Een topspel!
Vanaf minuut 1, tot de laatste vechtscene op die heuvel op Tarawa, voel ik me precies echt "private Collins."
De training is goed maar niet om te zeggen "waw."
Maar dan volgde er de indrukwekkende (!!) vechtscenes op Pearl Harbor, de makers hebben dit schitterend in mekaar gezet! Je moet tijdens de gevechten eens in het rond kijken wat je allemaal ziet, precies echt. Een heel groot pluspunt verdient dit!
Dan moet je met een peleton Rangers, veronderstel ik, op het eiland Makin enkele gevaarlijke opdrachten uitvoeren, met agressieve Japanners die vaak tot de dood vechten. Je kan inderdaad wel zeggen dat het vaak hetzelfde is, namelijk in de jungle vechten, maar de makers hebben dit zeer realistisch kunnen neerzetten. Daar bedoel ik o.a. bij dat je dus niet zomaar 10 meter voorwaarts loopt en eventjes 10 Japanners neerschiet. Neen, je moet het tactisch en samen met je team zien op te lossen, wat ik persoonlijk ook leuker vind.
Na Makin ga je naar het eiland Guadalcanal, waar zeer hevige gevechten woedden, en je moet het eerst zien te halen tot het vliegveld, dat later tot "Henderson Field" gedoopt zal worden. Het moment dat je daar aankomt, zit je midden in een gigantisch gevecht dat overal woedt en waarbij je zeer veel Japanners overal het kamp ziet binnenstormen. Nadat je het kamp hebt bevrijdt, moet je het vliegveld gaan verdedigen. Deze beelden vond ik best indrukwekkend, zeker als je weet dat het ook waargebeurd is. Als je uiteindelijk het vliegveld goed beschermt hebt, komt er voor mij één van de hoogtepunten van dit spel aan, namelijk de slag om de heuvels rond "Henderson Field." Deze veldslag, zeer bekend tijdens WO II, die later "Bloody Ridge" genoemd word, wordt in dit spel echt goed nagemaakt, met keiharde gevechten met de agressieve Japanners die dapper blijven aanvallen. Misschien lijkt in het spel je dat de Japanners wel met zeer veel man zijn, in het echt was dat namelijk ook, toch hielden een "paar honderd" Amerikanen stand.
Daarna moet je nog tegen verschillende Japanse patrouilles vechten en de Japanse artillerie uitschakelen, wat niet zo simpel is als het lijkt, en dat heb ik ondervonden.
Tussen de missies op Guadalcanal en Tarawa komt er nog een leuke vliegmissie.
Tarawa dan, waar in het echt verschrikkelijk gevochten is geweest, waar bijna alle Japanners omkwamen en ook vele Amerikanen sneuvelden. Dit wordt door de makers zo geweldig neergezet dat je gewoon voelt wat een hel deze mannen meegemaakt moeten hebben, zowel de Amerikanen als de Japanners. Deze missies zijn gewoon zeer leuk om te spelen, en ze zijn helemaal niet makkelijk.
Ik heb al veel oorlogspellekes gespeeld, van Cod en MoH, maar deze missies van Tarawa blijven me goed bij.
Conclusie: een echte aanrader voor de liefhebbers van MoH en CoD. Dit spel laat je soms krampen aan je rechterhand krijgen omdat je zo vaak op die linkermuisknop moet drukken, omdat de Japanners hier helemaal niet simpel te verslaan zijn.
Punten: 4 sterren, dus 8 op 10. Deze game zou 8,5 of zelfs 9 op 10 gekregen hebben als de missies op Makin niet iets te langdradig waren.
PS: ook positief is dat ze uw maten een beetje voorstellen in de tussenfilmkes. Mimoso, Willie en anderen...