Yakuza 3 (2009)

Alternatieve titel: Ryƫ ga Gotoku 3

PlayStation 3 / PlayStation 4 / Xbox One / PC

Ontwikkeld door Sega
Uitgegeven door Sega

Kazuma en Haruka zijn uit Kamurocho vertrokken om een nieuw leven op te bouwen in Okinawa. Ver buiten de grote stad draaien de twee nu een weeshuis waar ze kinderen opvangen. Aan dit idyllische leventje komt echter snel een einde, wanneer het weeshuis betrokken raakt in een vastgoeddeal. Verschillende partijen proberen het weeshuis in handen te krijgen. Kazuma, en enkele medestanders, doen er alles aan om het weeshuis te behouden. Dit leidt al snel tot banden met Kazuma's voormalige Yakuza - de Tojo Clan. Hierdoor dreigt het incident uit de hand te lopen.

avatar van krokus
Ik vind dit derde deel aan de korte kant en sommige evenementen, de nachtclubs, zijn niet terug te vinden. De game opent wel origineel met dat gebeuren rond dat weeshuis, waarvan je zelf het dak hebt gefinancieerd als je de zijmissies in Yakuza 2 gespeeld hebt. Het duurt een tijdje voordat de harde actie op gang komt, en dat gedeelte is relatief kort, na de ietwat lange opbouw.
De besturing van Kazuma Kiryu is flink verbeterd en de map heeft hier nog een nieuw stadje te bieden.

Het was even aanpassen met de enigszins gedateerde look en feel, zeker toen ik op dat moment nog met GTA 5 bezig was. Maar uiteindelijk blijkt het wel een interessante game waarbij de intriges rond het weeshuis nog best meeslepend zijn.

Het is allemaal wel leuk voor een keer.

Heeft ook wel een vrij klassieke beat em up feel en dat heeft wel iets.

Een raar dingetje is wel dat de gangbare vijanden eigenlijk met twee vingers in het gezicht te verslaan zijn en de boss achtige figuren aanvankelijk ineens bijna onhaalbaar verschijnen.

Een raar dingetje is overigens ook de plotbeschrijving die hier beschreven staat.

avatar van Winkelwagentje
Winkelwagentje (moderator)
Die plotomschrijving klopte inderdaad van geen kant. Heb m maar even aangepast.

Yakuza: Kenzan! (2008)

Was volgens mij het plot van deze.

Lijkt me ook wel intrigerend trouwens, jammer dat ie hier niet te krijgen is.

Ik schaam me diep - ik heb alle delen van Yakuza nu al een jaar of twee op de planken liggen en tot voor gisterenavond eigenlijk nooit erg lang ermee gespeeld (je kent het wel...je koopt ze budget met een paar andere games - stopt er 20 minuutjes in en dan 'vergeet' je het omdat je op de een of andere manier net ergens anders zin in hebt en/of mee bezig bent). Zeker bij Yakuza, die heel erg traag op gang komt is dit een minpunt. Tot gisterenavond eigenlijk. Na een paar weken terug Sleeping Dogs uitgespeeld te hebben had ik eigenlijk zin in een spel met een soortgelijke setting en plots 'klikte' het dus wel. Het eerste half uur / uur had ik wel een beetje de indruk dat ik een of andere Sim Babysitter was aan het spelen - maar daarna opent het zich langzaam op en ben ik best onder de indruk van de variatie. Het knokken is heerlijk, sfeertje en karakters zijn geweldig, en de mini-games zijn zodanig uitgebreid dat ik vanochtend de hele voormiddag heb liggen darten en poolen...

Ik vrees dat ik hier nog wel even mee bezig ben, En dan te bedenken dat ik 1,2,4 en Dead Souls nog in de kast heb liggen. Ik stel die fameuze next-gen dan toch maar een jaartje of 2 extra uit of zo... dat wordt dus toch echt 2017 of zo

Overigens...even een kort vraagje voor mensen die meerdere delen hebben gespeeld. Ben ik nou echt helemaal verkeerd bezig met bij deel 3 te beginnen? (deel 1 en 2 heb ik dus op de ps2 maar die liggen bij mijn ouders) Of is het niet zo'n ramp als ik deze gewoon verder speel en later deel 1 en 2 dan maar aanpak als een soort prequel? (heb me grotendeels onthouden van de samenvatting filmpjes omdat ik niet te veel wou spoilen). En hou verhouden de eerdere delen zich tot deze qua uitgebreidheid? Mini-games. Extraatjes. Etc...

avatar van Hadouken
Heb alles (uit)gespeeld in de juiste volgorde. Helemaal verkeerd is het niet, maar ik denk serieus dat je nog meer zal genieten als je bepaalde personages al beter kent, of ineens in HD tegenkomt. Want dadelijk moet je weer terug naar die verouderde geaphics op de PS2. Al is dat nog steeds aan te raden, want het Yakuza universum steekt megagoed in elkaar.

Deel 3 is vanzelfsprekend beter dan de eerdere delen omdat het een PS3 game is. En ja, ook meer minigames en dergelijke. Enjoy!

Nou doe je me weer twijfelen...dan denk ik dat ik inderdaad toch beter begin bij de PS2. Ik heb dit eigenlijk altijd uitgesteld omdat goede hoop erin had dat de HD collectie voor de PS3 ook wel zou geport worden, maar dat blijkt dus tevergeefs. (toch? Tenzij er iets nieuws over verschenen is?). Ook de WiiU versie komt er dus niet. Wel sneu.

avatar van Hadouken
Ik weet van niks over de HD-remakes nee. Sterker nog, deeltje 5 komt vooralsnog niet eens in Europa uit, wegens te weinig succes

't is nu wel inmiddels 2019, maar het is wel degelijk zo ver: Yakuza 3, 4 en 5 komen remasterednaar de PS4!

Deze game wordt toch wel gezien als de slechtste (of minst leukste) Yakuza game. Het is ook de oudste als je bij 0 en de remakes van 1 en 2 begint. Vandaar dat ik een pauze had ingelast om de overstap van 2 met nieuwste engine naar 3 oudste engine wat tijd te geven.

Het viel me alles mee moet ik zeggen. De game ziet er prima uit in HD samen met wat grafische verbeteringen. De grootste klap zit in de gameplay. Je merkt wel dat alles een stuk minder vloeiend speelt, maar na een paar uur vergeet je dat wel. Het duurt ook een stuk langer voordat je eentonige moveset echt uitgebreid wordt. Dat had wel beter gekund, maar dat is misschien ook gewoon gewenning van voorgaande delen.

Het verhaal was ook wat minder intens en spectaculair. Het duurt ook lang voordat het echt goed op gang komt. De zieke plottwists vielen wat dat betreft ook reuze mee, al was dat hele runnen van een weeshuis opzich wel een goede afwisseling voor het hoofdpersonage. Na 3 games knallen even een soort intermezzo game is best wat voor te zeggen, ook al knalt het hele middenstuk gewoon weer als vanouds.