Clair Obscur: Expedition 33 (2025)
PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
Adventure / RPG
Ontwikkeld door Sandfall
Uitgegeven door Kepler
Eens per jaar ontwaakt de Paintress om op haar monoliet te schilderen. Om haar vervloekte nummer te schilderen. Elk jaar telt ze af en iedereen van die leeftijd verandert in rook en sterft. Morgen zal ze ontwaken en is het de beurt aan nummer 33. In deze turn-based RPG volg je de leden van Expedition 33 in hun laatste missie: het vernietigen van de Paintress, zodat ze nooit meer de dood zal schilderen.
Mijn team bestond altijd uit de drie dames. Verso was mijn 'last stand' personage met de buffs van alle solo Picto's. Ik kon niet zoveel met de speelstijl van Monoco, dus ik liet hem zichzelf opblazen en Verso buffen.
Ah ja, nu je het zegt. Wat jij met Verso hebt gedaan, dat had ik gedaan met Sciel. Maar toen kwam ik erachter dat ik nog heel veel pictos moest voltooien (vier keer gebruiken), dus toen ben ik gaan grinden. Maar dat heb ik nu allemaal gedaan, dus kan ik Sciel weer als 'last stand' gaan gebruiken.
Het eerste grote pluspunt is dat alles zoveel zelfvertrouwen, lef en overtuiging uitstraalt. En dat alles zo soepel loopt. Grote teams maken soms games die vol bugs zitten, maar dit kleine team weet een game af te leveren die 'af' is. Ook wel eens lekker. Visueel ziet alles er prachtig uit, de personages zijn interessant, en het vechtsysteem is verslavend. Vooral het parryen is geweldig om te doen, en in het Pictos/Lumina systeem kon ik me helemaal verliezen.
Van de personages heb ik Lune (de OG character), Verso en uiteraard Maelle het meeste gebruikt. Vooral omdat ik weinig begreep van de verschillende vechtmogelijkheden van Sciel en Monoke. Puur als personages vond ik Sciel en Monoke wel interessant en grappig (Monoke!). Esquie is de MVP van de game. Het verhaal riep in het begin erg veel vragen op, maar uiteindelijk past ieder puzzelstukje perfect. Als er een tweede game, gesitueerd in deze wereld, gemaakt gaat worden, dan zou ik graag een game zien rond de strijd tussen de Painters en de Writers. Met Clea als hoofdpersoon.
Al met al is dit een fenomenale game. Nu al in mijn top 10 favoriete games ooit.
Het mysterie van de game is echt enorm origineel en als de puzzelstukjes eenmaal op hun plak vallen is het echt indrukwekkend. Die hele expeditie is gewoon ziek gedaan, de motieven van iedereen zijn ook echt goed uitgewerkt.
Mooi dat je ook alles in twijfel gaat trekken op een gegeven moment. Ongelooflijk knap gedaan.
Ik ben normaal gesproken niet zo'n turn based fan, maar ook hier weer: turn based, maar wel actief parryen, counteren en dodgen is een hele unieke insteek. Het houdt het geheel tot aan het einde spannend en uitdagend.
Wat mij betreft klopt gewoon alles in deze game. Wonderbaarlijk dat het door zo een klein team is gemaakt.
Overigens is de muziek ook ijzersterk.
Clair Obscur is een game die ik nooit zal vergeten.
Hier sluit ik mij volledig bij aan.
Idd, wat een indrukwekkende debuut game. Het lijkt wel of ze een vleugje van al m'n favoriete rpg's hebben gepakt en er zelfs succesvol op hebben voortborduurt, zowel in desgin als gameplay. Kreeg constant whiffs of Final Fantasies, Chrono Cross, Vagrant Story, Shadow Hearts en vele andere klassiekers. En dat allemaal mét behoud van een unieke eigen identiteit. Geeft echt het gevoel alsof de game uit een alternate timeline komt waar de JRPG dip never happened en men is blijven itereren op de classics.
Erg benieuwd hoe deze studio zal evolven...
Indie Game Awards disqualifies Game of the Year winner Clair Obscur: Expedition 33 for using AI | Eurogamer.net
En nou weet ik dat er ook best wel wat te doen is geweest over het feit dat Larian tijdens de ontwikkeling van hun nieuwe game AI artwork als placeholder gebruikt - maar dat is dus een ander verhaal. Dat word in het afgewerkt spel (voordat het op de markt komt) al vervangen door 'echt' eigen materiaal. Dus een heel ander verhaal.
