Pro Evolution Soccer 2009 (2008)

Alternatieve titel: PES 09

Nintendo Wii / PC / PlayStation 2 / PlayStation 3 / PlayStation Portable / Xbox 360
Sports
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Konami
Uitgegeven door Konami

Pro Evolution Soccer 2009 is de nieuwste telg in de PES-reeks en is op visueel gebied sterk verbeterd. Tevens zullen spelers de mogelijkheid krijgen om de game aan te passen naar eigen smaak. Verder zijn er nieuwe moves, verbeterde besturing en zal het online gedeelte een belangrijke rol gaan spelen. Je kan deelnemen aan diverse landelijke competities, internationale toernooien en toernooien voor landenteams. Nieuw is de uitgebreide modbaarheid van spelers en teams en de verbeterde grafische engine.

avatar van Ageingrebel
Marcellussss schreef:
Wanneer het spel vier jaar geleden uitgebracht werd, was hij inderdaad prima. Vraag jezelf eens af, Ageingrebel - hoeveel vooruitgang heeft PES 09 geboekt in vergelijking tot PES5? Geen, imo.

Zoals reeds vermeld in mijn vorige post speelde ik vroeger altijd FIFA, mijn eerste PES was 2008, dus kan ik mijn mening niet baseren op hoeveel vooruitgang het spel gemaakt heeft tegenover games die ik nog nooit gespeeld heb. Ik heb enkel PES 6 eens gespeeld bij een vriend op X360, en dat was wel tof maar ik heb het nog nooit gespeeld in nuchtere toestand, dus kan ik daar moeilijk een mening rond vormen.

Wat mij betreft speelde PES 2008 schitterend (ik maak uiteraard automatisch de vergelijking met FIFA 07) en PES 2009 vormde voor mij een grotere uitdaging en was dus een welkome vernieuwing.

Eerst zorgde het spel voor oneindige frustratie, maar na een tijdje had ik het echt goed onder de knie en kon ik magistrale acties maken die bij FIFA niet eens denkbaar zijn.

Dus ik moet mezelf helemaal niet afvragen hoeveel vooruitgang het spel gemaakt heeft tegenover versies die ik nooit gespeeld heb, maar hoeveel spelplezier het me geeft en hoeveel uren van mijn leven het kan afsnoepen.

avatar van Marcellussss
1,5
Ageingrebel schreef:

Het feit dat ik PES-aanhanger was (sinds PES 2008 niet meer) sinds dit spel, verklaart wellicht mijn cijfer. Ik kan me goed voorstellen dat je als PC-gamer, én nieuweling tot de voetbalgame-reeks van Konami erg tevreden bent.
Er is echter veel beters te ontdekken anno 2009. Aanrader: Probeer PES5 eens en vergelijk (drie jaar ouder en zelfs beter dan dit deel, zelfs op grafisch gebied valt het mee), en probeer ergens FIFA 09 te spelen op een 360 of PS3.

0,5
Ik heb hem nu op de PS3. Ik zoek alleen een patch waardoor alle namen en logo's kloppen. Nu kloppen sommige namen van Engeland en Spanje bijvoorbeeld niet. Ik heb de 1.3 patch maar is het ook mogelijk om andere patches te installeren, zo ja welke en hoe?

En iemand nog tips om een stabiele verbinding te krijgen? Mijn bolletje is de hele tijd geel en da's fakking irritant bij een spel waarbij het gaat om contact met je tegenstander. Ben steeds overal een halve seconde te laat en dat is killing.

Gewoon mooi en graphisch hoogstaand...vooral de optie i'm a legend spreekt me wel aan.

avatar van -marco-
pes2010 is zojuist aangekondigd worden een hoop verbeteringen beloofd, zal mij benieuwen of ze ze allemaal waar kunnen maken.

zie hier de punten:

Konami heeft Pro Evolution Soccer 2010 aangekondigd voor de Xbox 360, de PlayStation 2 en 3, PC en PlayStation Portable. Het bedrijf meldt dat de game in de herfst in de winkels ligt. Volgens het bedrijf zal deze PES de meeste nieuwe features bevatten die een PES-game ooit heeft gehad. Zo is er onder andere gesleuteld aan de kunstmatige intelligentie van de scheidsrechter en is het spelen met de keeper meer uitgebreid. Daarnaast stellen zij dat je niet telkens meer dezelfde aanvalslijn kunt volgen, waardoor spelers dus meer moeten nadenken hoe zij aanvallen.

