The Elder Scrolls IV: Oblivion (2006)

PC / PlayStation 3 / Xbox 360

Ontwikkeld door Bethesda
Uitgegeven door Bethesda en 2K

Keizer Uriel Septim VII probeert met zijn bodyguards te ontsnappen aan zijn belagers. De vluchtroute van de keizer gaat toevallig via de cel waarin jij gevangen zit. Je vlucht met hen mee en bent getuige van de moord op de keizer. Voor zijn dood heeft hij echter het lot van de wereld in jouw handen gelegd. Hij heeft je de Amulet of Kings gegeven. Deze moet je bij de troonopvolger zien te krijgen om de invasie vanuit Oblivion te stoppen en de wereld te redden.

avatar van Spock
Nee, ik schrijf mijn eigen zwakte niet als minpunt aan het spel toe. In een van mijn eerste berichten heb ik vermeld dat ik mods niet in de score betrek, en dat heb ik ook niet gedaan. Bovendien heb ik ook nooit gezegd dat mods de kwaliteit van het spel ondermijnen, zoals je min of meer stelt. Ik zeg puur dat de belevenis van het spel als vanillaversie beter is wanneer je niet die verleiding hebt om mods te gebruiken. Uit die betere waardering kan uiteraard ook een betere score ontstaan, maar dat heeft niks te maken met mods, puur met de betere belevenis van het spel.

Ik zie dat ik in mijn haast een tikfout gemaakt heb in mijn vorig bericht. Met de zin die je citeert probeer ik aan te geven dat mankementen inderdaad een minpunt zijn. Het tweede deel van die zin spreekt iets tegen, maar wat ik ermee bedoel is dat mods die zulke problemen verhelpen niet bij de beoordeling betrokken moeten worden. Ik kan zulke "goede" mods namelijk geen pluspunt voor het spel noemen, evenals ik het inbegrip van mods niet als een minpunt kan beschouwen. Mankementen op zichzelf zijn uiteraard een minpunt, zoals gezegd.

Overigens heeft het weinig zin om deze nutteloze discussie voort te zetten. De kern van mijn originele bericht was dat je de vanillaversie van het spel beter ervaart door het gebrek aan mods, doordat je het spel in de originele context leert waarderen. De discussie over het wel of niet gebruiken van mods is daarbij irrelevant. Bovendien vind ik de conclusie de je trekt, namelijk dat ik een hater ben van mods en ze niet wil gebruiken bijzonder triest. Dat heb ik namelijk nergens zo gesteld.

avatar van Tsjo-Wi
Je hecht serieus wel erg veel waarde aan je beoordeling van deze game. Wat boeit jou het nou dat je hem vanilla speelt zodat je een 'eerlijke' beoordeling kan geven als je ook gewoon met mods een leukere en betere ervaring kan hebben?

avatar van LimeLou
Een perfecte ervaring kan je niet verbeteren met welke mod dan ook

avatar van Tsjo-Wi
Dat geloof ik best, maar je kan Oblivion onmogelijk een perfecte ervaring noemen...

avatar van LimeLou
Aan jouw cijfer te zien niet,nee. Ik vind het ook niet perfect, maar het komt wel dichtbij.

avatar van Dark Lord Andrew
Tsjo-Wi schreef:

Geweldig hoeft ook niet per sé perfect te zijn.

Tsjo-Wi schreef:

Hoezo hecht ik veel waarde aan de beoordeling? Ere wie ere toekomt. Ik kan een spel van Bethesda slecht een hoog cijfer geven terwijl al het werk bij wijze van spreken door de mod-community is gedaan.

avatar van GameEvolutie
Ik hoop wel dat skyrim even laat zien wat een echte rpg is net als morrowind

gamelord
Maar dat maakt voor mij de game niet minder dan Morrowind of Daggerfall....Oblivion kan je ook op hard spelen..is het voor mij net zo uitdagendd als Morrowwind op Normal.

