Max Payne (2001)

Alternatieve titel: Max Payne Mobile

PC / PlayStation 2 / Xbox / Macintosh / Xbox 360 / Apple iOS / PlayStation 3 / Android / PlayStation 4
Shooter / Action

Ontwikkeld door Remedy
Uitgegeven door Gathering, Rockstar, Take-Two, Feral, Electronic Arts en 1C

Max Payne is een agent bij de NYPD. Als hij op een avond thuiskomt, komt hij tot de verschrikkelijke ontdekking dat zijn vrouw en kind zijn vermoord door junkies, high van de nieuwe drug Valkyr. Valkyr neemt bezit van de straten van New York, de DEA wil daar een stokje voor steken en komt erachter dat de drug het werk is van de New Yorkse maffia. Max Payne, die inmiddels werkt voor de DEA, zint op wraak en besluit undercover te gaan in de onderwereld van New York.

avatar van basik
De eerste game met het bullet-time principe, geweldig . Het personage is ook erg cool, verhaal heb ik echter maar weinig beleeft omdat ik er nooit echt aan toe gekomen ben deze game echt volluit te gaan spelen.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Pure stijl dit en geweldige gameplay. Dat de bullit time niet enkel een gimmick is merk je al snel want je hebt het echt nodig om te overleven. Het ziet er echt schitterend uit, vooral ook de comic cutscenes. Heerlijk noir sfeertje, schitterende voice acting en een geweldig verhaal.

avatar van WeZet
Prachtige storyline, Fenomenale graphics en een heerlijke gameplay maken van deze game een game om in de top 10 te hebben, een game als dit heeft alles wat een game moet hebben.

De muziek is erg goed en draagt bij aan de sfeer zoals het hoord.

***4.5***

avatar van gemaster
Net een tikkeltje minder dan de opvolger, maar de introductie van bullet-time in games is wel zo geniaal dat ik regelmatig vreugdekreten uitstootte achter mijn peeceetje.

avatar van Mart
Geweldige game, alleen jammer dat hij zo kort is. Maar hij heeft wel een grote indruk op mij gemaakt! De bullet-time, het verhaal, de gameplay...Echt geweldig!

avatar van djelle
Max Payne is heel amusant om te spelen, uiteraard vooral dankzij de prachtige en uitstekend ingebouwde storytelling, de sfeer en niet in het minst de introductie van bullet-time en gekke Woo-achtige sprongetjes.

Toch is het game niet perfect. Zo is het personage Max Payne grafisch gezien een beetje onafgewerkt, bijzonder jammer wanneer je geconfronteerd wordt met een ietwat idioot gezicht die altijd staat op diezelfde weirde gelaatsuitdrukking. Hij kijkt zoals iemand die gekittelt wordt terwijl hij maagkrampen heeft. In ieder geval niet iets wat je verwacht van een geslagen flik die uit is op wraak.

Ten tweede zijn er die droomsequentie's en dergelijke toestanden. Verhaal- ondersteunend en best sfeervol, maar toch wel wat aanslepend en teveel op den duur. 'Max... Maaax'. Jaja, we weten het al. Dan heb je nog het geluid die wat tegenviel, vooral de beretta's mochten best een mooier geluid gehad hebben die wat meer volume omvatten. Ook bv afketsende kogels en andere effecten had ik graag wat beter uit de verf horen komen in dit spel.

Tenslotte nog de gameplay: erg coole mogelijkheden dus, maar toch nog wat beperkt en niet zonder mankementen. Zo is het zeer spijtig dat er bv geen optie is om Max op de grond te laten liggen wanneer hij schiet, en wil het weleens erg vervelend zijn wanneer je vlak na herlading een koprolletje oid uitvoert nog altijd niet kunt schieten omdat hij om de een of andere reden wéér moet herladen. Ook herladen tijdens dat soort truukjes is onmogelijk.

Een nipte 3,5*, heel tof maar er had meer ingezeten.

avatar van Phoenix
Wat sloeg dit in als een bom. Wat was dit gaaf!

