Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club (2024)

Nintendo Switch
Adventure

Ontwikkeld door Nintendo en Mages.
Uitgegeven door Nintendo

Ontmasker de waarheid in een duistere thriller. Onderzoek de tragische moord op een student, waarbij zaken uit het verleden een nieuw leven in wordt geblazen door een akelige aanwijzing, en een broodje-aapverhaal over een moordenaar met een verontrustende handelswijze dat misschien toch meer is dan slechts een gerucht.

Qua spel is dit wel extreem beperkt. Het is in wezen een visual novel, maar de manier waarop je vooruitgang maakt is veel te complex in vergelijking met de meeste andere genre-genoten. In elke fase kun je uit verschillende acties kiezen. Je kunt naar iets of iemand kijken, je kunt in jezelf mompelen of iemand een vraag stellen. En als dat alles voldoende is gevolgd krijg je meestal de kans ergens verder te reizen, om uiteindelijk een soort quiz te doen als afsluiter van de dag. Het probleem is dat geen enkel van deze acties logisch is, je moet dus telkens gewoon alles uitproberen om te zien wat de interface nu weer van je verwacht. Ipv gewoon pagina per pagina aan tekst te doorlopen met een simpele click.

Qua verhaal stelt het ook niet zo veel voor, maar het wordt wel met voldoende kwaliteit gebracht, en de grafische vormgeving en de kwaliteit van de set-pieces is ook best goed. Maar al bij al niet direct een anrader in het visual novel genre.

Grovonion schreef:

Ik heb nu 10 uren hier in gestoken, en ik ben het met je eens dat het best complex is.
De keuzes die je maakt zijn nooit gelijk raak.. je moet alles uitzoeken van hoe het nou werkelijk zit.
Maar ik ga wel door met onderzoeken het heeft toch een bepaalde kwaliteit. En als je iets hebt opgelost geeft mij dat toch wel een goed gevoel.

Banjo schreef:
En als je iets hebt opgelost geeft mij dat toch wel een goed gevoel.
Ik heb het ook uitgespeeld. Maar qua oplossen is er wel niks dat je verkeerd kunt doen. Zelfs bij de avond wrap-ups met Ayumi kun je niks fout doen, verkeerde antwoorden zorgen enkel voor een frons op haar gezicht.

Grovonion schreef:

Bedankt hoor. Daar gaat mijn zin om hem ooit aan te schaffen. Nou is de illusie van 'spel', 'puzzel' en eventueel iets fout kunnen doen helemaal verdwenen. Bespaard toch weer 50 euro.

avatar van Banjo
Sinner laat je niet misleiden door 1 stem (sorry Grovonion). Het verhaal is echt wel interessant en kwalitatief hoog, en met een uitstekende soundtrack!. Als ik hem nu al een cijfer had moeten geven kwam ik echt hoger uit .

Te laat

Buiten Black Friday was het ook nog eens Adult Games Week op Steam dus heb ik de 50 euro maar aan uiterst dubieuze pornografische Steam games en een doosje tissues uitgegeven.

Banjo schreef:
Geen probleem hoor, het verhaal vond ik ook best ok, de productie-kwaliteit is hoog, grafisch is er best veel moeite ingestoken. Maar qua spel stelt het echt niks voor, hoewel dat voor veel Visual Novels wel vaker het geval is.

Grovonion schreef:

Dat klopt inderdaad wel voor een groot gedeelte. Vaak is het echt maar een illusie van keuze. Maar ik moet zeggen dat er toch ook best wel wat uitstekende Visual Novels zijn waar keuzes en diverse eindes ook echt ertoe doen. Gelukkig. Aan de andere kant. Het is een genre waar je nou eenmaal min of meer weet wat je krijgt. Als iemand die graag leest (boeken of comics / graphic novels) zijn het vaak wel erg onderhoudende titels. (een beetje zoals de FMV / of Interactive Choice games). Alleen had ik hier origineel dus ook het idee van dat het dus meer 'echt detective-werk' was e.d.

Maar ik neem aan dat ik het vroeg of laat wel eens zal beleven. Game staat nog altijd op de wishlist. Tegen een lagere prijs dan. Ik vrees dat ik nog steeds niet klaar ben met Switch games verzamelen. Fysiek of digitaal.

avatar van Banjo
Ik vond dit een interessant spel met een fijne boek achtige sfeer. Maar ook met een goed geschreven verhaal. Met zelfs pervers, suïcidaal of mentaal onstabiel mensen er in.. Visueel ook erg aantrekkelijk met frisse beelden mooi om te volgen. Wat misschien wel een drempeltje kan zijn is de uitzoek/onderzoek methode ja die is wat omslachtige te noemen.. Je moet daar echt even doorheen puzzelen, maar dat zal wel typisch Japanse visual novel zijn. Een beetje houterig niet zo flitsend als bijvoorbeeld Ace Attorney-spellen.

Maar het is toch een mooi en spannend verhaal om te volbrengen.