Bomberman (1985)

Alternatieve titels: Bomber Man | Bomberman Special

Nintendo Entertainment System / MSX Series PC / Famicom Disk System / PlayStation / Mobile / Game Boy Advance / PC / PlayStation Portable / PlayStation 3 / PlayStation Vita

Ontwikkeld door Hudson
Uitgegeven door Hudson en Nintendo

In dit bezeten doolhofspel vervult de speler de titelrol van Bomberman. Dit mannetje baant zich een weg door geblokte ruimtes en plaatst her en der bommen om muren en vijanden op te blazen. Het doel is om de blokken op te blazen, zodat er een doorgang vrij komt naar het volgende level. In het begin kun je slechts één bom tegelijk plaatsen, maar hoe verder je komt, hoe groter je explosieve vermogens worden. Er lopen behoorlijk wat vijanden rond, dus pas op dat je niet in één van je eigen ontploffingen verstrikt raakt want dan is het snel met je gedaan. Gelukkig zijn er veel power-ups te vinden, die je nodig zult hebben binnen dit labyrint.

Classic!
4,5, man wat heb ik deze veel gespeeld zeg.

avatar van martinstegenga
Idd Classic !

avatar van DoraRing
deze game krijgt veelste laag.

avatar van Thomas83
Ook echt een klassieker, en een spel dat ook nu nog leuk is om te doen. Het is vrij makkelijk aanhaken met de simpele gameplay, maar het spel vormt toch nog voldoende uitdaging. Vooral multiplayer spelen vond ik erg leuk. 3.5*

Louis2703
Dyna! Altijd als het regende als we naar school moesten en je kon vooraf niet nog even buiten tikkertje doen, mochten we naar binnen om DYNA op de computer in school te spelen. Geweldig.

Altijd lachen, helemaal als je dit tegen vrienden speelt. Lekker simpel maar wel erg grappig en vermakelijk.

avatar van mrdig
Super spel. Single player is zelfs vermakelijk, maar zoals hierboven al vermeld is het vooral leuk om het tegen je vrienden te spelen. (het liefst met 4 man). Daarnaast heeft deze game een van de beste endtunes op de Amiga. Beluister hem hier.

avatar van mrdig
Oeps ik refereer hierboven naar de bomberman uit 1991 van Hudsonsoft en niet deze uit 1983. Hoe dan ook, je hebt een Bomberman uit 1983 (msx, nes, gba) en een Bomberman uit 1991 (amiga, atari st, pc).
Daarnaast heeft de versie uit 1983 niet Dyna Blaster als alternatieve naam, maar 'Eric And The Floaters'. De versie uit 1991 heeft wel als alternatieve naam Dyna Blaster.
Hier zijn beide games blijkbaar op één hoop gegooid. Onterecht mijn inziens.

EDIT: blijkbaar zijn er nog 3 andere bomberman games onder deze noemer geplaatst: Neo Geo, Sega Mega Drive/Genesis en de Saturn staan hier ook onterecht bij. Deze 3 platforms hebben elk haar eigen variant:
Sega Mega Drive/Genesis: Mega Bomberman uit 1994
Neo Geo: Neo Bomberman uit 1997
Saturn: Saturn Bomberman uit 1997

Bron: mobygames

Ook wel lastig natuurlijk al die Bomberman varianten

underrated

avatar van wiiplayer
Geniaal bedacht!

avatar van Rujar
Eigenlijk ging je 2 van de 5 keer dood door je eigen domme fouten

Super bomberman is wel leuker.

Dit is echt een superspel! Vroeger ureeenlang gespeeld met mijn broertje. Nu speelt mijn dochter het nog steeds, niet op de SNES maar op Spel.nl heb je ook nog eens veel varianten. Misschien toch maar weer eens de SNES van zolder halen hihi

Doen! toffe game!

Maar 'gamebabe' ? stel je eens voor, liefst met foto

avatar van PC.ENGINE.FAN
Ik moest even diep in mijn geheugen graven waar ik Bomberman ooit voor het eerst op speelde: op die piratencassettes uit China met 200-400 games voor de NES. Aan zoveel spellen kwamen ze dus echt niet, maar had onder meer alle levels van Bomberman apart in de kieslijst gezet. Hierdoor had ik virtueel alle levels wel eens gezien zonder ze ooit gespeeld te hebben.

Na mijn geheugen te hebben opgefrist ben ik alleen nog tevreden over die overtuigende knal van die bommen, maar het blijft me gewoon te traag en te eentonig. Toch een van de leukere omdat het nog niet zozeer draait om multiplayer.