Deze zet klinkt eerder als een publieksstunt om meer aandacht naar de The Indie Game Awards te krijgen dan legitiem kritiek. Ook vreemd dat ze weigeren prijs te geven waar de AI gebruikt zou zijn, al is het vermoeden dan het om de krantartikelen gaat.
Het zou inderdaad om dingen in de achtergrond gaan zoals ondermeer de krantenartikelen. Maar zelf ben ik totaal tegen het gebruik van AI gegenereerd artwork of muziek - voor je het weet slaat het over en is het plots de norm. Dat wil niet zeggen dat ik deze game er per se op zou afrekenen. ('Behoorlijk' minpunt is, toegegeven, wellicht een overdreven verwoording. Eerder een evolutie die ik niet graag zie en ook niet in de toekomst zou willen zien).
Een 30+ uur game, die zoveel kwaliteit content bevat, diskwalificeren omdat er op een paar mierenneukende punten AI-placeholders zijn gebruikt is een zwaar overdreven zet. 99.99% van het spel is handgemaakt en overstijgt bij verre verte de concurrentie. Ik ben blijer dat ze een tool hebben gebruikt om onbelangrijke textures op enkele achtergronden te genereren, zodat ze meer tijd hadden om aan dingen te werken die daadwerkelijk belangrijk zijn, dan dat dit handmatig gedaan zou worden en andere kwaliteiten mogelijk verminderd zouden worden.
Wat is je bron dat 99,99 procent zonder AI is geweest?
Ik heb niet zo'n moeite met de kritieken, ik vind AI in games niet iets om vrolijk van te worden. Het is wachten tot je nog meer Black Opsjes 7 krijgt.
Van wat is gedeeld op het internet (over het potentieel gebruik van AI), zijn de enige aanwijzingen wat textures voor krantartikelen. Dit is een minuscuul onderdeel van alle game assets en het is voor een onbelangrijk achtergrondonderdeel. Als naar boven komt dat er aantoonbaar meer gebruik van AI is gemaakt, dan neem ik die uitspraak terug.
Wat een overhyped k*tspel is dit zeg. Hoe, HOE kan het leuk zijn een spel te spelen dat ALLEEN maar draait om op het juiste moment op een knop te drukken?! Nee, weer mis. Nope, weer mis. Wachten... Wachten.. Ja! GODVERDOMME een tweede aanval.
Ik hoop zo dat iemand mij uit kan leggen hoe dit werkt of hoe ik hier tegenaan moet kijken want ondanks dat ik het er mooi uit vind zien en de sfeer goed vind heb ik echt het gevoel dat ik mijn geld net zo goed in de IJssel had kunnen flikkeren.
Warning: unpopular opinion.
Dat klinkt haast als een turn-based RPG met een active battle-system zeg! Zo als er ze al decennia gemaakt worden. Had je je wellicht niet beter ingelezen in het genre en type spel voor je hieraan begon? Je hebt toch het internet en legio gameplay filmpjes en meningen? Het 'kutspel' kan er namelijk niets aan doen dat het in een bepaald genre zit waar je blijkbaar totaal niets vanaf weet en je op voorhand ook niet even bent gaan informeren. Dit soort games draait tenslotte om sfeer, verhaal, personages en het tactisch managen van je team. Lijkt me dat dit toch ECHT wel geweten is als je al jaren gamed.

Volgende keer de Ijssel dus! Of even googlen!

Volgende keer de Ijssel dus! Of even googlen!
Ik heb alles wel gezien en gespeeld maar zo frustrerend als in deze game heb ik nog nooit meegemaakt. Een complexer battlesysteem kan heel leuk zijn maar als alles valt of staat met constant frustrerende parry of dodge wordt het wel heel, heel erg eentonig. Het is veel te overdadig aanwezig en haalt spelplezier weg. Ik heb overigens uitgebreid gegoogled en ik heb zelfs twee uur demo gespeeld; dat was nog leuk. Het is pas daarna dat het vervelend wordt.
For the life of me, ik snap niet dat mensen dit leuk vinden.
Maar het zal inderdaad wel aan mij liggen. Ik moest mijn frustratie toch even ergens kwijt so thanks for replying

Ik zeg maar een ding: gitgud!
Als ik Gut moet Gitten dan vrees ik dat ik niet meer mag gamen. Gitt average is ook al voldoende meestal. Zolang je er maar plezier in hebt.

