menu

Rayman (1995)

Alternatieve titels: Rayman Gold | Rayman Forever | Rayman Advance | Rayman Classic

mijn stem
3,50 (173)
173 stemmen

PlayStation / Atari Jaguar / Sega Saturn / PC / Game Boy Advance / PlayStation 3 / PlayStation Portable / PlayStation Vita / Nintendo DS / Apple iOS / Android / Nintendo Wii U
Platform
single player

Ontwikkeld door Ubisoft en Digital Eclipse
Uitgegeven door Ubisoft

Rayman's wereld was een rustige en vredige wereld. Maar op een dag kwam een zekere "mister dark" in Rayman's wereld, nam alles en iedereen gevangen, stopten hen in een kooi, versloeg hun fee, en zorgde dat alle krachten van de wereld verloren ging. Alleen Rayman is nog vrij en zijn missies zijn: iedereen bevrijden, Lila de fee helpen en Mister Dark verslaan.

zoeken in:
bro
ongelofelijk balen dat ik deze verloren ben door de jaren heen Zou hem met veel plezier nog eens willen spelen.

avatar van JohnWilliams
3,0
wiiplayer schreef:
Er is een code om het laatste level te unlocken zonder dat je alle kooitjes moet zoeken. Of het is een code waardoor je meteen alle kooitjes al hebt.


Een code waardoor je alle kooitjes hebt volgens mij!

avatar van jirachi04
5,0
IK had 'm op de PC . Helaas kwijtgeraakt.

avatar van JustMike
4,5
auch

avatar van JohnWilliams
3,0
jirachi04 schreef:
IK had 'm op de PC . Helaas kwijtgeraakt.


Nostalgie
Je hebt er in ieder geval nog leuke herinneringen aan.

avatar van Dark Lord Andrew
5,0
Hij is misschien wel 100 keer geupload door middel van een torrent :S
En technisch gezien heb je ooit al betaald voor deze game...

avatar van jirachi04
5,0
Misschien koop ik 'm nog op PSN.

avatar van Shinobi
Af en toe wel eens aan het spelen op de PS3, ziet er best mooi uit moet ik zeggen voor een game uit 1995.
Alleen grootste minpunt en tegelijk frustratie is toch wel de moeilijkheidsgraad, ook het feit dat je tussendoor niet kan saven als je net een moeilijk level hebt uitgespeeld want dan ga je automatisch door naar het volgende en als je dan dood gaat. :-X

avatar van yurrenstein12
2,0
Shinobi schreef:
Ook het feit dat je tussendoor niet kan saven als je net een moeilijk level hebt uitgespeeld want dan ga je automatisch door naar het volgende en als je dan dood gaat. :-X


Helemaal met je eens. Ik heb dit spel daarom ook nooit uit kunnen spelen. Ook als ik het spel een tijdje heb gespeeld, ben ik er weer een hele tijd op uitgekeken.
Verder was dit spel best leuk om te spelen, maar gewoon veel te moeilijk!

2,0*

5,0
Een van de meest sublieme platform games ooit. Prachtige fantasiewereld die een waar paradijs is. Ook vol geheimen en met de opbouw aan krachten moest je sommige levels vaker spelen. Ook de muziek is geniaal. Vooral die van Mr. Stone.

Wel bijzonder lastig inderdaad.

SouthParkFan
Een goed spel. In mijn herinneringen was het wel beter,want MAN wat zagen die graphics er lelijk uit. Het spel zelf is goed. Een 3,0.

P.S. Ik heb een probleempje. Ik heb de Patch gedownload omdat ik een te nieuwe computer heb,en speel het met de disc van Rayman Gold. Alleen is de patch raar genoeg van de PS1,want er staat bijvoorbeeld: toets A terwijl je op de spatiebalk moet springen. Moet ik nu stemmen op PC of PS1? Ik doe nu maar even PC.

avatar van Dark Lord Andrew
5,0
Ik heb hem eindelijk uitgespeeld na een jaar of 14... Dat einde xD wat een domper. YOU'VE SAVED THE WORLD!!! *end credtis*

avatar van JohnWilliams
3,0
Dark Lord Andrew schreef:
Ik heb hem eindelijk uitgespeeld na een jaar of 14... Dat einde xD wat een domper. YOU'VE SAVED THE WORLD!!! *end credtis*


Einde van deel 2 is ook veel beter

SouthParkFan
Ik krijg deel 2 echt NERGENS te vinden. Ik heb hem zelfs al proberen te downloaden,maar hij mount hem niet.

avatar van Alfred Mok
3,5
Recensie: Rayman!

