Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

Xbox / PC / Macintosh / Apple iOS / Android / Nintendo Switch

Ontwikkeld door BioWare
Uitgegeven door LucasArts

KotoR is een single player RPG die zich afspeelt vierduizend jaar voor de film Episode I. De Republiek, die al 15.000 jaar standhoudt, wordt bedreigd door het grote leger van de Sith. Dit kwaadaardige leger wordt geleid door twee ex-Jedi's. Niet zomaar Jedi's, maar de heldhaftigste en sterkste van dat tijdperk. Voor de republiek zijn het duistere tijden. Op de Jedi Knights wordt jacht gemaakt en hun aantallen zijn door de Sith al behoorlijk verkleind. Alleen de Jedi Knight Bastilla kan de Republiek nog redden.

avatar van waxs
Dit vond ik echt een geweldige RPG, niet zozeer om het hele Star Wars universum maar door de verslavende factor, de uitdaging en de sfeer. Tot op het eind erg meeslepend en spannend.

avatar van thomzi50
Komt er iets of iemand voor uit Episode 1, of is het behalve de Jedi en Sith Lords gewoon onvergelijkbaar met de film(s)?

avatar van waxs
Heeft een eigen verhaal volgens mij, ben niet zo'n Star Wars fan dat ik dat allemaal weet, maar herkende geen van (bekende)personages uit de film in iedergeval, wel een aantal wezens uit de films komen terug in de game.

avatar van Exfrozen
Je komt langs de Jedi Counsil en daar kom je de bekende hoofden tegen zoals yoda en de rest van de crew, maar dan zeg maar hun overoveroveroveroveroveroverover groot opa's.

avatar van rpger
Ik denk dat menig star wars fan (waaronder ikzelf) het verhaal in deze game beter dan die van de destijds uitkomende Phantom Menace vond. Zoiezo is het een uitstekende game die laat zien dat je toch iets origineels uit een bestaand concept kan creeën. Deel 2 was ook zeer geslaagd.

avatar van Tha)Sven
Fantastisch spel. Werkelijk goed uitgewerkt op ieder gebied.
De muziek was brilliant, de characters interessant, het verhaal spannend en zeer verrassend en de gameplay ook goed gedaan.
Bioware

avatar van WeZet
Bioware levert hier inderdaad een goed doordachte RPG af, die op de meeste gebieden goed scoort. Een nadeel vond ik persoonlijk dat het vechtsysteem ala World of Warcraft is, en net zoals in (bijna) alle andere MMORPG's kan je daar niet zelf vechten, alleen mar op de stats letten. Gelukkig gaat daar komend jaar verandering in komen met Age of Conan en The Chronicles of Spellborn!

avatar van Tha)Sven
Je bedoelt dus turn based denk ik. Ik vind het persoonlijk beter werken dan real time action. Hierdoor moet je namelijk echt een strategie hebben en echt goed op je stats letten. Ik ben ook helemaal fan van het D & D systeem in RPG's

avatar van waxs
Het vechtsysteem zag er wel wat houterig uit... dat was wel jammer.

Tha)Sven schreef:

Inderdaad het is niet te vergelijken met elkaar, een real time combat variant is er al, nml Jedi Knight en dat is een hele andere game. Het is niet echt turn based overginds, maar elke actie wordt binnen een bepaalde tijd uitgevoerd, en zo kun pauzeren, acties opstapelen en strategisch vooruit plannen en meerdere akties van characters coordineren, meer RTS eigenlijk, wat onmogelijk is in real time. Als je je een beetje gaat verdiepen in dit systeem bemerk je dat het enorm uitgebreid is en bijna niet te vertalen is naar een real time systeem zonder te vervallen in simpele hack & slash (diablo, titan quest, jade empire b.v.).

avatar van Tha)Sven
Inderdaad ik vind het ook een heel strategisch systeem.
Wat ik wel jammer vind is dat je alleen een armor kunt hebben en geen verschillende onderdelen, zoals altijd eerst het geval was bij Bijvoorbeeld Baldur's gate.

avatar van Naomi Watts
Eindelijk! Als Star Wars fan eindelijk een game die ook werkelijk een pareltje is.

Wat een magistrale game. Iets minder dan 10 uur onderweg maar het is nu al heel duidelijk.

BioWare weet perfect van een al bestaand concept een geweldige game te maken. BioWare maakt geen matige spin-off maar stopt massa's originele eigen ideeën in de game.

Ook erg cool is dat de beslissingen die je maakt in de game invloed hebben op hoe jouw Jedi pad zal verlopen en welke 'side' je prefereert. BioWare weet het Star Wars universum leven in te blazen, heerlijk om uren wat rond te hangen in dit universum. Elk moment is een genot.

Ook de party spreekt mij zeer aan. De mysterious vrouwelijke Jedi waar je een innige band meehebt, de Mandolorian en de republican soldier, een oude Jedi master en ook zijn er wat droids in je party te vinden (waaronder de geweldige HK-47 ). Ook in het verhaal zit meer dan genoeg diepgang. BioWare levert een waar meesterwerk af zonder echte minpunten.
Als Star Wars fan eigenlijk de perfecte game gevonden, i kkan weer gerust slapen.

Heb Mass Effect ook nog maar die schuif ik de komende weken toch even aan de kant.

