Final Fantasy XII (2006)

Alternatieve titel: Final Fantasy XII: The Zodiac Age

PlayStation 2 / PlayStation 4 / PC / Nintendo Switch / Xbox One

Ontwikkeld door Square Enix
Uitgegeven door Square Enix

De wereld van Ivalice is in oorlog. Het machtige Archadiaanse Rijk heeft het kleine koninkrijk van Dalmasca overwonnen en onder haar eigen macht geplaatst. Nu dreigt het een grote oorlog te beginnen met haar oude vijand Rozarria. De jonge Vaan, een straatrat die in de Dalmascaanse hoofdstad Rabanastre woont, ontmoet bij toeval enkele belangrijke figuren, waaronder de verzetsstrijders Fran en Balthier en de prinses van Dalmasca, Ashe. Vanaf dan verandert het simpele leventje van Vaan en gaat hij samen met deze groep proberen de bezetting van Dalmasca te stoppen.

kiriyama
Op X-2 na het minste FF deel. De turn based gevechten inruilen voor real-time was wat mij betreft een grote fout. Hoewel het op het begin vrij leuk is verveeld het veels te snel. Gambits systeem kan de duur nog wat opkrikken maar na zoveel uur had ik het wel gezien. Ook de characters en het verhaal hebben weinig om het lijf.

Erg kleine 3.5*

avatar van Brain Stew
Daar kan ik me wel in vinden. Doe mij maar een potje turn-based old skool Final Fantasy.
En die characters, wat een inspiratieloze meuk. Niet vaak zo een sneue held als Vaan meegemaakt.
De graphics en werelden zijn dan wel weer beeldschoon en halen het beste uit de goeie oude playstaion 2.

toch goed voor een 3,5*

avatar van J.Bell
Een pracht-game. Hier heb ik bijna 245 uren speelplezier aan beleefd. Het enige wat ik jammer vond is dat je die ene kist aan het begin niet open mocht maken voor de zodiac spear... dat sloeg echt totaal nergens op! voor de rest een ontzettend mooie game.

vind nieuwe systeem wel beter vond oude systeem soms wel irritant.
was je net lekker op weg werd je gepakt duurde het alleen maar langer. nu kun je direct je weg vinden

feeder
Inderdaad vreselijk kut, dat gedoe rond die Zodiac spear. Why the fuck halen ze van de klotetoeren uit?

Verder schitterende game, de laatste tijd eindelijk aan het verder spelen. Eigenlijk mist de game een x-factor. Ik voel geen verbondenheid met de characters. De dialogen zijn vreselijk en het verhaal is vrij waardeloos.

Het license systeem is wel leuk maar het systeem van ff10 vond ik stukken beter. Er wordt ook minder gebruik gemaakt van de summon (toch door mij). Ze lijken een beetje naar de achtergrond geduwd. De graphics zijn trouwens wel klasse. Vooral de monsters die je tegenkomt zijn goed uitgewerkt. Ook de vrijheid die je hebt en de hunts zijn héél aangename dingen. In het begin was het even wennen maar ook het battle systeem is heel goed uitgewerkt. Wat ik vooral leuk vind is dat je nu de monsters ziet lopen. Vroeger vond ik het altijd echt belachelijk om in een lege wereld te lopen en dan toch horden monsters tegen te komen. Er kruipen ook wel héél veel uen in deze game en dat is voor mij ook een pluspunt. Een Final Fantasy game hoort lang te duren.

U ziet het, enkele missers maar ook enkele enorme pluspunten (nog een pluimpje voor de ongelofelijk mooie muziek). Schitterende game alweer die me echter niet hét Final Fantasy gevoel heeft. Wel een aanrader voor de rpg liefhebber.

RippedBone Dog
Een joekel van een game, en heb em ook nog niet uitgespeeld maar dat komt voornamelijk door dat irritante battle-systeem.
Waarom hebben ze een nieuw battle-systeem gekozen inplaats voor de oud en vertrouwde formule.
zullen wel denken moet maar niet te veel uitmelken, maar dat uitmelken zou dit deel wel hebben gered.
Ze hadden moeten kiezen tussen een hack & slash achtig systeem of ze hadden zich moeten blijven houden bij het vertrouwde battle-systeem.
Niet een slechte game maar wel een zeer matig final fantasy deel.

avatar van Bahamut Zero
Toch de minste FF in mijn optiek (van de gewone serie dan). Niets in deze game raakte mij. Ok het ziet er wel goed uit en de steden zijn immens maar de magie is er voor mij af. Ik hoop dat FFXIII beter wordt, want de laatste 3 FF (X-2, XI en XII) deden mij helemaal niks. Ben het met RippedBone Dog eens dat ze voor een ander battlesystem hadden moeten gaan. Ik bedoel dankzij dat systeem kun je gewoon achter over gaan zitten en een biertje gaan drinken terwijl je team de vijanden die op je afkomen automatisch de grond in boort. Misschien dat ik deze wel weer eens ga spelen, maar voorlopig laat ik FFXII wel liggen en gooi ik er wel een Blue Dragon of Eternal Sonata in.

