Gran Turismo 5 (2010)

PlayStation 3
Racing

Ontwikkeld door Polyphony Digital
Uitgegeven door Sony

Deze nieuwe Gran Turismo lijkt op zijn voorgangers maar is weer uitgebreid met nieuwe auto's en tracks. Dit deel bevat circa negenhonderd auto's en meer dan tachtig circuits op verschillende lokaties over de hele wereld. Er is een singleplayer en multiplayer mode. In de singleplayer kun je alle auto's en circuits vrijspelen en in multiplayer kun je online tegen andere spelers spelen.

avatar van harm1985
Ik kan het moeilijk geloven dat er mensen zijn die de game al hebben uitgespeeld, waardoor kritiek als 'game duurt wel erg kort' kant noch wal raakt, gewoon kwestie van meer races unlocken, lijkt me, maar goed.

Ik heb de game zelf een weekendje gespeeld, en dit is mijn eerste confrontatie GT op de PS3, ik heb GT5 Prologue overgeslagen, want in die onzin trap ik na GT4 Prologue niet meer in. Ik heb voor de optie gekozen om de 8 GB te installeren, hoe lang ie daarover gedaan heeft weet ik niet, ik heb ondertussen een film zitten kijken, en toen die afgelopen was, was ie klaar. Met de laadtijden valt het bij mij wel mee, dus. Wat het geluid betreft: dat deed het aanvankelijk niet, maar dat lag aan de instelling van mijn PS3. Moet wel eerlijk toegeven dat het geluid van sommige auto's wat tegenvalt (klinken zoals in GT4), maar met de premium auto's is dat dik in orde. Het geluid van de auto's om je heen is ook subliem. Nu kun je zeggen dat ze het bij die premium auto's hadden moeten laten, maar dan krijg je weer gezeik dat er te weinig auto's inzitten ten opzichte van GT4.

Die auto's, ook de niet-premium auto's, zien er overigens prachtig uit (en als PS2-wagens met een 'HD-jasje'), sowieso is het grafisch allemaal dik in orde, al zijn de schaduwen wat blokkerig afgewerkt. Ik heb nog geen brokken gemaakt, dus over het schademodel kan ik nog niet oordelen. Dit schademodel is overigens behoorlijk geavanceerd, in plaats van simpelweg de bumper los te gooien berekend het spel realtime met behulp van de hoek van de impact en de snelheid schade, niet zomaar canned action dus. Het oog voor detail is echt geweldig, curbstones waar de verf van is afgebladderd gras dat is stukgereden door auto's die te wijd zijn gegaan, etc, etc, ook de lucht is haast fotorealistisch. Alleen het gezicht van Jeff Gordon is maar matig gedaan, terwijl zijn overal er geweldig uitziet.

Maar goed, dit alles is natuurlijk secundair aan de gameplay. Die is als vanouds en wederom net een stukje beter, van het concept is niet veel afgeweken, maar dat maakt de serie uniek. Maar het is niet simpelweg meer van hetzelfde, dingen die nieuw zijn, zoals karten en NASCAR zijn goed uitgewerkt, in vergelijking met GT5 is de originele GT maar een arcade spel. Er zit een groot verschil tussen de handling van een kart en een NASCAR-wagen. Ik heb wel eens eerder gekart en het gedrag komt behoorlijk dicht bij de werkelijkheid. Een NASCAR heb ik nog nooit bestuurd, maar je 'voelt' gewoon dat dat ding 3400 pond weegt. Ik heb op de PS2 ook IndyCar series gespeeld, en dat spel is, evenals de NASCAR mode, allerminst saai, maar juist erg uitdagend. 'Je hoeft alleen maar linksaf' is echt onzin, er komt een bepaald niveau van finesse bij kijken en anders haal je die challenges niet.

Wat het niveau van de AI betreft: voor een ervaren GT speler als ik is die in het begin wat laag, maar dit spel is nu eenmaal niet alleen maar gemaakt voor fans van de serie, maar juist ook voor degenen die het spel pas voor het eerst spelen. Als het in het begin al debiel moeilijk is, haken die af, daarbij kun je het jezelf ook moeilijker maken, zet je ABS en TCS maar eens uit, dan is het meteen een stuk lastiger, blind op het allerlaatste moment vol op je rem stampen is er dan niet meer bij, dan blokkeren je wielen en hang je in de vangrail. En als je daar dan vol gas wil wegrijden spinnen je wielen...

De license tests zijn van vergelijkbaar niveau met de oude GT's. De een ligt je nu eenmaal wat meer dan de ander, sommigen zijn echt makkelijk, zoals met die Focus ST op Eiger Nordwand, andere een stuk trickier, zoals met die Ferrari in Rome, maar tot nu toe heb ik 15 keer goud en 15 keer zilver. Het goede is dat ik ook gemotiveerd word om die gouden medaille te halen, omdat daar experience punten tegenover staan, en naarmate je niveau hoger wordt, unlock je meer features van het spel. Hetzelfde geldt voor de special challenges, zoals de Jeff Gordon NASCAR-cursus, naarmate het niveau hoger wordt, worden ze echt moeilijker, iemand slipstreamen is nog niet heel moeilijk, maar die buitenbocht op Daytona onder 13.2 seconden is ff andere koek (zat er twee keer 5 duizendste naast en één keer 1 duizendste voordat ik 'em met 14 duizendste haalde). Ook de eerste Top Gear Challenge, met de VW busjes heeft me even zoet gehouden, maar vond het nooit frustrerend. Wat ook goed aan het niveau-systeem is, en dat haalde een andere reviewer al aan, is dat je niet gewoon kun grinden om genoeg geld te verzamelen, een dikke auto kopen en dan alles winnen. Daar is overigens sowieso geen zak aan.

