menu

Pro Evolution Soccer 2009 (2008)

Alternatieve titel: PES 09

mijn stem
3,40 (129)
129 stemmen

Nintendo Wii / PC / PlayStation 2 / PlayStation 3 / PlayStation Portable / Xbox 360
Sports
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Konami
Uitgegeven door Konami

Pro Evolution Soccer 2009 is de nieuwste telg in de PES-reeks en is op visueel gebied sterk verbeterd. Tevens zullen spelers de mogelijkheid krijgen om de game aan te passen naar eigen smaak. Verder zijn er nieuwe moves, verbeterde besturing en zal het online gedeelte een belangrijke rol gaan spelen. Je kan deelnemen aan diverse landelijke competities, internationale toernooien en toernooien voor landenteams. Nieuw is de uitgebreide modbaarheid van spelers en teams en de verbeterde grafische engine.

zoeken in:
avatar van Marcellussss
1,5
JeWeetTog schreef:

Tot 2009 Na PES 5 was ik ook niet meer lyrisch over de PES serie, maar ik vind deze weer super!

Maar waarom dan? Uitgebreide uitleg gewenst.


Dat doet men omdat over smaak niet te twisten valt. Als je zegt 'het is zo' krijg je de meest onzinnige discussies. Maar dat is mijn mening

Maar het spreekt toch voor zich dat als ik zeg "Dit is een waardeloze game!" dat dat mijn mening is, en dat ik niet namens iedereen spreek? Ik vind het nogal afbreuk van je geloofwaardigheid wanneer je zegt: "Mijn mening is dat dit een waardeloze game is en iedereen is vrij om anders te denken". Alsof je discussie ontwijken.

avatar van ps3me
2,0
Dit spel zuigt echt, vanwege de slechte game-play.

4,5
Zou iemand mij kunnen helpen?
Ik heb dit spel sinds gisteren, maar wat mij opvalt is dat er geen commentaar wordt gegeven bij de wedstrijd alleen als er een doelpunt is gemaakt.

Hoe kan ik het instellen dat ik ook gewoon commentaar hoor onder de wedstrijd?

avatar van Marcellussss
1,5
Bij vorige delen stond bij Options -> Sound altijd 'Commentary frequency'. Kwestie van dat hoger zetten dus.

avatar van gemaster
2,5
Toevallig speelde ik vrijdag bij een vriend weer eens PES 5 op de normale Xbox. Dan zie je eigenlijk pas hoeveel slechter deze game is. Het speelde weer als vanouds heerlijk. Ik gaf heerlijke doorsteekballen, schoot lekker van afstand en de bal ging vlotjes rond.

Dan kan je wel zeggen dat dit niet realistisch is, omdat voetbal in het echt ook niet zo makkelijk is, maar dat slaat nergens op. Een voetbalspel moet vooral lekker spelen. Realisme is aardig, maar niet als het een goede gameplay in de weg staat.

joeri592
daar ben ik het mee eens

4,5
gemaster schreef:
Toevallig speelde ik vrijdag bij een vriend weer eens PES 5 op de normale Xbox. Dan zie je eigenlijk pas hoeveel slechter deze game is. Het speelde weer als vanouds heerlijk. Ik gaf heerlijke doorsteekballen, schoot lekker van afstand en de bal ging vlotjes rond.

Dan kan je wel zeggen dat dit niet realistisch is, omdat voetbal in het echt ook niet zo makkelijk is, maar dat slaat nergens op. Een voetbalspel moet vooral lekker spelen. Realisme is aardig, maar niet als het een goede gameplay in de weg staat.


