Grand Theft Auto: Vice City (2002)

Alternatieve titel: Grand Theft Auto: Vice City 10th Anniversary Edition

PlayStation 2 / PC / Xbox / Macintosh / Apple iOS / Android / PlayStation 3 / PlayStation 4

Ontwikkeld door Rockstar
Uitgegeven door Rockstar, Capcom, ak tronic, 1C en Cenega

Het is 1986. Je speelt als Tommy Vercetti die vijftien jaar in de gevangenis van Liberty City heeft gezeten en je hebt niets losgelaten over de mafia-familie Forelli. Nu je weer op vrije voeten komt, vraagt je oude baas Sonny zich af of hij je wel in de hand kan houden. Om het zekere voor het onzekere te nemen stuurt hij je naar Vice City om een drugsdeal te sluiten. Deze deal wordt verraden maar je bent één van de drie die het overleven. Met de hulp van Ken Rosenberg, een neurotische advocaat met een verslaving, en Lance Vance, een gladde dealer die zojuist zijn broer heeft verloren, ga je op zoek naar degene die jullie erin heeft geluisd, om aan de woede van Sonny te ontsnappen en wraak te nemen.

avatar van Spawn NL
De Beste GTA van de serie als je het mij vraagt. Het hele maffia sfeertje vind ik altijd heerlijk spelen en de heerlijke voice acting en schitterende humor maakt dit deel zo speciaal. Waarom GTA op zich een heel goed spel is hoef ik denk ik niet uit te leggen, dit is een game die ik na het uitspelen van de missies nog uren kan spelen. De uitdagende achievements die je kunt halen door middel van het verzamelen van spullen of doen van rare stunts is zeer vermakelijk, voor de die hards is het behalen van een 100% uitgespeelde GTA een echte uitdaging.

Voor dit deel een 4.5, hoewel ik eigenlijk geen min punten kan ontdekken op de besturing na, deze is van tijd tot tijd zeer irritant vandaar dat het perfecte cijfer uitblijft.

avatar van Mart
Voor mij ook de beste GTA, hoewel deze en San Andreas bijna gelijkwaardig aan elkaar zijn. De jaren 80-sfeer is echt geweldig, vooral door de soundtrack raak ik gelijk in die sfeer! Geen 5 sterren van mij, omdat ik het spel iets te snel vind vervelen.

avatar van kArIzMa_TuRk
Heerlijke spel! ook hier geldt hetzelfde regel als San Andreas. Mensen inelkaar slaan! Heerlijk

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Dit is in alles een verbetering van GTA III, die al helemaal geweldig was. Vooral de toevoeging van motoren en helicopters vond ik geweldig. Helaas kan je hier ook niet zwemmen, dé irritantste manier om dood te gaan en een reden dat ik niet vaak voluit ging rijden. Gelukkig is dat bij SA verbeterd.

Verder is alles wel zo'n beetje gezegd. Heerlijk jaren '80 sfeertje, leuk verhaal, leuke personages, leuke missies, veel geslaagde humor en verwijzingen naar films.

avatar van basik
BoordAppel schreef:
Dit is in alles een verbetering van GTA III, die al helemaal geweldig was.

Ikzelf vond gta 3 nogal tegevallen. ook al was het free-roaming concept nieuw en cool.
ik sluit me voor de rest bij spawn aan :]

avatar van Zelva
Tijdje gespeeld, maar het verhaal en de setting kon me nooit echt boeien. Uiteindelijk blijft er dan te weinig over.

kiriyama
Leuk gegeven en een fijne soundtrack. Daar houd het wel mee op. GTA is altijd leuk voor een uur of 5 maar daarna beginnen de spellen echt te vervelen. Grote wereld, vrij bruut maar het werkt op momenten beter dan een slaappil.

2.0*

avatar van gemaster
Geweldige game. De setting sprak me erg aan als het gaat om Miami Vice. Helaas vind ik Scarface een overgewaardeerd prul, dus dat gedeelte sprak me een heel stuk minder aan. De toevoeging van motors en helikopters zorgde voor nog meer spelplezier in vergelijking met GTA III.

avatar van Jelle
Voor mij samen met GTA2 het hoogtepunt uit de GTA-reeks, de anderen gingen of te snel vervelen of waren me niet simpel genoeg (San Andreas).

avatar van WeZet
ëen vna de beste GTA-s die er zijn. De game heeft een heerlijke Free Roaming tintje dat goed dorogevoerd wordt. zeer coole missies, zei het soms wat irritant. Verder waren de graphics goed en is het gewoon een toppper!

