The Elder Scrolls IV: Oblivion (2006)

PC / PlayStation 3 / Xbox 360

Ontwikkeld door Bethesda
Uitgegeven door Bethesda en 2K

Keizer Uriel Septim VII probeert met zijn bodyguards te ontsnappen aan zijn belagers. De vluchtroute van de keizer gaat toevallig via de cel waarin jij gevangen zit. Je vlucht met hen mee en bent getuige van de moord op de keizer. Voor zijn dood heeft hij echter het lot van de wereld in jouw handen gelegd. Hij heeft je de Amulet of Kings gegeven. Deze moet je bij de troonopvolger zien te krijgen om de invasie vanuit Oblivion te stoppen en de wereld te redden.

avatar van Mart
Ben normaal gesproken niet echt een RPG-fanaat, maar dit is echt een supergame. Echt superverslavend dit. Je hebt echt talloze mogelijkheden, een hele grote omgeving en supergraphics. Het spel kan je echt maanden bezighouden. Ik blijf het leuk vinden om steeds opnieuw het spel te spelen met een ander ras of andere skills. Mijn favoriete delen van het spel zijn voor mij de missies van het Dark Brotherhood Sanctuary, een gilde bestaande uit huurmoordenaars.

Zonder twijfel 5 hele dikke vette sterren!

avatar van Jelle
Mist voor mij wat snelheid om het de perfecte game te maken, maar zeer goed is ie zeker.

avatar van WeZet
Een zeer goede game met een prachtig verhaal en Graphics om je vingers bij af te likken! Helaas is dat ook een minpunt, omdat het zo niet voor iedereen toegankelijk is. Deze game is gewoon heerlijk om te spelen op een winterdag, je zal er dan ook zeker geen spijt van krijgen!

A must have!

***4.5***

avatar van Caroline
Die ratten vind ik eng >>

avatar van Jordy
Verschrikkelijk mooi, uitgebreid en gedetailleerd, maar helaas niet aan mij besteed. Ik kan maar niet ontdekken wat nou de lol van deze game moet zijn. Ellenlange opdrachten uitvoeren met als beloning een nieuw zwaard of een paar puntjes bij een bepaalde eigenschap van je character is voor mij in ieder geval geen reden om door te spelen. Misschien moet je wat meer vrije tijd hebben om deze game te kunnen gaan waarderen, ik zal niet stemmen.

avatar van Jorge-E
Zeer leuk spel, maar wordt een beetje saai na een tijd.
4 sterren

avatar van Martijn
Alhoewel het er heel goed uit ziet kon ik me er nooit echt mee vermaken. Kwam vooral door de nogal saaie combat en dat het spel nogal sloom verloopt.

3* omdat ik het toch geen onvoldoende waard vind.

avatar van Hadouken
Enorm groot en mooi spel. Heb het een hele tijd gespeeld totdat ik de keuze kreeg om een vampier te worden of niet. Ik dacht; Oh leuk, beetje mensen bijten, geheimzinnig doen en blablabla. Natuurlijk was dit niet waar allemaal. Het grootste minpunt wat ik over het hoofd zag was dat je niet tegen daglicht kon ( doh!). Ik was dus gelijk verplicht om alleen 's nachts te spelen en als ik een cure wilde, moest ik daarvoor één of andere plant of zo halen. Dit duurde zo lang dat de nacht al weer om was, de zon kwam op en ik legde weer het lootje. Heel jammer, maar verder is het wel een topper. Binnenkort misschien maar weer eens opnieuw mee beginnen.

BoordAppel (moderator)
Een vampier worden is juist fantastisch! Je bent dan echt harder, better, faster en stronger. Zolang je een level 1 vampier blijft kan je ook gewoon in het daglicht rondlopen. Als je personage trouwens een flink hoog level heeft (en dus veel health) en je hebt een fatsoenlijke restoration skill maakt het allemaal helemaal niets meer uit, zelfs als je een level 4 vampier bent en 8 sun damage hebt. Gewoon lekker buiten rondlopen en die restore health 30pts for 6sec on self bij de hand houden .

avatar van Jorge-E
Maar als je vampire level te hoog wordt wilt niemand juist met je praten.

BoordAppel (moderator)
Alleen als je een level 4 vampier bent heb je heel af en toe dat probleem maar volgens mij is dat met een fatsoenlijke charm spell ook op te lossen. En anders zoek je gewoon een slapend persoon en ga even wat bloed drinken.

avatar van FrK.
Zeer vette game, alleen jammer genoeg heb ik het niet lang kunnen spelen aangezien mijn computer het niet aankon

avatar van UndahCovah
Heb Oblivion + uitbreiding 2x uitgespeeld. En met uitgespeeld bedoel ik al mn masterskills op 100 en alle, echt alle quests gehaald

beide keren heb ik er 80 uur over gedaan.

