Alle Donkey Kong Land delen zijn minder, doch waardig tegenover de Snes titels. Ja, er zijn beperkingen, en in dit eerste deel is er zelfs een knipoog vanuit een karakter -typisch Rare - die het verschil in 8 en 16 bit aankaart.
Veel Gameboy (en colour en ) titels gebruiken veel van de Snes,, maar zijn vooral anders,, dat het echt als tussentijdse vervolgen mogen worden beschouwd. Deze eerste Donkey Kong Land is het meest afwijkend tegenover de eerste van de Snes, vooral in onder andere compleet nieuwe levels., Tegelijkertijd zijn enkele dieren geschrapt, die wel voorkomen in de Gameboy vervolgen. En zoveel andere details, die wisselend minder of beter zijn.
Bij alle Gameboy titels zijn in transformatie naar de Colour echter foute beslissingen genomen betreffende het kleurenschema; grauwe tinten met enigzins meer kleur wertk niet.
De muziek van David Wise, gezien de vele beperkingen van GB,is evenredig goed aan de muziek voor de Snes titels.
Deze eerste en latere Donkey Kong Land delen zijn in vergelijking met elementen van de gameplay, besturing en allerlei andere zaken - gelijkwaardig aan de Snes titels, maar het beperkte zicht op wat voor je ligt is de enige grote boosdoener.
Als laatste is het treurig te noemen dat een Gameboy eigenlijk nooit een waar meesterwerk heeft voortgebracht op het gebied van platformers; in principe zou elk systeem, maar al helemaal een populaire Gameboy dit gemakkelijk moet kunnen. Naast enkele goede Mario, Kirby en Donkey Kong Land en enkele anderen titels, is er geen een die echt uitblinkt Ik blijf steken op 4 sterren titels.. Dit zeg ik op basis van tegen driekwart van alle Gameboy games te hebben gespeeld.