The Curse of Monkey Island (1997)

PC / Macintosh
Adventure

Ontwikkeld door LucasArts
Uitgegeven door LucasArts, THQ en Disney

Guybrush Threepwood wordt gevangen genomen door zijn aartsvijand LeChuck. Deze zombiepiraat maakt het leven van Guybrush al zuur vanaf het begin. Guybrush weet echter van hem te ontsnappen en neemt daarbij een diamanten ring mee, die hij in het scheepswrak heeft gevonden. Hij weet echter niet dat de ring is betoverd door LeChuck. Aan land vraagt hij zijn grote liefde Elaine ten huwelijk, maar de vervloekte ring zorgt ervoor dat Elaine in een oogwenk verandert in een gouden pop. Wanneer Elaine dan ook nog eens wordt gejat door een bende piraten, moet Guybrush ervoor zorgen om haar eerst te vinden en vervolgens de vloek ongedaan te maken.

Je moet de files van de cd/download allemaal in 1 map zetten. Die map kun je vervolgens in scummvm kiezen als het spel.

Bedankt!
Maar volgens mij heb ik dat ook gedaan.

Thomas83 schreef:
Weet iemand hoe je dit spel kunt opstarten in ScummVM? Ik kom er niet echt uit.
De boel opstarten buiten ScummVM gaat ook wel, maar dan lijk ik regelmatig vastlopers te krijgen. Zo zette ik de boel even op pauze tijdens de intro, maar toen ik pauze weer afzette werd de hele intro opeens razendsnel afgespeeld en vervolgens kreeg ik een of andere foutmelding. Daarna startte ik het spel nog eens op, en bij de eerste puzzel bleef op een gegeven moment de muziek hangen, alsof de naald van een grammofoonplaat bleef hangen.

Waar kan ik het spel vinden voor ScummVM?

avatar van Thomas83
Ik ben er op een ondeugende manier aan gekomen geloof ik.

avatar van Zuzuu
Gepindakaast zeker, stuur mij de link plz

Natan85
Deze geniale game moet snel op nummer 2 komen (En Secret of MI op 1) De humor, de puzzels, de voice-acting, het script, de muziek, sfeer, characters, graphics (die zelfs vandaag de dag ERG MOOI te noemen zijn)..... Alles klopt aan deze game, echt alles. Alleen was het einde nogal Pats-Boom en over. Enige minpunt aan deze game. Verder echt briljant, maar The Secret of Monkey Island staat toch op nummer 1.

Trouwens zal ik wel de enige zijn, maar ik kreeg de zenuwen van Murray

Haha! Ik vind hem juist grappig

YouTube - Monkey Island 3 - Murray (swamp)

Natan85
Zuzuu schreef:
Haha! Ik vind hem juist grappig

YouTube - Monkey Island 3 - Murray (swamp)

Hehe, daar was hij wel grappig idd Maar op een gegeven moment had ik zoiets van 'Niet hij weer....''

In de crypte op Blood Island vond ik hem hilarisch trouwens.
Banjo Duel was ook vet, en ik schrok me rot toen Guybrush ''dood'' ging... Voor de 3e keer eigenlijk, als je naar de games kijkt zit er in elke aflevering wel een ''geintje'' dat Guybrush dood zou zijn Deel een zit bijvoorbeeld ook een stukje in waarin het lijkt alsof je van een rots afvalt. Met een game-over (Sierra Adventure like) schermpje en al. Zulk soort humor kan ik altijd wel waarderen

avatar van PC.ENGINE.FAN
Ik was altijd geinteresseerd in Duitse en Spaanse versies die ik dan nog net kon verstaan. In de Duitse versie hadden ze enkele grappen heel raar vertaald, maar het gekste van alles was dat ze de scene waarin die piraten gingen zingen gewoon geschrapt hadden! Ze konden waarschijnlijk het lied moeilijk vertalen en hadden geen zin in zingen, maar hoe kun je dat uitleggen aan je publiek? Ik had zoiets soortgelijks met de Duitse Sam and Max. Daar kon de Duitse vertaler niets met de Mount rushmore song en je hoort die inspreker zijn tekst gewoon inslikken.. hilarisch. Oh deze game? Vind ik zelfs beter dan Monkey Island 1 en 2!

