A-Train (1992)

Commodore Amiga / Macintosh / PC / PlayStation
Strategy / Simulation

Ontwikkeld door Artdink
Uitgegeven door Maxis en Ocean

In A-Train sta je aan het hoofd van een spoorwegbedrijf. Je kunt kiezen uit enkele plaatsen, variërend van al vrij groot en dichtbevolkt tot afgelegen en klein, die je tot bloei moet zien te laten komen. Daarbij hou je je je vooral bezig met het opzetten van een goed functionerend openbaar vervoer, maar je kan ook bijdragen aan de groei van je stad door gebouwen of bedrijven uit de grond te stampen, waarbij het jouw taak ook is om te zorgen dat er via je treinen aanvoer is van de daarvoor benodigde goederen. Je kunt je geld verdienen via je spoorwegimperium en het ontroerend goed dat je bouwt, maar daarnaast kun je ook op de aandelenmarkt je kapitaal spekken.

avatar van Thomas83
De Simcity's vind ik al best moeilijk eigenlijk, maar dit spel is dat al helemaal. Destijds in elk geval. Het gaf wel een kick als je een goed lopend openbaar vervoer kon opbouwen en je de stad echt kon laten groeien, alleen lukte me dat niet zo vaak.
Al die verschillende treintjes waaruit je kon kiezen vond ik ook tof. Gaf me echt het modeltreintjes-gevoel.
Ook leuk aan het spel was hoe je het landschap zag veranderen met de seizoenen en tijd van de dag. De sneeuw en verlichte wolkenkrabbers en huisjes als het donker was herinner ik me als prachtig. Visueel zaten er ook wat geintjes in het spel, zoals vuurwerk bij het pretpark (als je dat had gebouwd) op bepaalde tijden en met oud & nieuw, en op de avond van 24 december kon je de slee van de kerstman voorbij zien vliegen als je goed oplette. Ook UFO's schenen te kunnen verschijnen.
A-Train schijnt trouwens destijds in Japan onder de Japanse titel "Take the A-Train III " nog verkozen te zijn tot beste sim-spel, waarbij het eindigde boven Simcity.