Nou ik moet toch zeggen dat er bij PES09 ook lekker gebald kan worden hoor, de doorsteekballen die zijn zelfs beter geworden vind ik! en van afstand schieten gaat ook gewoon naar behoren, je kan niet verwachten dat iedere bal die je speelt goed is of doeltreffend

Daarom ben ik hardstikke tevreden met dit spel
en ook Become a Legend is super vet

joeri592
waarom hebben ze pes zo verneukt!!!
ik heb nooit pes 1 2 en 3 gespeeld maar ik begon met pes 4, het beste voetlbalspel ooit wat mij betreft, het tkken ging gewoon lekker en er zat lekker veel snelheid in, bij pes 5 was er niet veel veranderd, alleen ging het allemaal wat langzamer, maar toch een super pes game
toen kwam pes 6 en die was gewoon echt slecht, ineens was de goede gameplay weg, alleen waren er veel betere graphics, en toen pes 2008 nog slechter werd ben ik maar naar fifa 08 gegaan waar ik redelijk tevreden over was
ik hoopte das pes 2009 weer zo zou zijn als pes 4 en 5 maar helaas is het weer slecht, ik ben nu echt overgestapt naar fifa, fifa 09 s trouwens ook heel leuk!

3,5
Best een teleurstelling op het eerste gezicht. Heb hem sinds vandaag op de PS2. Graphics zijn spuuglelijk en de gameplay is ook niet fijner geworden t.o.v. PES 6, die ik tot voor kort speelde. Bovendien gaat het ook wel erg makkelijk (ondanks de barslechte intelligentie van de verdedigers); won de eerste wedstrijd met Ajax gelijk met 3-0 van PSV met een schotentotaal van 19 tegen 2. Hopelijk groeit het gevoel qua gameplay nog een beetje en lukt het door de lelijke graphics heen te kijken, anders wordt het weer terug naar PES 6. Fijnste versie die ik gespeeld hebt blijft tot nu toe PES 4 voor op de X-boX.

avatar van Naomi Watts
0,5
Je vraagt er ook wel om als je hem op de PS2 speelt natuurlijk. Je kan er al vanuit gaan dat de non next-gen consoles een matige versie krijgen.

3,5
Qua graphics heb ik er nog niet eens zo'n moeite mee, maar de A.I. en de gameplay is - neem ik toch aan - toch wel identiek aan die van de versies van andere (nieuwere) consoles ... ?

Overigens is het nu een stuk leuker, altijd even wennen. Tegen vrienden blijft het geweldig, al is het jammer dat de A.I. van de verdedigers vaak ruk is en de keepers onbegrijpelijke fouten blijven maken.

5,0
eigenlijk weet ik niet wat je klaagt tegenover fifa09 is hij 10x beter! je ziet gewoon dat hij beter en sneller beweegt.

maarhet is wel zo dat het slechter is dan pes 2007 ze zijn heftig achteruit aant gaan .

avatar van Edwin Pindahaai
Slechter dan pes 6, of dan pes 2008?

joeri592
ongeveer hetzelfde, en dat vind ik dus slecht

avatar van Awake78
4,0
Ja toch een goed spel. Na de tegenvallende cijfers in de media heb ik het toch een kans gegeven. Eerst Fifa09 gespeeld en daarna PES2009. Toch ben ik weer overgestapt op PES, simpelweg omdat Fifa niet lekker speelt. Te traag, grote draaicirkels, minder vloeiende acties en dat vind ik toch essentieel in een voetbalgame.

Je merkt dat er heel veel kleine aanpassingen zitten tov PES2008. Een belangrijk verschil is dat je in het strafschopgebied meteen schiet of de bal erin 'slide', en niet eerste de bal aannemen en dan 2 tellen wachten tot je speler heeft gemerkt dat je de schietknop hebt ingedrukt. Al met al een goed voetbalspel dat toch weer ietsje beter is dan zijn voorganger.

avatar van Edwin Pindahaai
joeri592 schreef:
ongeveer hetzelfde, en dat vind ik dus slecht
Ik had het meer tegen Rimko.

joeri592
o sorry,niet gezien

avatar van Zuzuu
4,0
Is het mogelijk om de eigenschappen van mijn 'be a legend' speler op de één of andere manier te veranderen? Ik ben het zat om 14 seizoenen lang met dezelfde eigenschappen te spelen. Ik wil een paar dingen op 99 zetten.

P-DawG
Ten eerste wil ik even vermelden dat ik deze game op zowel de X-Box 360 als op de PS3 heb gespeelt deze review gaat dan ook over mijn spelbeleving op beide platformen.