Noir, bullet-time, comic, een protagonist die Max Payne heet ( ), geweldig verhaal, schitterende graphics, humor, Baseball Bat Boy, Russen, Mafiosi, corrupte cops, tripscènes...

avatar van sinterklaas
Geweldig spel. Ik speelde deze al in 2003 als een twaalfjarig kind en had hem uitgespeelt in April 2004. Het spel is inderdaad erg cool en vooral de bullittime is de doorbraak. Lekker in Slow-mo schieten en dan in slowmotion je vijhand zien sterven. Ook de sniper-shots zijn goed. Hoe de camera de kogel volgt. Het allergaafste level vond ik toch die parkeergarage. Als je schiet op die pilaren komt het cement uit de kogelgat vallen. De schietpartijen zijn ook over de top en soms zit er ook nog humor in. Bv vent met zijn broek omlaag die met zijn Ingram met alle macht op Max schiet

Wat ik wel heel jammer vind is dat het spel MP niet op mijn nieuwe computer werkt. Ik snap daar echt niks van. Ik krijg dan alleen maar het hoofdmenu te zien maar als ik het spel dan wil starten, komt er zon bericht dat het niet reageert. En ik hoor dat MP ook nooit officieel is uitgetest op XP. Dat vind ik dan wel heel raar want op mijn oude computer had ik ook XP.

Maar desondanks toch een 4,5*

avatar van djelle
sinterklaas schreef:
Bv vent met zijn broek omlaag die met zijn Ingram met alle macht op Max schiet

Ja geweldig. En met die vent die daar op de WC zat te fluiten terwijl zijn machinegeweer op het aanrecht lag. Dat was een spoof naar Pulp Fiction toe dacht ik. Of niet?

Wat die problemen betreft: probeer eens de patch van nieuwste versie van Max Payne te downloaden en installeren. Ik had net hetzelfde en daarmee was het opgelost.

avatar van Tsjo-Wi
Geniaal spel! Deze komt zeker in mijn top 3. Die sfeer is onovertroffen, die comic cutscenes zijn briljant net als de voice-acting, de bullet-time is natuurlijk supervet en origineel en Max Payne is voor mij een van de stoerste gamepersonages aller tijden. Dit moet wel het spel zijn dat ik het vaakst heb uitgespeeld, iedere keer als ik weer opnieuw begin vind ik het weer leuk.

Meesterlijk 5*

%%%%%%
Vond een goeie spel.Met een mooie bullet time.leuke missies en een aardig verhaal.Een spel dat niet altijd even weet te boeien dat is wat minder 4 sterren

avatar van KampF
Geweldig sureeel spel

avatar van Artifact
Wat hebben Rockstar en 3D Realms hier eigenlijk mee te maken?

avatar van Skinny
Erg goed spel! het verhaal is intresant, de gameplay is goed en het duistere zweertje is geweldig!

avatar van Hadouken
Toppertje!
Het begint al gelijk supergoed. Max die bovenaan een gebouw staat en terugdenkt over de afgelopen tijd. Het verhaal is één grote flashback. Heerlijke depressieve stem en een filmnoir stijltje. Erg sfeervol. En deze game introduceerde natuurlijk de Bullet Time.

Het leukste was nog om ieder ventje op zoveel mogelijk manieren proberen neer te knallen. De game bevat een supersnelle Quick Load optie, waardoor je steeds opnieuw een andere manier kan proberen om iemand om te leggen. Was echt heerlijk. Behalve 1 keer. Ik viel de diepte in en drukte per ongeluk op de Quick Save knop ipv de Quick Load knop en zo kon ik dus het hele spel opnieuw beginnen, wat niet echt heel erg was natuurlijk. Zonder twijfel mijn favoriete Third Person Shooter ooit.

avatar van waxs
Geweld(ad)ige game, fantastische sfeer en de dialogen en de nachtmerries van Max worden prima verwerkt in de duistere sfeer. Een van mijn favoriete games als speelt het wel erg simpel weg.

avatar van martinstegenga
Goed spel, vermakelijk, je blijft eraan hangen en is gewoon een leuke shooter. De bullettime maakt het spel origineel waardoor het nog leuker word. 3.5 Sterren

avatar van jacobine_rodijk
Staat bij mij genoteerd als het meest gespeelde spel aller tijden. Heb zoveel uren van mijn leven aan dit spel kwijtgeraakt, mede doordat er na de release van dit spel honderden modificaties uitkwamen die allemaal wat leuks hadden, waardoor je het spel met elke leuke tweakje maar wou blijven uitspelen.

