007 First Light (2026)
PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S / Nintendo Switch 2
Action / Shooter
Ontwikkeld door IO
Uitgegeven door IO
Volg James Bond als een jonge, vindingrijke en soms roekeloze rekruut in het trainingsprogramma van MI6 en ontdek het ontstaansverhaal van 's werelds beroemdste spion. Na een heldendaad wordt de jonge marinebemanning James Bond aangeboden om deel te nemen aan het onlangs nieuw leven ingeblazen Double 0-programma. Maar wanneer een missie om een losgeslagen agent te stoppen in een tragedie eindigt, moet hij de krachten bundelen met zijn onwillige mentor Greenway om een duistere samenzwering bloot te leggen en een dreigende staatsgreep in het hart van de staat te voorkomen.
Daar heb ik nooit zo veel aandacht voor tbh omdat de games tegenwoordig toch grotendeels worden ontwikkeld met zowel PC als console versies in het achterhoofd. In de meerderheid van de gevallen lost het zichzelf wel op tijdens ontwikkeling. Zo niet na een patch of 2.
Dat was zelfs 10 jaar terug nog vaak een heel gedoe. Waar ik toch steevast ervoor zorgde om een fighter of 3rd person action game op een console te kopen en het tegenwoordig meer laat afhangen van waar ik het het goedkoedkoopst op kan krijgen.
Ja klopt. Daarom vond ik het ook zo vreemd dat "kenners" specifiek zeiden dat ze die drie uur op de pc hebben gespeeld, en dat er eerder problemen/bugs waren wat betreft de console-versie.
.Misschien ook als waarschuwing wat betreft pre-order. Kan me nog herinneren dat Jedi Survivor ook vol bugs zat bij launch, en dat veel mensen boos waren omdat ze het spel al hadden gekocht. Om over Cyberpunk nog maar niet te spreken
. Kan idd. Maar dan heb ik zoiets van 'koop het dan niet in pre-order'. Je weet dat zeker de laatste 10-15 jaar dat games wel eens bugs of problemen kunnen bevatten. De een wel al wat meer dan de ander. Over het algemeen wacht ik tenzij het iets is wat ik perse wil spelen. Of goedkoop geprijst is. Een Jedi Survivor kan ik me niet over uitspreken want die heb ik (wel in bezit) nog niet gespeeld. Maar ook bij een Cyberpunk vond ik de heisa op een gegeven moment een beetje een loopje nemen met de waarheid. Bugs. Sure. Maar ik ben er zonder bizarre problemen doorheen gegaan op de Day1 Editie. (het is overigens wel eentje waar ik met al de added content en DLC nog eens overnieuw wil beginnen op de PC).
Ja precies. Voor veel mensen zullen er idd veel bugs in hebben gezeten (jedi Survivor). Maar niet voor iedereen. Ik heb de game een jaar later gespeeld en heb nergens last van gehad. Ben nu met Cyberpunk bezig, en ook die game hebben ze goed opgepoetst. Wel een paar keer gehad dat er een lichaam half verdwijnt in de stoeprand/weg, en bukken met R3 is ook geen onverdeeld succes.
Een granaat gooien moet je met R1 doen, en heb nu al een paar keer gehad dat ik een missie stealth wil doen, maar per ongeluk een granaat de ruimte in gooide haha.

Ook al is dit voor mij een pre order, het gaat niet beter zijn dan uncharted 4 en dan is uncharted 4 niet eens het beste deel van uncharted! Toch kan ik niet wachten. Bond... James Bond...
Ik heb afgelopen week diverse previews gekeken of gelezen en ik denk dat je het ook niet met Uncharted 4 moet gaan vergelijken. Het is meer Hitman achtig met af en toe een Uncharted momentje met actie of achtervolging. Heb het idee dat dit wel een vrij intelligente game gaat worden en ik heb er nu ook vertrouwen in gekregen dat dit goed gaat worden.
Wilde eerst die gaan kopen maar dan toch maar gewoon de PS5 versie.
Is toch ook niet echt niets om handheld te spelen dus ach het zij zo.
Woensdag is de release, dus ik vermoed morgen de wereldwijde reviews. Ik gok een 85/100 metacritic score.