Genoeg over deze game te vertellen maar woorden schieten tekort. Resterende woorden volgen welals ik weer wat uren langer verder ben. Voor nu laat ik mijn beoordeling wel spreken: 5* en een solide #2 plek in mijn top 10.

avatar van Tha)Sven
Ik vind KOTOR ook iets beter dan Mass Effect.
HK 47 is een van de coolste game characters die ik ken
Maar wacht maar, als je nog maar 10 uur gespeeld hebt, dan staat je nog hele mooie dingen te wachten..

avatar van rpger
Grappig dat je deze nog nooit eerder heb gespeeld Iron Rose.

avatar van Naomi Watts
Iron Rose? Zie hem anders niks posten in deze thread.

avatar van rpger
oh sorry ik bedoelde jou...excuus excuus

Geen punt hoor.

Ik ben altijd een playstation aanhanger (om voor 1 game een xbox erbij te kopen vond ik ook teveel van het goede, ook financieel was dat destijds nie tte doen). Gamen op de PC was ook geen optie.

Maar nu ben ik klaar met studeren en heb ik een vaste baan dus kon ik met gemak nu een 360 aanschaffen voor naast mijn PS3. (360 voornamelijk voor exlusives als BioShock, Mass Effect en voor xbox games (Morrowind, Chronicles of Riddick maar voornamelijk aangeschaft voor deze KOTOR.)

Na jaren van verlangen is het er nu eindelijk van gekomen. Inderdaad erg grappig dat ik pas 4 jaar later deze game speel, want KOTOR is toch wel een must voor elke RPG liefhebber.

avatar van rpger
Dan wacht ook nog het vervolg op je, vond ik ook een uitstekende game, alhoewel het meer als een expansion pack voelt, gezien de vernieuwingen minimaal zijn.

avatar van Naomi Watts
Staat genoteerd op mijn to buy list.

Ik vernam dat er in de storyline een flinke plothole zit omdat Obsidian te veel gepushed werd door LucasArts. Klopt dat of heeft dat niet zo veel invloed op de game ervaring?

avatar van rpger
Klopt. Lees mijn posts maar bij de game, maar als je dat niet weet zal het ook niet heel erg opvallen, zei het dat het einde erg abrubt komt, en er continue gepraat wordt over een planeet die je nooit te zien krijgt.

Overgens komt er waarschijnlijk een MMORPG van Kotor, wederom door Bioware.

avatar van Naomi Watts
Na erg lang rondgehangen te hebben op de diverse planeten ben ik weer volledig ingehaakt op de main story line. Gister op het punt gekomen dat ik er achter kwam dat ik Revan was, wat een revelatie! Zo'n enorme twist die zo rauw op je dak komt heb ik nog nooit meegemaakt in mijn game leven. BioWare

Ik kan niet wachten om weer verder te gaan.

avatar van rpger
Hierna Planescape Torment Naomi?

avatar van Tha)Sven
De twist waar je over praat vind ik ook een van de beste uit de gamegeschiedenis. Ik was ook totaal verpletterd, ongelofelijk wat slim bedacht. Het is eigenlijk ook totaal onverwacht.

avatar van rpger
De geruchtenmachine meld nu weer dat er toch een kans bestaat dat er een KOTOR single player vervolg komt van Bioware, de eerder aangekondigde MMO blijkt nml. een andere game te zijn. Goed, de buzz om een vervolg in wat voor vorm dan ooit is nu wel heel sterk. Ben benieuwd.

avatar van Naomi Watts
Inderdaad Tha Sven, je ziet het totaal niet aankomen wat de twist veel kracht geeft. Geniaal gedaan.

Planescape klinkt heel interessant rpger. Ik ga hem op mijn to play list zetten.

Goed nieuws, al zijn het geruchten; hoop doet leven.

avatar van Gameinspecteur
Kan deze ook op Windows Vista?

Eindelijk eens vanonder het stof vandaan gehaald. Eentje waar ik eigenlijk (shame on me) nooit echt aan toe ben gekomen en daar heb ik nou best spijt van. Heb het nog niet volledig uitgespeeld (zit net een uurtje of wat na de "twist") maar het spel plaatst zich nu al in mijn top 10 en mag tot één van de top RPG's aller tijden gerekend worden. Ook leuk is de herspeelbaarheidsfactor. Ben nu al heel erg benieuwd naar de reacties van de karakters en verschillen in het spel mocht je kiezen voor The Dark Side. Top!

Heb het tweede deel trouwens ook net in huis (via bol.com) maar denk dat ik daar nog maar eventjes mee wacht. The Witcher ligt namelijk ook nog steeds op dezelfde "to do" pile waar ik Knights heb uitgehaald. (en onder meer Fatal Frame 1-3 voor de PS2 en Fire Emblem voor de Gamecube en WII ook)>

@^#&!! Uitgespeeld...het outro filmpje loopt en dan....crashed je pc!

avatar van larsgamer
Ik heb dit spel al een tijdje voor op de pc maar bij mij ziet het er echt niet uit, de beweging zijn houterig, hij loopt telkens vast enz.

Nu was de vraag of jullie ook de pc versie hebben, en of dit normaal is. Of ligt het gewoon aan mijn pc? (lijkt me raar aangezien dit een 2003-spel is en ik een 2006 computer heb)

AHWA
Ben dit nu op Vista aan het spelen. Erg leuk spelen, mede omdat het zich afspeelt in de Star Wars-wereld.

Zit te wachten tot ik Jedi word en met de lightsaber aan de gang kan, dat lijkt me wel lachen om te doen.

Leuk ook hoe je antwoorden effect hebben op je status. Zeg nu vooral de goede dingen, maar ben benieuwd wat er gebeurt als je de kwade kant op gaat.