Sorry We're Closed (2024)

1 stem

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Nintendo Switch / Xbox One / Xbox Series X/S
Shooter / Adventure

Ontwikkeld door à la mode
Uitgegeven door Akupara

In deze nostalgische survival-horror shooter volg je de laatste dagen van Michelle, terwijl ze vecht om de vloek te verbreken die op haar is gelegd door een krachtige liefdeloze demoon. Help (of hinder) de levens van nieuwsgierige inwoners van Michelle's bruisende Londense stadsdeel terwijl je je eigen vroegtijdige ondergang probeert te voorkomen. Betreed de gevaarlijke demonenwereld, verzamel items en beheer je middelen om in leven te blijven.

Dit is werkelijk een beetje een 'wtf' horror game. Het eerste waaraan ik dacht tijdens het spelen is iets dat Suda51 in zijn vrije tijd in elkaar geknutself heeft. Zo ziet het er bijwijlen uit (low-poly / ps1 achtig - ik dacht meteen een versimpelde Killer7 / No More Heroes) en zo voelt het ook aan met zijn keyboard / muis achtige besturing (op de PC). En toch...is het op de een of andere manier erg charmant. Geen idee waar het precies over gaat - een of andere demon legt een vloek op je in minuut 3 waarna je 'het derde oog' bezit en echo's kan zien, maar ook tussen twee werelden kan Switchen (een beetje een Silent Hill -achtig effect maar dan beperkt in radius). In ieder geval interessant genoeg om op mijn wishlist te gooien. Oh - je loopt trouwens rond in traditioneel 'vast' camera perspectief ala een Resident Evil, tenzij je vecht of bvb een object uit de weg moet ruimen - dan kan je switchen naar FPS. Bizar genoeg om te entertainen.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Een originele, aparte retro survival-horrorgame. Het zou mij verbazen als de makers niet geïnspireerd waren door Catherine, want het heeft vergelijkbare thema’s over liefde en lust, en sommige designs ogen alsof ze voor een Altus game bedoelt waren.

De survival horror gameplay is werkelijk top! Wanneer je bezig bent met een survival level dan draait het om goed verkennen, weten wanneer welk wapen te gebruiken en monsters bevechten. Het schietsysteem is bijzonder: met het “3e oog” kun je een bal om je heen creëren. Als een vijand in deze bal zit dan worden hun vitale punten zichtbaar, en als ze geraakt worden op een vitaal punt dan verplaatst het vitale punt naar een ander deel in het lichaam. Weet alle vitale punten rap achter elkaar te raken en de “heartbreaker-meter” wordt goed bijgevuld. De heartbreaker aanval is een insta-kill tegen gewone vijanden, sommige vijanden kunnen alleen permanent met de heartbreaker aanval verslagen worden (ipv tijdelijk gestunned) en het is een noodzaak deze aanval te gebruiken om schade te doen tegen bosses.

Dit is een erg leuk systeem! Het is een risk vs reward systeem want vijanden moeten dichtbij komen om goede damage te kunnen doen, maar Michelle loopt langzaam wanneer het 3e oog open is waardoor het onverstandig is deze lang open te houden. Sommige vijanden hebben 3-5 hits op hun vitale plekken nodig om verslagen te worden, terwijl andere slechts 1-2 nodig hebben. Het is een kwestie van alle vijanden leren kennen en weten welke vijanden eerst uit te schakelen om de beste kans te maken.

Een leuk detail (dat ik niet vaak heb gezien) is als je bonus missies accepteert, de game je daadwerkelijk confronteert als de missies niet worden uitgevoerd. Personages kunnen goed pissig worden als Michelle zich niet aan haar woord houdt en de rest van het verhaal chagrijnig naar haar zijn. Ik voelde me daadwerkelijk schuldig en overweeg de game te herspelen met guide, om te zien hoe hun verhaal anders had kunnen lopen.

De personages behoren meestal tot de LGBT tak en daarbij zijn de demonen vormgegeven naar kinks die binnen deze groepen kunnen voorkomen (veel androgyn mensen en BDSM outfits). Normaal gesproken vind ik het nogal cringe als kinks op de voorgrond staan bij games, zoals Dead Or Alive of Lollipop Chainsaw, maar soortgelijk als Catherine is dit een geval waarin het wel werkt. Het gaat net als Catherine over liefde vs lust, verleidingen, wat liefde voor verschillende mensen kan betekenen en hoe mensen soms een figuurlijk gat proberen te vullen door een letterlijk gat te vullen (ghehe).

Wat me weerhoudt een 4* te geven is het verhaal. Het is niet dat het verhaal slecht is. In tegendeel, ik vond de dialogen heel onderhoudend en het verhaal is origineel. De meeste personages hebben geinige persoonlijkheden, ik wilde dat het goed met ze kwam en voelde me rot als dit niet lukte. Het probleem met het verhaal is dat er veel te veel van is. Als je alle gesprekken aangaat en alle brieven leest bestaat gevoelsmatig 3/4e van de game uit tekst lezen. De survival horror gameplay is zo leuk dat ik op gegeven moment geen geduld meer kon vinden voor alle teksten lezen en gewoon naar het volgende level wilde. Toen kwam ik erachter dat er maar 3 echte survival horror levels zijn voordat de eindbaas al komt. Jammer, ik had graag meer van deze levels gezien.

Een goede moderne draai aan retro survival horror. Het is dat het verhaal zo tijdrovend is en er minder van de survival gameplay is dan ik had gewild, anders kreeg deze een dikke 4*.