Dit spel is een niets meer dan een schande, de verwachtingen waren torenhoog gemaakt en wel door Konami zelf samen met die die verrekte Seabass. Maar deze PES is uiteindelijk de slechtste ooit. Ben PES gaan spelen vanaf deel 5, deel6 is mijn favoriet. Maar nu zag ik mij genoodzaakt naar de concurent over te stappen. Bij 2008 gingen ze al in de fout en dit keer hebben ze het compleet verpest bij mij.

Het lijkt alsof de spelers nog meer dan bij het vorige deel op een plas lijm lopen in plaats van op gras. PES heeft het altijd gehad van zijn snelheid en dat hebben ze nu zelfs weten te laten verdwijnen het gevolg is dat FIFA deze PES op alle vlakken heeft achterhaald; FIFA is namelijk veel realistischer, mooier, en voor het eerst is ook de game play in FIFA beter.

Be a Legend is een slap aftreksel van Be A Pro van FIFA, alleen dan hebben ze het slechter gemaakt, ze hadden het beter helemaal over kunnen nemen inclusief naam. Het is namelijk een frustrerende game mode geworden waar je teamgenoten, ongeacht hoe goed ze zijn, het vertikken naar jou te passen. In Be A Pro kan je om een pass vragen hier kan dat niet eens, gevolg; je moet maar hopen of je de bal krijgt, ook al maak je de beste loop acties; je moet maar afwachten of je de bal krijgt.

Daarnaast was er in 2008 nog een erg positief punt op te merken; de kracht waarmee je schoten kon af vuren op het goal van de tegenstander, maar nog belangrijker het voelde ook echt dat je een hard schot afvuurde op het goal. Dit jaar vond Konami het blijkbaar leuker om een voetbalspel te maken waar je de bal al over schiet als er een stukje stof op de schiet knop valt.

Om nog niet eens te spreken van de poging van Konami tot groter commercieel succes voor deze PES door de Champions League er in te zetten. Dat zou een heel goed idee kunnen zijn; toen ze dat hadden aangekondigd kreeg ik dan ook goede hoop op een betere PES vergeleken met 2008, maar dat was dus pure valse hoop; een goedkoopaftreksel van de CL waar niet eens alle clubs officieel van gelicenseerd zijn.

Als je dit beter vind dan FIFA 09 ben je of een heel wanhopige PES-fanboy of je hebt niet de moeite genomen om je te verdiepen in FIFA dat geeft je veel meer voldoening dan vol blijven houden dat deze 'game' beter is dan FIFA 09 terwijl je weet dat dat niet zo is.

Kortom; PES 2009 is een wanproduct en ik raadt dan ook iedereen af dit ooit in je leven aan te schaffen. Die 60 euro's kan je beter weggeven.

Ik geef 1 ster omdat Manchester United weer echt is+props; omdat Konami het voor elkaar heeft gekregen om zo'n wanproduct toch te kunnen verkopen

*

avatar van Marcellussss
1,5
P-DawG schreef:

Als je dit beter vind dan FIFA 09 ben je of een heel wanhopige PES-fanboy of je hebt niet de moeite genomen om je te verdiepen in FIFA dat geeft je veel meer voldoening dan vol blijven houden dat deze 'game' beter is dan FIFA 09 terwijl je weet dat dat niet zo is.


4,0
P-DawG schreef:
Ten eerste wil ik even vermelden dat ik deze game op zowel de X-Box 360 als op de PS3 heb gespeelt deze review gaat dan ook over mijn spelbeleving op beide platformen.

Dit spel is een niets meer dan een schande, de verwachtingen waren torenhoog gemaakt en wel door Konami zelf samen met die die verrekte Seabass. Maar deze PES is uiteindelijk de slechtste ooit. Ben PES gaan spelen vanaf deel 5, deel6 is mijn favoriet. Maar nu zag ik mij genoodzaakt naar de concurent over te stappen. Bij 2008 gingen ze al in de fout en dit keer hebben ze het compleet verpest bij mij.