Omdat er de laatste jaren veel commentaar is geweest op het slechte uiterlijk van de grasmat en publiek, heeft het bedrijf gemeld dat zij hier hard aan hebben gewerkt om dit te verbeteren. Daarnaast hebben verschillende voetballers verschillende expressies en het verschil in conditie is duidelijk zichtbaar. Ook zijn er uiteraard weer nieuwe animaties voor het dribbelen, speciale technieken en het kappen. Volgens Konami is de overgang tussen dribbelen en schieten vloeiender en is het geven van een pass telkens anders. Wanneer je stilstaat en een pass geeft is het anders dan wanneer je rent en passt.

Het is fijn als medespelers goed reageren op deze passes, dus heeft Konami ook hard gewerkt aan het verbeteren van de kunstmatige intelligentie van computergestuurde voetballers. Ze hebben namelijk ervoor gezorgd dat de verdedigers en middenvelders samenwerken om de lege ruimtes op te vullen. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het aanvallen meerdere spelers tegelijk te besturen. Alsof dat nog niet genoeg is, zal je tijdens een vrije trap ook kunnen kijken hoe de andere spelers van plan zijn om te gaan lopen.

Ook reageren spelers anders op iemand die in balbezit is. Wanneer bijvoorbeeld een voetballer met een goede lange pass in de benen de bal krijgt, zullen teammaten richting de penaltystip lopen. Met andere woorden elke speler reageert op elkaar. Omdat dit best wel diepgaand is, heeft de ontwikkelaar er ook voor gezorgd dat het managementgedeelte een stuk uitgebreid en verbeterd is. Zo kun je voorafgaand aan een wedstrijd aangeven hoeveel er gepasst moet worden en welke looprichtingen de voetballers moeten maken.

Dit allemaal klinkt al veelbelovend, maar er is nog meer. Er is bijvoorbeeld gesleuteld aan het penaltysysteem en de verschillende onlinefuncties zijn verbeterd. Inmiddels heeft PES ook enkele belangrijke licenties in de wacht weten te slepen, zoals de rechten van de nieuwe Europa League (voorheen UEFA Cup) en waarschijnlijk weer de Champions League. Verdere informatie kunnen we binnenkort verwachten.(GP)

bron: insidegamer.nl

SvV_Ying
Klinkt in ieder geval allemaal goed

avatar van Marcellussss
1,5
Ik word hier niet enthousiaster van. Allemaal verbeteringen bij een next-gen footie sowieso verplicht moeten zijn. PES 2010 wordt dus eindelijk een degelijke footie?

avatar van Ageingrebel
Sinds gisteren mijn tweede controller eindelijk laten herstellen en een Champions League en een WK gespeeld met mijn broer.

Half sterretje er automatisch bij, want dit was gewoon fantastisch. Je kan ongelooflijke acties maken eens je op elkaar ingespeeld bent die echt geweldig ogen.

0,5
Speelt iemand online op de PS3 met een goede verbinding? Ik heb zojuist 6-1 verloren omdat ik enorme lag had. Enorm frustrerend! En je ziet ook erg weinig mensen met een goede verbinding. Volgens mij zijn die servers compleet naar de klote...

Ik heb inmiddels gemerkt dat als ik zelf een wedstrijd start ik lagvrij ben

Wel heb ik enorm last van disconnecters! Al meer dan 10x kapte ze de verbinding af terwijl ik aan het winnen was! Een enorm slechte zaak weer. Ze moeten een disconnect als een verloren wedstrijd rekenen maar helaas...je wordt nu bijna bang voor een disconnect als je meer dan 3 goals maakt en dat kan nooit de bedoeling zijn.

avatar van wwelover
PES 2009 heeft dit jaar zwaar verloren van FIFA. Wat steekt FIFA hier bovenuit zeg. PES 2009 is een redelijk spel, maar het is gewoon niet vernieuwend meer. Het speelt stuk minder lekker dan FIFA, de bewegingen van spelers zijn minder soepel.

