menu

Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

Alternatieve titel: GTA: San Andreas

mijn stem
4,28 (976)
976 stemmen

Apple iOS / PC / PlayStation 2 / PlayStation 3 / Xbox / Xbox 360 / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Nintendo Switch / Xbox One / Xbox Series X/S / Android
Action
single player / multi player (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Rockstar
Uitgegeven door Rockstar

Begin jaren '90 keert Carl Johnson (alias CJ) terug naar huis wanneer zijn moeder is vermoord. Zijn jeugdbende, de Grove Street Families, verliest terrein en gaat langzaam ten onder aan de drugs. Direct na zijn terugkeer naar De Hood, zijn er een paar corrupte agenten die hem beschuldigen van een moord. CJ is gedwongen op een avontuur te gaan die hem brengt naar alle uithoeken van de staat San Andreas, om zijn familie te redden en om controle te krijgen over de straten.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=R6eCIzxNn4Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Justinx
4,0
Achja, Grand Theft Auto. Wie herinnert zich niet meer dat kleine pixellige gele mannetje die destijds ruig de straten onveilig maakte in de eerste GTA, toen nog van een hoog perspectief bekeken? De game opende heel veel ogen, zowel boze als van de spelers zelf. De politiek vond het een verwerpelijk spel, maar is desondanks bij velen in goede schoenen gevallen. Dit was het begin van wat later een van de beste game-serie zou worden. Na een tweetal GTA games en een uitbreiding ging men voor het eerst over naar een drie dimensionale wereld. Iedereen hield haar hart vast - onterecht zo bleek later. Grand Theft Auto 3 was geboren en daarmee ook een geheel nieuw genre, een hele nieuwe speelervaring. De game werd de eerste sandbox-game genoemd, waarin men vrij kon rondlopen in een drie dimentionale wereld. Ook deze GTA 3 zou veel mensen bijstaan. De kritieken werden alleen maar feller, nu omdat geweld nog exentrieker in beeld werd gebracht. Het geweld in de game zou daarentegen het probleem zijn geweest van het toenemende zinloze geweld in de Verenigde Staten. Ontwikkelaar Rockstar zette door en ontwikkelde naar mijn mening de beste game uit de serie; Grand Theft Auto: Vice City - overigens mijn eerste ervaring met de Grand Theft Auto-serie sinds de eerste twee GTA games. De game zou mogelijke andere toekomstige GTA titels doen verbleken.

Ik stond dan ook sceptisch tegenover de laatst uitgegeven GTA titel San Andreas. Desnietaltemin kon ik niet wachten deze game zo snel mogelijk te spelen. En verdorie, Rockstar komt wel heel dicht bij het overtreffen van Vice City. De ontwikkelaar blijft welliswaar teren op het succes van de vorige delen, maar weet met genoeg vernieuwingen te komen om van deze San Andreas een prima game te maken. Een paar nieuwe features als zwemmen en fietsen zorgde voor veel vertier, maar ook de uitgebreidere missies en quests waren goed voor urenlang plezier. Destijds speelde ik de game op de pc en was dan ook verbijsterd te zien dat ik mijn eigen muziek kon laten horen uit de speakers van mijn gestolen cabriolet - Dat kon nog niet bij mijn PS2 versie van Vice City! Ervaringen des te meer natuurlijk zoals natuurlijk mijn nachtelijke avontuur en met de bezemwagen over de spoorrails rijden onder Coldplay's album X & Y. Een groot pluspunt was dat ten opzichte van Vice City. Ondanks die pluspunten is het Rockstar niet geheel tot de ervaring te komen die ik in de eerste instantie had met Vice City. Ze zijn echter wel verdomd dichtbij gekomen, dat is een ding dat zeker is. Grand Theft Auto: San Andreas zal voor mij tussen de waardering 4* en 4.5* komen te liggen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe de next-gen Grand Theft Auto eruit komt te zien! Ik zeg dan ook; wordt vervolgd.

avatar van Status Seeker
3,5
Justinx schreef:
een drie dementionale wereld


Klinkt interessant, maar wat houdt het in

avatar van sinterklaas
5,0
Het is een heel goed spel ja. Maar ik ben ook nooit verder gekomen dan dat level dat je moet leren vliegen. Zeker niet toen de computer crashde en al mijn savegames kwijt waren zodat ik weer opnieuw moest beginnen.