5* verdiende sterren voor verhaallijn, graphics, speelbaarheid en gewoon LEETNESS!

avatar van Harco
Ik zit op 100 uur en heb nog lang niet alles gedaan, en dan bedoel ik nog lang niet alles.

avatar van Koert
Fantastische RPG, maar was voor mij niet leuk genoeg om helemaal uit te spelen. Wel aardig wat uurtjes in gestoken.

4.0*

avatar van Freestyle
Een paar dagen geleden gekocht, en ik was al gelijk verkocht. Schitterende graphics (next-gen), goede gameplay, uitstekende sfeer (episch), ongekend veel detail en bovenal erg interessant. Tot kort geleden had ik nog niet echt een idee van dit spel, behalve dat ik er wel van gehoord had. Uiteindelijk was de tijd rijp om het spel aan te schaffen. In het begin was het wel even wennen, met name omdat je erg veel informatie krijgt voorgeschoteld en je de redelijk ingewikkelde gameplay onder de knie moet zien te krijgen. Maar het was het gedult hebben meer dan waard. Ik ben nu nog steeds in de beginfase van de verhaallijn, en ben nog beperkt in het uitvoeren van alle mogelijkheden. Maar ik ben nu al zodanig overtuigd om dit spel de maximale score te geven. Sowieso een titelkandidaat voor de nummer 1 notering in mijn top 10.

avatar van Foetsj_NL
Ik was nooit zo'n liefhebber van RPG's. Maar na het spelen van deze game heb ik er meer begrip voor gekregen. Zeer mooie graphics, dat allereerst. Al hadden ze wel wat meer mogen doen met de Vision Range en met het water van ver af. Die quest zijn erg leuk en gevarieerd en er is van alles te doen !
Op de Playstation 3 minder lange laadtijden en net wat betere graphics, daarom net iets hoger dan het gemmidelde van de Xbox360 variant.

Ongelofelijk goed spel
5 *

avatar van rpger
Zeker gezien jullie reacties hier ("Ik was nooit zo'n liefhebber van RPG's, maar deze titel...") bevestigd wat veel die hard RPG gamers vinden van deze titel nml: Een RPG die het goed doet bij een groot publiek, kortom een commerciele hollywood RPG blockbuster. Ik moet ook zeggen dat ik er erg impressed door was en lange tijd naar uitkeek. Maar voorbij al het pracht en praal wat het grafisch heeft te bieden is de gameplay niet geweldig, zeker vergeleken bij het eerdere Morrowind. Vijandige NPCs passen zich automatisch aan aan je niveau zodat je nooit dat echte "uberpower" gevoel krijgt of beloond wordt met het aannemen van moeilijke quests of ontdekken van nieuwe gebieden. De sidequesten (en zelf de main quest) is allemaal een beetje van hetzelfden met weinig variatie. Dungeons die eigenlijk allemaal hetzelfde zijn en loot past zich ook aan aan je niveau en is nog eens random ook dus wat is het nut van een gevaarlijke dungeon in te gaan op zoek naar dat ene vette zwaard..

Desalniettemin een redelijk goede titel maar wel een tikje overhyped.

BoordAppel (moderator)
Het grootste verschil met Morrowind is inderdaad het levelen maar bij Morrowind heb je ook allemaal dezelfde grotten en verschillen de quests ook niet zo gek veel.

avatar van rpger
Daar heb je gelijk in, ik vond morrowind ook niet super en bij vlagen ook saai, maar overall was de gameplay beter. Het is nml zo Oblivion echt idioot hoge cijfers overal kreeg wat ik echt niet verdiend vond. Deze recentie komt naar mijn idee veel beter in de buurt.

avatar van Tha)Sven
Ik vind het grootste verschil met Morrowind eigenlijk het verhaal. Die had bij Morrowind echte diepgang, maar ik vind deze verhaallijn lang niet zo interessant. Wel wat variatie in de main quest, maar ik vond dat er bij Morrowind echte spanning en een echte sfeer bij het verhaal zat.

BoordAppel (moderator)
De main quest is inderdaad niet zo boeiend. De beste verhaallijn hier is die van The Dark Brotherhood.

gerwinf
BoordAppel schreef:

Vond de dievengilde ook wel errug gaaf, vooral de laatste missie:

Gaaf filmpje -> http://www.youtube.com/watch?v=fV7hfS0vFCQ

BoordAppel (moderator)
Leuk gemaakt filmpje, wel jammer van die slappe muziek.