Maar verhaal, stijl, aktie en de graphics zijn natuurlijk ook helemaal top, deel 3 kan niet snel genoeg komen (hopelijk).

avatar van Hadouken
Heeft iemand trouwens nog meer het probleem dat hij niet goed werkt op XP?

Hoewel, eerst deed hij het perfect op m'n XP maar later deed hij het dus niet meer. En dan praat ik over ongeveer een jaar later.

Bij het opstarten krijg ik de foutmelding; abnormal program termination. Nu lees ik op internet dat er heel veel dit probleem hebben en ik kon ook nog geen goede oplossing vinden voor het probleem. Enorm balen.

Bij mij kan het inderdaad ook niet (wel alweer anderhalf jaar geleden dat ik hem zou installeren). Max Payne 2 geeft geen moeite.

avatar van martinstegenga
Te lang geleden... Maarja ff de problemen opzoeken op het Internet en klaar is kees

avatar van W B
W B
Spannende sfeer en het Bullettime/Slow-motion effect was een leuke functie. Helaas is deze me niet zo heel erg bijgebleven en was ik het zo zat.

avatar van Thomas83
De sfeer in dit spel is fantastisch. Een lekker spannend film noir-sfeertje met prachtige locaties, filmpjes en muziek. Het verhaal is ook erg boeiend.
Bullettime was echt een vondst, afgekeken van de film The Matrix natuurlijk, maar toch goed gezien dat dit gegeven uitstekend past in een game.
De gameplay is over het algemeen wel vrij makkelijk vind ik. Op enkele stukjes na, zoals met die gasten met raketwerpers aan het begin van het eindlevel.
Het begin- en eindlevel zijn trouwens ook echt top. Zoals ik bij films een goed begin en einde erg belangrijk vind, vind ik dat ook gelden in games met een verhaallijn.
Max Payne is ook een erg leuk karakter met mooie cynische humor af en toe. Alle karakters zijn ook vrij leuk en interessant, en de wapens zijn heerlijk en ook redelijk gevariëerd. Grafisch ziet het spel er ook goed uit.
4.0*, want dit is geen spel met een al te hoog herspeelgehalte en ook geen al te lange levensduur.

Harco
Heerlijk. Ik kocht toendertijd een PC die wat zwaardere games aankon, en dit was het eerste spel wat ik daar op speelde. Wat een genot.

avatar van davidov
dit is simpelweg het meest sfeervolle en het mooist vertelde spel dat ik ooit heb mogen spelen. 5*. Kan niks bedenken wat er mis is met dit spel. echt niks. Moet het spel nogsteeds kopen eigenlijk, schaam me er bijna voor dat ik het nog niet in huis heb

avatar van sinterklaas
djelle schreef:

Met die onderbroek van een amerikaanse vlag ja. Wat ook grappig was was die kreten die de bad guys gaven als ze werden neer geschoten. Net alsof ze een drol aan het draaien waren die na veel gepers loskwam.

avatar van Thomas83
davidov schreef:

Ik vind het dus ook een geweldig spel, maar perfect is het zeker niet. Of vond jij de gameplay moeilijk?
Op het laatst wel met wat pittige stukje, (Vooral dat gedeelte in het eindlevel als je een controlekamer of zo binnenstapt en de luxaflex opeens open wordt gedraaid of zo en er wat gasten uit de liften zijn gekomen om je af te knallen), maar over het algemeen is het spel toch vrij simpel. Steeds een beetje over de grond rollen en dan knallen. Vond het nooit echt moeilijk. Wel vrij leuk overigens, en de besturing is prettig.

avatar van davidov
Thomas83 schreef:

Nee het spel was idd afgezien van het einde niet erg moeilijk. Maar dat hoeft ook niet om een spel geweldig te maken.... zo lang het maar niet zo simpel is dat het gaat vervelen en je je interesse verliest om het uit te spelen.

Tevens kan je het jezelf moeilijker maken door bijv voor te nemen dat je (bijna) niet geraakt wil worden... Zo speelde ik het meestal, en gebruikte dus zelden painkillers, laat staan iedere badkamer leegroofde

avatar van Deftones_JP
Heerlijk sfeertje en max zag er nog cool uit in deze game. In deel 2 zag ie er uit als de plaatselijke makelaar.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Hij zag er hier vooral uit alsof hij nodig moest poepen. In deel twee heeft hij veel meer die aan lager wal geraakte hard boiled cop look. Zag er veel beter uit wat mij betreft.