Het lijkt alsof de spelers nog meer dan bij het vorige deel op een plas lijm lopen in plaats van op gras. PES heeft het altijd gehad van zijn snelheid en dat hebben ze nu zelfs weten te laten verdwijnen het gevolg is dat FIFA deze PES op alle vlakken heeft achterhaald; FIFA is namelijk veel realistischer, mooier, en voor het eerst is ook de game play in FIFA beter.

Be a Legend is een slap aftreksel van Be A Pro van FIFA, alleen dan hebben ze het slechter gemaakt, ze hadden het beter helemaal over kunnen nemen inclusief naam. Het is namelijk een frustrerende game mode geworden waar je teamgenoten, ongeacht hoe goed ze zijn, het vertikken naar jou te passen. In Be A Pro kan je om een pass vragen hier kan dat niet eens, gevolg; je moet maar hopen of je de bal krijgt, ook al maak je de beste loop acties; je moet maar afwachten of je de bal krijgt.

Daarnaast was er in 2008 nog een erg positief punt op te merken; de kracht waarmee je schoten kon af vuren op het goal van de tegenstander, maar nog belangrijker het voelde ook echt dat je een hard schot afvuurde op het goal. Dit jaar vond Konami het blijkbaar leuker om een voetbalspel te maken waar je de bal al over schiet als er een stukje stof op de schiet knop valt.

Om nog niet eens te spreken van de poging van Konami tot groter commercieel succes voor deze PES door de Champions League er in te zetten. Dat zou een heel goed idee kunnen zijn; toen ze dat hadden aangekondigd kreeg ik dan ook goede hoop op een betere PES vergeleken met 2008, maar dat was dus pure valse hoop; een goedkoopaftreksel van de CL waar niet eens alle clubs officieel van gelicenseerd zijn.

Als je dit beter vind dan FIFA 09 ben je of een heel wanhopige PES-fanboy of je hebt niet de moeite genomen om je te verdiepen in FIFA dat geeft je veel meer voldoening dan vol blijven houden dat deze 'game' beter is dan FIFA 09 terwijl je weet dat dat niet zo is.

Kortom; PES 2009 is een wanproduct en ik raadt dan ook iedereen af dit ooit in je leven aan te schaffen. Die 60 euro's kan je beter weggeven.

Ik geef 1 ster omdat Manchester United weer echt is+props; omdat Konami het voor elkaar heeft gekregen om zo'n wanproduct toch te kunnen verkopen

*


Je kan de bal wel vragen bij Become a Legend... en dan krijg je hem ook. Misschien is het handig om eens goed te kijken naar de besturing enzo

en er is nu een nieuwe patch uitgekomen.
PES REVOLUTION PATCH 1.3 for Pro Evolution Soccer 2009 Download at Gamingacccess

4,0
Ik speel nog regelmatig PES5 en ook PES2009. PES5 is idd een stuk sneller, maar de spelers zijn echt dramatisch in plotselinge bewegingen naar links/rechts, daarnaast vliegen vrije trappen in 50% van de gevallen er gewoon in. PES2009 vind ik daarentegen een stuk lekkerder spelen, ondanks het feit dat het wisselen van speler en het geven van een pass regelmatig verkeerd gaat. Ik heb ook FIFA09 gespeeld, is eveneens aardig maar bij mij persoonlijk nog niet tippen aan PES. Bij FIFA09 viel me overigens vooral op hoe vaak een bal tegen het houtwerk wordt geschoten. Maar overall een leuk spel, ik ben benieuwd wat ons volgend jaar gaat brengen. Gezien de reviews zal KONAMI toch wel flinke verbeteringen in petto moeten hebben om er weer bovenuit te stijgen. En de beste FIFA is nog steeds FIFA99

avatar van smash016
Ik ben echt verslaafd aan die Become a Legend Mode, terwijl het echt bagger is eigenlijk, en da's zo frustrerend he: gewoon een in-en-in-slecht spel, maar je blijft het spelen...

