Max Payne (2001)

Alternatieve titel: Max Payne Mobile

PC / PlayStation 2 / Xbox / Macintosh / Xbox 360 / Apple iOS / PlayStation 3 / Android / PlayStation 4
Shooter / Action

Ontwikkeld door Remedy
Uitgegeven door Gathering, Rockstar, Take-Two, Feral, Electronic Arts en 1C

Max Payne is een agent bij de NYPD. Als hij op een avond thuiskomt, komt hij tot de verschrikkelijke ontdekking dat zijn vrouw en kind zijn vermoord door junkies, high van de nieuwe drug Valkyr. Valkyr neemt bezit van de straten van New York, de DEA wil daar een stokje voor steken en komt erachter dat de drug het werk is van de New Yorkse maffia. Max Payne, die inmiddels werkt voor de DEA, zint op wraak en besluit undercover te gaan in de onderwereld van New York.

LimeLou schreef:
De graphics zagen er anders prima uit voor 2001. En bij zo'n speelbare shooter als Max Payne vergeet je snel hoe het spel eruit ziet. Sowieso is de sfeer, muziek en de stijl erg sterk. En dat vind ik belangrijker.

Ik wil niet vervelend doen hoor, maar volgens jouw profiel ben jij 16 jaar oud. In 2001 was je dus 6 jaar oud. Net of je dan enig besef hebt of de beelden op je scherm goed zijn voor een spel van dat jaar.

avatar van LimeLou
Ik vergelijk de graphics gewoon met andere spellen uit die tijd. Het is niet zo dat ik ouder moet zijn om te realiseren of dit grafisch gezien toen goed was of niet.

avatar van Rujar
Graphics wat moet je er van zeggen. Ik zie het vooral als een leuke bijkomstigheid. Ik vind dat je zeker met de middelen en technieken die je op dat moment voor handen hebt ook moet gebruiken. Als je games gaat uitbrengen op het grafisch niveau van Max Payne dan pas ik daar waarschijnlijk wel voor, hoewel ik de Max Payne nog steeds goed te behappen vind.

avatar van Thomas83
Tsjo-Wi schreef:
Ik zie niet in waarom de game overschat zou zijn. De bullettime was voor die tijd baanbrekend en de shootouts zijn gewoon heerlijk spannend en spectaculair. En ik vind het juist een behoorlijk uitdagende game. Zelfs vandaag de dag is dit nog één van de best speelbare third person shooters als je het mij vraagt.

Baanbrekend vind ik wel erg veel eer. Het is een leuke gimmick, niet echt een serieus gameplayelement dat later ook in veel andere spellen is gebruikt en daarmee wat toevoegde. Het was en is erg tof om te doen en is ook echte eyecandy, maar het is eigenlijk vooral dit wat het spel zo makkelijk maakte.

Omdat het spel zo makkelijk is snap ik ook niet dat je het hebt over spannende shoot-outs. Het spel moet het voor een groot deel hebben van zijn fantastische sfeer, voor de rest is het allemaal niet zo heel bijzonder. Onder sfeer versta ik dan het totaalplaatje door zaken als hoe het verhaal wordt verteld en het gebruik van muziek.

avatar van TonyTHorror
Geen serieus gameplay element? En ben je in een grot gaan wonen sindsdien.. ? Het third-person actiegenre heeft enorm veel te danken aan Max Payne, op vrijwel ieder vlak. Zoiets ontkennen is vooral naïef, niet subjectief.

avatar van Tsjo-Wi
Tsja ik snap ook niet hoe je zoiets essentieels als die slowmo kan zien als slechts een gimmick. Ik sprong standaard met bullettime in elk vuurgevecht. Snap ook totaal niet hoe je de game zo makkelijk kunt vinden, aangezien je onwijs snel dood gaat. Één vijand met een shotgun die je ff te laat opmerkt en het is einde oefening. Daarom is die bullettime ook een cruciaal gameplay element want zonder dat hou je het niet lang vol. Kennelijk was dat bij jou anders, maar misschien speelde je het op supermega easy ofzo...

avatar van Thomas83
Juist omdat je standaard eigenlijk altijd wel bullet-time kunt gebruiken is het makkelijk. Je bent altijd wel sneller dan de rest. En dan heb ik het niet over het makkelijkste niveau maar over elk niveau. Misschien was het spel makkelijker op de PC? Vond alleen dat stukje met Lupus of zo pittig, voor de rest was het over het algemeen erg simpel. Zolang je bullettime zo vaak kunt gebruiken zit er weinig uitdaging in voor mij, en blijft bullettime vooral iets wat de gevechten leuker maakt om naar te kijken.