avatar van PC.ENGINE.FAN
Wat? Werkt Murray op je zenuwen? Dan heb je een slecht geweten..ICH BIN MURRAY der dämonische Totenschädel des Schreckens!! Bwuhahahahaaarrghaah

avatar van Thomas83
Was dit geen Monkey Island-spel geweest dan had ik dit denk ik nog een stuk meer gewaardeerd. Nu mis ik toch vaak een beetje de feeling met de eerdere spellen. De cartoon-stijl is lang niet zo grappig als die droge pixels en ik denk dat misschien zelfs de ingesproken stemmen niet helemaal helpen. Al is het moeilijk om bij dit alles te bepalen in hoeverre nostalgie een rol speelt.

Maar toch. De eerdere spellen zijn ook in andere opzichten superieur. De muziek klinkt prachtig maar is nergens zo goed en herkenbaar, de dialogen en personages zijn lang niet zo grappig (ook de wat overschatte Murray niet, die toch maar een klein rolletje speelt en steeds hetzelfde trucje opvoert). Elaine is toch wat anders dan de eerdere Elaine en is net als LeChuck wel heel erg lelijk vormgegeven. Sowieso ben ik geen fan van de cutscenes in het spel.

Qua verhaal is het allemaal nog niet eens zo'n afwijking van wat ervoor is verteld volgens mij. Dat is de kritiek vaak, maar volgens mij eindigde Monkey Island 2 nog met een bepaalde dubbelzinnigheid waarop is voortgeborduurd, ook al is Elaine qua persoonlijkheid wel al wat anders. Maar een goed verhaal vind ik niet eens per se een voorwaarde in dit soort spellen. Minstens zo belangrijk zijn de sfeer en puzzels. Alleen die zijn wel goed, maar vooral wat sfeer betreft niet helemaal van hetzelfde niveau. Ook wel minder is dat het spel teveel als fan service aanvoelt. Vooral op het einde maken ze het wel heel erg bont met onlogische en willekeurige cameo's en verwijzingen, en sommige grappen komen wel wat bekend voor.

De prachtige kleuren van de achtergronden vallen wel het meest positief op aan de nieuwe stijl. Door de nieuwe verb coin-besturing is er nu ook meer ruimte op het scherm om daar van te genieten. Het speelt ook een stuk soepeler. De casting van Armato voor de stem van Guybrush is ook echt een schot in de roos. En ook de andere stemmen zijn goed verzorgd over het algemeen. Al ben ik van Elaine en LeChuck niet zo'n fan. Maar dat heeft meer te maken met de veranderde toon van het spel, die ik als meer cartoonesk en druk zou omschrijven. LeChuck is nu ook niet echt meer een serieuze antagonist te noemen.

Verder is het me wel opgevallen dat het spel soms wat slordig afgewerkt daar. Hier en daar is het net alsof er een cutscene ergens tussen had moeten zitten. Bijvoorbeeld wanneer we van deel 2 op Plunder Island naar deel 3 op het schip gaan. Als Captain Rottingham vervolgens het schip entert zie je ook niemand aan boord springen.

Over de moeilijkheidsgraad ben ik nog wel goed te spreken. Er zitten toch best nog wat pittige puzzels tussen. De rijmende zwaardgevechten zijn een leuke nieuwe variant op het originele zwaardvechten, maar je voelt in dit deel van het spel wel wat minder vrijheid. Dat upgraden van je kanonnen is erg lineair en eenvoudig.

