Sid Meier's Alpha Centauri (1999)

PC / Macintosh
Strategy

Ontwikkeld door Firaxis
Uitgegeven door Electronic Arts, Tandem, Aspyr, Dice, Sold Out en GameTap

Hoewel het geen echte sequel is gaat Sid Meier's Alpha Centauri min of meer verder waar Sid Meier's Civilization II is geëindigd (als je dat spel uitspeelde door de spacerace te winnen). De bewoners van de Aarde hebben in een enorm ruimteschip, genaamd Unity, een afvaardiging van de bevolking de ruimte in gestuurd om een planeet te vinden waarop ze verder kunnen leven, aangezien de Aarde halverwege de eenentwintigste eeuw geen prettige plek meer is om te wonen. Een nieuw heenkomen wordt na 40 jaar gevonden op de planeet Chiron in het sterrenstelsel van Alpha Centauri. Alleen komt een ernstig defect aan het ruimteschip aan het licht en een groot deel van de bemanning gaat aan de slag om de boel te repareren. Maar dan wordt plotseling de kapitein van het schip, Captain Garland, vermoord door een onbekende dader. Paniek slaat toe en zeven leiders verzamelen uiteenlopende groepen (factions) van de bemanning om zich heen en trekken er met hun op uit om de planeet te koloniseren. De goederen aan boord van Unity worden verspreid over de planeet. Elk van de zeven verschillende factions zal nu zijn best moeten doen om de bovenliggende partij te worden op hun nieuwe thuis.

avatar van Thomas83
Nooit echt gespeeld, maar dit spel was net als de Civilization-reeks een echte topper van Sid Meier en zijn team.
Vooral bijzonder was het promotie-systeem, wat later ook is gebruikt in Civilization IV. Een beetje zoals bij een RPG zijn er bepaalde promoties die voordelen opleveren in de gevechten. In Alpha Centauri gaat het geloof ik zelfs zo ver dat je aan de hand van die promoties/skills zelf je units samenstelt. Je hebt geen echt vaste units die je dan later upgrade.