Commandos: Behind Enemy Lines (1998)

Strategy

Ontwikkeld door Pyro
Uitgegeven door Eidos

Commandos speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Engeland heeft kleine elitegroepen getraind, die 'commandos' worden genoemd. Deze elitegroepen zijn getraind om cruciale en gevaarlijke missies tot een succesvol einde te brengen. Ze worden naar gebieden gezonden om daar installaties uit te schakelen, plannen te saboteren en leiders om te brengen. Jij hebt de controle over zo'n elitegroep.

Ik denk dat ik het gevonden heb.
Heb wat zitten zoeken en screenshot van het level niet direct gevonden maar het ging om het volgende: Missie 15: The End of the Butcher .
Dacht eerst dat het level 18 was maar blijkbaar verkeerd

avatar van rustugan
toppertje, speelde het vaak met een vriend van me. Vooral leuk om met die sniper te spelen !

Deze was classic, kan me nog maar vaag herinneren hoe het ging maar ik weet nog wel dat het een meesterlijk spel was.

avatar van The old guy
Een heerlijk spel.
Helemaal uit gespeeld zonder cheats was ook niet nodig in die zin dat het gewoon een grote uitdaging.
Zag er zeer goed uit en weet ook nog wel dat het soms een uurtje koste om een weg te vinden hoe te beginnen of verder door te gaan.
Je moest goed gebruik maken van het oog om te kijken of ze je konden zien.
Weet ook nog wel dat je soms een stukje liep met zo'n lijk op je schouder om het te verstoppen en dan snel weer liggen anders zagen ze je,weer lijk op pakken en weer door.
weet ook nog dat als je gezien werd dat het af hing wat voor kleur groen het was,als je ver genoeg weg was en dan ging liggen geen probleem maar te dicht bij chips weer overnieuw.
Level 18 ook helemaal uit gespeeld,wat me daar nog echt van bij staat is dat ik lang ben bezig geweest om die muur leeg te maken en de lijken af te voeren want anders ging nog het alarm af.
een zeer dik verdiende 5 sterren

Voor de liefhebbers; bij de Free Record Shop zag ik een box liggen met Commandos 1, de aanvulling Beyond the call of duty, deel 2, deel 3 en de Commandos shooter Strike force voor maar 10 euro.
Das wel echt zeer de moeite waard lijkt me. Liefhebbers van strategie zouden die box niet moeten laten liggen.

gamelord
Die box heb ik dus van de week aangeschaft...is lekker getuned voor Vista..windows 7 weet ik even niet. Tenminste niet dat gedoe meer als je verder komt dat je beeld freezed of als je opslaat terwijl je een save-game wil openen.

De eerste 2 oude delen zal ik maar inlijsten of zo.

avatar van Alfred Mok
Wanneer ik terug denk aan dit spel kan ik niet alleen concluderen dat het spel goed in elkaar zit qua originaliteit maar ook qua verhaallijn. Deze is goed uitgewerkt en wordt prima ondersteund door de filmpjes die in het spel zitten. Ook vond ik het spel af en toe verdraaid lastig, maar dat kan natuurlijk heel goed aan mij leggen omdat ik niet écht van de oorloggames ben maar meer van de adventure + action games. Toch heeft dit strategische spel mij verrast en beschouw ik dit als een ontzettend goede game die niet alleen goed is vanwege originaliteit maar dus ook vanwege de moeilijkheidsgraad die ik tegenwoordig vaak in veel spellen mis. Op de vraag of het af en toe erg frustrerend was kan ik daarom ook alleen maar met aan duidelijke 'JA' beantwoorden!

Wat mij betreft één van de betere spellen die net niet in mijn top 10 te vinden is maar die desalniettemin geweldig blijft in z'n genre en die hopelijk door de game-fans niet vergeten wordt. Gewoon een heerlijk spel. 4,5*!

avatar van Oortrommel
Dit was echt een tergend moeilijke game om uit te spelen zonder cheats... Vele uren trial and error om vervolgens, na 2 kapotte keyboards en 3 gebroken muizen, keihard te juichen als je een level had gehaald. Heerlijk!

avatar van Maiky
Op Steam kun je alle Commandos (deel 1 + 3 + uitbreidingen) nu voor €1,79 aanschaffen. Vroeger, toen ook ik nog gewoon moest leren voor mijn proefwerken, helemaal kapot gespeeld. Vandaag dus alles voor een prikkie aangeschaft. Het verbaasde me dat ik nog niet op dit eerste deel had gestemd: daar hoop ik binnenkort verandering in te kunnen brengen.

Maiky schreef:

Vond / vind je die games en Desperado's goed, kan ik zeker ook het recent verschenen Shadow Tactics: Blades of t... aanbevelen. Bij een vriend gespeeld en absoluut de moeite om aan te schaffen. Staat in ieder geval erg hoog op mijn wishlist.

avatar van Maiky
Bedankt voor de tip! Ik heb 'm op m'n verlanglijstje gezet. Met Commandos ben ik nog wel even zoet.

Begrijpelijk. Zeker als je ook nog eens van plan zou zijn ze alle drie achter elkaar te spelen...

Denkelijk schaf ik me zo ook weer eens een keertje aan via GOG of zo. Heb de originele discs van de eerste nog wel ergens thuis bij mijn vader liggen maar voor de prijs hoef je het tegenwoordig in een sale echt niet meer te laten.

En net zoals Desperado's behoort deze reeks imo ook echt tot de beste in het strategie genre.

Dit is lang geleden... maar ik ben het spel nooit vergeten grafisch, het geluid de sfeer de bediening alles was heel erg goed. En de missies waren spannend en erg leuk om te doen maar pittig was het. Ik heb hem maar voor een kwart gespeeld en toen ben ik de cd kwijt geraakt, gelukkig komt er een remaster en zeker voor de Switch voor de andere consoles weet ik het niet zeker.