Dispatch (2025)

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
Adventure / Simulation

Ontwikkeld door AdHoc
Uitgegeven door AdHoc

Je speelt als Robert Robertson, oftewel Mecha Man, wiens mech-pak wordt vernietigd in een gevecht met zijn aartsvijand, waardoor hij gedwongen wordt een baan aan te nemen bij een superheldenmeldkamer: niet als held, maar als dispatcher. Je bent verantwoordelijk voor de rehabilitatie van een groep ex-superschurken en moet je team beheren, relaties op kantoor onderhouden en je pak herbouwen voor een wraakactie. In Dispatch beïnvloedt elke beslissing die je neemt het verhaal. Van geklets in de pauzeruimte tot levensbedreigende situaties in het veld, je keuzes beïnvloeden je relaties met de helden, hun loyaliteit en de richting die je eigen verhaal inslaat.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Een onverwachtse topper die, voor mijn gevoel, uit het niets kwam. Een soort Invincible meets Ugly Americans.

Dispatch volgt de voetsporen van Telltale Games en weet deze zelfs te overtreffen. Het is een sterk geschreven verhaal boordevol leuke personages, interessante conflicten, boeiende morele dilemma’s en een dosis humor (dit is waarschijnlijk het hardste dat ik om een game uit 2025 kon lachen). Visueel oogt het alsof je een Netflix serie aan het kijken bent, zo goed zijn de animaties gedaan. Het is niet bang wat cynischer te worden en heeft meerdere scenes met bruut geweld, goorheid of waar de personages voor hete vuren komen te staan.

Maar het hoogtepunt was misschien zelfs de gameplay. In plaats van een held zijn die gevechten aangaat speel je voor de manager (en soms therapeut) van de superhelden. Het speelt zich voor een groot deel op kantoor af, waar je binnenkomende meldingen moet afhandelen en superhelden op missies stuurt. Het kon aardig stressvol worden en soms moet je superhelden sturen die niet geschikt zijn voor de klus, omdat de betere held al op een andere missie is. Tijdens deze missies hebben de helden allerlei leuke interacties met elkaar, of proberen ze met opzet elkaar in de weg te zitten voor persoonlijke redenen.

De game stond op een dikke 4,5* tot het laatste hoofdstuk, waar het op een opmerkelijk slechte noot eindigde. Hier sprong het van een volwassen Invincible-achtige serie naar een kinderlijke Hollywood superheldenfilm waar alles met een perfecte boog eindigt. Vooral dat Robert bereid was iedereen te laten sterven om zijn hond te redden vond ik een walgelijk geforceerde Hollywood cliché. Een moreel grijs einde leek mij een stuk beter dan de zoetsappigheid waar ze nu mee kwamen. Alsof fan-schrijvers het stuur overnamen.

Dit is zeker een aanrader als je Telltale games goed vindt en waardering hebt voor volwassen superheldenseries als Invincible of The Boys. Dispatch is een komische game met goede personages om wie ik gaf en verrassend sterke management gameplay. Een leuke kijk bij het team achter de superhelden.

Netjes om te horen. Staat ook redelijk hoog op de aanschaflijst. Leek me al leuk maar het is wel fijn om het bevestigd te zien.

Ik heb deze vandaag aangeschaft, en past inderdaad perfect in het straatje The Boyz en consoorten zoals Fonzzz002 al aangaf. Zeer hoge productie waarden tot nu, met een erg geslaagde intro. Past perfect in mijn huidige stemming, ik wil iets spelen, maar liefst niet te veel interactie en toch veel en liefst boeiend verhaal. Het management-deel moet wel nog komen. Tbc...

Fonzzz002, ik zit nu in chapter 4 en ben blijkbaar extreem slecht in het dispatchen op zich, sta altijd in de bottom 1%. Ik las ergens dat dit belangrijk kan zijn tegen het einde om het spel te kunnen afspelen, klopt dat? Ook tips daarvoor? Ik ben in chapter 4 opnieuw begonnen en heb dan de eerste paar dispatches van mijn fouten geleerd, maar rap wordt het toch een zooitje. Veel van mijn helden zijn dan aan het rusten en ik moet steeds meer laten gaan. Tips?

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Grovonion schreef:

Goede vraag. Voor zover ik bekend ben heeft slecht presteren geen invloed op het verhaal. Mijn strategie was dat elk character 1 a 2 specialiteiten had, ipv dat iedereen balanced was. Ik stuurde niet altijd het max aantal characters, maar nam de gok en hield vaak characters paraat.

Sommige characters kunnen ook handige skills krijgen. Bij mij was vooral Golem een aanwinst ivm dat hij een ability kreeg waarmee hij zichzelf kon klonen, en daarmee eigenhandig missies aankon waar doorgaans meerdere characters voor nodig zijn.