Ik ben een fan van de serie en heb alle delen (op GT5 prologue na) gespeeld en ben dan ook zeer content dat deel 5 van de serie er nu eindelijk is, heb Forza nooit gespeeld, dus kan geen vergelijking maken, en heb ook nog niet online gespeeld, dus daar kan ik ook niet over oordelen, maar tot nu toe ben ik erg positief over het spel. Ik heb het nog niet genoeg gespeeld om er een cijfer aan te kunnen hangen, maar dat met dit spel getracht is een nieuwe standaard neer te zetten voor racegames is zeker, ik bedoel, Head Tracking met de PS Eye, 3D functionaliteit en 1080p @ 60fps is toch behoorlijk state of te art. En wat de vergelijking met het eveneens recent uitgekomen F1 2010 betreft: heb het spel niet gespeeld, voor mij is GP2 nog steeds de ultieme F1 Sim, maar in dit spel zitten tenminste geen grove fouten zoals ontbreken van Safety Car en onnodig lang vasthouden in de pitstraat na een pitstop. GT5 is niet perfect, al werd daar wel naar gestreefd, maar welk spel is dat nu wel?

Ik overigens nog geen gebruik maken van GT TV, jullie wel, of is dat in verband met de netwerkproblemen van GT5? Op Metacritic krijgt deze 86% overigens. En de meeste kritiek gaat over de menu's en het verschil in graphics tussen premium en standaard auto's, maar allen zijn het er roerend over eens dat het simulatie-gedeelte ongeëvenaard is.

avatar van mk1992
Okay, je kunt zeuren over de achterlijke menu's

en over de lange laadtijden

en over het gebrek aan AI

Maar.

Het valt niet te ontkennen dat je helemaal uit je plaat gaat als je volgas over het rechte stuk van Monza komt aangescheurd in je Ferrari 458 Italia. Afremmen voor de eerste chicane, terug door de versnellingen, motor gillend tegen de begrenzer en dan weer volgas wegrijdt.

Dan valt alles op zijn plaats, dan vergeet je dat je de Lord Of The Rings Triologie hebt uitgelezen tijdens het laden. Of dat de #2 een halve minuut achter ligt. Dan is GT5 gewoon het summum van autoporno.

avatar van polopolo150
Ondertussen heb ik al een paar maanden Gran Turismo 5. En mijn gawd, wat een machtige racer is het zeg.

Allereerst is het echt belangerijk, voordat je deze game gaat kopen moet je één ding weten. Als je Gran Turismo 5 wil spelen, moet je geduld hebben. Dat was ook de belangerijkste reden waarom ik het niet bij de launch had gehaald, omdat ik normaal een adrenaline mannetje ben. Maar ik heb een deal gezien ergens in een dumpwinkel, nog in de tijd dat Gran Turismo 5 voor €50 in de winkels lag, had ik het kunnen kopen voor €20 met een paar deukjes op de doos. Ach goed, tweedehands kan ik het niet verkopen, maar wel een mooi bedrag voor een nieuwe game.

Ik kwam thuis met een vriend, pleurde GT5 in de PS3 en helaas werd je begroet met een optionele installatiescherm. Dat hebben we dus gedaan en de installatie duurde heel erg lang. Na een tijdje hebben we een race gedaan en uiteindelijk vond ik de game erg traag. Geen wonder, want je moet beginnen met een hele goedkope en trage auto. Daarnaast was de A.I. echt heel erg makkelijk. Maar goed, omdat de game zo mooi was en omdat het maar het begin van GT5 was, vergaf ik het.

Zoals ik al zei, je moet geduld hebben. En wie geduld heeft, wordt beloond. Uiteindelijk verdien je, heel langzaam en met veel moeite, geld via de A-Spec modus. Hoe meer & beter je race, hoe meer races je kan unlocken en daarmee ook meer geld. Als je genoeg geld hebt voor een beetje redelijke race wagen begint pas echt de lol van GT5.

Met GT5 heb je special & seasonal events. Dit zijn events die om de paar weken worden veranderd. De races zijn keihard maar het voordeel is wel dat je minstens 10x of soms wel 100x meer verdiend dan de normale races. Hierdoor kan je in no-time een snelle auto kopen. Sindsdien merk je pas echt de lol van GT5 en unlock je binnen een uur gemakkelijk nieuwe races.

Nu heb ik een heel aantal auto's gekocht, gespeeld en ervan genoten. De single player en auto's rijden heel erg lekker. Alles klopt aan de game. Hoewel de A.I. in de A-Spec modus toch wel teleurstellend is, is het bij de seasonal & special events lekker moeilijk.

GT5 heeft ook een multiplayer, maar daar heb ik me tot nu toe niet echt in verdiept. Tot nu toe heb ik in een paar lobby's gezeten maar ze leken allemaal op "rij lekker op je gemak een paar rondjes" dan echt tegen elkaar racen voor het eerste plek. Dat was jammer, want ik had eerder gedacht dat ik de multiplayer kapot zou spelen ipv de single player.

GT5 is echt een hele goeie racegame. Als je de geduld hebt om voor bepaalde auto's te sparen en te verzamelen, dan is het echt een mooie game waarin heel veel uren in gestoken kan worden. Ik wil echt duidelijk maken dat je ECHT geduld moet hebben, want sommige A-Spec missies kunnen wel weken duren voordat je klaar bent, omdat je specifieke auto's nodig heb. Bijvoorbeeld een italiaanse auto voor 1969. Iedere dag kan je andere auto's kopen, en meestal zit zo'n specifieke auto niet tussen. Ik had weken moeten wachten voordat ik zo'n auto had.

Ach ja, als je eenmaal zo'n auto hebt, dan neem je het voor lief. Dat doe je dus namelijk als je van auto's houd.