Naar mijn mening een erg goed spel maar vanwege de slechte graphics toch een minder goed cijfer dan ik in eerste instantie had willen geven. Natuurlijk is en blijft het een fantasievol spel vol leuke dingen. Toch moet ik bekennen dat ik toen, in de jaren 90, ook al niet zo weg was van de manier van spelen. Ik heb het als stroef ervaren, als een leuk spel die niet helemaal lekker liep. De gameplay is dus een misser van Ubisoft. Gelukkig hebben ze dit goed gemaakt met deel 2, toen begonnen ze te beseffen dat het echt beter moest. Maar het betreft hier deel 1. Een leuke game die naar mijn mening zeker geen onvoldoende verdiend. Ik heb er toch van genoten.

Het enige wat ik als irritant heb ervaren, op de gameplay na, is het feit dat de game soms lastig was opgebouwd. Je moest dingen zoeken of verzamelen maar steeds lukte dat mij niet. Het kan aan mij liggen of de moeilijkheidsgraad was veels te hoog. Ik ben er tot op de dag van vandaag niet achter Maar dat hoeft ook niet. Een game die leuk was voor toen en die ik toen met plezier heb gespeeld. Een keurige 3,5*.

avatar van markwiering
Dit is op zich geen verkeerd spel, maar ik geef het maar twee sterren vanwege de volgende minpunten.

- Respawnende vijanden. Als op een plek drie vijand dood, wegga en weer terugkom, zijn ze er alledrie weer. Als ik ze dan WEER versla, wegga en terugga, zijn ze er ook weer.
- Er is een klein poppetje met een hoed die heel moeilijk te raken is. Als ik niks doe loopt hij naar me toe en grijpt hij me, en als ik hem wil raken, bukt hij gewoon...
- Ik kan het spel niet opslaan. Alleen als ik de keuze krijg om het op te slaan (die ik heel zelden krijg, niet eens na het uitspelen van elk level!) kan ik het opslaan. Als ik even speel, kan ik het niet opslaan. Ik sluit het spel dan gewoon af, en de volgende keer als ik het speel, moet ik alles wat ik eerst gedaan heb weer overnieuw doen!
- Sommige personages zien er echt heel raar uit. Waar ik in Rayman 2 The Great Escape en Rayman 3 Hoodlum Havoc nog redelijk normale personages zie, kom ik in Rayman 1 een vlieg tegen met twee gigantische ogen en een slurf... Ja, een beetje gek mag wel, maar dat hebben ze in de eerste Rayman wel erg overdreven.

avatar van Starmaster501
Heerlijke game, weet nog dat als je het game schijfje in de CD speler stopte dat je dan de soundtrack te horen kreeg
Dacht dat dit normaal was en deed dat met meerdere games... Maarja, was nog jong he

bro
Hé inderdaad, ik herinner me dat ook Was het bijna vergeten. Met Age of Empires luisterde ik ook soms via een cd-speler naar de soundtrack

avatar van anders99
4,5
Een van de mooiste en leukste games die ik ooit gespeeld heb

avatar van wiiplayer
4,0
anders99 schreef:
Een van de mooiste en leukste games die ik ooit gespeeld heb


Nice man

avatar van Alfred Mok
3,5
anders99 schreef:
Een van de mooiste en leukste games die ik ooit gespeeld heb


Moet je nagaan dat het vervolg eigenlijk nog een stuk beter is. Al moet ik kleur bekennen en vertellen dat ik ook echt heb genoten van Rayman 1.

avatar van Oortrommel
3,5
Wat een ongelooflijk vette titel was dit. Ik kan me nog herinneren dat ik uren besteedde aan het vinden van al die kooien. Over and over proberen en dan na 2 uur eindelijk een level halen. Good times.