Minpunten zijn dat je niet de Hitman vrijheid hebt en dat de stukken dat je een voertuig bestuurt wat afgebakend zijn. Niet echt dingen die ik erg vind, maar wie weet een ander wel.
Kom maar op met de game. Wel echt fijn dat er tussen al die rpg's van tegenwoordig ook nog iets als dit verschijnt.
Visueel is de game overigens bloedjemooi.
En een lekkere introsong trouwens.
Toch vind ik de ai van npc wat simplistisch. Het is erg makkelijk om even dartpijltje te schieten en security te passeren.
Als je gespot word of in gevecht bent, deurtje door en je bent weer veilig.
Of situatie waar twee guards bij elkaar staan, eentje kijkt naar een open raam, tegen de achterste duw ik een trolly, met alle kabaal van dien, maar die gast naast hem blijft naar het openstaande raam staren en heeft niks door….
Dit is toch wel een smetje op de sfeer en stealth.
Eens met onder staande berichten, sfeer en graphic zijn spot on.
Als je gespot word of in gevecht bent, deurtje door en je bent weer veilig.
Dit is toch wel een smetje op de sfeer en stealth.
Van dit euvel hadden de Hitman games ook last. Daar kon je ook zien dat de vijandelijke AI te wensen over liet.
Was het storend? Voor mij niet.
Onnatuurlijke reacties bij npc blijft iets wat nog maar weinig devs onder de knie hebben. Zou denken dat dit anno 2026 wel zo zou zijn.
Benieuwd hoe dat in die nieuwe rockstar game is straks

Actie ragt lekker hard als een barse man die het zat was.
Afwerking flitsend en strak.
Ik las op een ander forum:
“Het wil Uncharted zijn maar is het net niet.
Het wil Hitman zijn maar is het net niet.
Het wil Batman Arkham zijn maar is het net niet”
Kan niet over uncharted spreken (nooit gespeeld, schaam)
Maar snap dit wel.
Ook neemt de game je teveel aan de hand en zijn de omgevingen wat klinisch.
Zal hem wel doorspelen, puur vanwege graphics, story en sfeer. Maar niet langer dan een missie of 1 a 2 per keer.
Ik vind de game juist erg vet door een mix van alles. Maar First Light is nergens de beste in zijn genre mee inderdaad. Maar als totaalpakketje bevalt het erg aardig.
PS: Ik raad je de Uncharteds zeer aan. Heb ze de laatste 3 jaar allemaal gespeeld en het waren geweldige ervaringen.
Ben het wel met wat kritieken van marco eens. Zo is het best irritant dat het laden best lang duurt, als je dood gaat wil je weer na een paar seconden spelen en niet 20, 30 seconden moeten wachten. En er zitten ook wel een paar grafische glitches nog in, maar niks ergs.
Maar het filmische Bondsausje dat over de game is uitgesmeerd is oprecht meesterlijk goed te noemen.
Wat een heerlijk eerbetoon aan een van de leukste bijrollen in de James Bond films
De man zat voor het eerst in GoldenEye uit '95.De liefde voor de franchise spat echt van deze game af.
First Light voelt alsof je seizoen 1 van een interactive James Bondserie speelt. Je ervaart een 15 uur durend verhaal waarin je op stapsgewijze manier Bond ziet groeien van een rookie, tot de zelfverzekerde topagent die je kent van de films. Door de game heen beleef je allerlei dingen die je met Bond associeert: rijden in luxe voertuigen door mooie omgevingen, schurken bevechten met diverse gadgets, allerlei organisaties binnensluipen door mensen te manipuleren, met geen tekort aan spektakel momenten en mooie dames. Dit is een game die Bondfilms snapt en de liefhebber een leuke, nieuwe ervaring biedt.
De game ziet er bijzonder gelikt uit. Alle gebieden waar je komt zijn hyper gedetailleerd en zitten vol leven. Voornamelijk de grote massa’s, waar je regelmatig doorheen loopt, zijn goed gemaakt. Ik zat vaak ik rust omgevingen door te lopen, mensen hun gedrag te bestuderen of interacties maken met de talloze optionele dingen aan de zijlijn. Daarnaast laten de acteurs zich van een goede kant zien en voornamelijk Patrick Gibson weet Bond met charme neer te zetten. Genoeg leuke one-liners, charmes of serieuzere momenten die hij met overtuiging deed.
