Dark Earth (1997)

PC

Ontwikkeld door Kalisto
Uitgegeven door MicroProse

Bijna de hele planeet werd vernietigd en de paar overlevenden trekken over de zwartgeblakerde aarde, op zoek naar een veilig plekje land. Ze vinden een grote hoge berg, die ver boven de laag roet en mist uitsteekt en waar nog zonlicht is. Ze besluiten hun nieuwe beschaving daar op te bouwen, en noemen de Stallite, Sparta, citadel van licht, ter ere van de zon. Vele generaties later is Sparta uitgegroeid tot een gestructureerde, zelfvoorzienende burcht van de laatste mensheid. Arkhan, de rebelse zoon van Sun-seer Rylsadhar, heeft het wel gezien met het saaie voorspelbare leventje in de Stallite en droomt ervan om, net als zijn vriend Zed, de wildernis buiten de muren te verkennen. Zijn vriendin uit de lower-city, Khali, kan hem hier misschien niet van weerhouden, maar zijn meerdere, provoost Dhorkan, wel.

Squall Lionheart (moderator)
Wat een Sublieme game is dit!
Het achterliggende verhaal en geschiedenis van de Sun-seer civilization is tot in de puntjes uitgewerkt. Echt ziekelijk veel backstory dat ook in het design mooi terugkomt, de architectuur en aankleding van de Stallite en de kledij van priesters, soldaten, etc passen allemaal naadloos in de sfeer van deze unieke wereld.

Gameplay is resident-evil stijl, voorgerenderde achtergronden met 3d characters met een veel uitgebreidere combat, die zowel schieten, hand-to-hand en swordfighting combineert. Het vechten is even wennen maar als je het doorhebt zeer bevredigend met lekker vrije feeling en veel moves.

Verder is het qua verhaal en puzzelstijl weer meer Adventure RPG, met veel gesprekken en inventory puzzels en veel vrijheid in keuze van aanpak. Arkhan kan bijvoorbeeld in verschillende modi functioneren, normaal of kwaad (en later ook nog super-pissig), wat in alle aspecten van het spel uitmaakt. Bijvoorbeeld al met deuren openen, normaal is gewoon met deurklink, kwaad duwt 'ie hem open, pissig trapt 'ie hem in. Of met gesprekken, van "Could I bother you for some information, miss?", naar "Hey could you tell me something?", tot "Information bitch, now!". De invloed hiervan in game is gigantisch, hoe mensen op je reageren, wat voor situaties zich voordoen en zelfs verhaal verloop veranderd door Arkhan's gedrag.

Zowiezo de vrijheid met bijpassende verschillende eindes is gigantisch, als je wil kan je bijna iedereen vermoorden, hun wapens stelen (ook echt hetzelfde wapen wat ze gebruiken), of zelfs nooit iemand vermoorden en het hele spel met gesprekken of stealth oplossen.

Vind dit echt een van de meest afgewerkte games die ik ken, best groot ook nog en hoge replay value, veel dingen en side-stories in het spel ontdekte ik pas bij de 2de, of zelfs, 3de keer uitspelen. Hier mijn HG101 review...

Meesterlijk -> 5*

avatar van Shangri-la
Ik heb dit spel ooit in de uitverkoop gekocht voor een paar euri's maar heb het nooit goed kunnen spelen. Op een of andere manier klap ik gewoon uit het spel en zit weer op mijn bureaublad. Wat ik ook geprobeerd heb ik bleef eruit klappen. Jammer want het leek me een leuke game.

Squall Lionheart (moderator)
Jop had ik ook, heb hem nog aan de praat gekregen op m'n XP, met deze patch (moet je wel even inloggen bij gamespot). Full install (toch nog CDs nodig), patch eroverheen en even compatibiliteit op Win95 zetten (rechtsklik de exe, eigenschappen, tabblad compatibiliteit, 95 aanvinken). Op een of andere manier crashte 'ie de 1ste keer op de intro, maar 2de keer kom je gelijk in het start scherm en kan je de intro alsnog kijken. Hierna een uur zitten spelen en liep goed!
Wel een beetje moeite met afsluiten had 'ie.

Oh ja, je kan ook nog de 3d graphics iets opkrikken, door het DKE.CFG bestandje te openen met Kladblok en de Detail waarde van 5 naar 9 te veranderen (save? yes!).
En gamen maar!

avatar van Shangri-la
Misschien moet het het toch nog eens een kans geven, bedankt!

Squall Lionheart (moderator)
Mmm, heb hem nog kunnen uitspelen, maar niet echt soepeltjes, hoe verder ik kwam toch weer een paar keer gecrasht en af en toe blijven hangen, grrr, Windows- compatibility stinkt!

Game zelf was nog steeds vet, pixel3d mannetjes zijn nog best leuk gedetailleerd, en voice-acting en verhaal is top. Het vechten was weer even wennen, maar al snel weer leuk en lekker botte feel (zeker de axe en mace-moves). Was wel iets minder groot als ik in gedachte had, maar wist nog hoe alles zat, dus...
Nog steeds 5*

avatar van LZA
LZA
Dit was de eerste game waar ik, na het lezen van een preview in een magazine (gameplay o.i.d?),
bij de plaatselijke sigarenboer (annex minigamestore) op de releasedatum de volle mep voor neertelde (100 zuurverdiende ronde guldentjes).

En oh wat was dat het waard. Maanden zoet geweest met dit meesterwerkje tussen het FS95-en door. Tevens mijn eerste ervaring met het begrip immersie in games; de post-apocalyptische backstory is om van te smullen (stallites, wanderers, sunseers enz).

Helaas sneuvelde mijn 2e cd-rom door een niet nader te noemen euvel, dus heb ik tot het internet-tijdperk moeten wachten om de climax mee te maken. Een eervol plekje voor altijd in mijn top 10.

, mooie top10 ook!

Is een petitie goin' om hem ook op GOG te krijgen, al 500+ stemmen...