YouTube - Max Payne 1 Intro Theme

Ik krijg hier nog steeds de kriebels van, ik heb nooit meer zo'n goede sfeer in een game ervaren.

avatar van jellecomicgek72
Je bent niet de enige, whoaha!!

avatar van JustMike
.Herkauwer schreef:
YouTube - Max Payne 1 Intro Theme

kiriyama
Na deel 3 deze nog maar eens een kans gegeven, en ik moet zeggen dat ik de smaak nu beter te pakken heb dan 10 jaar geleden. De toon, voice-over en humor werken wel en qua gameplay voelt het nog prima aan. Helaas zou ik niet weten hoe ik het spel op mijn computer moet draaien dus ben ik bezig met de PS2 versie. Besturing en framerate zijn op sommige momenten ook niet om aan te zien en de laadtijden beginnen behoorlijk op m'n zenuwen te werken. Hoewel ik mezelf niet direct een graphic-hoer vind, doet het soms toch ook wel wat pijn aan m'n ogen. Ik zal zien hoe ver ik kom. Ik hoor van veel mensen ook dat er een vage tv-show is die je kan volgen, maar hoe? TV's die ik tot nu toe ben tegengekomen ontvangen enkel ruis.

kiriyama
Xbox versie schijnt stukken beter te zijn. Misschien dat ik hem via XBLA koop. Iemand ervaring met Xbox originals via XBLA?

avatar van TonyTHorror
Werkt prima, heb zelf Fahrenheit zo gespeeld.

kiriyama
Mooi, als ie niet te duur is zal ik hem dan wel even binnenhalen. PS2 versie is op sommige momenten echt onspeelbaar door de framerate en ik hoor ook dat stukken level uit de PS2 versie zijn geknipt ivm geheugen.

avatar van Hadouken
Heb de PS2 versie (gelukkig) nooit gespeeld, want ik weet dat ie destijds veel vijfjes kreeg her en der. Inderdaad vanwege graphics en besturing. Maar have fun in ieder geval!

avatar van Rujar
Ach er komt vast nog een HD remake aan.

kiriyama
Mwah, weet ik niet. Lijkt me dat ze die vóór deel 3 hadden uitgebracht als dat zo was.

Hadouken schreef:

Bedankt. Tot nu toe is het stukken leuker dan gedacht. Moet vroeger vast ook al door de slechte framerate zijn gestopt.

kiriyama
Ben nu bezig met de Xbox versie. Verschil van dag en nacht! Soepele gameplay en framerate, veel betere graphics, quick-save, meer configuraties, beter geluid, snellere laadtijden. Alsof ik een compleet ander spel speel. Het was duur, maar ben toch erg blij dat ik voor de Xbox versie ben gegaan.

Net ook de eerste episode van 'Address Unknown' gezien.

avatar van Starmaster501
Nog nooit een Max Payne gespeeld, kan dus beter aan de 360 versie gaan denk ik?

kiriyama
Absoluut. Weet niet hoe moeilijk het is om de PC versie aan de praat te krijgen, maar de Xbox versie doet daar nauwlijks voor onder. PS2 versie is echt crap in vergelijking met die van XBLA. Geen wonder dat ik dit spel eerst op 2 had staan.

Ook een spel dat anno 2012 nog prima is te spelen. Het heeft geen cover system, maar verder doet het niets onder voor huidige shooters. Enig minpuntje tot nu toe is dat er geen 'Normal' mode is. Speel nu maar op Easy, had geen zin in Hard. (Bij de PS2 versie kan je Hard niet eens kiezen op het begin...)

kiriyama
Nirs ah mo ten tan television.

Elf jaar na dato en twee vervolgen later dan eindelijk aan deze klassieker begonnen. M'n paar vroege uurtjes op de PS2 tien jaar geleden laat ik maar even buiten beschouwing. Max Payne op PS2 is geen Max Payne, dat dat even duidelijk is. Wat meteen opvalt is hoe goed het spel de tand des tijds heeft doorstaan. Max beweegt naar hedendaagse standaard nog steeds erg soepel, en op een ontbrekend coversysteem na voelt het qua gameplay nog steeds fris aan. Bullet-Time mag tegenwoordig dan een algemeen begrip zijn in videogames, weinig spellen die het sinds Max Payne beter hebben gedaan.

Het verhaal is tijdloos. Hoewel de hoofdlijn vrij simpel en straightforward is staat de uitwerking nog steeds als een huis. De wraaktocht van Max is geloofwaardig in beeld gebracht. Natuurlijk schiet hij als standaard gamepersonage veels te veel mensen neer. Zijn motivatie, zelfreflectie en zwakheden zijn overtuigend in beeld gebracht. Ook de zijlijnen (TV shows, dromen.) komen goed tot hun recht in het geheel. Ook de vele verwijzingen naar Noorse mythologie waren erg interessant om te volgen.