Het game onderdeel van First Light is waar ik gemengde gevoelens over heb. Het is een behoorlijke hand-holdy game waar zeker 2/3e aanvoelt als een walking simulator: op een geforceerd langzaam tempo lopen terwijl je naar dialogen luistert, lange cutscenes of missies waarin je steeds heen en weer loopt om NPC's aan te spreken. Het duurt ook lang voordat het spel op gang komt en ik vond alle pitstoppen bij het Q-lab wat overbodig. Er zijn soms meerdere manieren om een missie te halen, maar meestal komt dit neer op door een raam klimmen of een pas jatten en de voordeur nemen. Beiden zijn niet hele spannende oplossingen die denkvermogen vragen. Alleen in level waar je 100.000 dollar moet bemachtigen vond ik de vrijheid erg gaaf uitgewerkt. Daar waren meerdere compleet verschillende missies mogelijk, waarbij je het level kunt herspelen en met een andere aanpak het kunt geld bemachtigen.
Zelfs de actie momenten hielden aardig je hand vast met een geforceerde auto-aim (ook op hard mode) waardoor ik constant headshots maakte. Ik kon bijna alle keren dat ik gevonden werd bij stealth het gevecht alsnog met de vuisten winnen, waardoor sluipen niet zo noodzakelijk voelde als de bedoeling was. Hardere straffen voor fouten maken bij stealth was welkom.
Daarentegen, de stealthmomenten, vuistgevechten en schietmomenten deed ik wel degelijk met plezier. Het hoogtepunt zijn de Q-gadgets, waarmee je allerlei gekkigheid in de omgeving kunt doen zoals dingen op vijanden laten vallen, vijanden van randen afschieten, vijanden verwarren etc. Soms zat ik een tijdje in de schaduwen vijanden in vallen te laten lopen, zonder dichtbij te hoeven komen. De schietmomenten hebben een hoog spektakel gehalte (voornamelijk het vliegtuig level, die zich mag vergelijking met het vliegtuiggevecht uit Uncharted 3). De besturing is vlot en ik kon regelmatig de omgeving tegen vijanden gebruiken. De vuistgevechten zijn een versimpelde versie Sifu, wat een goede inspirate is. Deze gevechten draaien om parrys, dodges en klappen goed afwisselen. Vooral de throw functie was handig en ik probeerde zoveel mogelijk vijanden tegen dingen in de omgeving te gooien, waar ik meestal voor beloond werd.
Het verhaal is heel aardig. De grootste kracht zijn de leuke personages en hun dialogen. Naast Bond vond ik Greenway een verrassend goed personage: een gefrustreerde mentor, waar je langzaam steeds meer een klik mee opbouwt, totdat de emoties hoog oplopen en de zaak persoonlijk voor hem wordt. Wanneer er iets slechts gebeurde met zijpersonages maakte ik mij ten oprechte zorgen. Het is haast verbazend dat Bond nog even optimistisch is en even gedreven als toen hij begon, als je alle hete vuren ziet waar hij mee te maken krijgt.
Het mysterie boeide mij niet zo heel veel en vooral de vijand vond ik wat saaitjes. Het raarste is dat First Light in de eerste derde een goede vijand introduceert: Bawma. Hij heeft een intimiderende opening, is charismatisch en heeft een tragisch achtergrondverhaal waar ik meer over wilde weten (ik vermoed dat Isola zijn vermiste zus is). Gek genoeg laten ze hem vrij snel vallen om hem te vervangen met twee saaie mannen in een pak. Waarschijnlijk dat een vervolg meer op Bawma in zal gaan.
TLDR: een kwaliteitsgame die goed begrijpt wat de Bond reeks leuk maakt. Goede dialogen, prachtige gebieden, spektakel en geen tekort aan fanservice. De gameplay heeft ook zijn sterke momenten zoals wanneer je moet stealthen, een mano a mano hebt met een leuke villain of een grootschalig schietgevecht houdt. Maar 2/3e van de game komt neer op handholdy, walking-simulator momenten waar ik geen denkvermogen oid hoefde te gebruiken. Van mij mocht de gameplay / verhaal verhouding gebalanceerder. Maar de gameplay die er is genoot ik van, en het verhaal genoot ik goed van. Ben heel benieuwd naar het vervolg die meer ingaat op Isola.
