Super Mario Bros. (1985)

Alternatieve titel: VS. Super Mario Bros.

Nintendo Entertainment System / Arcade / Game Boy Advance / Nintendo Wii / Nintendo 3DS / Nintendo Wii U / Nintendo Switch
Platform
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Nintendo
Uitgegeven door Nintendo

Prinses Toadstool (Peach) is ontvoerd door Bowser en zijn handlangers. Het is aan loodgieter Mario (en/of Luigi) om het Mushroom Kingdom te verkennen en haar te redden.

avatar van Mart
Ik kan hier heel kort over zijn: Dit is gewoon een klassieker en een mijlpaal in de gamesgeschiedenis. Wat heb ik dit vroeger vaak gespeeld zeg... Ik heb het spel (en de NES) nog steeds, en doe hem nog eens in de zoveel tijd. Gewoon een tijdloze game.

avatar van Dexter
Aahhhh... het beste spel allertijden Van Sinterklaas kregen mijn broer en ik een NES met een paar spellen. Op de zolder werd een oude bank neergezet en van de buren kregen we hun oude televisie. Uren kon ik kijken naar mijn broer die het spel speelde (zelf was ik nog te jong om te kunnen spelen, zelfs mario lag nog buiten mijn bereik ). En toen ik het wel kon spelen was het vaak ruzie maken om wie er nu mocht spelen. Vier jaar overmacht zorgde er echter voor dat ik meestal weer naast hem zat te kijken hoe hij Mario maar niet uigespeeld kreeg.
Maar als ik aan de beurt was zou ik hem een poepke laten ruiken.
Helaas, zo ver als hij kwam, kwam ik nooit, maar dat mocht de pret niet drukken! Inderdaad, het overdreven meebewegen met je controller waardoor vaak nog (per ongeluk, natuurlijk ) klappen werden uitgedeeld.
Spel technisch heb ik er totaal geen verstand van, en al die termen die ik hier iedereen zie spuien zeggen me ook niks, maar toch geef ik hier de maximale score:
HOPPA: 5*!

Nostalgie. Wat moet ik erover zeggen? Geweldig in alle facetten. Ook vandaag de dag denk ik nog enorm verslavend.

avatar van Maiky
Ik heb hetzelfde gevoel bij Super Mario Bros. als dat ik een Pong of Space Invaders heb.

Ik heb dit, net zoals zoveel anderen, ontzettend veel gespeeld. Het had een gameplay waar je u tegen zei en het bleef gewoon niet vervelen. Echt helemaal niet.

Na jaren weer gespeeld, en of het nou aan de Wii ligt of niet, ik voel helemaal geen klik meer. Ik ben totaal uitgekeken op het leveldesign, maar wat me vooral opvalt is dat de gameplay er toch op achteruit is gegaan. Zal ook wel aan de Wii liggen, want in mijn herinneringen speelde het als een trein. (Of ik had toen nog niet zoveel referentiemateriaal voorhanden.)

Het speelt log, en helemaal niet zo soepel als dat ik me herinner. Ik heb mij afgevraagd wat ik hier mee moet. De herkenbaarheid staat nog steeds, maar de houdbaarheidsdatum is voor mij verlopen, en dat is jammer. Het kan nog wel - Tetris werkt ook nu nog verslavend - maar Super Mario Bros. slaagt er niet in mij weer enthousiast te maken in de 2D spellen van weleer. Daarom een zuinige drie sterren.

avatar van harm1985
Absolute klassieker, doe ik vooral op de SNES heb gespeeld als onderdeel van Mario Allstars. Is nog een mooi verhaal; mijn moeder was gek op games, dus kocht ze een NES met SMB3. Ik speelde zo vaak dat mijn cijfers drastisch zakten in groep 4 van de basisschool, niet in de laatste plaats omdat we onze NES hadden laten ombouwen waardoor er zo'n 200 NES-achtige spellen opstonden die zonder Cartridge gespeeld konden worden.

Enfin, toen kwam Mario Allstars uit voor de SNES, mijn moeder vond het zo unfair dat het alleen voor de SNES was en niet voor de NES dat ze de NES verkocht (vond ik destijds heel erg, want ik speelde graag die mod-spellen van de chip) en een SNES kocht met Super Mario World en Mario Allstars. Achteraf was ik er wel blij mee, want ik heb het echt stuk gespeeld, en was zelfs (uiteraard) beter dan mijn moeder. Ik kan me wel herinneren dat vooral wereld 8 echt lastig was, maar ik heb em geloof ik wel uitgespeeld, dat is me bij SMB3 nooit gelukt.

Ik had wel mazzel dat mijn moeder zo graag gamede, want zo had ik altijd de nieuwe spelletjes, zoals Super Mario World 2, Tetris en Dr. Mario, Donkey Kong 1,2 en 3, etc, etc, zonder dat het me een cent kostte! 180 piek was een hoop geld en met 5 piek zakgeld per week moet je wel heel lang sparen...

De SNES staat nu weg te stoffen bij mijn moeder op de zolder, zelfs zij speelt er nauwelijks meer op, ze speelt nu liever puzzelspelletjes op de PC. De Playstation die ik later kocht heeft haar nooit kunnen bekoren, daar is ze te oldschool voor, maar wie kan er nou zeggen dat ie door zijn moeder aan het gamen is geraakt?

Binnenkort maar weer eens de emulator en PSX uit de kast pakken