Toch is het script uiteindelijk nog een stuk sterker dan je op eerste gezicht zou denken. De dialogen zijn scherp maar realistisch geschreven met een goed gevoel voor tragiek én humor. Waar Tarantino de doorsnee gangster in zijn films een eigen stem gaf, zo doet ‘Remedy’ dat hier met Max Payne. Bad-Guys discussiëren over films, (Spoiler Alert!) geven hun wapens namen en geven commentaar op het spel zelf. Naast een kleine ode aan Tarantino's bekendste film ‘Pulp Fiction’ zitten er dan ook nog tal van andere verwijzingen in. Twin Peaks, Buffy the Vampire Slayer, The Usual Suspects en natuurlijk Max Payne zelf zijn zo enkele van de voorbeelden.

Hoewel dit spel met een klein budget is ontwikkeld en veel medewerkers uiteindelijk voor het stemmenwerk hebben gezorgd zit dat de ervaring nergens in de weg. De meeste doen wat mij betreft zelfs beter werk dan de meeste professionele stemacteurs. Ook de soundtrack is van hoge kwaliteit. Enige minpuntjes zijn de omgevingsgeluiden die soms wat amateuristisch klinken en de geluid/stemmen combinatie die niet altijd even goed uitpakt. Max verstaan is op sommige momenten geen makkelijke opgave.

Sowieso is het spel verre van perfect. Natuurlijk is dit spel al elf jaar oud en zijn graphics niet het belangrijkste aspect. Toch ziet het er (vooral bij buitengebieden) soms wel erg kaal uit en is het qua design allemaal ook wat magertjes. Vooral aan dat laatste had iets meer aandacht geschonken mogen worden, want soms was het wel helemaal raak. Sommige missies kunnen ook voor wat frustratie zorgen. Moeilijk is het spel nergens, maar de platform stukjes en de dromen komen in de uitwerking toch niet helemaal tot hun recht. Wat jammer is, want de dromen zelf zijn wel zeer cool.

Verder hoef ik er denk weinig over te zeggen. Iedereen kent dit spel natuurlijk allang en is nu enkel nog met deeltje drie bezig. (Wat toch een vreemde eend in de bijt is als je het met dit vergelijkt.) Ik kan zelf niet wachten om met deel twee aan de gang te gaan. Meer 'Address Unknown,' meer TV in het algemeen. Hell Yeah! Kan niet wachten. Dit deel gaat van een magere drie sterren naar viereneenhalf en een top tien plek.

4.5*

Mooie review!

Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen

Wat betekent die quote aan het begin eigenlijk? Kan ik me niet meer herinneren.

Komt uit de 'Address Unknown' episode 'The Pink Flamingo.'

Mirrors are more fun than television.

Komt ook terug in deel 2.

avatar van bvonk
Nu ook te koop voor Android. Liep de eerste keer vast op mijn tf101 maar daarna ging het goed. Erg leuk om weer eens te zien en besturing loopt beter dan duke nukem 3d op android.

kingsnake77
Te gek spel, dat wel.
Mooie sfeer, gave levels, mooi weergegeven. Spannend verhaal.

Grote nadeel is dat je in heel veel levels, bij gevechten de bullet-mode moet gebruiken. En die vind ik stront-irritant. Ik raak altijd gedesorienteerd daardoor en speel het spel lever in gewone modus. Maar dat schijnt bij bepaalde vijanden niet te kunnen.

Bijvoorbeeld dat moment dat je alleen een baseballbat hebt en je vijanden moet verslaan. Volgens de walkthrough moet dat in bulletmode. Ik heb maar een cheat gebruikt, want ik kan dat dus echt niet.
Jammer.

avatar van Tsjo-Wi
Die bullet time is juist wat de actie zo super vet maakt. Hoe kun je nou gedesorienteerd raken als alles zo rete traag gaat?

avatar van JustMike
Bullet time is juist erg fijn en goed uitgewerkt!

kingsnake77
Omdat ik plotseling naar voren of achteren duik. Ik weet het niet. Ik krijg het niet onder de knie.
Ik vind het echt heel vervelend.
Ik kende het hele systeem ook niet. Dus dit is mijn eerste kennismaking ermee.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Dan gebruik je vlgns mij alleen de bullet-dodge knop. Er zijn twee soorten bullet moves, de bullet-dodge (ontwijken/duiken waarbij slo-mo aanschiet), maar je kan bullet time ook gewoon 'los' activeren, zodat je kan rondrennen en cappen (of dreunen) in slo-mo (zolang je time hebt). Even bij de controls neuzen anders. Vond Max Payne juist erg fijne controls hebben...