Alleen Become a Legend is wel geinig. Het is niet beter dan de Be A Pro van FIFA, niet dat ik nog veel er van heb gedaan. Leuker is wel dat je hier eerst jezelf in de kijker moet spelen. Maar stukken minder is, dat je steeds tegen het 1e elftal moet spelen en niet tegen andere reserves.

Net aan 3.5* door Become a Legend.

avatar van Leidenaar187
Ik ben niet echt een game-freak,jaren geleden had ik een nintendo,nintendo 64 en playstation 1,daarna is het allemaal minder geworden en heb gewoon geen tijd meer nu ik met het vrouwtje woon om te gamen.

Enige spel dat ik elke week speel is bij een vriend,en dat is pro,elk jaar de nieuwe versie.
Op de pc met updates,ziet er fantastisch uit.

Ik speel niet tegen de computer,daar vind ik weinig aan.
Tegen vrienden is mooi,soms 1 tegen 1,soms 2 tegen 2,en niemand kan tegen zijn verlies dus kapotte controllers of controllers met plakband hebben we zeker liggen.

Ik ben erg fan van dit spel,en ben erg fanatiek,kan slecht tegen mijn verlies,en doe alles om te winnen,gelukkig win ook meestal.
(mensen uit leiden hier die durven? )

Heb ook wel wat klachtten,en de grootste is de keepers,wat zijn die slecht!
Blunders maken ze af en toe wel,en ze geven continu rebounds weg.

Een goed schot op de keeper is 99% een doelpunt,een rebound-poging die ze weggeven,of een corner.
Zelden stoten ze een bal gewoon weg uit het strafschop gebied.
Erg jammer.
Ook kun je 1 op 1 makkelijk de keeper voorbij lopen.

Ook een nadeel vind ik de computer,die vaak rode kaarten pakt of penalties veoorzaakt.
Je kan maar 1 mannentje tegelijk zijn en vaak als er 2 van mijn mannentjes bij een speler zijn,schopt de computer hem onderuit,zelden een goede sliding,altijd iets geks.

Ook zitten er af en toe rode kaarten bij die nergens op slaan,krijg je een rode kaart voor iets wat geel had moeten zijn,maar ok,gebeurt in het echte voetbal ook weleens dus daar kan ik nog mee leven.

Ander nadeel vind ik dat sommige spelers gewoon te goed zijn.
Met een eto'o bijvoorbeeld ren je gewoon 4 man voorbij,ook al beuken ze tegelijk tegen je aan,bijna onmenselijk en alleen een tackle(op de bal of benen,het moet maar) helpt dan.

Dit soort nadelen wekken af en toe zeker irritatie op,maar het blijft gewoon een erg goed spel.

Ik ben trouwens voor het eerst met Pro erg slecht in vrije trappen nemen,is gewoon echt heel erg moeilijk met dit spel.
Heb er 2 raak geschoten van de laatste 70.

Hoop dat ze de keepers gaan verbeteren,dat zou al genoeg zijn voor een 5.

joeri592
fifa 09 was al top maar dit slaat echt alles, wat een fantstisch spel!!vooral become a legend, beter dan fifa 09, jammer dat het hier zo'n lage score heeft

avatar van Sateck
1,0
Pfff wat gaat deze game achteruit zeg..... Zo traag allemaal. Ik speel nog steeds met veel plezier Pro evo 5

avatar van Awake78
Nou traag is ie zeker niet hoor. Misschien vergeleken met Pro Evo 5 maar deze heeft zoveel meer kwaliteiten dat ik deze toch beter vind.

avatar van gemaster
Hadouken schreef:
Ik heb inmiddels gemerkt dat als ik zelf een wedstrijd start ik lagvrij ben

Huh? Als de ander disconnect win jij gewoon met 3-0 hoor.

Ik vind het juist wel makkelijk, dat disconnecten. Als ik na 10 minuutjes al met 3-0 voorsta, dan is er aan de wedstrijd niet zoveel meer aan. Als de tegenstander dan disconnect, dan krijg ik lekker mijn puntjes, zonder dat ik een wedstrijd saai moet uitspelen.

avatar van Iron Rose
Nu de competities inmiddels al lang en breed zijn afgelopen, je de ballen uit je broek lacht van de bedragen die Real Madrid uitgeeft voor nieuwe spelers en we ons op maken voor de het nieuwe seizoen, blik ik nog even terug op Pro Evo 2009.

