Star Wars (1991)

Game Boy / Nintendo Entertainment System / Sega Master System / Sega Game Gear
Adventure

Ontwikkeld door NMS
Uitgegeven door Nintendo en Ubisoft

Het verhaal begint bij de simpele Luke Skywalker, die de robots R2D2 en CP3O in zijn bezit krijgt. Vervolgens ontmoet hij Obi-Wan Kenobi en als hij ook nog Han Solo bij zijn team heeft gevoegd begint het pas echt. Deze helden nemen het met elkaar op tegen het leger van de slechte Darth Vader. Het uiteindelijke doel: vernietiging van de Death Star.

avatar van glimlicht
Ik begreep ook gelijk waarom.. De moeilijkheidsgraad ligt erg hoog en frustatie kwam al snel om de hoek kijken..

Af en toe haat ik games zonder save en/of password functie. Ben je net in het allerlaatste level, ga je dood en moet je helemaaal opnieuw beginnen. Gelukkig kan een NES controller tegen een stootje en kan ik na een halfuurtje afkoelen weer er tegen aan.

Qua verhaal ligt alles lekker dichtbij de eerste star wars film. Het is ook mogelijk om met meerdere personages te spelen en plaats te nemen in de bekende ruimteschepen. Het spel kent een overworld (Tatooine (?)) en je speelt het in 2-D, van bovenaf of als first-person (in een X-wing bijv). De controls zijn tricky, springen werkt niet altijd zoals je het wilt en je verliest health als je teveel naar beneden dendert. Ach Luke is nou eenmaal geen Mario.

De omgevingen zijn redelijk gevarieerd en zorgen ervoor dat je door blijft spelen. Wat wel vervelend is, vaak is het onduidelijk wat het spel van je wilt. Dan heb je een bepaald item nodig, maar nergens word dat aangegeven (zoals schilden voor je schip). Vaak heb je dan later in het spel een probleem doordat je een upgrade hebt gemist.

Maargoed... Na een paar uur trial and error had ik dan toch het eindscherm behaald. En wauw wat een eindscherm zeg... Soms verspil ik echt mijn tijd aan matige games..

*2,5

avatar van FlorisV
Dit spel was het tofste verjaardagkado dat ik ooit gehad heb. In die tijd (ik was 14) vond ik het spel niet te moeilijk, hoewel ik op de Death Star moeilijk mijn weg kon vinden. Ik heb het ook al een keer uitgespeeld zonder alle schilden voor de Falcon te vinden, dat asteroidenveld was best te doen vond ik. Ik was toen al niet alleen enorm onder de indruk van de variatie die het spel bood maar ook van de prachtige graphics.
Je bestuurt een landspeeder, hebt veel platformer onderdelen maar mag ook vliegen en gunnen in de Falcon, om te eindigen in een X-Wing, eerst in 3D vanuit de cockpit, om uiteindelijk de Death Star Trench in te vliegen in een Captain Skyhawk (classic!) achtige modus voor dat ene schot uit duizenden, pardon miljoenen, met een beetje hulp van de Force en een wijs advies van ome Ben. Goede muziekjes en prachtige kleuren die het maximale uit de 8-bit machine halen. Dit was toen echt fantastisch en een klassieker in mijn boek.

Ik weet zeker dat het spel nu waarschijnlijk veel moeilijker voor me zal zijn. Ik kreeg Super Star Wars ook al niet voor elkaar. Ik ben dan ook bijna 30 jaar ouder...

Groot was onlangs mijn verbazing dat er ook een NES spel is geweest van Empire. Echt nergens gezien toen. Maar die ziet er net wat minder verzorgd uit wel.