Het laatste deel van het spel valt ook wel een beetje tegen. Het gedeelte op Skull Island is wel heel erg kort en ook weer lineair. Dat hadden ze toch wat spannender en meer episch kunnen maken met die ontsnapping van Guybrush. Best een rare keuze om daar geen puzzel van te maken. Het stuk in het pretpark Big Whoop is niet eens zo slecht, maar het gedeelte in de achtbaan is wel weer wat monotoon. Een matig einde dus dat aan de ene kant wel wat zegt over het spel, maar er ook weer niet helemaal recht aan doet. Want over het algemeen is de kwaliteit toch wel heel behoorlijk. Het valt allemaal alleen een beetje in het niet in vergelijking met de eerdere twee spellen. Daarom toch een halfje minder dan ik anders nog wel had gegeven. 3.0*.

avatar van horizon
Het wordt gewoon tijd dat Ron Gilbert de rechten op Monkey Island krijgt en eindelijk het echte deel drie gaat maken.

avatar van Thomas83
Dat hoeft niet zo voor mij. Zie hem dan liever aan iets nieuws beginnen in deze stijl.

avatar van horizon
Thomas83 schreef:

Dit:
Thimbleweed Park - blog.thimbleweedpark.com

avatar van Thomas83
Kende ik al ja. Dat wordt vast iets moois. Maar die is echt terug naar de Manian Mansion-stijl. Mijn voorkeur is meer de grafische stijl van spellen als Monkey Island 2, Full Throttle, enzovoort.

mijne ook, helemaal mee eens, ook de Indy spellen hadden een mooie grafische stijl, die van grim fandango en consoorten nooit erg graag gezien.

avatar van Thomas83
Dat waren ook alleen maar Grim Fandango en Escape from Monkey Island toch? Ben nu met die laatste bijna klaar en die stijl spreekt me ook niet zo aan inderdaad. Full Throttle is niet helemaal hetzelfde als de stijl van Monkey Island en de Indy-games natuurlijk, maar het komt al wel wat bij elkaar in de buurt. Nog vrij "realistisch" voor die tijd en nog niet die echte cartoonstijl van Day of the Tentacle of Sam & Max. Een visuele stijl moet me wel echt aanspreken in een spel. Zeker in een adventure, waar sfeer erg belangrijk is.

SouthParkFan
Wooh! Net uitgespeeld en ook Curse of Monkey Island is weer een geweldig spel in de MI franchise en een waardige opvolger.

Vele karakters uit de voorgaande delen keren terug, waaronder Guybrush, Elaine, LeChuck, Wally, Stan en vele anderen. Ook zijn de nieuwe karakters zeer leuk, vooral Murray (die helaas wel vrij weinig "screentime" kreeg).

De cartoony look is best mooi maar ik moest persoonlijk toch nog wennen aan de stijl. Weet niet waarom eigenlijk. De karakters zijn ook zeer goed ge-redesigned. Ook de achtergrondmuziek is fantastisch en heeft dat typische Monkey Island sfeertje.

Ook de humor zit in dit spel weer helemaal goed, het begon al leuk met Guybrush die verloren op zee dwaalde, en smeekte om eten en drinken, dat vervolgens voorbij kwam drijven. De karakters hebben leuke one-liners.

De controls werken zeer goed, zelfde point-and-click stijl uit deel 1 en 2. Weinig op aan te merken, gewoon top en ik vind het ook jammer dat ze deze stijl niet gewoon gehouden hadden bij Tales of Monkey Island.

Ik vind deel 1 en 2 toch net ietsje beter, maar ook Curse of Monkey Island is een fantastisch spel.

5* en nu gauw Escape from Monkey Island spelen zodat ik kan zeggen dat ik elke game in de franchise heb gespeeld

Blijkbaar vanaf deze week verkrijgbaar op GOG. Werd tijd! Staat heel bovenaan mijn verlanglijstje.

Ook op Steam overigens.

waarom is deze niet gepoort naar de ps4? full throttle en grim fandango zijn wel gepoort...nu deze nog

en day of the tentacle is ook al gepoort

hup...curse of monkey island en sam and max graag