Echter is de combat, vooral vuistgevechten, maar ook zeker de gunfights vaak frustrerend.
Je wilt stealth gaan, maar als dat mis gaat (wat vaak gebeurt), eindig je in een vuist dan wel vuurgevecht. Of erger je gaat dood, zit minuten lang naar een laadscherm te kijken, om dan stealth anders aan te pakken. Maar dat gaat ook mis, laadscherm “Rinse en Repeat”.
Was er op een gegeven moment ook wel klaar mee, weer pasje stelen om een deur te openen etc
Laatste achtervolging met Damien is ook veels te lang. En ook daar Rinse and Repeat.
Ondanks dat alles heb ik er ook echt wel van genoten. Greenway is een sterk karakters en de band met Bond is geweldig. Ook Bond vind ik goed weggezet. Goede punchlines en door de hele game is het Bond gevoel zeer aanwezig.
Replay value zit er niet in btw, althans ik zal dit niet snel een tweede maal doorspelen. Dit en mijn eerder commentaar, maakt dat ik niet hoger uitkom dan een 3.5 *
Voor mij toch wel een van de meest iconische oneliners ooit in de filmwereld. Ik draai er ook niet omheen dat ik een fanboy ben, heb alle films tig keer gezien, heb er docu’s over gekeken, artikelen over gelezen en zeker ook de nodige games van gespeeld. Mijn nr 1 in mijn top 10 is GoldenEye, nog altijd een legendarische game. Dus ja, had ik zin in deze game? Nou, gek genoeg eigenlijk pas sinds de laatste weken voor de release want van de eerste beelden was ik destijds niet zeer onder de indruk en los van dat was het al dik tien jaar geleden dat er nog eens een Bondgame was verschenen. Laten we wel eerlijk zijn, er zaten best wel wat missers destijds bij.
Maar ik kan de mensen die dit nog willen gaan spelen wel geruststellen, dit is een hele goede game geworden en ook absoluut een uitstekend eerbetoon aan de franchise. Dat laatste vind ik minstens zo belangrijk, want genoeg eerdere games werden vooral gezien als simpele cash grabs. Ik moet alleen wel eerlijk zijn, ik begon extreem positief aan de eerste levels van de game maar zo tijdens het spelen begonnen me ook wel wat dingen op te vallen die gewoon een beetje teleurstellend waren. Dit is een oorsprongsverhaal van James Bond, zeg maar wat de film Casino Royale in 2006 ook deed. Bond is nog jong en onervaren, heeft nog niet de status en de mogelijkheden om te doen wat hij in zijn latere loopbaan wel mag doen en daar moet je als speler mee dealen. M behandelt hem nog een beetje als een lulletje, andere collega’s hebben ook nog geen maximaal vertrouwen in hem en je moet jezelf gewoon bewijzen. Dat doet de game in mijn ogen best sterk met een spannend openingslevel waar je al de nodige dingen leert, maar zeker ook in een uitstekend trainingslevel waar je letterlijk wordt getraind. Klinkt wat suf, maar het is prima uitgewerkt. En via wat kleine missies begint dan plots je hoofdverhaal en dan gaan geregeld wel alle remmen los. Maar weer niet teveel, want deze James Bond game maakt van jou geen actieheld, maar een echte spion. Die je onderzoekt dingen, verzamelt info, doet stiekem je ding en je moet vooral niet erg opvallen. Dat doet denken aan…jawel, Hitman. Het is natuurlijk geen toeval want IO is daar ook de maker van. En ook al zeggen ze misschien van niet, maar de game heeft heel veel dingen gewoon van Hitman geleend wat ik overigens niet slecht vind want die laatste trilogie aan games, waar First Light op lijkt, was uitstekend. Helaas gaan de Hitman-games qua mogelijkheden wel veel dieper en is deze game toch meer lineair. Dat is op zich niet erg, want hier zit er meer tempo in, maar toch stoorde het wel een beetje dat je wel vrij weinig opties hebt om je ding te doen. Meer dan pasjes stelen, mensen afleiden door lawaai of rotzooi te maken en sneaken is het niet.