Oh oh oh wat is Pro Evo 2009 neergesabled door alles en iedereen op het moment dat ie uitgekwam afgelopen najaar. Opmerkingen als ‘’ de slechtste Pro Evo ooit’’ en ‘’FIFA kickt PES’s ass’’ vlogen je om de oren. Ik geloof niet dat ik ergens een recensie heb gezien met een cijfer boven de 7,5. Ikzelf was mijn geloof in PES al eerder kwijtgeraakt. Waar ik nog zo had genoten van deel 4 en 5 bleef deel 6 toch wel erg op zn voorgangers lijken. Maar een jaar later zou alles worden goed gemaakt met een next gen Pro Evo 2008. Dacht ik. Ik denk dat ik nog nooit zo’n gehandicapte game als Pro Evo 2008 voor de PS3 heb gespeeld. Een framerate die constant inkakte (en dan bedoel ik ook constant), de tegenstander die maar bleef scoren uit corners, random uitslagen die helemaal nergens op sloegen en een online modus die je spontaan deed schuimbekken van ellende. Nee PES 2008 was niet goed. PES 2008 was fout, heel fout. Deze game (of in ieder geval de PS3 versie) had nooit door de keuring mogen komen, hier had Konami geen 60 euro voor mogen vragen. Toen volgde weer een keerpunt in mijn leven van voetbalgames want ik ging weer voor FIFA. FIFA 08 was verfrissend, leuk en vooral realistisch. En ook vorig jaar besloot ik PES weer links te laten liggen (zeker na al die reviews) en wederom FIFA te gaan halen. FIFA 09 was zowaar nog beter als zijn voorganger, met nog meer vernieuwingen, licenties en modes waar je toch eigenlijk geen fuck mee doet. Oh wat ik een plezier met mijn FIFA, ik heb gelachen om prachtige momenten en moeten huilen om fraaie doelpunten. Zo hoort een voetbal game te zijn. Toen was het ineens maart 2009 en ik had toch even genoeg van FIFA. Ik had genoeg van dezelfde doelpunten en het statische spel. En daar lag ineens, als een vermomd hoertje, PES 2009 in de budgetbak. Ik was toe aan iets anders en met weemoed dacht ik terug aan de mooie momenten met de vroegere PESsen. Ik besloot m de kopen en ik moet zeggen dat ik daar nog steeds allesbehalve spijt van heb gekregen.

Het probleem met PES de laaste jaren is het feit dat het woord Evolution totaal ongepast is geworden in de naam Pro Evolution Soccer. Evolutie geeft aan dat er ergens ontwikkeling in zit, het liefst met verbetering. PES weet zich niet te verbeteren. Elk jaar hebben ze enkele nieuwe dingen die het volgende jaar worden vervangen of weg worden gekaten. Er zit geen stijgende lijn in. Nergens wordt het beter. Asl je weet dat de meeste PES fans nog steeds het liefst met deel 4 of 5 spelen, moet je je als ontwikkelaar toch achter de oren gaan krabben. Laat we om te beginnen de Master League nemen. De ML is sinds deel 4 niet of nauwelijks veranderd. Je kunt nog steeds niet van club veranderen in je hele carriere en om nou 15 seizoenen lang met dezelfde club te spelen..... Het menu is ook nauwelijks gewijzigd en ook het transfersysteem is oud en achterhaald. En nee Konami, dat jullie het ML menu hebt opgefleurd met foto’s van fans en spelers van de desbetreffende club en in elk deel een paar nieuwe foto’s inbrengen getuigt niet bepaald van enige vooruitgang. Dan de graphics. Ik heb de graphics van PES nooit ontzettend lelijk gevonden, in tegenstelling tot een hoop anderen. Tuurlijk zie ook ik de verschillen met FIFA, zeker als het om het publiek gaat, maar de spelers zelf vind ik bijvoorbeeld erg geslaagd en je de meeste spelers lijken ook erg. Het probleem is hier weer echter dat er geen vooruitgang in zit. De graphics zijn nauwelijks verbeterd ten opzichte van deel 5. Het publiek is ook nog steeds om te huilen zo leliijk. Konami lijkt de next gen stap gewoon niet te kunnen maken en ik kan je nu op een blaadje meegeven dat het ze ook met de 2010 editie niet gaat lukken.

