaul
Uitgegeven door Interplay en Black Isle
In Baldur's Gate beheers je een zelfgemaakt personage die samen met zijn of haar stiefvader Gorion het kasteel Candlekeep bewoont, dat ten zuiden ligt van de stad Baldur's Gate. Er gebeuren echter vreemde dingen in het gebied en Gorion weet wat daarvan de oorzaak is. Dit wil hij echter niet aan de speler onthullen. Hij besluit om samen met de speler onder te duiken, maar wordt tijdens de reis echter vermoord door een groep bandieten, die wordt aangevoerd door de gemene Sarevok. De speler moet er dan zelf op uit om samen met andere karakters de mysterieuze gebeurtenissen op te lossen en de moord op Gorion te wreken. Het spel is gebaseerd op het Advanced Dungeons & Dragons systeem.
- nummer 44 in de top 250
Heerlijk om te kijken hoe een Ankheg Khalid de grond inboort.
Om de zoveel tijd pak ik hem weer uit de kast en speel ik de hele serie weer met veel liefde uit. maakten ze nog maar steeds spellen in 2D zonder de nadruk op de graphics te leggen....
De volle 5*
Alleen jammer dat hij op windows vista raar loopt (OM de vogels die rondvliegen zitten een zwart vierkantje omheen, net zoals op sommige items) Maar toch 5*
Je moet hier echt van houden.
Vreemd battle systeem, je klikt een vijand aan en hij doet het werk vanzelf en vaak raak je helemaal niks.
Je moet hier echt van houden.
Welkom in de wereld van D&D, je moet weten hoe het zit, het is het meest uitgebreide combatsysteem bij welke game dan ooit, maar het vereist een hoop kennis. Dit is geen hack & slash of gemiddelde JRPG.
Elke keer als je met de game begint, moet je je steeds meer pushen om door dat taaie begin te komen voordat de game je grijpt...dit mede door de hoge lat van de game..(positief: moet wel D&D waardig zijn).
Als je een RPG speelt als deze wil ik alleen de sound van de game horen...helaas wordt je hier soms gestressed door steeds dezelfde teksten:
You will fear me..destroyer of worlds!!
What do you want..o allmigthy authority figure!!
All right all right..wat do you wanna have me do!!
Na zoveel speelbeurten door de jaren heen...begin je er ook een sport van te maken om ze dan ook maar fijn mee op te zeggen.
Ook moet je je instellen dat het hier niet om schat zoeken en spullen vergaren gaat en dat je soms karig in items & money aan een nieuwe quest moet wagen. (alweer positief...zo blijven deze games maar leuk voor een selectieve groep).
het duurste item wat ik tegenkwam om te verkopen was 250 Goldpieces...denk dat die ook express in het begin van de game gestopt is..ben hem na al die keren herspelen..nooit misgelopen.
(magic wand of dreams als ik me niet vergis.)
Het verhaal van de game staat zelfs na 12 jaar nog als een huis...waardoor de intro-movie tijdloos blijft en zo catchy!!
Zo dragen ook de vele verhalenvertellende hints flink bij aan het speelplezier. ieder hoofdstuk begint met zijn eigen verhaal en zijn er nog vele leuke sequences bedacht om het verhaal oppermachtig te krijgen voor die tijd..maar zoals ik al zei, staat het nog steeds als een huis.
Maar in de loop der jaren, moet je wel toegeven dat de game gedateerd raakt en door (vooral de nieuwste RPG's) je toch verwend bent geworden door oogstrelende landschappen, verblindende items en flitsende magie.
Maar een kenner van weleer zal nooit en mag nooit slecht over Baldur's gate praten, want waren alle RPG's doordrenkt met de genialiteit en orginaliteit van deze game...dan had het genre zich heer en meester over alle gamevormen mogen noemen.
"Want niets in de game-indrustrie is zo overweldigend qua verhalen en meelevendheid als een RPG!!
Baldur's Gate is een zeldzame game, die overal in uitblinkt, maar wil het je pakken en niet meer loslaten..(12 jaar al)..is enige voorkennis van zware RPG's en de regels van D&D een must have!!
(Ben ik blij dat ik het allemaal heb doorgekregen van een oom..die deze fantastische wereld mocht mee maken als bordspel..in de jaren 60/70 en nog zelfs in de jaren '80).
Ik ben zo blij dat ik de Forgotten Realms al als klein jochie heb leren kennen...want het D&D universum is het mooiste wat mij nog te bieden is qua verhalen!!
Overigens is deel 1 een opwarmertje voor het werkelijk fantastische deel 2, een onmiskenbaar meesterwerk in gaming geschiedenis.
Ik vind persoonlijk de hele BG serie nog prima te doen, met name omdat deze games nog top down 2d zijn, met handgetekende achtergronden. Maar ik waarschuw je, als je hier eenmaal mee begint met je wel even bezig.
100% mee eens rpger!!
Kijken hoever ik kom met deel 1...is mijn honger niet gestild, begin ik gewoon aan het magistrale deel 2...maar wacht dan wel met groot genoegen op de Expansion Throne of Bhaal ...die is zo goed en diep, duister en freaky dat ik er nu al zin in heb.
Een tweede nadeel is dat je erg veel moet lopen zonder dat er wat gebeurt in dit spel.
Al met al een goede game, maar na eerst deel 2 gespeeld te hebben miste ik wat diepgang in het verhaal.
Eerst moet je allebei de delen met expansions op je pc zetten en laat je BG Tutu zichzelf extracten in je Infinity/Black Isle Map op je (C:) schijf. Waarna hij de engine van II naar BG I overzet.
Heb je van Bg II de expansionpack niet moet je de TuTu pakken Tutu SoA, heb je hem wel kun je de Tutu ToB kiezen. Weet het niet zeker, maar omdat de engine van BG II toch anders is krijg je bij deel 1 toch een overpowerde situatie, wat mij doet overkomen wanneer ik het las..dat je deel 1 ala Diablo-stijl kan spelen. Kun je het in Hack & Slash-stijl spelen. Zie dat wel zitten voor een keer.
Wel een leuke mod dus, die zeer door de makers van Bioware aangeraden wordt...vanwege de hele ervaring. Daarnaast kun je ook een widescreenmod installeren maar dat hoeft voor mij niet zo nodig. Ga van deel 1 in deel 2 stijl wel genieten.
Dit gaat niet makkelijk worden maar ik zal toch proberen in het spel te komen. Het lijkt me gewoon een zeer vermakelijke game om eens te spelen.
Ook deze Enhanced Edition wil ik zeker helemaal doorspitten. Dit universum (ook Icewind Dale) vind ik erg gaaf en was zijn tijd ver voorruit. The Witcher doet qua verhaal diepgang en afwisseling hier soms een beetje aan denken.
Dan moet je zeker ook Planescape: Torment (1999) even meepikken, imo, zeker story-wise, de coolste van die oldschool d&d bunch.
Kan wel even duren voordat ik hier allemaal aan toekom, ik ben nog volop bezig met Dark Souls II en The Witcher 3 inclusief alle DLC moet ik ook nog doen... RPG's zijn wel mijn fav. games denk ik zo'n beetje, maar nemen ook veel tijd in beslag (gelukkig). Daarnaast ook vaak nog ff potje's competitive CSGO. Hahaha ja, de uren worden wel besteed dan
Hoop enkel dat SKybound games dat goed gaat doen en niet enkel de oude spellen port, want dan gaat een groot stuk nostalgie vermoedelijk niet genoeg zijn.