Daarnet de hele avond op de expansion: Unearthing Mehrunes Razor zitten gamen, moet zeggen dat het een vette plug-in is. Zeker de 150 punten waard geweest en een vette toevoeging aan het verhaal. Hier neem je het op tegen een sterk warriorras genaamd De Drothemi Soldiers en tegen Vampieren in alle soorten en maten. De uitbreiding is heerlijk uitdagend en goed voor je portomonee. Morgen als ik verder ga, nog lekker een huis kopen met inrichting, zo goed verdien je met deze plug-in. Vind ook dat hij niet onder doet aan Knights of the Nine. Heb hem dan ook met plezier doorlopen. Wat ook leuk is aan deze is dat je tijdens de quest..drie verschillende armors bij elkaar kunt sprokkelen inclusief de bijbehorende wapens...Abonny armor, elven armor en Mithril armor. Van deze ga ik nu nog even lekker na genieten. kon ik er op stemmen gaf ik een 4,5.

avatar van Spock
Ik vind deze op gemiddelde moeilijkheidsgraad heel vaak al niet te doen.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Dat is de grote fout die Bethesda heeft gemaakt doordat de wereld met je levelt. Als dat gebaseerd was op je combat skills was er niet zoveel aan de hand maar met 100 punten in stealth, armorer, mercantile, speech, en block bij level 20 wordt de game onmogelijk te spelen. Dan moet je echt de moeilijkheidsgraadslider gebruiken. Dat hebben ze dan wel weer slim gedaan, alleen vind ik het toch een designfout dat je zoiets moet gaan gebruiken.

avatar van JustMike
Ik vind dit spel eigenlijk vrij erg tegenvallen jammer genoeg.
De characters zijn wel goed uitgewerkt. Maar de rest vond ik soms wel een beetje tegenvallen. De gebieden waren toch wel een beetje minder dan ik had verwacht. Het verhaal gaat wel. De vijanden zijn niet zo heel erg boeiend.

avatar van SonnyHolmes
Ik ben nu waarschijnlijk op de kwart van de game.
En tot nu toe is het best wel leuk.
Maar er mist iets het is af en toe te saai en vooral het begin wanneer je ergens onder in een kelder bent of zo duurt veel te lang.
Maar voor een rpg blijft het toch een leuke spel met een leuke wereld alleen heel soms saai.

hoe zit het met een map ik blijf maar rondjes lopen en die compas is ook raar, waar moet ik naar toe?

avatar van LimeLou
Je hebt gewoon een map in het spel... Het is vrij simpel. Je mag overigens zelf bepalen waar je naar toe gaat, er is ultieme vrijheid.

avatar van Niinoke
1,0
Kan maar niet in het spel komen. heb het onlangs gekocht voor de ps3, maar spijtig genoeg kan het spel me niet echt boeien. Telkens als ik filmpjes op Youtube bekijk, krijg ik zin om het spel te spelen, maar eens ik aan het spelen ben, staat het na 10 minuten al terug af
Daarom ga ik ook geen onnodige stem geven voor het spel, het zou een onterechte lage stem zijn, puur omdat ik er geen plezier aan kan beleven.

avatar van JustMike
en toch stemmen?

avatar van Niinoke
1,0
JustMike schreef:
en toch stemmen?

Whoops, foutje.

avatar van 3bdelilah
Allereerst heb ik voor Skyrim nog nooit van Elder Scrolls gehoord (ja, shame on me), dus na het spelen van Skyrim wilde ik erg graag Oblivion spelen. Skyrim heeft dat deel voor mij gespoilerd tijdens een van de laadschermen ("The Fourth Era begun when Martin Septim sacrificed himself to end the Oblivion Crisis"), dus dat haalde alle lol van het spel eruit voor mij. Maar ik gaf 'm toch een kans, want (ondanks de megaspoiler) verwachtte ik dat ik me toch enigszins zou moeten en kunnen vermaken met dit spel.

Dus ik begon, ervan uitgaande dat de graphics natuurlijk aan de mindere kant zijn ivm releasedatum dus daar bekritiseer ik het spel ook niet op, maar o wat irriteerde ik me aan de waardeloze gameplay. Als je de camera op third person zette, liep 'ie zo raar, zo niet normaal en dat irriteerde me mateloos. Verder de gevechten, vond ik ook heel erg tegenvallen. Het leek net alsof er maar één manier van vechten was en dat was van boven naar beneden en dat ze dan hebben herhaald. Geen variantie, niks. Een ander heel groot nadeel, godzijdank hebben ze dat verbeterd bij Skyrim, is dat wapens en armor niet stukgaan of iets dergelijks als je ze gebruikt.