Het ontbreken van genoeg licenties is ook al lang een probleem bij PES. Het is leuk dat ze in deze versie een Champions League mode hebben gestopt maar je enthousiasme neemt al snel af wanneer je merkt dat je alsnog met North London moet spelen ipv met Arsenal. Tuurlijk is er een hoop te fixen met de edit mode maar dan nog heb je geen echte tenues. Bovendien lijkt het me nou niet dat Konami te weinig geld heeft overgehouden aan PES want de vorige edities vlogen als warme broodjes over de toonbank. Mijn tip aan de Japanners: laat de Champions League lekker voor wat het is en zorg voor meer competities en meer spelers.

Maar dan, tegenover al deze ellende, is daar toch weer die gameplay. Die verdomd lekkere gameplay. PES 2009 speelt gewoon weer erg lekker. Het zit een beetje tussen deel 5 en 6 in. Niet te langzaam maar zeker ook niet te snel. Nog steeds is geen doelpunt hetzelfde en het dribbelen werkt fantastisch. Doelpunten maken geeft echt een kick, echt een gevoel dat je er hard voor hebt gewerkt. Wat ik ook meer bij PES heb dan bij FIFA is een soort van gevoel dat je echt een band hebt met je team. Het is moeilijk uit te leggen maar bij FIFA blijft het allemaal heel klinisch, heel afstandelijk. Als ik in de Master League speel met PES dan heb ik echt een band met mn spelers. Het doet me bijv echt pijn om een bepaalde speler te moeten laten gaan omdat ik zoveel toffe momenten heb gehad met deze speler en hij vaak echt deel uitmaakte van HET team. Noem me een sissy maar zo beleef ik het. Ik denk overigens niet dat Konami deze emo mode er in heeft gestopt ofzo, ik denk dat ik gewoon een emotionele gamer ben .

Ik heb een beetje een dubbel gevoel overgehouden aan PES 2009. Enerzijds is er weer veel te weinig veranderd maar aan de andere kant heb je weer die geweldige gameplay die er voor zorgt dat ik inmiddels al weer 30+ uur aan deze game heb gezeten. Als Konami volgend jaar de naam veranderd in Pro Soccer ben ik gelukkig want Evolution is het allemaal allang niet meer.

3,5* (PS3)

avatar van Leidenaar187
Iron Rose,ik ben na een paar regels afgehaakt met het lezen van dit saaie verhaal.

Evil Resident
pes wordt steeds zwakker hoop dat pes 2010 weer dodelijk wordt

avatar van gemaster
Leidenaar187 schreef:
Hele verhaal over vroeger,pfff bewaar dat lekker voor je dagboek.

Eerst zelf iets bijdragen voordat je de bijdragen van anderen begint af te zeiken.

Maargoed, dat krijg je he. De vakantie van de basisscholen is weer begonnen..........

avatar van jaspertje3
Leidenaar187 schreef:
Hele verhaal over vroeger,pfff bewaar dat lekker voor je dagboek.

Eerst schrijf je zelf een recensie, en vervolgens zeik je een ander af die ook een recensie schrijft

avatar van Iron Rose
Nou ik dacht ik gooi er even een keer een reviewtje tegenaan ipv al die (niet alle) onzinberichten maar als het niet wordt gewaardeerd..... Er gaat een hoop tijd in zitten namelijk.

avatar van ps3me
Ik kan jouw recensie zeker waarderen, ik zat wel een beetje te dubben om deze te halen of niet. Als ik dit goed lees is er dus nog te weinig veranderd om deze echt kapot te spelen en dat zoek ik meestal wel in een game. bij Fifa 09 heb ik dat gevoel wel, ik denk dat die wel meer dan 100 uur in mijn ps3 heeft gedraaid. Daar kan ik wat mee, maar pes 2009 lijkt mij niet het benodigde nieuwe... ding te geven.

gemaster schreef:

Hoezo,mocht jij alleen op de computer van je mammie tijdens vakanties?

avatar van Awake78
@ Iron Rose - het is zéker geen slechte review. Qua grammatica sla je bepaald geen modderfiguur en het is in ieder geval zeer persoonlijk. En juist daar ontbreekt het bij sommige reviews nog wel eens aan.
Hier en daar een 'Enter' zou de overzichtelijkheid in ieder geval wel ten goede komen, maar dat is mierenneuken. Nog een keertje zelf nalezen doet ook wel eens wonderen.
Het mag ook wel eens gewaardeerd worden als iemand moeite doet voor een review, en andere personen zijn er wel heel blij mee.