4,5
Het spel waarmee het begon. Ik had eerst een demo van de PC versie ergens tussen 1995 en ongeveer 2010 en ergens vanaf 2004 de GBA versie ( Rayman Advance ) die ik inmiddels niet meer heb. Ik had een paar maanden geleden nog Rayman 1 ( PC ) gedownload alleen het spelen ging niet zoals het origineel. Het spel ging sneller dan ik gewent was en daardoor had ik Rayman vaker dan ooit de dood in gejaagd. Waarschijnlijk kwam dat vanwege de snelheid van de nieuwere pc's alleen ik weet het niet zeker. En alles wat opgeslagen werd, was na het opnieuw opstarten van het spel verdwenen en kon ik weer opnieuw beginnen. Dat was niet goed en niet volgens het originele spel en ik stopte met het download versie. De GBA versie en de PC versie verschillen niet zoveel. Alleen de muziek heeft bij Rayman Advance andere 'hogere' tonen. De muziek van de PC versie vindt ik mooier. Vooral de nummers van Band Land, Picture City en Mr. Dark vindt ik mooi. Het spel zelf is inmiddels grafisch verouderd en dat is logisch. Eigenlijk is het ook niet waard om een punt minder te geven vanwege de grafische vormgeving van het spel omdat het in de begin jaren perfect was met de tragere ( koffiezetters ) pc's die er toen waren en dus nog niet goed genoeg waren als dat ze nu zijn. Ik heb Rayman 1 als enige van de drie eerste Rayman spellen niet uitgespeeld vanwege omdat ik enkele kooitjes na meerdere keren zoeken niet gevonden had, en ook geen code had zodat alle kooitjes opengebroken konden worden en ik verder kon gaan met de laatste level, even later was ik gestopt met spelen. Dat was met Rayman 2 toch iets beter geregeld, er waren geen regels in het spel om alle kooitjes te vinden voordat het spel uitgespeeld kon worden. Wat een verschil met Rayman 2 is dat er meer humor is in Rayman 1, waardoor Rayman 1 een wat vrolijker sfeer heeft dan Rayman 2. Toch vindt ik Rayman 2 beter dan Rayman 1, en Rayman 1 vind ik beter als Rayman 3, die niet voelt als een Rayman spel, het is dat je hem ziet lopen alleen dan nog vraag ik me soms af of hij in de verkeerde wereld loopt. De magische sferen zijn in Rayman 1 beter te voelen en anders, en in Rayman 2 zijn die sferen nog beter omdat de wereld iets realistischer is dan Rayman 1. Rayman 3 heeft ook een realistischer wereld alleen toch heb ik het gevoel dat er iets mist en dat het spel veel heeft wat ik niet gewend ben. Als laatste vindt ik Rayman 1 verder een perfect spel en blijf ik het tot nu toe leuk vinden om het af en toe te spelen ( al heb ik dat minder dan bij Rayman 2 ). En is Rayman 1 toch een waardevolle klassieker.

4,0
Vandaag de eerste Rayman nog eens bovengehaald, één van de best verkochte games uit 1995. Zeer leuke en verslavende platform met heel wat leuk gevonden spelonderdelen... je zou dagen aan een stuk bezig kunnen zijn. Maar véééééél te moeilijk, dit kan tot veel frustratie leiden. Nooit uitgespeeld eerlijk gezegd. Hoeft ook niet voor mij, het spelen van dit spel geeft me al voldoening genoeg, ongeacht tot waar ik raak

avatar van Confusie
3,5
Niet een heel sterke platformer in mijn beleving.

Om te beginnen hou ik er al niet van als je poppetje in verhouding een te groot deel van het scherm inneemt.

Qua lengte zelfs bijna de helft.

Toch net te gortig.

De SNES Mega Mans hebben hier bijvoorbeeld ook een handje van.

Maakt het voor mij toch net wat te log en lomp om echt voor lekker wendbaar door te kunnen.

Wat toch een van de meest essentiële elementen wanneer het komt op een waarlijk verfijnd springspel, ik mag mezelf inmiddels dan ook wel een fijnproever noemen op dit vlak.

Overigens geen idee waarom ik hier ooit 3,5 voor heb gegeven.

Vroeger op de GBA al nooit echt lekker in kunnen komen, deze, nu op de emulator nog altijd niet.

Echt mijn ding.