Maar goed, dan moet het wel echt zo uitpakken en dat duurde niet zo lang, vanaf de eerste Eveque was ik verkocht en twee weken later had ik er een fulltime baan bij. Het hele systeem werkt als een tierelier, de pictos, de lumina, het klopte allemaal en ondertussen kregen we een gruwelijk goed verhaal voorgeschoteld met veel emotie, vriendschappen en mooie locaties.
Ik heb er voor gekozen om er in te duiken en alles zelf uit te vogelen, dus geen one-shot builds, geen mitrailleur builds etc. Dit had als voordeel dat het echt mijn game werd, dat ik speelde hoe ik dat wilde en daarmee werd het eigenlijk nog beter. Als nadeel had dit dat ik veel pictos heb laten gaan, pictos die nog wel van pas hadden kunnen komen, maar nadat de credits over het beeld rolden, ik vol emotie zat wist ik dat ik de goede keuze had gemaakt. Wat een game.
Na een paar weken rust heb ik besloten om de game weer op te pakken, niet voor een NG+, maar gewoon opnieuw, met alle kennis die ik heb opgedaan en de game nu volledig uit elkaar te trekken. Wat meteen opvalt is hoe goed de game (zeker in de eerste 2 acts) meegroeit met de speler, want waar ik in Spring meadows en Flying waters regelmatig doodging in de eerste ronde wandel ik daar nu heel eenvoudig doorheen, gewoon omdat ik nu weet wat ik tijdens de eerste ronde niet wist. En nu ga ik wel proberen alles en iedereen te lijf te gaan, waar ik eerst de sterkste vijanden heb laten liggen, omdat ik dood was voordat ik met mijn ogen kon knipperen.
En alles voelt nuttig; de gevechten, de zijpaden onderzoeken, de loot die je krijgt, alles voelt nuttig, waar ik bij Witcher 3 weer eens teleurgesteld werd als ik bij een vraagteken aankwam is dat hier niet, maar RPG's van het type Witcher 3, die zijn dan weer niet aan mij besteed, zoals ik ook Kingdom come deliverance 2 niet ga spelen. Maar Expedition 33, wat een game. En ik maar denken dat de eerste ervaring met Persona 5 niet overtroffen kon worden.
De game tikt letterlijk alle boxjes van een geode turned based RPG aan en I love it .. dit blijft toch altijd wel mijn favoriete genre. Niet al te ingewikkeld (hoewel ik er vrij laat achter kwam dat je met lumina de pictos kan activeren als passieve ability haha) en een lekker meeslepend avontuur in fantasierijke werelden en goed uitgewerkte personages.
Weet iemand wat de onwtikkelingskosten waren? Trouwens wel goed om te zien dat de genomineerde van GOTY veelal creatief onafhankelijke studios waren.
Het ziet er mooi uit en ik wilde echt doorspelen, props voor de poging tot originaliteit, maar het verloop vind ik erg teleurstellend, waarschijnlijk gevoed door mijn hoge verwachtingen.
Veel gevechten zijn frustrerend en hebben weinig met strategy te maken. Het is vooral wéér al die moves leren, wéér opnieuw leren dodgen; parry heb ik op een bepaald moment maar opgegeven want het duurt veel te lang voordat je moves kent versus hoeveel voordeel je eruit haalt.
Wat nog meer enorm irritant is, is het gebrek aan informatie. Mystiek willen toevoegen door gebrek aan informatie is makkelijk en irritant. Ik ben nu in act 3 en ik heb geen idee waar ik heen moet. Ik heb moeten googlen om erachter te komen dat je met je teammates moet praten bij het kamp maar ik ben er eigenlijk wel klaar mee. Het is een herhaling van zetten en er zit weinig nieuws meer aan te komen.
Dan rondlopen in de levels. Hoe vaak ik wel niet per ongeluk weer helemaal terug was gelopen omdat alles op elkaar lijkt; de minuten die ik doelloos rond heb gedwaald zonder enig vermaakt zijn pure verspilling.
En wat is er met die Gustav die je aan het upgraden bent en ineens uit het verhaal verdwijnt in ruil voor Verso? Je kunt er gewichtig over doen maar ik vond het nergens op slaan.
