Shin Megami Tensei: Lucifer's Call (2003)

Alternatieve titel: Shin Megami Tensei III: Nocturne

PlayStation 2 / PlayStation 4 / PC / Nintendo Switch

Ontwikkeld door Atlus
Uitgegeven door Ubisoft, Ghostlight en Atlus

Er gebeuren de laatste tijd veel vreemde dingen in Tokyo, waarvan sommige denken dat het de aanloop is naar een of andere occulte gebeurtenis. Naoki, een middelbare school student, besluit zijn zieke leraar, Takao, een bezoekje te brengen in het ziekenhuis. Daar aangekomen merkt hij dat het hele gebouw verlaten is, behalve een mysterieuze man in de kelder. Als hij op het dak aankomt, om overzicht te krijgen, voelt hij de aarde plotseling trillen en wordt alles gehuld in een opeens ontstaan verblindend licht. Deze gebeurtenis zal later bekend worden als de 'Conception'. Als Naoki wakker wordt blijkt hij veranderd in een half-demoon, een Demi-Fiend, die in deze, nu apocalyptische, wereld zijn nieuwe krachten snel zal ontdekken.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Als ik het goed heb de eerste Shin Megami die in Europa uitkwam en zo te zien veel te weinig gespeeld. Erg originele RPG met nog een leuk gast-optreden van Dante uit de Devil May Cry serie.

Het redelijk standaard Manga-einde-van-de-wereld-stijl verhaal, is erg leuk gedaan, vooral omdat het lekker vaag wordt gehouden en het zichzelf ook niet te serieus neemt. Imo het beste van deze game os toch wel het battle systeem, wat erg moeilijk onder de knie te krijgen is, maar uiteindelijk wel de battles constant fris houden, het blijft opletten. affinities bepalen het grootste gedeelte van de battles, de normale vuur-water, dark-light verhoudingen, alleen is de invloed hiervan vele malen groter als bij soortgelijke RPGs, omdat als een aanval mis is er ook een turn afgaat en als een aanval wordt absorbed is zelfs je hele beurt ten einde. In het begin is dat erg wennen en zal je tegen relatief zwakke vijanden, als je een verkeerde keuze maakt, soms afgestrafd worden met de dood. Ook nog extra moeilijk omdat als je main hero dood is alles over is.

Een groot deel van de battle hangt ook af van je party-keuze. buiten de held (die mbv equips z'n affiniteiten kan veranderen), bestaat je party uit demonen, die je onderweg recruiteert. Dit kan door ze aan te spreken tijdens battles en ze te overtuigen met items, geld of gesprekken. Je kan vervolgens je demonen fuseren tot sterkere varianten. Buiten de elementen, reageren de demonen soorten ook nog op Magatama, een soort energie-flow, die constant in een cyclus van 1 tot 8 en terug gaat, waarbij op 8 de demonen zo gefreakt zijn dat ze niet meer aan te spreken zijn, maar dit heeft ook weer invloed op het fuseren, en zo blijft het doorgaan.

Kortom erg moeilijke learning curve deze game met relatief weinig hulp, maar door de lekker snelle battles (eindelijk een goede auto-functie ook) en vette sfeer (graphics zijn minimalistisch, maar mooi) heb ik toch doorgezet en me er uiteindelijk erg lang mee vermaakt -> 4,5*

avatar van metaledje
Geniale rpg!!!! steeds weer demonen fuseren als je kans wil maken verder te komen. waaronder de speciale fusies met de four horsesman. En vooral het donkere misterieuze sfeertje erin verwerkt wat typisch shin megami is.. ffjewwwww HEERLIJK!!! sterke muziek en boeiend verhaal!! dikke 4.5*

avatar van Jer0en
Absoluut één van mijn favoriete games ever! Ik heb meer dan 106 uur in de game zitten en er is zoveel te ontdekken en te doen dat je zowat bezig blijft. Alle demons in de game verzamelen is ook erg verslavend en slurpt je tijd erg op. Een boel sidequests, geweldige sfeer en een super soundtrack. Waar Shin megami tensei games om bekend staan is de moeilijkheidsgraad. Deze game is ook aardig moeilijk, maar zorgt er wel voor dat je uitdaging hebt en goed moet nadenken over de demonen die je in je team doet. Een verkeerde beslissing zorgt vaak voor directe afslachting en een mooie game over op het scherm.
Top rpg die ik iedereen kan aanraden.