Waar ik me momenteel echt kapot aan erger, is dat ik eerst 3 seizoenen bij NEC en Groningen heb gespeeld, en steeds als we tegen PSV moesten, werden we opgerold. PSV werd ook 2 van die 3 seizoenen kampioen. Nu ben ik gekocht door PSV, verliest PSV alles. Staan ze in de degradatiezone. Keeper blundert 3x per wedstrijd, spelers kunnen nog geen bal meer recht vooruit spelen, en de tegenstander, van het kaliber Donny de Groot enzo, die schiet uit alle hoeken en standen raak. Net nog: PSV - Vitesse 1-2. Schotenverhouding: 16 - 2... 't Is gewoon niet leuk meer, maar ja, je blijft het spelen, voor die kick die je krijgt wanneer je scoort, 't is als een gokker die niet kan stoppen met de fruitautomaten, weetjewel...

Verder is PES 2009 gewoon slecht. Een paar dingen:
- Steekballen zijn altijd anders, soms heel diep, soms gewoon in de voeten, je kunt dus alleen steken als er echt héél veel ruimte is.
- Schieten van afstand is er niet meer bij, omdat je óf altijd overschiet, óf altijd tegen een reet van de tegenstander aan schiet. omdat die altijd 8-1-1 speelt met 6 centrale verdedigers in de eigen zestien
- Toen ze Become a Legend gingen maken, zeiden ze bij Konami tegen elkaar: "Weet je wat echt vet zou zijn? Als de speler altijd in de 68e minuut wordt gewisseld, zodat hij altijd machteloos moet toezien hoe zijn teamgenoten plotseling de voorsprong verspelen,"
- Et cetera, et cetera.

Het zijn de kleine dingen die een voetbalspel vet maken, en juist daar gaat PES2009 de mist in...

avatar van ps3me
2,0
smash016 schreef:


- Toen ze Become a Legend gingen maken, zeiden ze bij Konami tegen elkaar: "Weet je wat echt vet zou zijn? Als de speler altijd in de 68e minuut wordt gewisseld, zodat hij altijd machteloos moet toezien hoe zijn teamgenoten plotseling de voorsprong verspelen,"


XD

3,5
Gewoon weer een leuk deel van de PES serie.
Paar kleine dingen die ik niet helemaal vind kloppen:
Als verdediger kan je de bal bijna altijd terug koppen op de keeper. Zelfs van 40 meter kopt die keihard naar de keeper terug zodat hij hem gewoon kan oprapen. Zo simpel gaat dat helaas in het echt niet.
Af en toe maakt de keeper ook een sliding op een terugspeelbal in plaats van hem gewoon weg te schieten.

Ik ben nu een master league bezig met barca en zit in het 4e seizoen. Ik heb al een heel goed elftal op het veld staan met voorin eto'o, messi en aguëro. Die gasten lopen de tegenstander op 5 sterren aan alle kanten voorbij en ik win alles best wel makkelijk.

Wat ik me kan herrinneren van vorige delen was dat je 6 sterren kon unlocken. Dat kan deze keer niet he? Heb nog geen shop kunnen ontdekken iig...

Al met al kom ik uit op 3,5 *, want ik kan me er gewoon nog uren mee vermaken, maar om het nou een echt goed spel te noemen...

avatar van Hadouken
0,5
Is het online op de PS3 trouwens een beetje goed geregeld? Werkt het allemaal en is het uitdagend? Zie trouwens dat de PS3 versie hier slecht scoort..? Heb namelijk alleen een illegale versie op PC maar wil eigenlijk wel een keer online...

avatar van Marcellussss
1,5
Ik heb dit deel een aantal keer bij een vriend gespeeld. Hij claimde dat online gaming iets beter was dan in het vorige deel, maar nog lang niet stabiel genoeg werkt.

avatar van Ageingrebel
4,5
P-DawG schreef:
Ten eerste wil ik even vermelden dat ik deze game op zowel de X-Box 360 als op de PS3 heb gespeelt deze review gaat dan ook over mijn spelbeleving op beide platformen.

Dit spel is een niets meer dan een schande, de verwachtingen waren torenhoog gemaakt en wel door Konami zelf samen met die die verrekte Seabass. Maar deze PES is uiteindelijk de slechtste ooit. Ben PES gaan spelen vanaf deel 5, deel6 is mijn favoriet. Maar nu zag ik mij genoodzaakt naar de concurent over te stappen. Bij 2008 gingen ze al in de fout en dit keer hebben ze het compleet verpest bij mij.