Maar ondanks dit een topspel is ergerde ik me dood aan de volgende levels: dat bouncen, hoe je aan het kloten bent met je toetsen pffff. Op het laatst komen er zoveel pijltjes langs zodat je helemaal in de war raakt. Al is dat het ergste niet: De gruwelijkste en de lulligste en de kutste level is nou echt dat je met zo'n speelgoedvliegtuigje busjes overhoop moet schieten. Dat ding wil niet vliegen en rolderdebolt maar over straat. Bovendien moet je op je toetsen rammen om dat ding maar een beetje in de lucht te houden. En als je zo'n busje kapot moet schieten is het al helemaal een ramp. Je zit gekwelt en getergt op je toetsen te rammen en je flipt helemaal omdat dat kutvliegtuigje de lucht niet inwil maar nu komt het ergste: Als ik eindelijk bij dat laatse klotebusje ben land ik mijn vliegtuigje 50 m verderop geef ik hem de volle laag en wat gebeurt er als dat busje ondploft DAN ONDPLOFT MIJN VLIEGTUIG OOK!!!!! Gooooodverdoooommmee Zoveel werk gedaan om dat klereding de klotelucht in te krijgen en dan kom ik bij het laatste en dan ondploft hij. Dit kan gewoon niet!!!!!! En ik had bijna mijn hele huis afgebroken toen. Het ergste level die ik heb gespeelt in de geschiedenis.

Gewoon erg jammer dat ze nou dit soort levels in zo'n schitterend sfeervol spel stoppen. En waarom zou je nou als rapper moeten leren vliegen. Slaat toch nergens op. Gewoon veel dingen die zo'n mooi spel verpesten. Jammer jammer jammer....

Maar voor de rest vind ik dit wel een heel mooi spel. Je kan veel dingen. Je kan eten tot je erbij neervalt. Je kan met de trein en de steden zijn bijna even groot als Alkmaar of Amsterdam. Ze hebben de country en de dessert tussen de steden met allerlij sfeervolle dorpjes. De leveltjes vind ik ook mooi en het verhaal eromheen is ook groot. Vooral Smoke vond ik grappig. En het muziek op de radio is ook top. Het is eigenlijk het beste spel uit de reeks. Alleen zoals gezegt, word het spel wreed verstoort door die bovengenoemde klotelevels.

toch een 5*

avatar van Justinx
4,0
Status Seeker schreef:
(quote)
Klinkt interessant, maar wat houdt het in

2D is bekeken uit twee perspectieven - ook wel plat. 3D is met drie perspectieven - dat zijn ruimtelijke perspectieven. Je ziet wel dat ik dit ook niet bijster goed kan uitleggen, maar je komt al een heel eind als je 2D en 3D intypet op google. Of was je bericht sarcastisch bedoeld dat ik dimentionaal verkeerd had getyped?

sinterklaas schreef:
Maar ondanks dit een topspel is ergerde ik me dood aan de volgende levels: dat bouncen, hoe je aan het kloten bent met je toetsen pffff. Op het laatst komen er zoveel pijltjes langs zodat je helemaal in de war raakt. Al is dat het ergste niet: De gruwelijkste en de lulligste en de kutste level is nou echt dat je met zo'n speelgoedvliegtuigje busjes overhoop moet schieten.

Klinkt herkenbaar, hoewel ik me klaarblijkelijk minder heb geergerd. Bij mij liep het hoogstens af met het roepen van bepaalde korte woorden en ben dan ook vervolgens maar verder gegaan met de mainquest (ik hoop dat je weet dat de twee levels die je opsomde geen vereiste zijn om de mainquest uit te spelen ).

avatar van Status Seeker
3,5
Justinx schreef:
(quote)

Of was je bericht sarcastisch bedoeld dat ik dimentionaal verkeerd had getyped?


Nog een S-je i.p.v. een T en je zit goed . Bij dementionaal moest ik aan iets heel anders denken . Er was trouwens ooit een game met een demente oma die voor nogal wat ophef zorgde (zelf niet gecheckt overigens).

avatar van sinterklaas
5,0
sinterklaas schreef:
(ik hoop dat je weet dat de twee levels die je opsomde geen vereiste zijn om de mainquest uit te spelen ).


Dat weet ik maar als je het einde van het spel wilt weten moet je die leveltjes toch wel uitspelen of niet?

En ik moet hem helemaal overnieuw doen en dan is de lol er al vanaf. En dat leren vliegen is ook een ramp!

