Age of Empires II: The Age of Kings (1999)

Alternatieve titels: Age of Empires II: HD Edition | Age of Empires II: Definitive Edition

PC / Macintosh / PlayStation 2 / Xbox One / Xbox Series X/S / PlayStation 5
Strategy
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Ensemble, Hidden Path, Forgotten Empires, Tantalus en Wicked Witch
Uitgegeven door Microsoft, MacSoft en Konami

In Age of Empires II: The Age of Kings is het de bedoeling als speler een civilisatie te ontwikkelen van in het begin van de duistere middeleeuwen tot aan het begin van de renaissance. Dit doel moet bereikt worden door middel van superieure militaire kracht, economisch overheersing, technologische ontwikkeling en/of handel en diplomatie.

avatar van Tsjo-Wi
Wat een wereldgame
Vooral in multiplayer is dit echt genieten. Heerlijke grote veldslagen en reusachtige steden bouwen. Leuke maps ook. Heb dit echt heel vaak gespeeld. 4,5*

avatar van Jelle
Tsjo-Wi schreef:
Wat een wereldgame

Nee.. juist niet... in de 2e age je tegenstander (die denkt een mooie grote stad op te bouwen) finaal onderuit halen, dat is mooi

avatar van Jorge-E
Dit spel is zeker 4.5 sterren waard. Ik kan me nog herinneren dat ik hier echt verslaafd aan was, non-stop gamde ik hierop. Dit heb ik vaak lan tegen mijn broer gespeeld, echt een toffe ervaring.

Geweldig spel, speel het nog steeds vaak met vrienden of online bekende. Doet het tevens nog altijd goed op lanparties

avatar van Ploppesteksel
Echt een zalig game.
Jammer dat het online hier niet deed, enkel LAN en dat was ook soms wel leuk maar toch geniaal.

Een van de weinige RTS'en die ik ooit heb gespeeld. Leuke referenties naar geschiedenis. Ik had het soms lastig een computer-tegenstander af te maken. Ik was bijna door alle technologie evoluties en resource vooraden door voordat ik ergens geraakte.

BTW: mijn meest populaire toevoeging tot nu

Herkenbaar, ik was liever bezig met het bouwen van het perfecte kamp, zowel qua verdediging als technologie etc., dan met het daadwerkelijk uitroeien van vijanden.

Age of Empires II: The Age of Kings is een tijdloos spel dat de komende jaren nog altijd "hot" zal zijn. In de multiplayer modus blijft het iedere keer weer genieten. Heerlijk je eigen strategie uitdochteren om je tegenstander zo goed mogelijk te bestrijden. Het gaat nooit vervelen omdat je zoveel verschillende maps, landen, upgrades, situaties etc. hebt.

Age of Empires II is een compleet spel dat anno 2007 nog altijd tot mijn favorieten behoort.

5.0*

avatar van martinstegenga
Ik denk dat het niet toegestaan word om The Conquers Expansion Pack erop te zetten, dus daarom geef ik dit deel maar even 4 Sterren

martinstegenga schreef:

Spreek je over uitbredidingen in het algemeen? en waarom dan niet?

avatar van martinstegenga
Omdat ze Counter-Strike 1.6 erook al af hadden gehaalt terwijl dat een origineel deel van Cs is... Ik snap het ook niet, maarja we zien wel. Ben btw momenteel ook bezig met toevoegen van uitbreidingen.. dus we zien wel.

avatar van Freestyle
Dit vind ik tot op heden één van de beste, zoniet de beste, RTS die ik heb gespeeld. Dit is wellicht ook het spel wat ik het meest heb gespeeld, want ik had enorm veel tijd gestoken in het maken van mijn eigen mappen (steden etc). De single player speelde ik eigenlijk niet. Ik beoordeel dit spel trouwens wel met de expansion inbegrepen.

avatar van Jorge-E
De single player is wel leuk om 1 of 2 keer te spelen, kun je ook wat uit leren.

avatar van martinstegenga
Nog nooit de singleplayer gespeeld. Alleen maar over de Lan met maten of gewoon ff Skirmish, dat vond ik het lijpste.

Echt een superspel dit. Ik heb echt uren met dit spel gedaan. Je eigen stad bouwen met 6 rijen muren om de stad heen met 200 wachttorens. Ik vond het ook altijd leuk om zelf levels te maken. Daar kon ik ook echt uren mee bezig zijn.

avatar van Foetsj_NL
Ik heb nooit online kunnen spelen maar de single player was al de moeite waard. Alles in een strak, middeleeuws stijltje, en gewoon het oude Age of Empires sfeertje, 4 *

avatar van Zuzuu
Leuke spel, beter dan zijn voorganger. Ik vond de cheats erg bijzonder, het gaf je een lekker gevoel

avatar van leroy*
Kan iemand mij vertellen hoe je online kan??

avatar van Tsjo-Wi
leroy* schreef:
Kan iemand mij vertellen hoe je online kan??