***4.0***

avatar van Paap
Voor mij in ieder geval de fijnste GTA. Heel veel ururtjes plezier aan gehad.

avatar van djelle
Idem hier. De fijnste GTA. Grafisch gezien het mooist, qua sfeer en knipoogjes ook en de wereld is weer net ietsje rijker. Inderdaad irritant en stom dat je niet gewoon kan zwemmen, maar zo zijn er nog wel zaken aan de gameplay die de GTA reeks altijd al wat tegengezeten hebben. Bijvoorbeeld erg sneu dat je niet in staat bent om te lopen bij de meeste wapens wanneer je schiet. Sommige wapens schieten tergend traag of moeilijk, en je valt belachelijk snel van bromfietsen. Ik vind het ook niet nodig dat hij zó snel buiten adem moet zijn wanneer hij even moet rennen.

Een fantastisch concept, en verder gewoon ook een amusant spel, maar toch ook weer eentje die beter kon op sommige vlakken.

avatar van Iron Rose
Tja, wat moet ik hier nou over zeggen. Voor mij het best en leukste spel ooit gemaakt. Ook de beste van de GTA reeks (kon me niet zo vinden in het hip hop san andreas). Ik hou sowieso wel van het hele free roaming genre; gewoon lekker doen wat je zelf wil. Heb je geen zin in missie's ga je toch gewoon wat extra geld verdienen met andere bijbaantjes of je zet gewoon de boel op stelten. Er zijn zoveel dingen te doen. De sfeer is ook gewoon zo lekker; wuivende palmbomen, het asfalt dat je ziet branden en de zon die op het water glinstert. Soms ging ik gewoon met een boot een stuk varen alleen om te genieten van alles om me heen. Je kunt ook alle voertuigen gebruiken: boten, auto's motor's, helicopters en vliegtuigen.

Het verhaal is ook geweldig, flink geinspireerd door Scarface, en dat is mooi aangezien Scarface mn favoriete film allertijden is. Veel sterren die hun stem leenden en geweldige voice acting van Ray Liotta. En dan de muziek nog; die zoveel toedraagt aan het hele jaren 80 sfeertje. Lekker in je cabrio door de stad naar Billie Jean, luther Vandross, Joe Jackson of Iron Maiden luisteren. Er is voor ieder wat wils.

Ik ben blij dat ik, toen ik het spel voor het eerst speelde, af en toe een missie deed en daarna weer een beetje de stad ging verkennen. Je kunt namelijk gewoon snel alle missie's uitspelen en dan er mee kappen maar er valt zoveel te ontdekken en te beleven. Mocht je alle de missie's hebben gehaald kun je je overigens nog vermaken met het zoeken van allemaal secret packages e.d.

En zo kan ik nog wel even door gaan met opnoemen wat er zo geweldig is aan dit spel maar daar heb ik geen zin in dus ik geef maar snel het cijfer: 5*
Ik heb deze overigens op de xbox gespeeld (double pack) en ik kan me gewoon niet voorstellen dat de GTA games leuk te spelen zijn op de PC. Dit hoor je gewoon met een controller te spelen! Amen.

%%%%%%
Beter als G.T.A San Andreas

avatar van sinterklaas
Ik vind dit ook een hele leuke GTA game. Met een mooie exotische vice city op de achtergrond. Met af en toe leuke muziek op de radio en Ricardo Diaz is ook echt om te lachen.

Alleen heb ik dit spel niet helemaal uitgespeelt. Ik ben niet verder gekomen dan die tergende kutlevel dat je met een vliegtuigje bommetjes op die bootjes moet gooien. Maar ja daarin tegen kan je nog wel van de sfeer genieten. Al vond ik San Andreas en III toch ietsje beter.

neo (crew)
Ook weer zo'n reeks games die voor mij liever vanuit vogelsperspectief mochten blijven gemaakt worden. Het is niet zo dat nooit wil dat een game naar 3d wordt omgetoverd, maar bij gevallen als deze verliest het heel veel charme.

avatar van thomzi50
Heerlijke game, net wat minder dan San Andreas.
Heb dit erg veel gespeeld toentertijd, heb geloof ik ook wel alle missie's uitgespeeld.

avatar van Iron Rose
Die reclames ook op de radio:

Narrator: He was a man of peace, living on a quiet farm in North Dakota.
Till one day all hell broke loose.

Male: Tim we need you.

Tim: I'm a man of peace, I'm done killing. I wanna raise a family.

Man: That's just it Tim, They've got your family.

Tim: Noooo!

Narrator: Jack Howitzer is Tim in Exploder. From the heart of America to
the jungles of Cambodia, follow one mans quest for peace.

Tim: Hoochi vet is that you?

Hoochi: Tim I know you come, just like old days we kill everybody.

Male: Tim they've got your wive!

Tim: But I'm not married!

Male: You are now to America.

Narrator: He went in to save his country, but found his family and lost
his friend. (Shot)

Tim: Hoochi!!!!

Hoochi: Tim don't leave me, you tought me baseball Tim, and how to laugh.

Tim: Nooo, he would have been a fine American. I'll cry when I'm done killing!

Narrator: Get your self a body bag, strap your self in, start making friends
the American way! Exploder: Evacuator Part 2. Rated PG may include patriotic
garbage.

en:

J.Knife After Dark
--------------------------------------

Male: He was just the boy next door…

Old Male: Hi! Well hello there Danny! I didn’t know it was hockey season.