Maar hoe komt het nou dat het vliegtuigje dan ondploft bij het kapot schieten van het laatste busje?

avatar van Mojo Pin
4,5
Ik zeg één ding:

OG Loc

avatar van Capo Regime
5,0
hé mensen volgens mij vergeten jullie dat deze game ook voor de Xbox uit is gekomen. het is een detail maar volgens mij is het het noemen waard.

avatar van Jordy
4,0
Vond dit deel toch net iets minder dan Vice City, ondanks de nieuwe mogelijkheden. Het "real life" gehalte van eten en sporten vond ik een beetje te ver gaan, en het sfeertje was een tikkeltje "geforceerd stoer", waar het eerder lekker cartoonachtig was. Toch wel geweldig leuke herinneringen aan de eindeloze tochten door bergen en woestijnen, natuurlijk.

Heb het helaas net niet uitgespeeld vanwege het ongelofelijk saaie "landje veroveren" wat de eindmissie in de weg stond.

avatar van Jordy
4,0
Capo Regime schreef:
hé mensen volgens mij vergeten jullie dat deze game ook voor de Xbox uit is gekomen. het is een detail maar volgens mij is het het noemen waard.


Ik heb het even gecorrigeerd, bedankt. Corrigeren kun je ook zelf dmv het tabblad "corrigeren".

avatar van WeZet
4,5
Deze game was toch de beste van de GTA serie, Vice City zat er dicht tegenaan, maar San Andreas is de koning! Veel functies, functionele graphics en een leuke gameplay maken dit een echte topper!

***5.0***

4,0
Mijn eerste GTA game ooit, het blijft een klassieker .

misschien wel de beste GTA game

avatar van Brain Stew
4,5
Dat eten en sporten is inderdaad irritant en voegt niets toe. Al is het wel leuk om het personeel van de Cluckin' Bell de stuipen op het lijf te jagen met een brandslang.

avatar van Iron Rose
4,5
Wel een heel goed spel en ik heb deze dan ook heel veel gespeeld maar ik had heel erg moeite met hele hip hop sfeertje. De humor die in Vice City zo erg aanwezig was miste ik hier ook een klein beetje. Het eten, sporten en uitgaan met die vriendin voegde inderdaad ook weinig toe. Toch blijft het kwalitatief wel het beste deel, met weer heel veel te doen en heel veel leuke missie's. 4,5*

Louis2703
Het is misschien mooi gemaakt, realistisch etc etc, maar het is geen leuk spel. Het auto's jatten is dan nog wel leuk en die politie afschudden etc etc. Maar het neerknallen van mensen, dat is echt alleen leuk als je je even moet afreageren. Als je gewoon rondloopt is het naar mijn mening echt zo'n standaard shooter met wat versierseltjes eromheen.

Graphics +
Realisme +
Voor de rest -

3,5*

avatar van Artifact
Realisme? Duidelijk niet dezelfde game gespeeld lol.

Louis2703
Artifact schreef:
Realisme? Duidelijk niet dezelfde game gespeeld lol.

Daar bedoel ik dus dat eten en sporten etc mee....

avatar van thomzi50
4,5
Dat vind ik niet heel realistisch uitgewerkt allemaal hoor.

avatar van Mojo Pin
4,5
Ik heb me ook prima vermaakt met al die mythen.

Bigfoot, for instance

Gekkenhuis
De beste GTA game en tegelijkertijd en van de beste spellen die ik ooit heb gespeeld. De wisseling tussen het vrije rondlopen en de missies maakt, zoals in vrijwel elke GTA game, het een spel waarmee je uren plezier kan hebben.

Deze krijgt van mij een hogere waardering dan zijn voorgangers, omdat dit concept (het verhaal) en de personages voor mij beter zijn dan de voorgaande delen.

5*

avatar van Capo Regime
5,0
ik heb veel games gespeeld, maar dit moet een van beste games zijn die ik ooit heb gespeeld. ik vind het sfeertje gewoon prachtig, alles klopt van de Lowriders met hydrolics tot Westcoast hiphop van de jaren 90. ik vind dat hele sandbox gebeuren geniaal en het spel is heel uitgebreid en kan je heel lang vermaken, ook de verscheidenheid in steden is missies is aanwezig, al met al een van de ''perfecte'' games in mijn ogen.
DIKKE 5 sterren

avatar van paulisdik
5,0
sinterklaas schreef:
Het is een heel goed spel ja. Maar ik ben ook nooit verder gekomen dan dat level dat je moet leren vliegen. Zeker niet toen de computer crashde en al mijn savegames kwijt waren zodat ik weer opnieuw moest beginnen.