De Thieves Guild heeft ook wel een aardig verhaal inderdaad. Ook de Fighters Guild en Mages Guild vind ik wel goed, die laatste heeft alleen een enorm teleurstellend einde. Eerst hoor je allemaal verhalen over Mannimarco, hoe groots en gevaarlijk hij wel niet is, en vervolgens blijkt het gewoon een mietje te zijn die je met een paar klappen al dood hebt.

avatar van rpger
Die ene missie waarbij je al die portals moet sluiten, jeetje die is echt eeeeinddeeloooss ssaaai.

BoordAppel (moderator)
Dat hoeft helemaal niet, die hele missie kan je gerust overslaan.

avatar van Freestyle
Ik vind juist de verhaallijn erg sterk, maarja ik heb Morrowind niet gespeeld. Maar het is idd zo dat veel quests ongeveer hetzelfde zijn.

avatar van Tha)Sven
Dan kan ik je aanraden om Morrowind te spelen. Ik vond de Dark Brotherbood wel echt brilliant. Dat zijn echt leuke varierende missies. Met een soort van onverwachte wending. Over de mages Guild ben ik het trouwens helemaal met je eens .. dat einde is echt slap.
ik had juist een gigantische donker wezen verwacht waarvan je bijna bang word

Relax
Ik mag dit spel niet.. het begind veel te spannend in de kerker.. beetje zombies doden enzo, veel te makkelijk, maar kom op, het is het begin.

Maar als je eindelijk uit de kerker bent kom je een groot vrij land in waar je geen reet van snapt.. en toen was ik maar wat aan het moorden, een huis aan het zoeken om in te wonen en quests aan het zoeken.. maar ik heb van alles alleen kunnen moorden en vermoord worden.

Graphics zijn leuk.. ja leuk want het is veel te kleurig.
2,5* Morrowind was veeeeeeel beter.

avatar van Maiky
Veel te kleurig? Hoe bedoel je? En mochten ze zo zijn, dan hoeft dat nog niet een negatief punt te zijn

Een van de meest indrukwekkende momenten is als je op het begin de kerker uit komt... Dan sta je echt wel even om je heen te kijken. Het spel is groot, heel groot, en uitgebreid. Dat geeft een nadeel. Waar moet je beginnen? Ik ben een stuk of drie keer overnieuw begonnen, omdat ik niet kon kiezen tussen welk personage ik wilde spelen, wat ik met mijn personage wilde doen (meer het hakwerk of meer de magische kunstjes) en hoe ik het spel uberhaupt wilde spelen (op mijn gemak, afwisselend een quest en een kerker, of me concentreren op de school der magiers, of levelen, of schatten verzamelen, een goed personage spelen, een slecht personage spelen, ga zo maar door...). Dus, nu heb ik het spel maandenlang niet meer aangeraakt, en de volgende keer dat ik er weer aan ga beginnen, zal ik waarschijnlijk ook weer overnieuw beginnen.

Al met al heb ik er zodanig veel uurtjes met dit spel doorgebracht dat ik er een goede beoordeling over kan vellen. Topmuziek begeleiden schitterend vormgegeven dorpen (hoewel ik de hoofdstad wat vind tegenvallen). Heel goed. Wat ik ook erg indrukwekkend vind, is de diepgang van deze wereld. In een willekeurige boekenhandel of klooster staan kasten met boeken waar je op je gemak aan een tafel kan gaan zitten en al die verhalen kan gaan lezen. Diepgang zoals ik dat graag zie.

Qua moeilijkheidsgraad is dit ook heel degelijk, hoewel ik moeite bleef houden om de eerste portal te sluiten. Ik kwam zelden nog geen 100 meter die toren in. Dus die hoofdlijn liet ik liggen. Dat zat me wel dwars, want gevoelsmatig vond ik dat ik de wereld moest redden van dat specifieke kwaad, en kon ik niet zomaar rustig gaan wandelen en verdwalen in het bos. (Ik had dat ook met Twilight Princess; je dierbaren zijn ontvoerd of zitten in de problemen... Dan ga je toch geen vrolijke minigames spelen? )

Hoe dan ook, ik vind dat Oblivion het zeker waard is om nog een keer gespeeld te worden. Sommige quests zijn erg origineel, en de algehele sfeer in het spel is gewoon subliem. Jammer alleen van de laadtijden (ik speel de 360-versie); die haalden me geregeld uit mijn ritme als ik lekker bezig was met verkennen/queesten. Maar daar kun je overheen komen lijkt me