Nou, ik heb een tweetal potes gespeeld, beide gameplay opties.
De authentic mode is idd authentic, maar niet zoals PES dat bijvoorbeeld deed. Het is nu wel heel erg traag en stroperig. Ja, het is meer tactisch maar mijn hemel, het is stront in een trechter. Niet geheel slecht, en veel beter dan het was (slechter kon ook bijna niet) maar toch enigszins teleurstellend. Een kanttekening hierbij is dat deze mode echt heel nieuw is (ik ken geen game die het zo realistisch aanpakte) en derhalve meer uitproberen behoeft om echt een mening te kunnen vormen.
De competetieve mode is de andere kant op. Verdedigen lijkt weer schier onmogelijk; een aanvaller loopt langs van Dijk heen terwijl er fysiek contact is en je druk zet. Dat slaat nergens op en vind ik persoonlijk zo frustrerend dat er gelijk geen zin meer in heb omdat je simpelweg alles goed kunt doen en toch faalt. Ook hier moet ik wel zeggen dat het niet zo erg meer is als het was, als je tactisch goed staat maak je het je tegenstander in elk geval moeilijker. In het verleden liepen ze er doorheen alsof er geen verdediging was en kon je alleen maar proberen het centrum en de ruimtes dicht te houden in de hoop dat de voorzet niet aankwam.
Het is een stapje vooruit maar overtuigen doet het mij nog allerminst. Nu kun je zeggen dat ik maar twee potjes gespeeld heb maar recent begon ik aan PES17 en die heb ik simpelweg nooit meer weggelegd en speel ik nog steeds bijna dagelijks.
Grafisch ziet het er veelal mooi uit, vooral de spelers lijken akelig goed. Aan de andere kant ogen de animaties en bewegingen nog steeds alsof het twintig jaar geleden is. Ik ben elke keer weer verbaasd hoeveel realistischer in dat opzicht PES was.
Al met al het proberen van de proefversie waard, maar niet de €80,- die de game kost. Tenzij je heel erg graag online wilt spelen en/of met de meest recente licenties zou ik lekker teruggrijpen naar PES. Het enige waar ik nog benieuwd naar ben is of ik zou kunnen wennen aan authentic mode, maar daarvoor moet ik veel meer gaan spelen en ik weet niet of de game mij daarvoor genoeg pakt. De toekomst zal uitwijzen.