Ik vond het leren vliegen eigenlijk makkelijker dan de de autorijbewijs halen maar heb hem ook voor de ps2

avatar van Jackzors
5,0
sinterklaas schreef:
Het is een heel goed spel ja. Maar ik ben ook nooit verder gekomen dan dat level dat je moet leren vliegen. Zeker niet toen de computer crashde en al mijn savegames kwijt waren zodat ik weer opnieuw moest beginnen.

Maar ondanks dit een topspel is ergerde ik me dood aan de volgende levels: dat bouncen, hoe je aan het kloten bent met je toetsen pffff. Op het laatst komen er zoveel pijltjes langs zodat je helemaal in de war raakt. Al is dat het ergste niet: De gruwelijkste en de lulligste en de kutste level is nou echt dat je met zo'n speelgoedvliegtuigje busjes overhoop moet schieten. Dat ding wil niet vliegen en rolderdebolt maar over straat. Bovendien moet je op je toetsen rammen om dat ding maar een beetje in de lucht te houden. En als je zo'n busje kapot moet schieten is het al helemaal een ramp. Je zit gekwelt en getergt op je toetsen te rammen en je flipt helemaal omdat dat kutvliegtuigje de lucht niet inwil maar nu komt het ergste: Als ik eindelijk bij dat laatse klotebusje ben land ik mijn vliegtuigje 50 m verderop geef ik hem de volle laag en wat gebeurt er als dat busje ondploft DAN ONDPLOFT MIJN VLIEGTUIG OOK!!!!! Gooooodverdoooommmee Zoveel werk gedaan om dat klereding de klotelucht in te krijgen en dan kom ik bij het laatste en dan ondploft hij. Dit kan gewoon niet!!!!!! En ik had bijna mijn hele huis afgebroken toen. Het ergste level die ik heb gespeelt in de geschiedenis.

Gewoon erg jammer dat ze nou dit soort levels in zo'n schitterend sfeervol spel stoppen. En waarom zou je nou als rapper moeten leren vliegen. Slaat toch nergens op. Gewoon veel dingen die zo'n mooi spel verpesten. Jammer jammer jammer....

Maar voor de rest vind ik dit wel een heel mooi spel. Je kan veel dingen. Je kan eten tot je erbij neervalt. Je kan met de trein en de steden zijn bijna even groot als Alkmaar of Amsterdam. Ze hebben de country en de dessert tussen de steden met allerlij sfeervolle dorpjes. De leveltjes vind ik ook mooi en het verhaal eromheen is ook groot. Vooral Smoke vond ik grappig. En het muziek op de radio is ook top. Het is eigenlijk het beste spel uit de reeks. Alleen zoals gezegt, word het spel wreed verstoort door die bovengenoemde klotelevels.

toch een 5*Ik gebruikte de joystick en toen lukte het me wel.. na die missie krijg je nog een moeilijkere.. een soort gevecht met die vijand.. in een warenhuis is dan een wereldje in het klein gemaakt en moet je tanken van de vijand vernietigen met een helicoptertje.. nog moeilijker.. in ieder geval... VEEL SUCCES ERMEE!!

4,5
Geinig, voor alledrie de platforms zijn de scores gelijk.

avatar van kArIzMa_TuRk
5,0
Goodfella_90 schreef:
Geinig, voor alledrie de platforms zijn de scores gelijk.
PC staat 0,1 hoger..

4,5
0,01 bedoel je. Zo goed als geen verschil wat volgens mij komt door het verschillende aantal stemmen.

avatar van kArIzMa_TuRk
5,0
Goodfella_90 schreef:
0,01 bedoel je.
Ja, dat bedoelde ik. En ja, klopt.

avatar van Martijn
5,0
absoluut een goed spel maar ik vond GTA 3 en Vice City toch leuker.

avatar van Jorge-E
5,0
Op sommige vlakken is de pc versie leuker, neem nu het schieten, met de muis kun je exact richten waar je wilt, de joystick op de ps2 is te gevoelig. Ook leuk is dat je je game kunt modden.

Hee wat is dat nou, ik kan maar voor 1 platform tegelijk stemmen terwijl ik hem voor de ps2 en de pc heb.

4,5
Sommige games zijn wel op 8 of meer platforms uitgekomen. Stel je hebt ze allemaal, dan zou je de score wel enorm kunnen beinvloeden met dat systeem. Dat gaat niet werken.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:02 uur

geplaatst: vandaag om 07:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.