Gezocht naar een spannende, boordevolle top-down racer voor de Switch die je lokaal multiplayer kan spelen. Uiteindelijk twijfelde ik tussen Atari's comeback
NeoSprint (2024) - GamesMeter.nl en deze Circuit Superstars, en het is deze laatste geworden voor de volle mep van 20 euro. Soms moet een mens zichzelf wat gunnen!
Er is iets met top-down racing wat de gameplay zo aantrekkelijk kan maken... het overzicht dat je hebt (ook als er complete chaos is), het (in afstand) kort kunnen houden van het circuitdesign en daardoor ook het tempo in de gameplay, het exact zien van de lijnen die je rijdt, het relatief makkelijk kunnen vinden van een goede balans tussen simulatie en arcade en top-down design leent zich voor cosy design. Aan games als
Ivan 'Ironman' Stewart's Super Off Road (1989),
Death Rally (1996) en zelfs een
Race Mania (1996) vroeger erg veel uren plezier beleefd.
Als zo'n game dan ook nog realisme nastreeft, in weggedrag, raceverloop, en de effecten van schade op performance, en dat doet Circuit Superstars, dan ben ik om... Waar Atari's onlangs uitgekomen NeoSprint het meer van een gave trackdesigner en retro single screen local multiplayer met veel ruimte voor chaos lijkt te moeten hebben, biedt Circuit Superstars meer realisme en uitdaging als ik het juist heb. Geen boosts en power-ups en dat soort fratsen maar gelijkwaardig materiaal. Gassen, remmen, sturen, anders oplijnen om tegenstanders in te halen, de apex pakken, een beetje driften en uit de malaise blijven, aandacht voor kwalificatie en lap-times, het lijkt een ideaal raceconcept.
Mijn kennismaking was gisteravond een half uur. Op laagste moeilijkheidsgraad de eerste cup doorgespeeld. Elk stuurfoutje en elke botsing keert vroeg of laat tegen je, dus eindigde ik steeds ergens in de middenmoot. De adrenaline zat meteen aardig hoog, en dat is positief. Bij de wat langere races (met meer ronden) moeten verderop in de game ook pitstops gemaakt worden. Visueel dik in orde en een vloeiende framerate. Een grote variatie aan raceklassen met elk andere (race-)eigenschappen. Zeer benieuwd naar de local en online multiplayer. Juiste keuze denk ik, dit belooft nog wel wat.