Dat gaat volgens mij via msn Zone, waarvandaan je dan servers kan joinen. Moet je wel eerst nog wat patches downloaden volgens mij, dat is ook wel te vinden op die site.

avatar van leroy*
owjaa:O ik hoorde ook dat het nog alleen maar via gamespy kan en met dan msn en orgineel miscrosoft patches heb ik alles wel geprobeerd en lukt niet

avatar van hitman47
heel goeie game,veel vrijheid om te bouwen en een groot leger te vormen.

De beste voor mij uit de reeks.
Zeer leuke vernieuwingen in dit spel en zeer goede campange.
Grafisch zeer mooi en zeer verslavend.
Online vond ik het ook wel een echte topper, maar je moest wel een uur 5 zeker tijd hebben en dat vond ik zo zalig.
Zeer lange gevechten online.
Dikke 5 sterren

avatar van @hotmail.com
Tsjo-Wi schreef:
Wat een wereldgame

Die veldslagen vielen me echter wat tegen
als je kijkt naar Age Of Mythology.

Mooi vervolg. Grafisch een stuk beter en de gameplay is behoorlijk uitgediept. Ik miste alleen wel de sfeer van Age 1, ik weet niet precies waarom.

Manny Calavera schreef:

Dat kreeg ik bij het derde deel pas.

avatar van Matthi
Goodfella_90 schreef:

Inderdaad,wel wat minpuntjes in de single play.

- Als je 'Death Match' (zoiets toch?) speelt met de nadruk op ALS dan wordt je 9 van de 10 keer gelijk aangevallen. (Als je de normale versie (dus niet Death Match)speelt breidt de tegenstander,hoe goed en efficient je ook te werkt gaat,zijn 'Kamp' bijna dubbel zo vlug uit als jou. Dat maakt dat je word aangevallen als je nog bezig bent met gebouwen plaatsen) Wat ik dan dus altijd deedt was als allereerste een muur bouwen,zodra je een fatsoenlijke muur hebt staan heb je het hele spel geen last meer van de vijand,ik denk aan eenzijdige aanvallen,heel de tijd hetzelfde dus met een heel klein legertje ofzo,i.p.v een aanval met een groot leger. Zo kwam ik bijna nooit in de problemen. Ik hoefde alleen maar integrijpen als er van die Trebuquets ofzo stonden,hiermee bedoel ik te zeggen dat de aanvalstactiek of intelligentie van je tegenstander 0,0 is.

- De vijandelijke troepen vallen bijna altijd aan met de troepen die uit 'Het Kasteel' komen,(bijvoorbeeld de Sacrenen die mannen op kamelen die kromzwaarden gooien) Ik heb niet vaak meegemaakt dat ik met een gecombineerd leger van paarden,boogschutters en kattepulten werd aangevallen.

zo zitten er wel meer puntjes in het spel die niet helemaal kloppen. tuurlijk waren ze 9 jaar geleden nog niet zo ver dan dat ze nu zijn maar dit maakte wel dat ik elke map won,ik vond het eigenlijk een heel makkelijk spel,herkenbaar?

Toch verdient deze game naar mijn inzien dik 4 sterren,denkende aan het grote assortiment matrieel en manschappen waarover je kan beschikken en daar komt bij dat je op een of andere manier heel de tijd aan een nieuwe map begint,ook al weet je van te voren al dat je hem weer met je ogen dicht uitspeelt. erg verslavend!

avatar van oliver
Hoewel deze 6 jaar voor het derde deel uitkwam vind ik hem stukken beter.

JWD
Dit spel heb ik heel veel gespeeld en speel ik nog heel veel. Het blijft gewoon leuk!! Je kunt je eigen creativiteit geheel kwijt in dit spel en dat is altijd positief. bouwen en dan aanvallen, waar is die goeie oude tijd gebleven?

avatar van Bennerd
JWD schreef:

Dat deed ik met Lego ook altijd, maar dat terzijde

Zelf vind ik het ook zeer leuk, maar hetzelfde verhaal als met andere RTS-games: na een tijd wordt het wel erg saai.

Indertijd was ik hier een flinke fan van, ik heb dan ook de collector's edition. Deze behoorde toch wel tot mijn favoriet van de Ages of Empires reeks. Ik herken mij ook wel in Grovinion en Goodfella_90, ik wou ook graag een mooi dorpje hebben met alle technologieën voordat ik écht ten aanval trok. Vandaar wellicht dat mijn voorkeur ook uitgaat naar Anno 1602, maar dat is een beetje een misplaatste vergelijking omdat de focus van beide spellen totaal ergens anders ligt. Maar dit spel bedient zich gebruiksvriendelijk, niet te ingewikkeld en zo is het meteen fijn spelen. Spel zelf is ook prima in orde.