Kingdom Come: Deliverance II (2025)

PC / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
RPG / Simulation

Ontwikkeld door Warhorse
Uitgegeven door Deep Silver

Kingdom Come: Deliverance II is een rollenspel die zich afspeelt te midden van de chaos van een burgeroorlog in het 15de-eeuwse Bohemen. Jij bent Henry of Skalitz, een gewone man die buitengewone dingen doet. Tijdens zijn epische tocht 'van een bescheiden smederij naar het hof van de koning', waarbij hij op zoek gaat naar de zin van het leven in deze mooie maar wrede middeleeuwse wereld, wordt hij meegesleurd in een verhaal van wraak, verraad en onthullingen. Van drukke stadsstraten tot weelderige bossen: ontdek het middeleeuwse Europa in een open wereld dankzij een avontuur vol actie, spanning en verwondering.

avatar van richiedoom
Ik ben niet zo van het pre-orderen, dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Maar voor deze game ga ik een uitzondering maken.
Ik heb vorig jaar zo ontzettend genoten van het eerste deel, dat deel 2 voor mij echt een no-brainer is. Van alle previews die ik tot nu toe heb gezien is iedereen razend enthousiast. In alles lijkt deze game nog beter te worden dan het eerste deel.

Staat deze game bij nog meer mensen op de radar?

Ja. Bij mij absoluut. Ook al moet ik de eerste nog spelen. Ik hoop die dit jaar eens op het gemak te kunnen doen, maar alles wat ze tot nog toe van het vervolg hebben laten zien is gewoon nu al heel erg indrukwekkend. Ondanks dat Elder Scrolls (ok remake van Oblivion) niet veel nieuws laat zien heb ik niet echt het idee dat we iets te kort komen met de hopen wrpg's en jrpg's die uitkomen en vaak gewoon uitstekend zijn.

avatar van Confusie
De eerste had wat dingen die voor mij vervelend en stroef aanvoelden.

Daardoor nooit echt ver gekomen helaas heb ‘m wel nog steeds in mijn bezit met de intentie het nog eens op te pakken.

Met wat verbeteringen hier en daar heb je in potentie wel een topper want er is geen andere game naar mijn weten die deze setting zo doet dat maakt het sowieso al rete interessant.

Ik hou dit zeker in de gaten en gaat er sowieso ook wel komen op den duur.

avatar van richiedoom
De game is aan het installeren, zometeen de eerste stapjes zetten in Bohemia!

Overweldigend positieve reviews krijgt deze game, ik had dit stiekem ook wel een beetje verwacht op basis van de previews. Maar dat de game gewoon AF schijnt te zijn op release day, is tegenwoordig al een prestatie op zich. We gaan het meemaken…

avatar van richiedoom
Inmiddels heb ik al 25 uur in deze game zitten en nog steeds heb ik het gevoel dat ik nog maar net begonnen ben. Een aantal side quests heb ik nu voltooid en verder ben ik de map aan het exploren. De wereld leeft zoals je dit alleen in Red Dead Redemption 2 hebt gezien. Je kunt 4 keer langs een bepaalde plek zijn gekomen maar pas de 5e keer wacht je op die plek een random encounter met iemand, waar dan weer een quest uit kan komen. Hierdoor kun je met iedere speelsessie weer een onverwacht avontuur meemaken. En dan is er dus ook nog een tweede map met daarin de gigantische stad Kuttenberg, waar ik pas na 50 uur verwacht te arriveren! Heerlijk!

Het tempo in de game is weer enorm traag, dat moet je wel echt liggen. Nu speel ik ook zelf heel traag en maak ik ook geen gebruik van fast travel, dat scheelt natuurlijk. Maar ik ben blij dat Warhorse op dit gebied niet al te veel concessies heeft gedaan om de mainstream gamer wat meer aan te spreken. Dit is nog steeds een hardcore RPG voor de echte liefhebber, waar je de tijd voor moet nemen.

Voor degenen die de combat in deel 1 kut vonden, in deel 2 hebben ze het iets meer gestroomlijnd en het lijkt ook iets makkelijker te zijn geworden. Alsnog voelt het allemaal best clunky aan als je het vergelijkt met bijvoorbeeld From Software games, maar voor mij was dit nooit zo'n probleem. Ik vind het juist zijn charme hebben, en het geeft wel voldoening als je na een duel van 3 minuten je vijand op de knieën krijgt.

Ik geniet van deze game zoals ik vroeger genoot van The Elder Scrolls: Oblivion. Dat gevoel van avontuur heb ik de laatste jaren, met uitzondering van KCD1 en in iets mindere mate Elden Ring, al heel lang niet gevoeld. Daarin blinkt deze reeks echt uit. Echt echt echt een fantastische game, ik ben een enorme fan!