Na de uiteenlopende reacties op het origineel begon ik mij af te vragen of mijn hoge cijfer destijds terecht was. Hoewel ik niet weet of het origineel nu nog standhoudt, weet deze remaster het enthousiasme voor deze serie weer op te wekken.
Yooka-Replaylee is meer dan een remaster: het gooit het hele roer om. Merendeels van de missies zijn aangepast of vervangen met iets geheel nieuws, geen falling damage of onderwater adem-meter meer, je begint met alle vaardigheden vrijgespeeld en er is een map met fast travel optie. De reacties zijn ook positiever voor dit deel: het origineel had een 68/100 en 62/100 op Metacritic, maar deze nieuwe versie een 76/100 en 79/100.
Yooka-Replaylee is nog steeds een topper van een platformer die erg prettig wegspeelt, en naar mijn mening mag deze zich gerust met de grote 3D platformers van de laatste jaren vergelijken. Elke wereld is een soort speeltuin waar ik overweldigd werd door alle missies die er te doen zijn. Het was leuk om door de wereld te lopen en vanzelf allerlei leuke missies tegen te komen. Wat de missies o.a. zo leuk maakt is de persoonlijkheid: zelden ben je zielloos items aan het verzamelen, maar aan alle pagies zit een missie gekoppeld (zoals een excentriek personage dat je moet helpen, iets geks in de omgeving veranderen etc). Dit maakte het altijd leuk om pagies te verzamelen en ik kon vaak lachen om de flauwe puns.
Wat Replaylee voornamelijk verbeterd zijn de map en fast travel optie. Nu kan de vaart er goed inhouden worden door te fast travelen naar gebieden die je over het hoofd zag, en je kunt makkelijk locaties van gemiste pagies vrijspelen. Meteen toegang krijgen tot alle special moves is ook een gave toevoeging, ivm dat je meteen alle uitdagingen kunt voltooien en nergens tegen blokkades aanloopt.
Wel miste ik de uitdaging. De meeste pagies vielen te halen zonder moeite, terwijl in het origineel vaker lastige uitdagingen voorbijkwamen. Omdat Yooka-Laylee meteen toegang hebben tot al hun moves, zorgt het ervoor dat je na 2 worlds de eindbaas al kunt bereiken; het was na de de 2e wereld geen noodzaak meer om pagies te verzamelen. Maar dit bleef ik alsnog doen voor het plezier van het verzamelen. Dat is immers waar het spel om draait en rond het einde stond de teller rond 270 pagies.
Ik vraag me nu sterk af hoe goed het origineel nog standhoudt na deze remaster gespeeld te hebben (vermoedelijk zakt het naar een 4* of 3,5*). Yooka-Replaylee lijkt er alles eraan te doen om de kritieken van het origineel ongedaan te maken en dit hebben ze goed gedaan. Niet een remaster waar ik in de eerste instantie om vroeg, maar ik ben zeer aangenaam verrast met het eindresultaat.