avatar van rpger
Net de recentie gezien op gamespot, moet zeggen dat deze game mij een stuk meer aanspreekt nadat ik net FF VII heb uitgespeeld (en het slechts een matige/o.k. game vond) het maffe pokemon sfeertje tijdens de combat is er een beetje af zo te zien, en de characters schijnen veel beter te kunnen worden gecustomised (en daar gaat het om bij een RPG) Daarnaast niet meer die maffe random encounters, kortom ik zou deze game wel eens erg goed kunnen gaan vinden.

Zijn er uberhaubt nog plannen deze voor de PC (of wii) uit te brengen of jullie weten? Zoiezo een beetje maf dat die FF serie zo gebonden is aan de PS.

Maf? Dat laat zich toch makkelijk verklaren door de smak geld die Sony over heeft voor Final Fantasy?

Hoewel ik me overigens niet voor kan stellen dat het nog lang vol te houden is... met de budgetten voor spellen als FF en Halo is exclusiviteit amper mogelijk, zou je denken.

avatar van Tsjo-Wi
rpger schreef:

Ik denk ook dat je deze leuker zal vinden, het is gewoon een prachtige en zeer uitgebreide rpg, en niet zo old school als FF VII.

Qua gameplay vind ik dit het meest verslavende deel, ik heb hier dan ook meer uren (100+) in zitten dan welke andere FF dan ook. Veel mensen zullen zeggen dat het saai wordt als je je gambits (AI van je characters) een beetje goed hebt ingesteld omdat je dan niet zo veel meer hoeft te doen, maar dat vond ik nou juist zo vet. Steeds je gambits beter instellen en met nieuwe aanvullen en het zo blijven perfectioneren, en dan kijken hoe perfect je characters reageren bij elk gevecht . Ook het grid systeem is goed uitgewerkt en er zijn genoeg verschillende wapens en armour te vinden, dus met dat customizen van je characters zit het helemaal goed.
De wereld is ook gigantisch en prachtig om naar te kijken, en je krijgt behoorlijk veel vrijheid in waar je eerst heen wilt gaan.
Enige reden waarom ik dit niet het beste FF deel vind is omdat het verhaal en de personages gewoon veel minder zijn dan in andere delen, waardoor de game toch een mindere indruk op me heeft gemaakt dan bijvoorbeeld deel VII of X. Maar hij krijgt alsnog 5*, het blijft gewoon een geweldige rpg!

dit spel is zo cool man ik kan niet meer zonder

avatar van LeidseHoodie
Mijn eerste Final Fantasy. Ik haat turned base rommel, dus ik ben tevreden.
Grootste pluspunten: het verhaal, de grote spelwereld, de graphics, het geluid, de massa's vijanden, sidequests en wapens, de realtime gevechten en spannende bossfights.

Grootste minpunten: de dialogen, het taalgebruik, de personages, en het godsmoeilijke stukje waar ik nu zit verder is de game zo groot dat ik hem niet in één ruk kan uitspelen, waardoor ik bepaalde stukken van het verhaal vergeet.

avatar van Gameinspecteur
Ik heb een PS2 , welke FF Zal ik kiezen
Of beter , welke vinden jullie het best?

avatar van Tsjo-Wi
Gameinspecteur schreef:
Ik heb een PS2 , welke FF Zal ik kiezen
Of beter , welke vinden jullie het best?

Ligt eraan of je van turn based gevechten houdt of niet. Zo niet, dan zou ik voor XII gaan omdat het gevechtsysteem hier heel anders is. Maar eigenlijk moet je deel X ook gewoon halen, want die heeft vettere characters en een beter verhaal als je het mij vraagt.

avatar van Gameinspecteur
Tsjo-Wi schreef:

Oke dankje

avatar van Donkerwoud
Deze game is een beetje in de verdrukking gekomen omdat ik net een PS3 kreeg en eigenlijk veel meer daarmee bezig was. Het spel is ook niet dermate interessant dat ik me naar het einde wilde knokken.

Mijn grootste punt van kritiek is dat ze wel heel erg een knieval lijken te hebben gedaan naar de Westerse RPG-gamer, vermoedelijk om de markt verder te verbreden. De sfeer is veel meer die van een Star Wars of een Lord of the Rings dan van de klassieke Japanse mythologie. Ook het battlesysteem is totaal overhoop gegooid als een soort halfslachtige tussenvorm van realtime en turnbased. Dit alles heeft tot gevolg dat ik er gewoon niet meer in kwam met mijn gevoel. Ik voelde me een soort voetbalcoach en niet een deel van het team dat de wereld moet redden. Grafisch is dit wel de mooiste tot nog toe, met reusachtige werelden en bloedmooie graphics. Maar wat heb je daar aan als je geen feeling ermee hebt?