Boy: Hey can I borrow a knife!

Male: A deadly curse, a deranged killer, a small town in tears! Knife
After Dark rated R for Retarded.

en:

P.Just The 5 Of Us
--------------------------------------

Male: This Friday night it's the incredible sitcom that's captured America's
hearts and given the whole country a new catchphrase.

Timmy: But I'm 42!

Male: Just the Five of Us! After a mix up at the adoption agency the
Chesterfields came home with three zany new houseguests.

Dad: Timmy, tidy your room and go to bed.

Jimmy: I'm so sick of this! I keep telling you I've got a rare disease! I look
12 but I'm a 42-year-old investment banker. I wanna go out and get laid.

Dad: Oh yeah and I'm Santa Claus. Now tidy your room.

Timmy: Asshole!

Dad: Shawn, our posh suburban home must be a welcome change from that alley
you were sleeping in.

Shawn: I really enjoy living here but there's not enough booze.

Male: It's the funniest most touching half-hour on television.

Dad: Charlotte, what's that smell?

Charlotte: I set the couch on fire again.

Shawn: Here I can you help with that.

Male: And this week its a very special Just the Five of Us where an attractive
blonde lady tries to steal Timmy away.

Timmy: Now you're talkin!

Male: Just the Five of Us, Friday nights on BBS!

avatar van Phoenix
Gaan we GTA nou aanduiden met alleen "actie" of ook met "actie/adventure"? Want qua genre zit er tussen VC en San Andreas geen verschil natuurlijk.

avatar van paulisdik
Geweldig spel natuurlijk GTA:Vice City
perfecte soundtrack vooral V-Rock is een zeer goeie zender
een goed verhaal , moeilijke missie's
alleen de besturing vind ik bij San Andreas beter maar voor de rest vind ik GTA:Vice City beter
Mijn stem is dus ook dik verdient een 4,5*

Dardan
Geweldig spel, meerdere keren uitgespeeld op de pc, is gebaseerd op een van mijn favoriete films: Scarface, mijn favo opdracht was toch wel die bankoverval, echt geweldig, nadat je dit uitgespeeld heb verveelt het nog altijd niet echt. 5* en #2 in mijn top10 (als die er komt).

avatar van Jorge-E
Een zeer leuke GTA (logisch) alleen is het allemaal een beetje te rooskleurig, geen puntenaftrek hierdoor.

4.5 sterren.

avatar van Bart Tönjann
Heerlijk spel met lekker sfeertje erin. Niet beter dan San Andreas, maar wel beter is het feit dat je een imperium op bouwt, terwijl San Andreas meer story based leek. Ook is Tommy een vetter personage. Fantastisch is het om keihard door de straten van het 'Miami' van de jaren 80 te rijden, achtervolgd door van die typische agenten met veels te grote zonnebrillen en dan die heerlijke 80 songs die uit je radio knallen, terwijl het buiten al een beetje donker begint te worden.
Of wat is er beter dan met een helicopter rond vliegen, Emotion fm op je radio, de ondergaande zon recht voor je. Heerlijke momenten, die, door de wat irritantere camera en simpelere graphics, nooit zo mooi worden als in San Andreas, maar toch wel wat sfeervoller.
4.5 sterren dan maar voor dit spektakel.

avatar van JohnWilliams
Niks meer aan toe te voegen, ook voor mij gelden net niet de volle 5 sterren maar 4,5.

avatar van kArIzMa_TuRk
Meest gespeelde spel op de site tot nu toe! hoe zou dat nou komen?
Tommy Vercetti

avatar van Bart Tönjann
Tommy Vercetti moet het coolste game character zijn ooit (Van de boefachtige dan). Hoe hij praat, beweegt en doet. Ray Liotta doet prima werk met zijn voice acting

Dat maakt dit spel in dat opzicht ook beter dan andere gta's

avatar van paulisdik
Bart Tönjann schreef:

Dat maakt dit spel in dat opzicht ook beter dan andere gta's

In Driv3r heb je een parodie op Tommy Vercetti die kerel heet Tommy Vermecelly en loopt in jaren 80' kleding en die ken je overal in de stad tegenkomen en moet je vermoorden, maar uiteraard de GTA spellen zijn veel leuker.

avatar van Bart Tönjann
Uiteraard, maar dat is wel grappig! Zo zit er in GTA 3 weer een Tanner die je moet vermoorden, zoals je waarschijnlijk wel weet de hoofdpersoon uit Driver. Nu vraag ik me af: Zijn dit gewoon leuke geintjes.... of serieuze rivaliteit?
In ieder geval, dat is wel grappig.

3D lang niet zo leuk als 2D. Vond er niet al teveel aan dus, paar keer gespeeld, daarna nooit meer en spel weggegeven. 2,5*.

avatar van Osiris Apis
Vreemd