Ok, ik vind de game beter dan hieruit blijkt
maar dat komt vooral door de hype. Mooie game, maar niet in de buurt van een all time great.Gister was ik op weg naar de eindbaas the Paintress en dacht echt van oke goede game maar snap de ophef totaal niet. Gameplay goed maar vooral een geweldig feest van nostalgie. Het verhaal ontvouwd zich ook pas na de eindbaas the paintress. De twist was redelijk onverwacht en ben zeer benieuwd hoe het gaat eindigen. Deed mij ook een beetje denken aan de films Inception en een beetje The Matrix.
Met lumina's pictos wat? Dit is exact één van de dingen die mij enorm storen aan deze game: de poging tot 'mystiek' door gewoon domweg info weg te laten. Ik kan daar geen begrip voor opbrengen.
): waarom tot drie keer toe exact dezelfde eindbaas? Bad guy, good guy, toch weer bad guy, het is zo makkelijk uitgewerkt. mijn brein kan niet bolwerken hoe hier zo lyrisch over gedaan wordt.Hij die het snappe, snappe het 🫤
Man, leuke game, maar overrated. Een arty farty sausje betekent niet dat het dan ineens geweldig is.
Ok, ik vind de game beter dan hieruit blijkt
maar dat komt vooral door de hype. Mooie game, maar niet in de buurt van een all time great. Ben het niet met je eens met dat de gameplay frustrerend is wel dat het een herhaling van zetten is. Al is het wel leuk om een beetje te spelen met je build. Parry is wel belangrijk onderdeel van het spel alsook conversaties straten. Als je Parry niet lukt moet je gewoon op Dodge klikken die zijn stuk vergefelijker met de timing .. al kan je dan geen counter inzetten
De game toch wel redelijk lineair wel moet je wat stappen volgen maar misschien is dat wel inherent aan het genre en iets logischer is voor de doorgewinterde speler van het genre. Ik weet ook niet of je perse met ieder moet praten in het camp om verder te komen. Je krijgt denk ik ook ene waarschuwing. (volgens mij is het alleen bedoeld om friendship level te verhogen) De directe route wordt gekenmerkt door licht (lamp/vuur/gloed). Een route waar geen licht is vaak een weg naar loot.
Ben het wel met je eens dat GOAT niet echt van toepassing is, maar het is wel een tijd geleden dat ik met een RPG zoveel lol heb gehad.
Inmiddels de end credits gezien en ga nu allerlei locaties af op zoek bossbattles (zit met 3 op level 62 en 2 op level 53). Mis nog wat trophies. Denk niet dat een new game plus er nog in zit. Het biedt niks nieuws, terwijl je normaal gesproken nog extra dungeons unlocked.
Budget van onder de tien miljoen zeggen ze. Daar zitten waarschijnlijk wat marketing haken en ogen aan, maar zelfs als dubbel nog steeds slechts de helft van soortgelijke producties...
10 miljoen is nog best een investering voor een indi game Maar goed het belangerijkste is eigenlijk wel dat ze creatief onafhankelijk zijn en ook niet onder tijdsdruk een game moeten uitbrengen.
Nog één vraag, mocht iemand de lust hebben het te beantwoorden, en dan hou ik op met mijn kritiek (want zoveel weerstand verdient deze game ook weer niet
Ik denk ook niet dat iemand echt de bad guy is vanuit het perspectief van de hoodrolspelers (Verso Maelle Rainoir Paintress) Op het einde kan je ook kiezen hoe je de game wilt eindigen (Verso of Maelle) De game gaat volgens mij over acceptatie van verlies en realiteit en hoe je daar mee kan dealen.
Ja, ik snap het idee, maar alleen rouw in een surrealistische wereld is wel een flinterdun thema.
Erg vet die Thank You update... Prachtig kleurig pretparkje om doorheen te wandelen, met grappige nieuwe challenges, quests en pictos, die ook nog erg leuk in de lore verweven zijn!
Er zijn trouwens nog wel wat tweaks voor in NG+, bij challenge heb je 'n max damage limiter en enemy life multiplier die je behoorlijk down en up kan cranken...
Ja, maar heb je ook Osquio verslagen?!
Yes! maar daar had ik eigenlijk helemaal geen moeite mee. Deze had ik al verslagen voor Simon, maar toen zat ik ook al op level 94 denk ik. Level was wel heel leuk.
De tweaks had ik ook al gezien, maar dat haalt de lol voor mij weg. Ik wil de game verslaan en je krijgt er niets voor terug.
Ja het zelf tweaken heb ik ook gezien maar dat doet het niet voor mij.