Ik ben daarom ook niet verder gegaan met het spel, ik was klaar met Kvatch en Martin Septim gezegd dat hij de geheime zoon van Uriel Septim is. Misschien dat Skyrim mij onbewust heeft verwend. Jammer dat niemand mij het bestaan van de Elder Scrolls als serie destijds heeft meegegeven, want ik denk dat ik 'm dan misschien wel veel beter zou vinden. Het verhaal lijkt me wel tof.

avatar van LimeLou
En dan te bedenken dat dit weer veel toegankelijker is dan Morrowind! Ach ja, je kan niet alles leuk vinden, he

avatar van Brains
Hij heeft het toch niet over de toegankelijkheid ? Morrowind is weer veel uitgebreider dan deze - uitgebreider dan Skyrim staat me zelfs bij.

avatar van LimeLou
Dat klopt, foutje van me. Maar ik denk toch wel degelijk dat Oblivion (en Morrowind daarvoor) ruigere versies -qua gameplay- zijn van Skyrim. Veel van Oblivion en Morrowind is namelijk terug te vinden in Skyrim, maar dan net wat anders en verouderd (3rd person camera, menu'tjes).

En Morrowind is inderdaad de grootste qua schaal, zo ver ik weet. Maar dan nog, kan je niet klagen over dat Oblivion niet uitgebreid is. Het is -net als de andere Elder Scrolls delen- gigantisch

avatar van Tsjo-Wi
Ik snap precies wat je bedoeld 3bdelilah. Toen ik Oblivion speelde voelde ik echt dat er veel potentie zat in de vrijheid en de schitterende wereld, maar helaas faalt de game op zoveel vlakken. De combat is dodelijk saai, het level-up systeem erg omslachtig, interactie met NPC's gewoon ontzettend knullig etc. etc. Bij Skyrim daarentegen zijn dit soort dingen wel goed uitgewerkt waardoor ik die game echt 1000 keer leuker vind.

avatar van Obscure Thing
Oke totaal niet mijn ervaring. Ik vind Oblivion even goed als Skyrim. Bij Skyrim heb ik af en toe een "Been there done that" gevoel. Ik vond de main quest van Oblivion wel geniaal in tegenstelling tot die van Skyrim al moet ik het laatste stukje daarvan nog doen! En meer epische quests die ik nog een beetje mis in Skyrim. Een quest zoals "The Pale Pass" bijvoorbeeld.

En ik vind het lame dat je armor nu niet stuk kan gaan in Skyrim eigenlijk. Ook al wordt je door 100 kapot geramd je armor blijft heel.

Maar in principe vind ik Skyrim heel veel op Oblivion lijken kwa gameplay. Beiden gewoon steengoeie games.

avatar van LimeLou
Ben het compleet met je eens, Obscure. Beide geweldige games met ongeveer dezelfde kwaliteiten. Het is gewoon dat ik Oblivion voor Skyrim speelde dat ik het indrukwekkender vond toen dan Skyrim nu.

avatar van andnino
Ik vind het ook nog steeds een geweldig spel. Ik denk dat het wel heel erg heeft meegespeeld dat dit mijn eerste Elder Scrolls-game én mijn eerste next-gen-game was. Ik kan nu namelijk wel heel goed de bezwaren inzien die mensen hebben op Oblivion. Maar ik blijf bij het punt dat ik hier al eerder genoemd heb: OOO, de grootste Oblivion-mod maakt hier qua levelsysteem een volwaardige RPG van die veel meer uitdaging biedt.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Zonder OOO zou ik het niet eens meer kunnen spelen. Maar ook deze game heeft vanilla een speciaal plekje in mijn hart omdat het de eerste open world RPG was die ik speelde. Er ging letterlijk een wereld voor me open. Nu ik er veel meer heb gespeeld zie ik de gebreken ook veel beter.

Ik zie de potentie van een game als skyrim. Echter heeft deze game niet de impact gehad waar ik op had gehoopt en vrees ik dat het geen game voor mij is. Ik vond deze ook snel saai.

avatar van dr channard
Na Fallout 3 (wat voor mij een regelrechte topper was) heb ik deze ook maar aangeschaft Ik ben benieuwd.

avatar van justin8286
Omdat Skyrim niet helemaal lekker loopt op m'n PC doe ik nu eerst Oblivion. Misschien Skyrim later wel eens op PS3 aangezien ik eerst niet een nieuwe pc haal Maar gezien het cijfer voor PS3, lijkt PC me toch leuker.