Pokemon Legends: Z-A (2025)

Nintendo Switch / Nintendo Switch 2

Ontwikkeld door Game Freak en Creatures
Uitgegeven door Nintendo en The Pokémon Company

Een wereld waar mensen en Pokemon in harmonie samenleven, is natuurlijk de droom van elke Pokemon en Pokemon trainer. In de nieuwste titel ‘Pokémon Legends Z-A’ wordt het werkelijkheid. Lumiose City ondergaat een renovatie. Er staat een hele verandering op het schema in deze nieuwe game, waar een stad volledig zal worden aangepast aan het leven met Pokemon! Lumiose City wordt het paradijs voor iedereen!

avatar van Skrrt
Bang voor de zoveelste ‘net niet’ Pokemon game zoals de laatste jaren. Toch heb ik weer stiekeme hoop op een ‘echt’ goede Pokemon game en heb ik er stiekem toch ook weer zin in. De keuze voor Tepig als vuur starter Pokemon valt een beetje tegen maargoed, ik vind Totodile wel leuk. Ben ook benieuwd of ze er wat extra moois van maken voor de Switch 2 versie (graphics etc. lijken weer niet top).

avatar van Skrrt
Releasedatum is bekend: 16 oktober! Ook komt er een andere Pokemon game genaamd Pokemon Champions aan.

avatar van Skrrt
Zijn er gebruikers geïnteresseerd in deze nieuwe Pokemon? De eerste reviews stromen binnen en zijn overwegend positief, in ieder geval op de punten waar ik verbetering in hoopte te zien. Ik ga de game wel kopen, ik ben benieuwd en heb wel zin in weer een nieuw Pokemon avontuur!

avatar van Eraser2
De game oogt op het eerste oog niet best. Maar goed het Pokemon hart in mij gaat dit waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Komt ook omdat ik een Switch 2 bundel ga halen voor Sinterklaas met waarschijnlijk deze game. De cover art hier is fantastisch trouwens.

avatar van Skrrt
Hij is heel leuk en verslavend! Verdiend kwa graphics natuurlijk geen schoonheidsprijs maar de game loopt helemaal smooth lekker op de Switch 2 en is dus hartstikke leuk om te spelen. Net als bij de andere Pokemon games op de Switch doet de game op sommige vlakken een paar mooie stappen vooruit, op andere punten helaas weer wat achteruit en blijft op weer andere gebieden (onnodig) stil staan. Afijn, later meer, gotta catch em all!

Wat een verademing na het ronduit slechte Scarlet/Violet. Blij dat de Legends reeks er een spel bij heeft. Arceus was ook met voorsprong mijn favoriete Pokémon game op de Switch.

Nog verder Lumiose verkennen, en ondanks de kritiek dat het een kleine wereld is, is er eigenlijk heel veel te doen. Missies, zijmissies, Pokémon vangen in wildzones, trainers bevechten in de battlezones, zelfs platforming en daken beklimmen en exploreren.

Het speelt vlot, en geeft je de keuze om te doen wat je wil of snel voor missies te gaan. Graphics geef ik weinig om, zeker niet bij Pokémon games.

Mooie comeback van Game Freak en een Must-Play als Pokémon-liefhebber.

avatar van Skrrt
Na zo’n 40 uur speeltijd kan ik zeggen dat Pokémon Legends: Z-A me positief heeft verrast. De game voelt als een frisse stap binnen de Pokémon-reeks, met een fijne mix van dag- en nachtcycli, hoofd- en zijmissies die samen voor meer variatie zorgen dan in voorgaande delen. Het verhaal en de personages zijn leuker dan ooit en ook de muziek is geweldig.

Het spel speelt zich dit keer volledig af in één grote stad — en die stad is sfeervol, mooi vormgegeven en leuk om te verkennen, vooral ook de daken waar extra Pokémon te vinden zijn. Toch is dat ook meteen een minpunt: visueel lijkt alles in de stad behoorlijk op elkaar. Of je nou in het oosten, westen, noorden of zuiden bent, de omgeving oogt grotendeels hetzelfde. Daardoor voelt het soms wat eentonig aan en raak je snel het overzicht kwijt en herken je niet altijd of je ergens eerder bent geweest. Ik miste wat afwisseling in omgevingen. Geen groot bos, een grot of een berg aan de rand van de stad — de wild zones bestaan vooral uit straten of kleine parkjes. Dat werkt op zich prima, maar persoonlijk vind ik het toch leuker om van dorp naar dorp te reizen en onderweg verschillende gebieden te ontdekken. Als deze stad als kleiner onderdeel in een andere Pokémon-game had gezeten, was het fantastisch geweest.

De nieuwe gevechtsstijl is een van de grootste pluspunten. Vechten voelt dynamischer, spannender en strategischer dan ooit. Ook het Pokédex-systeem is beter uitgewerkt: er zijn “maar” ruim 200 Pokémon te vangen, maar dat vond ik juist verfrissend. Voor het eerst had ik echt motivatie om de Pokédex te voltooien. Je ziet per gebied hoeveel je nog moet vangen en krijgt beloningen — het verzamelen voelt daardoor als een mini-verhaal op zich.

De graphics zijn een punt van discussie, en eerlijk: ze zijn niet geweldig. De personages en Pokémon zien er prima uit, en de stad heeft sfeer, maar de gebouwen ogen vaak plat en onafgewerkt. Het haalt wat van de charme weg. Technisch draait de game gelukkig vloeiend, zonder vastlopers of framedrops.

Als ze de positieve punten uit deze game meenemen naar een volgende game waar je wel weer een reis maakt van plek naar plek met afwisselende omgevingen heb je wat mij betreft echt een top Pokémon game. En misschien inderdaad toch met graphics die iets meer bij deze tijd passen.