Maar dit is een James Bond game en geen Hitman, Uncharted of Batman Arkham (First Light heeft van al die games wel elementen overgenomen) dus het is wel prima dat de game zijn eigen ding doet. Je mag ook maar zelden schieten aangezien je License to kill pas gebruikt mag worden als anderen op jou schieten dus je bent vooral veel aan het knokken en hier is de game wel sterk in en het oogt ook lekker bruut. En anders gebruik je wel de mogelijkheden van je Q-horloge die vol met handige gadgets zit. Overigens is de game wel echt heerlijk als je mag schieten, dat hele miksysteem werkt heel bevredigend. Maar wat me weer stoorde was de minimale hoeveelheid aan kogels. Nou is dit geen pure actiegame maar zo af en toe werd ik gek van dat rondrennen en snel een ander wapen pakken omdat je weer eens zonder kogels zat. Qua moeilijkheidsgraad vond ik de game bij vlagen best pittig, omdat je gewoon redelijk snel dood gaat dus het draait echt om zo min mogelijk in het zicht komen. Wat ik overigens echt een grote misser vind is dat de game vrij lange laadtijden heeft. Soms zat ik in een lastig stuk waar ik een paar keer dood ging en dan is het erg vervelend steeds dertig seconden weer te moeten wachten op een nieuwe kans, zou anno 2026 niet meer mogen. Ook storend is de eis dat je steeds moet zijn verbonden met het internet, nou is dat niet erg maar de connectie in de game viel een paar keer weg en dan moet je eerst weer verbinding maken. Haalt je uit de vibe.
Waar ik van weer van genoot is de diversiteit aan locaties. Hotels, IJsland, Malta, Vietnam, Antartica, MI6 en noem nog meer locaties op, er is genoeg te bezoeken. Mijn favoriete level was Vietnam, echt een heerlijke vibe en de taken die je daar hebt passen erg goed bij James Bond. De minste vond ik het bezoek aan de kantoren van Webb Industries, wat een ongelofelijk saai en ongeïnspireerd level tussen alle vergaderzalen en centrale hallen. De levels volgen ook allemaal een vast patroon, doe je ding en vertrek met flink wat bombastisch geweld. Zo bleef het tot het einde toe wel vermakelijk maar ik merkte wel zo op 2/3e deel dat ik ook wel af en toe de eentonigheid begon te voelen. Gelukkig is het schrijfwerk wel uitstekend en is het echt een filmwaardig Bondverhaal inclusief karakters als M, Moneypenny, Q, Greenway en zeker ook Bond zelf die echt menselijk over wisten te komen. Klein minnetje, na het verslaan van de laatste boss is de game wel erg snel voorbij. De films eindigen normaal toch altijd dan met James en zijn mooie dame. Nog een laatste compliment, naast dat de game visueel erg mooi is vind ik ook de stemmencast en de soundtrack heel goed. Wel spelen ze de hele game met de typische Bondmuziek en je weet natuurlijk dat je zulke dingen pas echt op het eind hoort. Jammer maar begrijpelijk. Verder zit de game wel vol met fijne verwijzingen aan het verleden van de franchise en dat vond ik als fan erg leuk. Van de titels van levels tot de namen van de trophy’s of de namen van wapens of de dingen die je in het Q-lab ziet, het is duidelijk dat de makers van James Bond houden. Wel is het een beetje jammer dat een aantal klassieke Bonddingen zoals de ritjes in wagens en boten erg kort zijn en vooral erin zitten omdat het erin hoort. Hopelijk mogen zij van Amazon een vervolg maken, daar zou ik me zeer op verheugen. Ze mogen dan nog wel diverse zaken flink verbeteren aan de game, maar ondanks dat was dit een meer dan fijne zit waar ik toch een uurtje of 25 mee bezig ben geweest.
3,5 ster voor de game en een halfje bonus omdat ze Bond een waardige terugkeer in de games hebben gegeven.