Scheelt dat het later met Rayman alsnog helemaal goed zou komen in vorm van zijn Origins en Legends met name ongeveer zo briljant als 2D platformers op een gegeven moment maar zijn kunnen.

Dan weer wel, dat.

avatar van mrdig
3,5
Net een dik uur gespeeld op een originele ps1 op een kleine CRT monitor en dan is dit nog steeds prachtig om te spelen. Wel eens met Confusie: Rayman is hier wat te groot/lomp en mijn inziens ook wat te traag/sloom. Neemt niet weg dat het er nog steeds prachtig uitziet en speelt ook goed. Inderdaad lastige game maar dat waren de meeste games uit die tijd. Erg van genoten zonet, vroeger wel es gespeeld, ook via emulatoren maar nu echt eens een langere tijd op originele classic hardware.

Tot slot, er is een fangame gemaakt op basis van deze versie voor Windows: Rayman Redemption, bijzonder dat Ubisoft dat blijkbaar laat gaan en niet offline laat halen. Nintendo doet bijv nog steeds moeilijk als je een Mario clone maakt op bijv de commodore64 anno 2020. Meer info over de deze fangame Rayman:
Indie Retro News: Rayman Redemption - A reimagination of the original Rayman game from 1995 - indieretronews.com
En te downloaden op:
Game Jolt - Indie games for the love of it - gamejolt.com

Ziet er echt vet uit.

avatar van Duke Nukem
4,0
markwiering schreef:
Dit is op zich geen verkeerd spel, maar ik geef het maar twee sterren vanwege de volgende minpunten.

- Respawnende vijanden. Als op een plek drie vijand dood, wegga en weer terugkom, zijn ze er alledrie weer. Als ik ze dan WEER versla, wegga en terugga, zijn ze er ook weer.
- Er is een klein poppetje met een hoed die heel moeilijk te raken is. Als ik niks doe loopt hij naar me toe en grijpt hij me, en als ik hem wil raken, bukt hij gewoon...
- Ik kan het spel niet opslaan. Alleen als ik de keuze krijg om het op te slaan (die ik heel zelden krijg, niet eens na het uitspelen van elk level!) kan ik het opslaan. Als ik even speel, kan ik het niet opslaan. Ik sluit het spel dan gewoon af, en de volgende keer als ik het speel, moet ik alles wat ik eerst gedaan heb weer overnieuw doen!
- Sommige personages zien er echt heel raar uit. Waar ik in Rayman 2 The Great Escape en Rayman 3 Hoodlum Havoc nog redelijk normale personages zie, kom ik in Rayman 1 een vlieg tegen met twee gigantische ogen en een slurf... Ja, een beetje gek mag wel, maar dat hebben ze in de eerste Rayman wel erg overdreven.

Ik ben het met al jouw punten eens, behalve het laatste dan. Die vlieg vind ik wel geinig! Telkens ik het spel even speel wordt mijn vooruitgang niet opgeslagen, en moet ik de volgende keer weer opnieuw beginnen. Ik speel het op mijn PS3 en dus moet er als het goed is een soort online memorycard gebruikt worden, maar dat werkt dus helemaal niet. Voor de rest vind ik dit een erg leuk spelletje, soms frustrerend maar met erg mooie kleurtjes en een vrolijk muziekje. Toch wel een classic voor de PS1!
Rayman Origins voor de PS3 lijkt er wel sterk op, maar naar mijn herinnering heeft het niet dezelfde levels als dit origineel Rayman spel. Ik moet dat spel nodig eens opnieuw spelen.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Deze kwam ik laatst tegen: Rayman Redemption. Heel knap gedaan! Een fan heeft een aangepaste, uitgebreidere versie van de eerste Rayman gemaakt. Je begint met al Rayman's moves en alle levels zijn aangepast zodat je alle moves moet gebruiken. Allerlei fijne slice of life verbeteringen, nieuwe levels, leuke remixen van de nummers en andere fijne tweaks. Soortgelijk als Sonic Mania is dit een fan versie die het origineel overstijgt. Aan te raden als je belangstelling hebt om Rayman weer eens te doen! Ubisoft mag samenwerken met deze fan en zijn versie naar moderne consoles porten.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:31 uur

geplaatst: vandaag om 02:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.