DIKKE *5,0

avatar van final fantasy
Ik vind dit eigenlijk toch veel vetter dan de persona series hier kan je gewoon je eigen demons vangen en dan ook echt met ze vechten het is soms alleen echt erg moeilijk en moet je echt een strategy verzinnen om de bosses af te maken deze is uitgegroeid tot 1 van me favoriete games op dit moment een welverdiende 5*

AvMerode
De sfeer, muziek/geluid, de bizarre wereld en het verhaal plus nog veel meer maken het tot een fantastische Jrpg.
Intro is gelukkig niet zo langdradig als dat van Persona 4 en er zijn verder ook weinig irritante karakters zoals met persona 4.
Er zijn natuurlijk ook grote verschillen tussen de twee titels, persona 4 varieert van vrolijk tot duistere setting en Nocturne blijft duister.
Ook is persona 4 meer een sociale simulator en Nocturne meer een soort van duistere final fantasy met een beter verhaal en betere characters, waarom FF vergelijking, ten eerste omdat het turn based is, ten tweede omdat de gevechten random encounter zijn (ik bedoel elke paar kleine stapjes die je zet krijg je weer een gevecht) en ten derde, er is veel fantasie en magie aanwezig.
Toch heb ik liever een Shin Megami Tensei dan een final fantasy, jammer dat Atlus alleen zo bekend is in japan en dat wij Europeanen er weinig vanaf weten, Square/Square enix komt lang niet in de buurt bij het jrpg niveau van Atlus.
Ze moeten die zoetsappige final fantasy zooi eigenlijk verbieden en de Shin Megami Tensei serie/wereld voor in de plaats zetten.

Lucifer's Call/Nocturne staat nu in mijn favoriete rpg lijst samen met Shadow Hearts: Covenant, Persona 4 en Rogue Galaxy.

AvMerode schreef:

Nou nou Final Fantasy heeft eigen werelden en verhaalverloop apart van SMT. Er is niks mis mee. Ook al begrijp ik wel dat je het oneerlijk vind dat SMT minder populair is dan FF.

avatar van JustMike
Deze wou ik altijd al, maar nooit kunnen vinden!

avatar van LimeLou
Ik zag 'm één keer in de Nedgame in Utrecht. Voor de rest ook echt een kreng om te vinden hoor...

Helpt dit een beetje?

kiriyama
Haha nee. Heb hem zelf van Amazon moeten kopen. Als je niks tegen 2e hands hebt kan je ook Marktplaats in de gaten houden. Meerdere keren gezien.

avatar van JustMike
nee, sorry.
Mijn ps2 draait niet zo soepel, dus ik koop geen spellen er meer voor.

avatar van LimeLou
Er is zo te zien geen andere console die deze game draait

AvMerode
JustMike schreef:
nee, sorry.
Mijn ps2 draait niet zo soepel, dus ik koop geen spellen er meer voor.

Koop je toch een nieuwe ps2? nieuwe ps2 is 100 euro en tweedehands is 50 zoiets.
Als je een nieuwe ps2 slim versie koopt doe je er een ps3 component kabel bij (merk van Sony) zodat je hem op een hdtv kan aansluiten.
Koop je game via nedgame of marktplaats en boem, je kunt hem spelen.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
LimeLou schreef:
Er is zo te zien geen andere console die deze game draait...

De HD Remaster is nu beschikbaar voor PC, PS4 en Switch!