SvV_Ying
Heerlijk spel, hoewel ik niet zo verslaafd was aan dit deel als aan X en IX. Dat real-time vechten vind ik zeker beter dan turn-based, gaat lekker snel.

Voice-acting en de graphics waren natuurlijk weer perfect.

avatar van Starmaster501
Ik vond dit spel wel goed

dat real-based ofzo beviel me beter dan turn based.

Het verhaal zat ook nog eens goed en boeiend in elkaar.

IK vind zelf niet dat je vrij moet rondlopen. wil je de beste training en spullen moet je gewoon met het verhaal mee gaan.

De voice-acting was ook wel goed.

Dit was dan ook de 1e FF die ik gespeeld had maar hij blijft de leukste. ik vind dat vooral het verhaal van kapitein basch het leuk maakt.

Ik geef hem 4/5

avatar van Bahamut Zero
Starmaster501 schreef:
Dit was dan ook de 1e FF die ik gespeeld had maar hij blijft de leukste.

Ok, mag ik je vragen welke delen je nog meer hebt gespeeld?

Bahamut Zero schreef:

Ok, mag ik je vragen welke delen je nog meer hebt gespeeld?

FFVII maar dan een deel wat een shooter is.
FF X & X-2
FF IX
FF op de ds

en FF XIII ga ik ook nog spelen

avatar van J.Bell
Bahamut Zero schreef:

Je kunt er toch ook voor kiezen om het niet automatisch te laten gebeuren?
Ik vindt het battle-systeem wel geslaagd. Ook het hele Gambit-systeem is leuk.
Maar meningen verschillen natuurlijk...

avatar van Kratos19
hoe komt deze FF in godsnaam aan 4 sterren???
ja het is een reusachtige game , met veel sidequests en bosses,battlesysteem vond ik wel geslaagd...
maar heb je hier al naar gekeken

- het verhaal is bagger,niet meeslepend
-de personages zijn gewoon ronduit niet boeiend
-waar zijn de mooie filmpjes gebleven???
-waar is de FF-sfeer ???
-en waar zijn alle normale summons , ik vind het echt jammer

het verhaal de personages,en de sfeer daar draait het om in FF-games...ik kreeg gewoon helemaal niet het gevoel alsof ik een Final Fantasy aan het spelen was.

ik heb FF VIII,IX,X,X-2 allemaal uitgespeeld .. maar deze FF heb ik op een duur gewoon uitgezet... en die ligt nu al 1 jaar bij me in de kast...

avatar van Starmaster501
Ik vond juist dit battle systeem beter dan bij andere FF's. ik had ook weer juist bij X en X-2 dat ik hem niet uitspeelde omdat het saau was. maar meningen verschillen

avatar van Starmaster501
Sten verhoogt naar 4,5. omdat ik hem na een paar maanden niet spelen nu elke dag nog speel.

avatar van Starmaster501
Weet iemand hoe ik die Elder Wyrm versla. die na tiamat komt. mijn poppetjes zijn tussen de 27 en 30 (level)

yay zit al op de 30 uur. en nog steeds geen elder wyrm verslagen

avatar van rpger
Ik heb hem (perfect) draaien en met hogere resolutie op de PS2 emulator voor de PC. Moet zeggen dat deze FF mij veel meer aanspreekt dan eerdere delen, ik denk omdat dit duidelijk een meer Westerse RPG feel heeft (zeg maar gerust geen JRPG meer).Wel jammer dat de intro bijna een volledige kopie is uit diverse scenes van Star Wars I: The Phantom Menace. Je zou iets meer originaliteit mogen verwachten van een FF game. Maargoed, ik ga er eens lekker voor zitten de komende periode.

Als je nog nooit een Final Fantasy game hebt gespeeld, is deze dan wel te doen? Het verhaal te begrijpen? Hij lijkt me namelijk erg leuk

avatar van Starmaster501
Het is een eigen verhaal. Je zal niets herkennen van andere delen. Het verhaal is trouwens wel boeiend later met dat gedoe met basch

avatar van rpger
Eerste indruk is toch wel vrij positief. Ik snap ook niet zo de kritiek hierboven door sommige op dit deel. Er worden voor het eerst in de FF serie eens normale volzinnen gebruikt in de dialoog en (tot nu toe) geen zweverige onzin of karakters die elke 5 minuten weer een psychologisch verhaaltje gaan ophangen of twijfelen aan hun eigen bestaan.

Ik kan me ergens wel voorstellen dat als je helemaal into die Japanse shit ben dit wat teveel boerenkolen met worst is, maar ik vind dat niet een bad thing.

De game doet me ergens wel denken aan KOTOR, jammer wel van de laadschermpjes tussen de gesegmenteerde delen van de gamewereld vanwege de (destijds) console hardware beperking.