Het lijkt alsof de spelers nog meer dan bij het vorige deel op een plas lijm lopen in plaats van op gras. PES heeft het altijd gehad van zijn snelheid en dat hebben ze nu zelfs weten te laten verdwijnen het gevolg is dat FIFA deze PES op alle vlakken heeft achterhaald; FIFA is namelijk veel realistischer, mooier, en voor het eerst is ook de game play in FIFA beter.

Be a Legend is een slap aftreksel van Be A Pro van FIFA, alleen dan hebben ze het slechter gemaakt, ze hadden het beter helemaal over kunnen nemen inclusief naam. Het is namelijk een frustrerende game mode geworden waar je teamgenoten, ongeacht hoe goed ze zijn, het vertikken naar jou te passen. In Be A Pro kan je om een pass vragen hier kan dat niet eens, gevolg; je moet maar hopen of je de bal krijgt, ook al maak je de beste loop acties; je moet maar afwachten of je de bal krijgt.

Daarnaast was er in 2008 nog een erg positief punt op te merken; de kracht waarmee je schoten kon af vuren op het goal van de tegenstander, maar nog belangrijker het voelde ook echt dat je een hard schot afvuurde op het goal. Dit jaar vond Konami het blijkbaar leuker om een voetbalspel te maken waar je de bal al over schiet als er een stukje stof op de schiet knop valt.

Om nog niet eens te spreken van de poging van Konami tot groter commercieel succes voor deze PES door de Champions League er in te zetten. Dat zou een heel goed idee kunnen zijn; toen ze dat hadden aangekondigd kreeg ik dan ook goede hoop op een betere PES vergeleken met 2008, maar dat was dus pure valse hoop; een goedkoopaftreksel van de CL waar niet eens alle clubs officieel van gelicenseerd zijn.

Als je dit beter vind dan FIFA 09 ben je of een heel wanhopige PES-fanboy of je hebt niet de moeite genomen om je te verdiepen in FIFA dat geeft je veel meer voldoening dan vol blijven houden dat deze 'game' beter is dan FIFA 09 terwijl je weet dat dat niet zo is.

Kortom; PES 2009 is een wanproduct en ik raadt dan ook iedereen af dit ooit in je leven aan te schaffen. Die 60 euro's kan je beter weggeven.

Ik geef 1 ster omdat Manchester United weer echt is+props; omdat Konami het voor elkaar heeft gekregen om zo'n wanproduct toch te kunnen verkopen

*

FIFA is in mijn ogen enkel realistischer bij de licenties, waarvan ze er veel meer hebben uiteraard, en de manager mode an sich. Maar wanneer je effectief op het veld stapt, en daar draait zo'n spel toch om, verkies ik nog steeds PES zwaar boven FIFA.

Een spel waarin schieten automatisch gelijk is aan scoren en je de rechter analog stick ook maar een klein beetje moet kunnen beheersen om door een verdediging (die mij compleet achtergesteld leek) te snijden, is in mijn ogen niet echt beter qua gameplay. PES blijft een uitdaging, waarin je nog steeds het deksel op de neus kan krijgen op het hoogste niveau. Dit in fel contrast met FIFA 09, waarin je echt je best zou moeten doen om te verliezen.

Ik heb deze twee games elk op PC gespeeld met een XBOX360 controller, PES bleef staan, FIFA ging onvermijdelijk naar de prullenmand.

En hoera dat Manchester United er officieel in zit! Dit terzijde.

avatar van Marcellussss
1,5
Wanneer het spel vier jaar geleden uitgebracht werd, was hij inderdaad prima. Vraag jezelf eens af, Ageingrebel - hoeveel vooruitgang heeft PES 09 geboekt in vergelijking tot PES5? Geen, imo.

joeri592
ik vind pes 4 en 5 stukken beter dan 6 tot enmet deze

Gast
geplaatst: vandaag om 18:40 uur

geplaatst: vandaag om 18:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.