Metal Gear Solid (2000)

Alternatieve titel: Metal Gear: Ghost Babel

Game Boy Color

Ontwikkeld door Konami en Tose
Uitgegeven door Konami

Een groep terroristen, die ook wel de Gindra Liberation heten, hebben een vrachtvliegtuig gekaapt. In dit vliegtuig bevindt zich een Metal Gear, het meest gevaarlijke wapen ter wereld. Ze nemen de Metal Gear mee naar hun basis midden in Afrika. In plaats van een heel lerger er op af sturen, stuurt de regering een man, Solid Snake, degene die al eerder een Metal Gear wist te vernietigen. Je neemt controle over Snake terwijl hij de vijandelijke basis binnendringt om uiteindelijk de Metal Gear te vernietigen. De game bevat naast de story mode ook nog eens 180 VR missies.

avatar van Tsjo-Wi
Toch een opvallend leuke game voor de Game Boy color. Meestal gaat het met dit soort grote spelreeksen die worden over gezet naar een handheld helemaal mis, maar hier niet. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat dit deel helemaal een eigen verhaal heeft in de Metal Gear Solid serie, met nieuwe en best vette bosses en lokaties.
Op de gameplay vallen wel wat dingetjes aan te merken, maar over het algemeen werkt het sneaken best wel goed. Je kan over de grond kruipen door modderpoelen zodat vijanden je niet zien, je kan kloppen op muren om vijanden af te leiden, en er is een leuk arsenaal aan wapens om je vijanden mee af te knallen.
De graphics zien er voor de GBC behoorlijk goed uit, vooral Snake en zijn animaties. De levels zijn ook leuk en gevarieerd. Je begint in de jungle, maar je komt ook langs fabriekshallen, militaire bases, riolen, bergen etc.
Er zijn wel behoorlijk wat dingen uit het PSX deel overgenomen, zoals die vloeren die onder stroom staan en dat je een nikita raket op de stroomkast moet schieten, of een bossfight met een helikopter, of die ellenlange codecgesprekken, maar het is allemaal best leuk gedaan. Ook de cardbox is terug. Best leuk, behalve dan dat tergende level waar je met verschillende cardboxes over verschillende lopende banden wordt meegevoerd. Dat level is echt een doolhof en daar heb ik echt jaren over gedaan de eerste keer.
Verder is de muziek ook best vet, vooral die van die VR missies. Sowieso zijn de VR missies een hele leuke toevoeging en daar heb ik me ook een hele tijd mee vermaakt.
Al met al dus een topper voor de GBC die je zeker gespeeld moet hebben als je nog zo'n ding hebt liggen ergens. 3,5*