Ik weet zelf wat voor moeite het af en toe is dus wat mij betreft een compliment, voor zover je daar wat aan hebt.....

PES2009 is in mijn ogen het beste voetbalspel van het afgelopen jaar.
Het speelt gewoon retelekker en komt minder traag over dan FIFA.

De graphics zijn natuurlijk wel een stuk minder mooi, maar daar let ik niet op. Ik wil gewoon die fantastische voetbalervaring meemaken, dat heeft PES goed bij mij eruit gehaald, ik heb denk ik wel honderden uren dit spel gespeeld met en tegen vrienden.

Tuurlijk zitten er een paar hekelpuntjes in: soms het domme a.i. van je teamgenoten, druk zetten eindigt regelmatig in een tackle van achteren(rood) van een teamgenoot, keepers maken blunders waarvan je denkt: moet dat nou?(al maakt dat het ook onvoorspelbaar).

Als 2010 dit kan verbeteren zal ik zeker het nieuwe deel gaan kopen!!

avatar van Awake78
Klopt ja, zelfs voor een schouderduw krijg ik af en toe rood.

Bij Fifa vind ik alles veel te statisch. Je hebt er totaal geen gevoel en beleving bij. Bij Fifa interesseert het me eigenlijk geen moer of ik nou voor of achter sta, terwijl je bij PES iedere seconde dondersgoed weet hoeveel het staat en wat je moet doen om de wedstrijd nog te keren.

Gevoel, beleving en strijd > graphics en leuke menu'tjes

avatar van Leidenaar187
Ik word altijd bestraft voor mooie tackels op de bal! En meestal met een kaart ook.
En ja,zeker irritant dat de computer(als teamgenoot) altijd rode kaarten pakt,vooral als ik tegen vrienden speel,wat is dat slecht ingesteld.
Ben al bang als m'n vriend de 16 binnenloopt en er 2 verdedigers lopen waarvan ik er maar 1 kan worden en die ander de computer,want dan is het vaak een penalty dankzij de computer.

En jezus,die keepers,grootste ergenis van deze PES,ongelooflijk dat ze die keepers zo laten keepen in zo'n spel.
Die keepers geven altijd een rebound weg,of tikken de bal over de achterlijn voor een corner of er word gescoord op de meest simpele manieren.
Zelden tot nooit een bal wegstoten buiten de 16(ja,als er een boogballetje komt die ze makkelijk kunnen vangen doen ze raar met wegstoten)

Erger ik me echt kapot aan,zit ik fantastisch te spelen tegen een vriend,geef amper een kans weg,en dan komt er een halve kans(in dit spel geef je altijd wel wat weg) en dan zit die erin omdat de keeper slecht is.

avatar van Awake78
Nou 2 dingen: in het echt heeft een keeper een bal ook niet altijd klemvast en doet ie ook wel eens rare acties (Isaksson, Busquets vroeger ) maar soms geven ze inderdaad wel eens wat te makkelijk corners weg (waar uiteraard uit gescoord wordt).

Ten tweede moet je ook goed de vorm van je keeper in de gaten houden vóór de wedstrijd. Als ie in vorm is, pakt ie 9 vd 10 ballen klem. Als ie niet in vorm is krijgt hij van dat soort acties wat jij schetst.

Feit blijft dat het aardig kan irriteren ja.

avatar van Leidenaar187
Onzin,ik praat in het spel over keepers als Cech,van der Sar en Buffon die elke wedstrijd dramatisch spelen.

En als ik met vrienden speel zorgen we dat van elke speler de vorm optimaal is voor een eerlijke wedstrijd en dan pakken ze echt geen 9 van de 10 ballen klemvast.
Enige wat ze klemvast pakken is een zacht rollertje of boogballetje en dan nog is het lachwekkend om te zien dat ze daarvoor nog op de grond moeten duiken ook.